Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2013-12-31, 13:23
Wędkowanie w Norwegi, jaki sprzęt ?
Autor Wiadomość
eMKa 
Kombatant

Twój sprzęt: Ducato 2,3 09 CAMPERIA
Nazwa załogi: eMKa
Piwa: 296/156
Wysłany: 2011-06-15, 13:20   Wędkowanie w Norwegi, jaki sprzęt ?

Za dwa tygodnie wybieram się do Norwegii. Niestety moje wędkowanie w dniu dzisiejszym jest śladowe, stary prymitywny sprzęt :-/ .Chciałbym odnowić swoje dawne hobby i zacząć wędkowanie w Norwegii :) .Może jakaś podpowiedź odnośnie sprzętu ?
Mam juz pare opinii, ale czym więcej tym łatwiej wybrać ;)

donald 
weteran

Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB Europa 560
Piwa: 32/46
Wysłany: 2011-06-15, 15:44   

Podstawowy sprzet to :

patelnia-do-ryb-owalna-powloka-teflonowa-stalgast.jpg
Plik ściągnięto 5603 raz(y) 7,77 KB

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2011-06-15, 15:52   

Ja kupiłem w Norwegi żyłkę nawiniętą na plastikowe kółko i parę jakichś gumowych przynęt.
Ryby brały jak głupie

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.
Postaw piwo autorowi tego posta

darboch 
Kombatant
KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Piwa: 68/48
Wysłany: 2011-06-16, 10:12   

eMKa napisał/a:
.Chciałbym odnowić swoje dawne hobby i zacząć wędkowanie w Norwegii .Może jakaś podpowiedź odnośnie sprzętu ?

Ja w zeszłym roku kupiłem sobie taki zestaw morski i jestem bardzo zadowolony --> DRAGON MILLENIUM HD DORSZ 2,90m 60-150gr/120-250gr + kołowrotek OKUMA Salina SA 55 .
Zależy jak chcesz łowić ,co i ile zainwestować ?

Mnie osobiście interesuje jeszcze ta wędka DRAGON MILLENIUM HD DORSZ SPINN 40-100gr.Jadę ją zobaczyć do sklepu :-P

darboch 
Kombatant
KMW_SILESIA

Wysłany: 2011-10-02, 21:52   

W tej chwili po pewnych nowych doświadczeniach wiem, że moje Dragony sa bardzo fajne ale jednak na norweskie warunki i łowienie z łodzi potrzebny jest całkowicie inny sprzęt...krótkie wędki min.20-30lbs i multiplikatory... :mrgreen:

pp 
weteran

Piwa: 4/20
Wysłany: 2011-10-04, 22:15   

sprzęt można spokojnie zakupić w Norwegii, nawet za 200 koron za komplet, kupując w kraju trzeba pamiętać że powinien to być sprzęt morski (sól i rdza), do połowów z łodzi stosuje się zwykle wędziska dość krótkie (ok 130 cm) i dość twarde ale bardzo fajnie łowi się na lekkie wędziska (ciężar wyrzutu 30-40 g) z dobrym ale lekkim kołowrotkiem z nawojem ok. 100m plecionki 15 kg, do tego główka jigowa 50g i guma 15 cm - to do połowu w toni.

Generalnie łowić można czymkolwiek z dużym prawdopodobieństwem sukcesu tyle że mniej lub bardziej komfortowo.
warto na pewno mieć gorszą wędkę i kołowrotek czy multiplikator a naprawdę dobrą plecionkę, dobrej jakości agrafki, krętliki, kotwiczki niż odwrotnie! :)

jeżeli wypływa się na pełne morze polecam kombinezony pływające.

jakub2001 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Hymer Eriba 544 "92
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-10-05, 08:25   

pp napisał/a:
sprzęt można spokojnie zakupić w Norwegii

Trochę się z tym nie zgodzę. 200 NOK to porządny pilker kosztuje a zestaw za te pieniądze to dla dzieci do zabawy. W Polsce w każdym sklepie wędkarski jeśli poprosimy o mocny zestaw morski to za 200 - 250 PLN kupimy przyzwoity sprzęt. Długość wędki określiłbym na 1,80 - 2,10. Taka 1,30 w wielu przypadkach może okazać się za krótka. Często można łowić z pomostów lub brzegu i wtedy przydają się kije lżejsze i główki jigowe. Absolutnie zgadzam się co do plecionki i mocnych kretlików i agrawek. Trochę sprzętu trzeba mieć na zapas bo zaczepy o skały nie są rzadkością. Jeśli potrzeba więcej info to proszę pytać. Wędkowałem w Norwegii bardzo wielokrotnie a ostatni raz wróciłem cztery dni temu. Dołączam jeden z połowów.
Pozdrawiam.

Obraz 128.jpg
Plik ściągnięto 137 raz(y) 118,69 KB

darboch 
Kombatant
KMW_SILESIA

Wysłany: 2011-10-05, 09:25   

pp napisał/a:
sprzęt można spokojnie zakupić w Norwegii, nawet za 200 koron za komplet

można kupic i za 150 nok ale po co jak to nie ma żadnej wartości ?

pp napisał/a:
do połowów z łodzi stosuje się zwykle wędziska dość krótkie (ok 130 cm)

pp proszę Cię nie opowiadaj głupot chyba , że masz na mysli dł.transportową.Minimalne długość wędki to jak napisał jakub2001 1,80 - 2,10 do 2,20 jeśli chodzi o łowienie z łodzi.

pp napisał/a:
bardzo fajnie łowi się na lekkie wędziska (ciężar wyrzutu 30-40 g) z dobrym ale lekkim kołowrotkiem z nawojem ok. 100m plecionki 15 kg, do tego główka jigowa 50g i guma 15 cm

piszesz o łowieniu z brzegu ?
pp napisał/a:
warto na pewno mieć gorszą wędkę i kołowrotek czy multiplikator a naprawdę dobrą plecionkę, dobrej jakości agrafki, krętliki, kotwiczki niż odwrotnie!

warto mieć dobry cały sprzęt bo po świetnej agrafce, super plecionce jak strzeli wędka albo padnie kołowrotek ?

:spoko

Relacje z naszych skandynawskich podróży
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=8431. Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11145 Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11150 Skandynawia

pp 
weteran

Wysłany: 2011-10-05, 11:32   

jakub2001 napisał/a:
pp napisał/a:
sprzęt można spokojnie zakupić w Norwegii

Trochę się z tym nie zgodzę. 200 NOK to porządny pilker kosztuje a zestaw za te pieniądze to dla dzieci do zabawy. W Polsce w każdym sklepie wędkarski jeśli poprosimy o mocny zestaw morski to za 200 - 250 PLN kupimy przyzwoity sprzęt. Długość wędki określiłbym na 1,80 - 2,10. Taka 1,30 w wielu przypadkach może okazać się za krótka. Często można łowić z pomostów lub brzegu i wtedy przydają się kije lżejsze i główki jigowe. Absolutnie zgadzam się co do plecionki i mocnych kretlików i agrawek. Trochę sprzętu trzeba mieć na zapas bo zaczepy o skały nie są rzadkością. Jeśli potrzeba więcej info to proszę pytać. Wędkowałem w Norwegii bardzo wielokrotnie a ostatni raz wróciłem cztery dni temu. Dołączam jeden z połowów.
Pozdrawiam.

130 cm napisałem do połowów z łodzi, nie z lądu i na łodzi nic wiecej nie trzeba! 180 cm to max! 210 też będzie tak jak i 300!

W miejscowościach gdzie jest dużo ośrodków wędkarstwa morskiego spokojnie kupisz sprzęt nadający się do łowienia za 200 koron!

Do połowów z brzegu warto mieć inną wędkę! typową morską (taką do łódki) z brzegu nie da się łowić bo 1. krótka, 2. sztywna

pp 
weteran

Wysłany: 2011-10-05, 11:46   

darboch napisał/a:
pp napisał/a:
sprzęt można spokojnie zakupić w Norwegii, nawet za 200 koron za komplet

można kupic i za 150 nok ale po co jak to nie ma żadnej wartości ?

czy ja napisałem że to będzie super sprzęt? widziałem dużo osób łowiących takim sprzętem i zapewniam że bardzo skutecznie!

pp napisał/a:
do połowów z łodzi stosuje się zwykle wędziska dość krótkie (ok 130 cm)

pp proszę Cię nie opowiadaj głupot chyba , że masz na mysli dł.transportową.Minimalne długość wędki to jak napisał jakub2001 1,80 - 2,10 do 2,20 jeśli chodzi o łowienie z łodzi.

z czego to Twoje minimum kolego wynika? co? na łodzi wędkarskiej siedzisz bezpośrednio przy burcie, pilkera wystarczy wyrzucić za burtę! po co zwiększać dźwignię?

pp napisał/a:
bardzo fajnie łowi się na lekkie wędziska (ciężar wyrzutu 30-40 g) z dobrym ale lekkim kołowrotkiem z nawojem ok. 100m plecionki 15 kg, do tego główka jigowa 50g i guma 15 cm

piszesz o łowieniu z brzegu ?
pisałem o łowieniu z łodzi! łowię i na twardych wędziskach i na bardzo lekkich z toni na gumę! i tu 100 m w zupełności wystarcza bo zawsze łowię na górkach podwodnych .

pp napisał/a:
warto na pewno mieć gorszą wędkę i kołowrotek czy multiplikator a naprawdę dobrą plecionkę, dobrej jakości agrafki, krętliki, kotwiczki niż odwrotnie!

warto mieć dobry cały sprzęt bo po świetnej agrafce, super plecionce jak strzeli wędka albo padnie kołowrotek ?

oczywiście że najlepiej mieć dobry cały sprzęt, zwracam tylko uwagę tym którzy chcą wydać mniej na co położyć akcenty!

w Norwegii za 200 koron kupi się "sztachetę" która wytrzyma sporo ale to oczywiście półka najniższa!, natomiast u nas za 250zł to też nie będzie nic co przetrwa wieki! jednak i tym i tym da się skutecznie łowić w Norwegii!
wydawało mi się że pytanie dotyczy okazjonalnego łowienia w Norwegii więc odpowiedziałem! Jeżeli ktoś zapyta o bardzo dobry sprzęt na Norwegię to moja odpowiedź będzie zupełnie inna!

:spoko

pp 
weteran

Wysłany: 2011-10-05, 11:53   

jakub2001 napisał/a:
@pp
Ile razy wedkowałeś w Norwegii i jakie przynęty i ryby miałeś na kiju 130 cm?
Nie chcę z Tobą polemizować, ale myślę że trzeba trzymać się średniej (jakości, długości, wytrzymałości.....). Jeśli do kija 130 cm założysz kołowrotek a kij podeprzesz po ręką to do wędkowania zostaje 80 cm. Zakładam ze nie masz nudności cały dzień i nie wisisz nad wodą więc kolejne 30 cm kija masz w łódce. Trochę mało zostaje poza łodzią by aktywnie wedkować. Ale każdy lubi co innego. Dopisz proszę tylko że tak krótkim kijem przyjemne wedkowanie nie będzie a wyciąganie ryby z głebokości 100m drogą przez mękę.
Pozdrawiam.

od 10 lat 2 razy w roku po 7 do 10 dni
własnie 130 cm używam gdy łowię bardzo głęboko i bardzo ciężko! do 300m i pilker 700 do 1000 g
używam pasa biodrowego, wyciąganie dużych ryb na krótkim kiju jest znacznie lżejsze!

halibut 23 kg
dorsz 18 kg
czarniak 16 kg

setki nastokilogramowych ryb!

na lekki kij (8 do 40 g) wyjąłem sporo dorszy i czarniaków po kilkanaście kg!

darboch 
Kombatant
KMW_SILESIA

Wysłany: 2011-10-05, 12:58   

pp napisał/a:
własnie 130 cm używam gdy łowię bardzo głęboko i bardzo ciężko! do 300m i pilker 700 do 1000 g
używam pasa biodrowego, wyciąganie dużych ryb na krótkim kiju jest znacznie lżejsze!

podaj namiary na sprzęt jakim łowisz jesli to nie tajemnica i gdzie łowisz ?

masz jakieś zdjęcia złowionych ryb kolego ?

pp 
weteran

Wysłany: 2011-10-05, 13:43   

wedziska:

1. Congo 270 firmy colmic (już prawie nie używam)
2. Yellow Reef 4,5 ' z elbe
3.BX Boat 2030 z shimano
4. Orion 240 Jaxona (tylko z brzegu)
5. Vexus spin Mistrala

kołowrotki:
1. Convector CV30DLX Okuma
2. TLD 20 Shimano
3. Nexave 4000 FA Shimano
4. Force X Lineaeffe

mam nadzieję że zaspokoiłem Twoją ciekawość Kolego!
reszty sprzetu nie będę remamentu robił za co z góry przepraszam!
zdjęcia oczywiście mam ale już kiedyś wyrażałem swoją opinię na temat ich zamieszczania w sieci, zresztą nawet gdybym nie miał nic przeciwko to i tak wybacz ale nie mam zamiaru Ci niczego udowadniać!
Łowiłem w wielu miejscach, najczęściej są to rejony Tronthaim i wyspy Hitra, kilka razy na Lofotach i wyspa Soroya! - najlepsze miejsce na duże halibuty na pater noster!

Jednak nadal twierdzę że dla okazjonalnego łowienia Z ŁODZI wystarcza sprzęt za 200 koron z marketu! Ale nie ma powodu aby jeżeli ktoś chce zakupił sobie dużo fajniejszy sprzęt!

darboch 
Kombatant
KMW_SILESIA

Wysłany: 2011-10-05, 14:01   

pp napisał/a:
zdjęcia oczywiście mam ale już kiedyś wyrażałem swoją opinię na temat ich zamieszczania w sieci, zresztą nawet gdybym nie miał nic przeciwko to i tak wybacz ale nie mam zamiaru Ci niczego udowadniać!

Czemu traktujesz to jako udawadnianie czegokolwiek ? Nie znam Twojej opini na temat zamieszczania zdjęć ale chyba mnie ona nie interesuje.

Relacje z naszych skandynawskich podróży
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=8431. Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11145 Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11150 Skandynawia

pp 
weteran

Wysłany: 2011-10-05, 14:06   

darboch napisał/a:
pp napisał/a:

Czemu traktujesz to jako udawadnianie czegokolwiek ? Nie znam Twojej opini na temat zamieszczania zdjęć ale chyba mnie ona nie interesuje.

ano dlatego że ja podałem rady dotyczące sprzętu wynikające z moich doświadczeń, nie kwestionowałem Twoich rad ale Ty wiesz lepiej!

Odpowiedz do tematu