|
|
|
Jakie auto pod zabudowę kampera |
| Autor |
Wiadomość |
waldirs
doświadczony pisarz Doświadczony turysta !

Twój sprzęt: ILUSION XMK i590 na Citroen Jumper III 2019r
Nazwa załogi: waldirs - Beatka i Rysiek
|
Wysłany: 2013-01-30, 01:23 Jakie auto pod zabudowę kampera
|
|
|
Jeżdżę ponad 8 lat LT28 2,5TDI włąsnoręcznie zabudowanym. Czas pozyskać coś nowego tym bardziej, że to rocznik 2001.
Jestem w 99% zdecydowany na blaszaka do profesjonalnej zabudowy z różnych sprawdzonych dla mnie powodów. Więc mam dwa pytania do Szanownych Kolegów:
1. jakie autko kupić do zabudowy - moje oczekiwania to 110-120KM, średnia długość, wewnątrz wysoki na ok. 2m, klima, tempomat,elektryka, do 3,5t . Crafter trochę drogi - mam do wydania do 40.000 zł;
2. Komu i gdzie zlecić zabudowę: WC, prysznic, spanko dla 2 osób, lodówka, ciepła woda, ogrzewanie, sterowanie, drugi akumulator itp.
Proszę o pomoc |
_________________ "Waldirs"
Beata z Ryśkiem
 |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
|
|
|
 |
waldirs

|
Wysłany: 2013-01-30, 11:05
|
|
|
dzięki gino!
Nie chcę maxi tylko średniego, maksymalnie szeroki i wysoki na 2 m. |
Beata z Ryśkiem
 |
|
|
|
 |
nercedes
zaawansowany Nigdy nie nalezy sie wycofywac.Rany w plecy to hań
|
Wysłany: 2013-01-30, 23:53
|
|
|
A czy chcesz mieć nowe wyposażenie czy używane |
|
|
|
 |
waldirs

|
Wysłany: 2013-01-31, 12:28
|
|
|
nie ma większego znaczenia - może być i używane.
Tylko ciągle pytam:
Co kupić pod zabudowę - jakie autko 3-4 letnie. Jaki typ i model?
DUCATO?
IVECO?
MASTER?
Chyba taka kolejność. Kto ma inne zdanie? Bardzo proszę o wypowiedź.
Chodzi o to aby: ok.110KM i więcej, klima, pełna elektryka, średni, wysoki
- aby wbudować łazienkę, WC (może być w łazience),wyrko 2 osoby (mam 175cm - czy w poprzek?), woda, kuchnia, lodówka, ogrzewanie gazowe, a może zbiornik na gaz??? |
Beata z Ryśkiem
 |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2013-01-31, 19:52
|
|
|
waldirs posłuchaj uważnie.
Zamiast walić na forum takim głazem poczytaj uważnie wypowiedzi ludzi którzy poprzerabiali auta o które pytasz. Chociażby No name ma Iveco, Pancio przerabiał Ducato ..starsze ale przerobił.
Zbychu sprzedaje kótkiego MOvano (czyli bliźniak Mastera)...
Każdy miał inny punkt widzenia inne potrzeby i inny portfel - tak rzucone przez ciebie pytanie wywoła lawinę i przerzucanie się argumentami. nie rozwiąże twojego problemu.
Pytanie "jakie auto do przeróbki wybrać" padało wielokrotnie - i wielokrotnie były komentowane różnego typu modele. wystarczy torchę wysiłku i opcja "szukaj" na forum.
Swego czasu przerobiłeś LT i wziąłeś jedną z gorszych opcji bo każden inny doradziłby ci Ducato. MY nie odpowiemy ci na pytanie jaki chcesz mieć układ wnętrza czy bedzie ci wygodnie spać wzdłuż...
Ducato/Jumper/BOxer - Są tanie i szerokie ze sporą gamą silników do wyboru.
Iveco - Drogie ciężkie, węższe ale konstrukcja wytrzymała
MAster/Movano/Interstar(NIssan) - węższe - bardziej skośne blach niż w Ducato ale znacznie mniej niż w Sprinterze/Crafterze u nas niezbyt popularne - a to ciekawe dlaczego...
no i pamiętaj że masz jeszcze nowego Transita
przemyśl wnętrze i zobacz do czego to włożysz. |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
waldirs

|
Wysłany: 2013-02-01, 02:22
|
|
|
Słuchaj Kolego Maszakow: gdyby to można było w jednym miejscu znaleźć to zapewne bym to zrobił. Poza tym coraz to wchodzą inne modele, inni Koledzy, inne doświadczenia i zgromadzenie aktualnej wiedzy w jednym miejscu w tym temacie uznałem za sensowne.
A jeśli nie masz ochoty pomóc - nie pomagaj - prosta zasada. Tylko, że niektórzy wolą krytykować, zganić, wyśmiać niż pomóc. Tylko po co? Nie lepiej minąć taki temat?!?!
To że zabudowałem 8-9 lat temu auto typu LT był to pewien sytuacyjny wybór, to po pierwsze, a po drugie - prawie nikt tego nie robił - bowiem a tamtym okresie BARDZO AKTYWNIE uczestniczyłem w różnych wystawach, imprezach kamperowych, a nawet w wywiadach dla pism etc. i samoróbki były zjawiskiem bardzo rzadkim.
Dzięki życzliwości Kolegów wiem, że mam szukać DUCATO z silnikiem 2,0 i mocy 115 KM albo 2,3 o mocy 130 KM i chyba zostało mi tylko wybrać który? |
Beata z Ryśkiem
 |
|
|
|
 |
HENRYCZEK
weteran
Pomógł: 6 razy Dołączył: 17 Lis 2011 Piwa: 81/131 Skąd: Południe
|
Wysłany: 2013-02-01, 09:20
|
|
|
Waldirs.
Masz do wydania 40 tyś+ zabudowa.Jeżeli układ wnętrza ma nie być szyty na miarę z racji hobby,czy inne tym podobne,to może warto rozważyć zakup gotowca.
Fajna zabudowa częściowo zlecona, bo o takiej piszesz+ graty,a do 3-4 latka złomu bym nie pchał,też cię skubnie 30-40 tyś.
Co do mocy silnika wybrałbym większy,to tak jak w spiżarni,są zapasy jest komfort |
|
|
|
 |
jarko_66
weteran
Twój sprzęt: Ducato 3
|
Wysłany: 2013-02-02, 13:30
|
|
|
żadna porada na tym forum nie jest wiążąca czytaj to co się przyda wykorzystaj i rób swoje.Waldirs za 40000 kupisz piętnastolatka gotowego kampera .Wersja druga za 30000 spokojnie można wyrwac ducato z 2007 może nawet 2008 z silnikiem2.3 120 kucy i tak jak i Ci mówiłem są silniki 2.3 130 koni ale są mniej popularne, chociaż oszczędniejsze. A ten 2,0 115 kucy to chybaw autach od 2012 roku, wcześniej były 100konne. Obecnie 2,3 mają silniki 130koni i150. A3.0 ma 180koni . Wracając do t ematu może Ci się uda kupic 3 litrowego 160koni pali podobnie jak 2,3 tylko trzeba uważac na pedał gazu bo silnik jest za mocny do przegubów sprzęgła i skrzyni .Trzymam kciuki ja szukałem rok i i tak nie znalazłem abym był w 100% zadowolony.Pozdrowionka |
|
|
|
 |
HENRYCZEK
weteran
|
Wysłany: 2013-02-02, 16:02
|
|
|
| Usunąłem post ze względu na pomyłkę. |
| Ostatnio zmieniony przez HENRYCZEK 2013-02-03, 16:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jarko_66
weteran
|
Wysłany: 2013-02-02, 18:47
|
|
|
HENRYCZEK chyba żle to odebrałeś. Jeżeli ja miałbym brac wszystko co tu piszą dosłownie to musiałbym już sprzedac swoje Ducato z2009 roku i kupic piętnastoletniego oryginałka ------.Porada nie jest wiąrząca (rozumiem to tak- przeczytaj jeżeli pomysł jest dobry dla Ciebie to go wykorzystaj, jeżeli się nie sprawdzi u Ciebie zapomnij)Nie chcąc nikogo urazic zadałem konkretne pytanie na forum- 10% odpowiedzi była na temat reszta to plewy.Ijeszcze raz co jest dobre u jednego nie musi byc dobre dla drugiego i dotyczy to każdego forum |
|
|
|
 |
nercedes
zaawansowany Nigdy nie nalezy sie wycofywac.Rany w plecy to hań
|
Wysłany: 2013-02-02, 22:13
|
|
|
| Witam szkoda ze 90 procent naszych postów to plewy i co tu dordzić widze chodzi tu o szybkie i mocne auto żeby sie prowadziło jak osobówke |
| Ostatnio zmieniony przez nercedes 2013-02-03, 08:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
HENRYCZEK
weteran
|
Wysłany: 2013-02-02, 22:29
|
|
|
| jarko_66 napisał/a: | HENRYCZEK chyba żle to odebrałeś. Jeżeli ja miałbym brac wszystko co tu piszą dosłownie to musiałbym już sprzedac swoje Ducato z2009 roku i kupic piętnastoletniego oryginałka ------.Porada nie jest wiąrząca (rozumiem to tak- przeczytaj jeżeli pomysł jest dobry dla Ciebie to go wykorzystaj, jeżeli się nie sprawdzi u Ciebie zapomnij)Nie chcąc nikogo urazic zadałem konkretne pytanie na forum- 10% odpowiedzi była na temat reszta to plewy.Ijeszcze raz co jest dobre u jednego nie musi byc dobre dla drugiego i dotyczy to każdego forum |
Jarko 66,najmocniej przepraszam,cytując Ciebie pomyliłem użytkownika jeszcze raz sorki!! |
|
|
|
 |
jarko_66
weteran
|
Wysłany: 2013-02-03, 18:15
|
|
|
nercedes Tu nie chodzi o szybkie auto lecz wyliczyłem jakie są moim zdaniem możliwości i podkreślam to moje zdanie waldirs zrobi jak zechce skorzysta z porady lub nie .Przerabiałem zakup Ducato osobiście więc cos tam wiem. Swego czasu zadałem pytanie dotyczące lodówki (na własnym temacie )na przyjmijmy20 postów, konkretnych dotyczących lodówki były dwa . Ten post który piszę w tej chwili też odszedł od tematu jest to tylko wyjaśnienie i nic więcej. Szeroki uśmiech wiosna idzie Koledzy |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2013-02-03, 20:06
|
|
|
no to na temat -
- od lat zajmuje sie samochodami i wybralbym mocniejszy silnik , ale nie poszedlbym w 3.0 z prostej przyczyny - potrafi poniesc , i to bardzo , a nie bierze
sie pod uwage ze jak juz sie czlek rozpedzi do 150 to trzeba sie zatrzymac a z tylu garki szafki itp.
3.0 jest piekielnie silny , tyle nie potrzeba ale to moje prywatne zdanie . dla mnie superowy jest ten 120 czy 130 KM , troche jezdzilem jak robilem elektryke , suuper
|
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|