Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pierwszy raz w Skandynawii
Autor Wiadomość
Samsung_PL 
początkujący forumowicz

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2013-05-03, 15:46   Pierwszy raz w Skandynawii

Witam serdecznie wszystkich szanownych forumowiczów.
To mój pierwszy post na tym forum, dlatego bardzo proszę Was o wyrozumiałość, jeżeli uchybię w jakiś sposób obowiązującej tu netykiecie.

Tak jak napisałem w temacie, w tym roku chciałbym zobaczyć piękno skandynawskiej przyrody. Moja wyprawa jest dopiero w w fazie planowania. Jednak niektóre elementy są już pewne. Po pierwsze forma - camper jest już wynajęty (jedziemy we dwie rodziny z przyjaciółmi, dwoma samochodami), po drugie termin - 14 dni pomiędzy 6 a 20 lipca 2013 (mam już rezerwację na prom z Gdyni do Karlskrony), po trzecie to, że po drodze chcę odwiedzić Sztokholm. Reszta może zostać jeszcze dowolnie zmodyfikowana.

Jako, że mam tendencję do rozwlekłego pisania, poniżej umieszczę te pytania, które już teraz latają mi po głowie. Boję się, że jeżeli ich teraz nie zadam, to potem mało kto doczyta tego posta do końca ;)

1. Jak wygląda kwestia przeładowania auta w Skandynawii? Czy 200 kg ponad normę to duże ryzyko, czy nie? Jakie mogę mięć w związku z tym konsekwencje? (Informacyjnie - nasz camper to 2975 kg masy własnej + 360 kg waga pasażerów. Pozostaje 165 kg na bagaże - to niestety za mało.)

2. Bardzo chciałbym zobaczyć (i usłyszeć, i dotknąć) lodowiec. Gdzie najniżej, tzn najbardziej na południu, mogę taki znaleźć.

3. Jak wyżej (no może bez dotykania), tylko teraz pytam o renifery - wolno żyjące, a nie te w zoo ;)

4. Czy w dużych miastach: Sztokholm, Oslo, Kopenhaga (na ten moment planuję powrót mostami przez cieśniny duńskie i Niemcy do Poznania) można nocować na parkingach np w centach handlowych takich jak Ikea?

Korzystałem już z pomocy wujka Google ale tych wiadomości nie znalazłem (może źle zadawałem pytania). Poza tym z własnego doświadczenia wiem, że najlepiej szukać pomocy u tych, którzy sami mieli podobne dylematy.

Gwoli uzupełnienia:

Co do formy, to camperem zjeździliśmy już północne Włochy i ta forma podróżowania nie jest nam obca. Mamy tez doświadczenia w wyprawach po reszcie Europy, zachodniej Azji, Afryce czy Ameryce. Jeżeli ktoś miałby jakieś pytania to chętnie pomogę - polecam np. mój wątek z podróży po USA na tym forum: http://forum.gazeta.pl/fo...i_narodowe.html .

Co do miejsc, które chcielibyśmy w Norwegii zobaczyć to cały czas jeszcze szukam.

Wytypowałem już:
Geirangerfjord,
Sognefjord,
Preikestolen,
Dalsnibba,
Vestkapp,
Røros,
Stryn.

Bardzo chciałbym zobaczyć Lofoty, czy wybrać się na wielorybie safari ale przy tak ograniczonym czasie nijak mi to nie wychodzi :( . Jeżeli możecie wskazać inne perełki warte zobaczenia w południowej Norwegii to z góry bardzo dziękuję.

Na koniec chciałbym zapytać, czy Waszym zdaniem jest sens zatrzymywać się co 3 - 4 dni na płatnych kempingach? Mam na myśli głównie wygody związane z dostępem do prądu, łazienek i pralni. Z informacji, które dotąd zdobyłem wynika, że nie ma tam problemów z nabraniem wody i zrzutem szarej. Z toalety chemicznej nie korzystamy, dla własnej wygody - po wielu rejsach źle mi się kojarzy jej zapach ;)

Wszystkim, którzy przebrnęli przez tego posta gratuluję zaparcia i dobrej woli (ostrzegałem!). Będę bardzo wdzięczny za pomocne odpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie.
Sam.
Postaw piwo autorowi tego posta

Fux 
Kombatant

Piwa: 29/96
Wysłany: 2013-05-03, 16:21   

Samsung_PL napisał/a:
1. ... (Informacyjnie - nasz camper to 2975 kg masy własnej + 360 kg waga pasażerów. Pozostaje 165 kg na bagaże - to niestety za mało.)

Witaj. Podana wartość to jest Twoja wiedza z „papierów", czy rzeczywista wartość na wadze?

Samsung_PL 
początkujący forumowicz

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2013-05-03, 18:05   

@Fux

Z papierów. Fizycznie auto dostanę dopiero w dniu wypożyczenia.

pzdr
Sam

Fux 
Kombatant

Wysłany: 2013-05-03, 18:10   

To przyjmij, że będzie jeszcze mniej...

... lub nie...

Nie chcę wprowadzić w błąd; gdzieś na forum pisano, że baniak z wodą 80l, zbiornik paliwa do pełna, spryskiwacze, etc + kierowca 80kg
Taka jest/powinna być masa własna auta gotowego do drogi.

Jeżeli się mylę, to nie bijcie.

Gdzie wypożyczasz i co?

Samsung_PL 
początkujący forumowicz

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2013-05-03, 18:17   

@Fux

Nie liczyłem wagi kierowcy, w tej sytuacji przydałoby się bardzo. Reszta i tak będzie pełna, a przynajmniej powinna być. Auto wypożyczam w Camp-Rent w Poznaniu - Półintegra na bazie Ducato, model CI X-TIL GT S.

pzdr.
Sam

Fux 
Kombatant

Wysłany: 2013-05-03, 18:33   

Poczekaj. Może ktoś zorientowany da Ci 100% informację w kwestii masy własnej.
Jutro sobota, więc jeżeli brykę bierzesz na miejscu, to podjedź do nich, podjedźcie na wagę i po temacie.

mwservice 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato
Piwa: 7/10
Wysłany: 2013-05-03, 18:34   

Często na parkingach przy centrach handlowych są znaki zakazu parkowania w godzinach nocnych. Na pewno widziałem taki znak przy Ikei w Szwecji (nie pamiętam w jakim mieście) oraz w Niemczech np. przy Aldi. Proponuję poszukać tzw. stellplatz'ów: www.camperpark.pl, są także wydawnictwa książkowe: ADAC Stellplatzführer 2013 lub Bordatlas.

Zbigniew Mazur 
trochę już popisał

Twój sprzęt: HYMER EXSIS 512
Nazwa załogi: ZBIMAZ
Wysłany: 2013-05-03, 19:17   

Ja również płynę z Gdyni do Karlskrony . Data 04 lipiec .
Będzie to mój pierwszy wyjazd do SKANDYNAWII.
Może gdzieś was spotkam.

kalinin 
weteran
mirek@kalinin.pl

Twój sprzęt: Laika Kreos 4012
Nazwa załogi: Kalinka
Piwa: 400/482
Wysłany: 2013-05-03, 19:38   

Intryguje mnie Twoj nick: Samsung_Pl

Fux 
Kombatant

Wysłany: 2013-05-03, 19:43   

To taka firma od monitorów... :mrgreen:

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2013-05-03, 21:31   

Króciutko i kolejno
Ad 1. nie zawracaj sobie tym głowy, ciut ogranicz wodę i będzie ok
Ad.2 Łatwodostepne to Jostedalbreen i Svartisen ale i w okolicy Dalsniby coś jest
Ad.3 powyżej Stokholmu jest tego od groma, az uważać trzeba na drodze
ad.4 Możesz nocować wszędzie gdzie nie ma zakazów a tych tam akurat jest b. mało,
najwięcej ich znajdziesz na pd Norwegii, honoruj rownież napis PRIVAT
Samsung_PL napisał/a:
czy Waszym zdaniem jest sens zatrzymywać się co 3 - 4 dni na płatnych kempingach? Mam na myśli głównie wygody związane z dostępem do prądu, łazienek i pralni.

Twoja wola, technicznie nie potrzeba, prądu ci starczy, wodę nabierzesz wszędzie,
nocować możesz wszędzie i bezstresowo
Samsung_PL napisał/a:
Z toalety chemicznej nie korzystamy, dla własnej wygody - po wielu rejsach źle mi się kojarzy jej zapach

to oprózniaj ją codziennie- gdzie jak gdzie ale tam masz do tego akurat świetne warunki (poproś/dokup dodatkową butelkę płynu i po sprawie) tam CPN nie występują tak gęsto jak w PL
Samsung_PL napisał/a:
Jeżeli możecie wskazać inne perełki

droga atlantycka, 24km tunel pomiędzy Voss a Bergen
poza tym poszperaj w watku Stanisława WhiteandRed - moja norwegia

Wyświetl szczegóły
Den-tal 
zaawansowany

Twój sprzęt: Pathfinder
Nazwa załogi: An-To
Piwa: 26/3
Wysłany: 2013-05-03, 22:02   

Samsung ! Musze przyznac ze masz bardzo ambitne plany jesli chodzi o zwiedzanie Skandynawi ale b. malo czasu by je zrealizowac :-/ Troche przypomina mi to "safari" w Afryce( Muusze zobaczyc "Big 5" , zyrafe no i pawiany. Zdazymy w 3 dni ?) No ale to Twoj czas,Twoje pieniadze i Twoje przezycia, wiec odpowiem krotko na Twoje pytania.
Ad1. Nadwaga w Szwecji karana jest bardzo surowo. Jesli w dowodzie rejestracyjny jest podana waga campera 2975 kg a waga maxymalna 3500 kg to masz 525 kg na ladunek.Jesli bedzie camper wazyl 3700 kg to przekroczysz maxymalny ladunek o 38% co kosztuje 4000 Skr plus sprawa w sadzie plus zrzucenie nadwagi. Tutaj nalezy nadmienic rowniez att policja szwedzka nie jest specjalnie aktywna w lipcu(urlopy :-P ), ale jak sie ma pecha to mozna wpasc bo czasami robia pokazowki.
Ad2. Najblizszy lodowiec to pewnikiem Stryn(jezdze tam na nartach latem)
Ad3. Renifery petaja sie po drogach polnocnej Szwecji i Norwegi, wiec z tym nie ma problemu.
Ad4. W wielu duzych miastach noca jest zakaz parkowania , a nawet wjezdzania na parkingi przy duzych centrach handlowych, gdyz fantasci wyscigow samochodowych urzadzali sobie tam wyscigi i zdzieranie opon.
Co do cempingow to napewno jest sens stanac co 3-4 dni bo dluzsze odstepy miedzy odwiedzinami w toalecie sa niezdrowe :shock: Pozdrowienia i pwodzenia

Wyświetl szczegóły
Samsung_PL 
początkujący forumowicz

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2013-05-03, 22:53   

Czołem !
Dziękuję bardzo za odpowiedzi.

@Papamila - wielkie dzięki i piwko :)
Svartisen jest już za wysoko, jak na nasze możliwości czasowe. Czy Jostedalbreen, o którym piszesz to ten w parku narodowym o tej samej nazwie? Hmm to wygląda jak najbardziej realnie. Muszę sprawdzić jak wyglądają opłaty za wjazd do parku, ale to już bez problemu znajdę w necie. Co do reniferów, to właśnie tego się obawiam, że nie dojadę wystarczająco daleko na północ, stąd moje pytanie.
Jeżeli chodzi o te stacje benzynowe, to jak to mniej więcej wypada - co 100, 200 km? Pytam o część południową.

@Den-tal - również wielki dzięki i piwko :)
Czasu mało, fakt. Nawiasem pisząc wiesz, że safari a Afryce to właśnie 3-4 dni (Tanzania - Ngorongoro i wszystkie zwierzaki o których piszesz ;) ).
Uuuu, kolejna niespodzianka. Myślałem, że nadwagę liczy się procentowo od wagi całkowitej, a nie od nadwyżki ponad różnicę pomiędzy wagą maksymalną a wagą pojazdu. To słabo. Dobrze, że w Szwecji będę krótko. Jeżeli ich systemy nie funkcjonują tak jak nasze ViaTole to może się jakoś wywinę - bo tak szacuję, że mogę mieć około 200 kg nadmiaru a na wodzie tyle nie oszczędzę.
Nie pomyślałem, że Stryn to lodowiec, wybierając to miejsce kierowałem się zdjęciami z dołu. Dzięki za podpowiedź.

@Kalinin
Sprawa jest prosta. Szukałem kiedyś anonimowego nicka, spojrzałem na monitor (jak sugerował Fux ;) ), wpisałem go i niestety taki już był, dopisałem więc PL i stał się unikalny. Ot i cała historia.

@Zbigniew Mazur
Niewykluczone Kolego, ale aby się spotkać gdzieś na takim obszarze to na bank trzeba się najpierw umówić. Masz już konkretny plan wyjazdu?

@mwservice
Dzięki za linka, przynajmniej jeden postój będę miał dzięki temu rozwiązany.

pozdrawiam wszystkich
Sam.

WHITEandRED
[Usunięty]

Wysłany: 2013-05-05, 13:25   

:spoko
Ostatnio zmieniony przez WHITEandRED 2015-07-18, 23:36, w całości zmieniany 1 raz  

Den-tal 
zaawansowany

Twój sprzęt: Pathfinder
Nazwa załogi: An-To
Piwa: 26/3
Wysłany: 2013-05-05, 22:08   

WHITEandRED napisał/a:
- reniferów to raczej nie zobaczysz jak Wam defilują przed maską kamperka, chyba że zrobicie wycieczkę z buta gdzieś wysoko w góry, ale i to nie gwarantuje sukcesu.
Na zwyczajach norweskich reniferow to moze znasz sie lepiej ,ale szwedzkie schodza latem w Laplandi w tereny porosniete krzakami i lasami w ucieczce przed komarami i przy okazji petaja sie po drogach. Nigdy jeszcze sie tak nie zdarzylo zebym jadac przez Laplandie latem nie natknal sie na reny i mam nawet niestety jednego na sumieniu Wedrujac np Kungsleden napotyka sie na nie b. czesto, a to raczej dolina. Wyzej w gorach mozna natknac sie na myksoxar ( czego raczej nie polecam). Co do afrykanskiego safari 3-4 dniowego to nawet jak sie" wszystko" zobaczy to pamieta sie tylko tego pawiana ale mozna zaimponowac ludziom zdjeciami. Wiem to z wlasnego doswiadczenia bo dawno temu przerobilem krotka wersje i musialem to pozniej poprawiac kilkoma dluuugimi No i dzieki za piwo :spoko

Odpowiedz do tematu