|
Wymiana Silnika ducato I |
| Autor |
Wiadomość |
Suburban
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato Hobby 550
|
Wysłany: 2015-11-30, 03:35 Wymiana Silnika ducato I
|
|
|
Cześć,
Tak jak w temacie chciał bym w DucatoI zmienić silnik z 2,5D na jakiś benzynowy ( docelowo LPG).
Czy ktoś podpowiedział by mi na jaki silnik dało by się to zmienić?
Można wypłukać bak i zostawić po dieslu?
Co innego trzeba by było zmienić oprócz całego silnika i pewnie skrzyni?
Oryginalnie w Ducato 1 benzynowe były 2.0 ale raczej nie chętnie na oryginalne 2.0 bo to również stara i niezbyt silna jednostka. Po za tym nie widzę ani jednego na allegro ( w czym one jeszcze występowały ? )
Czy tutaj ktoś ma Ducato1 w benzynie?
Jak to jeździ i jak to pali?
Marzyło by mi się 150-170 KM i spalanie rzędu 12-13 l gazu przy 90km/h no i również benzyna jest cichsza :D
 |
_________________ Brum Brum Brum,
 |
|
|
|
 |
McGali
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner A550 C25 2.0E LPG
Nazwa załogi: GaliTeam
|
Wysłany: 2015-12-02, 11:08 Re: Wymiana Silnika ducato I
|
|
|
| Suburban napisał/a: |
Czy tutaj ktoś ma Ducato1 w benzynie?
Jak to jeździ i jak to pali? |
Ma w benzynie i w gazie i sobie chwali Silnik to dwulitrowa jednostka na podwójnym łańcuchu praktycznie niezniszczalna. Moc silnika 170b to 75KM szału nie ma lecz 90 km/h w alkowie bez problemu osiąga. Spalanie gazu 14-16 l/100. |
|
|
|
 |
marcin traker
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Ducato Hymer 91/Hobby460 /Peugeot Concorde
|
Wysłany: 2015-12-02, 14:44
|
|
|
| przy tej masie i gabarytach to przy zakładanej mocy to spalanie lpg na zakładanym poziomie nie do osiągnięcia 'raczej' |
|
|
|
 |
Suburban
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato Hobby 550
|
Wysłany: 2015-12-16, 22:49
|
|
|
Spodziewałem się większego zainteresowania tematem widocznie mało kto chce mieć dwie kuchenki na gaz w kamperze |
_________________ Brum Brum Brum,
 |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2015-12-16, 23:48
|
|
|
| Suburban napisał/a: | Spodziewałem się większego zainteresowania tematem widocznie mało kto chce mieć dwie kuchenki na gaz w kamperze |
bo wymienianie silnika w jedynce to poroniony pomysł ... za wiekowe na satysfakcję |
|
|
|
 |
cichy
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: HymerCamp 64 (Fiat)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Paź 2009 Piwa: 2/11 Skąd: Lubin, DLU
|
Wysłany: 2015-12-17, 07:39
|
|
|
Zainteresowanie żadne bo pomysł "dziwny"
Zmiana jak to w każdym innym aucie dość pracochłonna. Potrzebujesz silnika ze skrzynią (kompletny czyli z kolektorami, osprzętem, wiązką, komputerem). Łapy wraz z poduszkami trzeba będzie dorobić oraz co chyba najtrudniejsze dorobienie półosi. dolot i filtr powietrza jak i pompa paliwowa to najmniejsze problemy.
Z silników benzynowych o mocy przez Ciebie pożądanej polecił bym Ci wyrób opla 2,5 V6, te silniki występowały w szerokiej gamie modeli wzdłużnie i poprzecznie ustawione. Wszystko łatwo dostępne i tanie. Moc seryjnego silnika to 170km, z łatwością do zrobienia okolice 200km. Zapomnij jednak o spalaniu gazu na poziomie 12-13 litrów, raczej prognozuje okolice 20 litrów, ale po przeliczeniu na ropę to i tak o wiele taniej |
|
|
|
 |
Donat
weteran

Twój sprzęt: Peugeot J5 i Citroen Jumper
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Mar 2010 Piwa: 71/57 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2015-12-17, 07:42
|
|
|
| A ja do tego podszedłbym inaczej :-) Jak już koniecznie chcesz mieć nowszy silnik to kup sobie jakąś rozbita xantię albo innego Puga z silnikem 2,0 HDi 110 km. Silnik jest kompaktowy , mocny i całkowicie niezawodny. Nie ma dwumasy, FAPa i innych tego typu umilaczy życia.Ładujesz to pod maskę do jedynki i śmigasz sobie spokojnie po świecie na praktycznie jakimkolwiek paliwie (spokojnie jeździ na paliwie JET A1 czy też na oleju opałowym- przetestowane na przebiegu 100 000 km) Jedyny problem przy takiej przeróbce to mocowania silnika i półośki a cała reszta to betka :-) Nie jest to co prawda benzynka ale zyskujesz kawał momentu obrotowego i stosunkowo cichą pracę jednostki napędowej. |
_________________ Donat - Radom
Mój poprzedni sprzęt:
 |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2015-12-20, 08:05
|
|
|
SUBURBAN - 99 % bez wymiany skrzyni!!!!! podejdzie 2.0 8 zaworów 120 KM od fiata ULYSSE z lat 94-96 i jego rozwinięcie 2.0 TURBO 147 KM 235 NM.
wiem bo mam zainstalowany w swoim i kiedyś porównywałem z kolegi koniowozem 2.0 lpg na Ducato 1 |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
Kuba L.
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs Nomad 490BLF/Audi Q5 40TDI 204PS
Nazwa załogi: 2kubusie
|
Wysłany: 2015-12-20, 10:21
|
|
|
silny, czy mógłbyś coś więcej napisać o twoich wrażeniach z eksploatacji silnika benzynowego w ducato?
Czy sam tę przekładkę wykonywałeś czy już takowy zakupiłeś? Jak ze spalaniem? |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2015-12-20, 12:29
|
|
|
jumper to był ori. 2.0 110 KM. dostał sekwencje i spalał od 10 PB i od 11.5 lpg w góre. normalnie do 120 na długich prostych 14 LPG.
silnik turbo 2.0 8v wybrałem tylko dla tego że jest fizycznie taki sam jak ten bez turbiny więc włożyć i jechać.
na silniku bez turbiny jazda lipna skrajnie wiec po zadymach forumowych o zwiększeniu pojemnosci silnika przez wymiane tłoków , postanowiłem kupić turbinowca .pali tyle samo , jeżdzi super ,komputery bez immo więc prosto jest wszczepić prądy.
skrzyni nie zmieniłem bo bałem sie że bedzie za słaby a mam krótkie przełożenie 60 kmh przy 2000 obr/min
a , i zbiorniki 160 l lpg. ostatnio wyszło mi prawie 16 litrów ale wszystkie media gazowe mam z tych samych zbiornikow więc nie wiem ile zużyły przez 2 dni postoju gdy wszystko pracuje -kuchnia lodówka , ogrzewanie |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|