Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Sposoby ogrzewania zimą
Autor Wiadomość
Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2014-12-31, 08:42   Sposoby ogrzewania zimą

Mam dopiero kilka nocy w kamperze podczas ujemnej temperatury.
Wychodzę to ustawiam Trumę na 1 i pozostawiam otwarte wszystkie wyloty. Dzięki temu woda nie zamarza i w całym kamperze jest dodatnia temperatura.
Jednak zastanawiam się nad innymi patentami. Czy nie lepiej będzie pozamykać niektóre wyloty dla oszczędzenia gazu? Może grzać tylko tam gdzie przebywamy i nie ogrzewać przednich siedzeń?
Postaw piwo autorowi tego posta

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 565/47
Wysłany: 2014-12-31, 10:11   

Johny , przypuszczam że takie manewry nie ograniczą zużycia gazu a wręcz go zwiększą ..... to tak jak w domu , wyłączanie z ogrzewania niektórych pomieszczeń , czy nadmierne obniżanie temperatury na noc czy czas nieobecności w domu, zawsze skutkują zwiększeniem zużycia energii a nie jej ograniczeniem.
To jest taki sam układ regulacji jak każdy inny a te zawsze najlepiej działają w warunkach stabilnych.
W domu ogrzewanie powinno się włączać na określoną temperaturę i tak zostawiać do wiosny a na pewno rachunki za gaz będą niższe. Te wszystkie tryby nocne , dzienne to wymysł producentów sterowników ...... w kamperze zasady są te same.
Ustawiona temperatura na sterowniku ma oczywiście kluczowe znaczenie jeśli chodzi o zużycie energii i czasem 1-2 stopnie mniej daje duże oszczędności (wszystko zależy od izolacji termicznej pomieszczenia) ale na pewno utrzymanie stałej temperatury przez cały czas wymaga mniej energii jak naprzemienne ustalanie temp. na dwóch poziomach. Po prostu ilość energii jaką trzeba włożyć w powrót do wyższej temp. jest większa jak oszczędność w momencie wychładzania do tej niższej.
Wyłączanie z ogrzewania określonych pomieszczeń ma sens tylko wtedy kiedy te ogrzewane i nie ogrzewane są pomiędzy sobą izolowane w takim stopniu jak poprzez ściany zewnętrzne. Co z tego że ogrzejesz samą sypialnię jak poprzez cienkie drzwi i szpary i tak będziesz grzał całą resztę z tą różnicą że za pomocą tylko jednego grzejnika, a ponieważ taki układ nie będzie dawał rady to piec pójdzie na okrągło.

zbychu 
weteran

Twój sprzęt: Arca M699GLT Fiat
Piwa: 19/9
Wysłany: 2014-12-31, 11:12   

Największym problemem jest ogrzanie kabiny , ja radzę sobie w ten sposób iż mam pokrowiec ocieplany zewnętrzny na całą szoferkę .

Johny_Walker 
Kombatant

Wysłany: 2014-12-31, 19:07   

Test 1.
Temperatura -2. Brak pokrowca na kabinę Ducato. Brak pokrowca na szybie, ani nie ma koca oddzielającego kabinę od części mieszkalnej. Śpimy z tyłu nad garażem - są nawiewy na nogi i głowę. Ustawienie Trumy na 3 (nie mam elektroniki tylko kręciołek) i jest za gorąco. Ustawienie na 1 za zimno. Ustawienie na 2 idealnie. Temperatura w części stolikowej 18.
Test 2.
Temperatura -9. Ustawienie Trumy na 2 za zimno. Ustawienie na 2,5 idealnie, a na 3 za ciepło.

Wszystkie nawiewy otwarte. Nawet ten w garażu pod łóżkiem. Temperatura podłogi w łazience i pod stolikiem dużo powyżej 20 stopni, bo na boso było ciepło w stopy. Nie wiem ile szło gazu, ale dwie butle z propanem które wożę są ciągle pełne, bo jadę na P-B.

Nie sądzę żeby utrzymanie stałej temperatury było ekonomiczne jak piszesz Fux. Takie coś się sprawdza w murowanych budynkach, które mają dużą bezwładność cieplną. W kamperze który ma niską pojemość cieplną (masa x ciepło właściwe) bezwładność jest znikoma.

Moim zdaniem jak się wychodzi trzeba ustawić 1 żeby woda nie zamarzła, w czasie snu ustawiamy 2, a na czas wyjścia z prysznica 3-5 bo lubię jak jest wtedy ciepło. Kamper nagrzewa się bardzo szybko.

Johny_Walker 
Kombatant

Wysłany: 2014-12-31, 19:09   

zbychu napisał/a:
Największym problemem jest ogrzanie kabiny , ja radzę sobie w ten sposób iż mam pokrowiec ocieplany zewnętrzny na całą szoferkę .

Planuję go kupić, ale 500 EUR za ten z Movery to na oko 2-3 razy za drogo. Na razie mam taki niedrogi na szybę. Jakieś pomysły?

zbychu 
weteran

Wysłany: 2014-12-31, 19:12   

Ja kupiłem na aledrogo , mało używany za 200zł. I jeszcze jedno używam go także latem , gdy jest gorąco , działa jak termos

jarek73 
weteran

Piwa: 72/94
Wysłany: 2014-12-31, 19:13   

Johny_Walker napisał/a:
zbychu napisał/a:

Planuję go kupić, ale 500 EUR za ten z Movery to na oko 2-3 razy za drogo. Na razie mam taki niedrogi na szybę. Jakieś pomysły?

Wiem że swego czasu Jarek Papamile miał w swojej ofercie przyzwoity pokrowiec na szoferkę ceny nie pamiętam ale nie była jakaś kosmiczna.

krzlac 
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Piwa: 144/6
Wysłany: 2015-01-01, 11:59   

Są producenci tkanin pikowanych (z ociepliną) i są Panie, które potrafią szyć na maszynie.
Może to jest pomysł.

zbychu 
weteran

Wysłany: 2015-01-01, 12:32   

Dobry pomysł i pewnie tani z uszyciem pokrowca :bigok

Bronek 
Kombatant

Piwa: 475/981
Wysłany: 2015-01-01, 13:24   

Papamila ok 500_ 600 zł
Duni trochę inny 900 z hakiem
O ile dobrze pamiętam?

W lecie od ciepła i oczywiście w chłodne dni używam bocznych wew. "ocieplaczy pikowanych" okien i rolety wew. odblaskowej szyby przedniej. Niestety wew ocieplenie powoduje skraplanie na szybach.
Z drugiej strony np. zastosowanie wentylatorów zaprzeczy idei izolacji od ciepła lub zimna.

Wew. osłony są praktyczniejsze.
Zew. skuteczniejsze.

wbobowski 
Kombatant
moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Piwa: 353/135
Wysłany: 2015-01-01, 14:16   

Bronek napisał/a:
Wew. osłony są praktyczniejsze.
Zew. skuteczniejsze.

W poprzednim kamperze miałem tylko wewnętrzne, ale również szczelną izolację oddzielającą kabinę.
Po jakimś czasie przestałem używać wewnętrznych osłon. Przyssawki już się zmęczyły.
W obecnym kamperku zewnętrzna osłona, mimo że cienka, doskonale się sprawdza.

Nasze kamperki

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 329/223
Wysłany: 2015-01-01, 16:29   

Na trasie widac " marokańczyków" przewżnie Francuzów, którzy tam szyja za małe pieniądze pokrowce na szyby, bardzo zmyśnie wykonane. :shock:

Martin B
zaawansowany

Twój sprzęt: Laika 312
Nazwa załogi: Klaudia & Martin
Piwa: 27/1
Wysłany: 2015-01-01, 17:02   

Hallo osobiscie do wszystkich camperow dokupilem zewnetrzne pokrowce i dlatego moge je jako bardzo przydatne opisac, latem czy zima.Moje pokrowce ocieplaja tylko boki i szybe dlamnie to wystarcza bo typowych dluzszych wypadow w zimie nie robie, mimo tego jezeli w cenie dostepne albo do uszycia wybralbym dluzsze ktore dodatkowo cala maske pokryja .Przedewszystkim zima mozna te roznice zmiarkowac moj przyjaciel ktoryzima na narty jezdzi uzywa te kompletne przykrycie jego zdaniem oszczedza jedna trzecia gazu :spoko

wbobowski 
Kombatant
moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Piwa: 353/135
Wysłany: 2015-01-01, 17:24   

Martin B napisał/a:
uzywa te kompletne przykrycie jego zdaniem oszczedza jedna trzecia gazu

Fajne stwierdzenie. A chwalił się jak to zmierzył.

Ja chcąc faktycznie stwierdzić jak wpływ na zużycie mają warunki używania dysponuję tabelą obejmującą codzienne zapisy przez cały grudzień podczas pobytu w Irlandii.
A zapisy obejmują: temp.zewn., temp.wewnętrzną, ustawienie mocy grzania, wyliczenia różnic itp itd.
A wszystko przy codziennym noclegu w kamperze i oddzieleniu kabiny termiczną przegrodą. Kamper mały - Knaus alkowa 5,5 m.
Jedna butla starczała średnio na 4-5 dni.

Nasze kamperki

Martin B
zaawansowany

Twój sprzęt: Laika 312
Nazwa załogi: Klaudia & Martin
Piwa: 27/1
Wysłany: 2015-01-01, 18:46   

Hallo moj przyjaciel jak juz pisalem od wielu lat camperuje zima ma dlatego doswiadczenie i poprostu mu wierze :ok w ubieglym roku kupil nowego campera i od razu nowe przykrycie jezeli sie nie myle zaplacil ponad 500 euro :? Napewno by tego nie zrobil gdyby nie wierzyl ze inwestycja jest sensowna :bigok

Odpowiedz do tematu