Które nadwozia mają spanie z tyłu i bagażnik pod nim? |
Autor |
Wiadomość |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2012-10-04, 20:17 Które nadwozia mają spanie z tyłu i bagażnik pod nim?
|
|
|
Które nadwozia z lat 90-tych mają spanie z tyłu i duży bagażnik pod nim?
Które mają obracane fotele kierowcy i pasażera, i stolik tuż za nimi.
Podoba mi się układ wnętrza taki jak ma np ten Knaus 650
http://www.knaus.de/reise...grundrisse.html
A może ma on jakieś wady o których nie wiem, bo nie mam doświadczenia?
Byłem dziś w komisie oglądać kampery i tylko te nowe mają taki układ. Może gdzieś jest jakieś zestawienie wad i zalet poszczególnych układów zabudowy? Trudno to na sucho przemyśleć. |
|
|
|
 |
ccsrally
zaawansowany

Twój sprzęt: Był FENDT 640 , vw T4multivan teraz szukamy
Nazwa załogi: Kotek i Słoneczko
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Gru 2008 Piwa: 3/5 Skąd: wroclaw
|
Wysłany: 2012-10-04, 20:39
|
|
|
z tego co się orientuje to żadna zabudowa nie ma takiego układu jak sobie wymarzyłeś. My mamy Fendta640 i jest tam z tyłu spanie ale luk bagażowy miał wysokość ok.30cm. Teraz po przeróbce i podniesieniu spania wyżej i wstawieniu nowych drzwi do luku bagażowego mamy wymiar wys.85cm szerokość 140cm i długość 210cm |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2012-10-04, 20:43
|
|
|
Ale który układ? Z łóżkiem w poprzek,z francuskim czy z dwoma wzdłużnymi? |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
Den-tal
zaawansowany
Twój sprzęt: Pathfinder
Nazwa załogi: An-To
Pomógł: 1 raz Dołączył: 22 Wrz 2012 Piwa: 26/3 Skąd: Szwecja
|
Wysłany: 2012-10-04, 22:48
|
|
|
Czy byly w latach 90-tych modele z lozkiem w poprzek ? Tego naprawde nie pamietam bo to juz ponad 20 lat temu.Dobra strona takiej zabudowy jest duzy(czytaj wysoki) garaz. Znajomek jezdzi Hobby Van z takim ukladem i 2 rowery mieszcza sie tam spokojnie.Duza ilosc bagazu niestety nie idzie najczesciej w parze z mozliwosciami nosnosci takich camperow i latwo miec nadwage oraz duzy ciezar wiszacy za tylna osia powoduje pogorszenie stabilnosci campera. jednym slowem trzeba go pakowac z rozsadkiem i wtedy duza czesc bagaznika pozostaje niewykorzystana. Obecnie kilka firm ma to rozwiazanie ze lozko mozna podnosic i opuszczac co daje wiekszy komfort uzywania go gdyz najczesciej te poprzeczne lozka sa tak wysoko ze nie mona na nich usiasc bez rabniecia sie w glowe . Wchodzenie i schodzenie z takiego loza po drabince do przyjemnosci nie nalezy (szczegolnie w nocy i przypomina spanie na gornym lozku w kabinie promowej) juz nie mowiac o jego slaniu. Czyli jak zwykle " cos za cos" - kompromis.. Pozdr. |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Wrz 2007 Piwa: 49/68 Skąd: Gdańsk-Wrzeszcz
|
Wysłany: 2012-10-05, 14:51
|
|
|
Johny_Walker, obrotowe fotele stały się bardziej popularne w ostatnim dziesięcioleciu, wcześniej królowała kanapa na stałe (jestem zwolennikiem takiego rozwiązania). fotele obrotowe powodują, że na takiej samej długości zabudowy można więcej zmieścić lub skrócić kampera, dzięki czemu zyskuje się na masie własnej.
duży garaż z tyłu raczej w większych autach, minimum 6,5 metra. pamiętam jak szukałem kampera- oglądałem, oglądałem i poszedłem na całość kupując coś takiego http://suchen.mobile.de/w.../168224906.html
jeśli gabaryt za duży i kategoria prawa jazdy przeszkodą zobacz np. to: http://suchen.mobile.de/w.../167098094.html
i pamiętaj: ideał nie istnieje |
_________________ Camper Diem! |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 134/101 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2012-10-05, 15:32
|
|
|
ten fajny nawet ma w saune |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2012-10-05, 16:17
|
|
|
Den-tal napisał/a: | Dobra strona takiej zabudowy jest duży(czytaj wysoki) garaż | i to jest zaleta ale i pewna wada. Im większy jest ten garaż tym wada jest większa. Jeśli garaż jest bardzo wysoki to spanie niewiele różni się od spania w alkowie. Do garażu z wnętrza można dostać się raczej niewielkimi drzwiczkami, im garaż większy tym więcej rzeczy tam przewozi się, zdarzało się żeby założyć czyste majtki trzeba było wyjść z samochodu i dostać się do bagażnika z zewnątrz.
Podwójne - francuskie poprzeczne łózko z tyłu zawsze powoduje, że auto jest ciasne mimo dużych rozmiarów samochodu. 1/3 powierzchni to garaż i to łóżko.
Wiem, że to skrajność ale wszystkie wady i zalety poznaje się dopiero gdy używa się konkretnego rozwiązania. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Wrz 2007 Piwa: 49/68 Skąd: Gdańsk-Wrzeszcz
|
Wysłany: 2012-10-05, 17:31
|
|
|
janusz, odległość od łóżka do sufitu zależna jest od wysokości kampera. zimowe z podwójną podłogą z reguły są wyższe |
_________________ Camper Diem! |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2012-10-09, 08:01
|
|
|
affa napisał/a: | odległość od łóżka do sufitu zależna jest od wysokości kampera. |
Tak, nawet bardziej od modelu albo sub-modelu. U mnie w Katamarano 8 i w takim samym samochodzie Jarka (Papamila) łózka a co za tym idzie i bagażniki były różne. U niego bagażnik wyższy łóżko niższe o jakieś 20-25 cm. Nie wiem od czego to zależy może od tego jakie drzwi w fabryce mają na stanie.
W każdym razie przy kupnie testowane było czy na łóżku da się usiądź swobodnie. Nawet gdzieś na forum była o tym dosyć frywolna dyskusja. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Stanek
weteran

Twój sprzęt: HYMER Exis-i 562
Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Sie 2008 Piwa: 217/47 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-10-09, 10:59
|
|
|
Witam
To i ja dorzucę swoje trzy grosze
W poprzednim kamperze mieliśmy bagażnik wielkości schowka na rękawiczki. Ledwo mieścił się miniaturowy grill i skrzyneczka z narzędziami. O fotelikach i stoliku mowy nie było. Zazdrośnie spoglądaliśmy podczas zagranicznych wypadów na kamperki z garażami. Za to pomimo niewielkich rozmiarów zewnętrznych kamper był dosyć przestronny wewnątrz. Jak dojrzaliśmy do decyzji o zmianie kamperka to oczywiście pierwszym naszym postulatem był garaż. Obecnie mamy taki rozkład wnętrza:
Jak zwylke coś za coś. Pomimo, że kamper jest dłuższy od poprzedniego to wnętrze jest mniej przestronne. Nam to specjalnie nie przeszkadza bo i tak jeździmy w 3 osoby (2+1). Natomiast posiadanie bagażnika w moim przypadku jest nieocenione. Nie chodzi tu o majtki czy inne elementy garderoby bo z tym mieścimy się wewnątrz kampera, ale w moim przypadku np. żagle do deski, bomy, maszty i cały majdan który musiałem w poprzednim kamperku albo upychać na dachu albo wewnątrz ląduje teraz w bagażniku. Różnego rodzaju dmuchańce, ponton, foteliki, stolik wszystko się mięści + na upartego mieszczę jeszcze 3 rowery ale nie powiem żeby wkładanie i wyjmowanie ich było poręczne dlatego najczęściej jednak wożę je na bagażniku rowerowym z tyłu. Jeśli chodzi o łóżka z tyłu to faktycznie są wysoko, ale wejście na nie w moim odczuciu jest łatwiejsze niż na alkowę (wchodzi się po dwóch schodkach). Ja nie uderzam głową w sufit siedząc (jest wyżej niż w alkowie), ale do olbrzymów nie należę. Natomiast faktycznie ta tylna część jest generalnie traktowana jako sypialnia. Za to dzieciaki pierwsze co to instalują się na łózkach z tyłu i cała zabawa właśnie tam się odbywa Dla mnie dodatkową zaletą jet to że za pomocą tylnych łóżek jestem w stanie wyjść na dach przez tylne okno dachowe dzięki czemu nie potrzebuję drabinki z tyłu. Jak już ktoś napisał wcześniej nie ma rozwiązania idealnego i faktycznie ciężko to wyczuć na sucho nie sprawdzając w naturze. Nawet nasze opinie pewnie niewiele pomogą bo każdy ma innne potrzeby i czego innego oczekuje od swojego domu na kółkach. Uff ale się rozisałem. Wybaczcie |
_________________ Pozdrawiam
Stanek
https://www.dzienpodniu.com.pl
 |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2012-10-09, 11:09
|
|
|
Temat podryfował w maliny.
Johny_Walker ma wybrany układ i szuka informacji jakie konkretnie modele miały taki układ w latach 90tych.. I ma świadomość że tego typu układ był w owych latach rzadko spotykany. |
_________________ www.camperymtm.pl
www.kamperownia.pl |
|
|
|
 |
Stanek
weteran

Twój sprzęt: HYMER Exis-i 562
Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Sie 2008 Piwa: 217/47 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-10-09, 11:15 Re: Które nadwozia mają spanie z tyłu i bagażnik pod nim?
|
|
|
Johny_Walker napisał/a: | A może ma on jakieś wady o których nie wiem, bo nie mam doświadczenia?
Byłem dziś w komisie oglądać kampery i tylko te nowe mają taki układ. Może gdzieś jest jakieś zestawienie wad i zalet poszczególnych układów zabudowy? Trudno to na sucho przemyśleć. |
Wydaje mi się, że pytał też o wady i zalety takiego układu. |
_________________ Pozdrawiam
Stanek
https://www.dzienpodniu.com.pl
 |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2012-10-09, 12:35
|
|
|
Obejrzałem sobie kampery na targach w Krakowie i utwierdzam się w swoim wyborze. Duży bagażnik i kanapa z tyłu oraz brak alkowy jest tym, czego szukam. Dzięki za opinie. |
|
|
|
 |
|