|
|
Płaskie okno dachowe, PILNIE |
Autor |
Wiadomość |
Music Man
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: VW LT35 1979
|
Wysłany: 2012-10-03, 21:31 Płaskie okno dachowe, PILNIE
|
|
|
Witajcie!
Pilnie potrzebuję pomocy w związku z moim LTkiem. Po tygodniach poszukiwań, udało mi się dzisiaj znaleźć wymarzony lokal na garaż/magazyn mojego kawowego kamperka.
Niestety, okazało się że samochód ma dosłownie 3cm luzu od dachu do futryny bramy przy wjeździe.... Nie uwzględniając okna dachowego
Na pomieszczenie jestem w 100% zdecydowany - idealna lokalizacja, metraż, ciepło. Poszerzenie/podwyższenie wjazdu nie wchodzi w grę. Moje okna dachowe (sztuk dwie) są w porządku, ale nawet po zamknięciu wystają ok 9, 10cm.
Pytanie do Was - czy istnieją okna dachowe, które nie wystają poza obrys dachu? Są przesuwne, otwierane do wewnątrz, "wpychane" na uszczelkę, no cokolwiek co pozwoliłoby na wpuszczenie do wnętrza odrobiny światła i powietrza, a nie wystawałoby na zewnątrz?
W ostateczności spróbuję wykonać coś sam, ale może po prostu nie szukałem po odpowiednich słowach czy tematach na forum... |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 196/159 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2012-10-03, 21:38
|
|
|
Na szybko...........przy wjeździe do garażu..........spuść powietrze z kół |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
Music Man
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2012-10-03, 21:45
|
|
|
Haha, tak już też kombinowałem, myślałem nawet o ładowaniu worków z piaskiem ;-) Ale na dłuższą metę pomysły słabe, no i nie ujmą chyba aż tyle. Podejrzewam że autko siądzie jeszcze, dojdzie ok 180kg mebli i sprzętu oraz woda, ale tez nie chciałbym na tym polegać... |
|
|
|
 |
dyha
zaawansowany
|
Wysłany: 2012-10-03, 21:46
|
|
|
W mojej "blaszance" mam zabudowany szyberdach z auta osobowego i jest ok!
A z tym spuszczaniem powietrza też dobry pomysł,sam to przerabiałem jak blaszanka nie chciała wjechać lakiernikowi do... garażu |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2012-10-04, 03:04
|
|
|
skoro idzie pod dach, to moze po prostu demontuj pokrywe okna dachowego..to chwilka roboty...
na pewno mniej.....niz przerobka |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
arrtur
zaawansowany

Twój sprzęt: obecnei dacia Dokker/Kia Venga i przyczepa
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Maj 2008 Otrzymał 14 piw(a) Skąd: Piastow k Wawy
|
Wysłany: 2012-10-04, 13:18
|
|
|
nie wiem czy bedziesz chcial inwestowac wieleset zlotych i sporo roboty po to by wjechac do garazu.
najlepsza opcja jest wlasnei spuszczanie powietrza, a zeby nie zniszczyc opon jak stoi na flakach trzeba skolowac za pare zl jakies stare kola, przelozyc i sobie mozna wjezdzac i wyjezdzac przy robocie.
ja mialem dokladnie to samo, kola ze spuszczonym powietrzm i wykrecony daszek komina - dzialalo tak dluuugo
(jakbys chcial kola "wjazdowe" moge odsprzedac)
Pozdr
Ar1.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 1969 raz(y) 56,8 KB |
|
_________________ Arrtur
w tym sezonie byl namiot, cudza przyczepa, i kamper ze skody, a sezon udany
 |
|
|
|
 |
Music Man
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2012-10-04, 15:45
|
|
|
Tylko widzicie, problem w tym że tę halę chcę wynająć przynajmniej na rok, samochodem będę wjeżdżał i wyjeżdżał praktycznie codziennie, jak tylko kawiarnia ruszy. Także odkręcanie kół, okien dachowych czy tym podobne to niestety nie dla mnie, kilka razy można, ale dziennie - obawiam się że nie przejdzie.
Jak tylko znajdę jakiś szyberdach, który będzie na tyle cienki i lekki że będę mógł zamontować go bez obaw (dokładkę mam z włókna) to prawdopodobnie pójdę tą ścieżką. Póki co mam jeszcze jedno pytanie, z alkowy wychodzi wywietrznik "kominek" z okrągłą pokrywą. Da się tę pokrywę przekręcić cm w lewo, w prawo, ale nijak nie umiem jej zdjąć bez użycia brutalnej siły. Próbowałem wymacać jakieś zatrzaski, ale jest bardzo ciasno. Czy ktoś z Was ma taki kominek, może kojarzy jak się go bezawaryjnie demontuje? |
|
|
|
 |
makdrajwer
weteran Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Maj 2011 Piwa: 50/75 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2012-10-04, 17:52
|
|
|
Masz dwa wyjścia :
- zacisnąć zęby i wjechać. Potem okna przestaną przeszkadzać
- przełożyć zawieszenie z buick'a |
_________________ keep calm and dance
 |
|
|
|
 |
ARCADARKA
Kombatant
Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Piwa: 85/99 Skąd: STOLYCA
|
Wysłany: 2012-10-04, 19:05
|
|
|
Witam
a ja myślę wykuć posadzkę |
_________________ Darek |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/84 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2012-10-04, 19:34
|
|
|
Jak to jest 2-3 cm ,wystarczy wsadzić baniak plastikowy do środka tak o wymiarach 1mx0,5mx1m wys. i nalać do niego wody.Po wyjechaniu przelać wodę do drugiego na zewnątrz. Zajmie to ok 15 minut przy użyciu pompki do wody takiej jak w kamperze.Gwarantuje ,że cały kamper spokojnie przysiądzie do nawet 5 cm.A przy okazji sprawdzisz wytrzymałość podłogi |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|