|
TRUMA gaśnie przy dłuższej pracy |
| Autor |
Wiadomość |
HarryLey4x4
weteran

Twój sprzęt: Elnagh Gigant Nissan Patrol rules
|
Wysłany: 2013-03-20, 22:33 TRUMA gaśnie przy dłuższej pracy
|
|
|
Witam.
Mam mały problem. Jako ,że zima wciąż nie chce nas opuścić, a mamy konieczność wyjazdu w najbliższy weekend i to kamperem, postanowiłem sprawdzić jak sprawdzi się ogrzewanie. Pozostawiłęm zatem włączone ogrzewanie nadmuchowe na ponad dobę na chodzie. Po ok 20 godzinach w kamperku było cały czas miło , wręcz gorąco - ok. 25 st. Niestety po ok 30 godzinach pracy okazało się ,że piec się sam wyłączył. Załączyłęm go ponownie i zaskoczył, po czym po ok. godzinie stwierdziłęm ,że znowu się wyłączył. Podłączona butla z gazem (sam propan) była butlą z ok. 1/3 pojemnością gazu (butla 11kg). Zobaczyłem,że jest dość mocno oszroniona w schowku , który de facto nie jest ocieplany. Przełączyłęm zatem butlę na nową świeżo napełnioną i czekam na efekt. Zobaczę co będzie jutro z rana.
Czy jest coś co jeszcze mogę zrobić ?? Są tam jakieś filtry np.powietrza lub gazu przed samym piecem ??
model to C3402 |
|
 |
tadek27
zaawansowany

Twój sprzęt: adria coral 660 SP
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Piwa: 2/3 Skąd: Świecie
|
Wysłany: 2013-03-20, 23:43
|
|
|
również mam turmę C3402
borykam się z takim problemem od roku. chodzi i po dwóch godzinach lub trzech pada. właśnie stoi na serwisie naprawiają. filtrów tam niema ale płytka sterująca, parę czujników i dwa elektrozawory i dużo zależności
w twoim przypadku pewnie gaz podmarzł i po wymianie butli będzie dobrze.
jak dalej będzie problem szukaj kontaktu z ARKADARKIEM zna się na tym bardzo dobrze |
_________________ Pozdrawiam
tadek
 |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2013-03-21, 00:22
|
|
|
| HarryLey4x4 napisał/a: | | Zobaczyłem,że jest dość mocno oszroniona w schowku |
A może po prostu zamarzł reduktor? |
_________________ www.camperymtm.pl
www.kamperownia.pl |
|
|
|
 |
macio
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Knaus SPORT TI 650 MG
Nazwa załogi: Grażka i Macio
|
Wysłany: 2013-03-21, 07:17
|
|
|
| Prawdopodobnie przyczyna tkwi w gazie. Wydaje mi się, że nie nie sprzedają czystego propanu i dlatego tak się dzieje. Sam mam lekkie butle z propanem i zimą zawsze zostaje mi gaz w butli. |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 70/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2013-03-21, 07:26
|
|
|
Ja tak miałem wymieniłem reduktor i jak ręką odjął
Radzę podłączyć (na krótko) butlę z nowym reduktorem oraz sprawdzić napięcie dochodzące do pieca |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
 |
HarryLey4x4
weteran

|
Wysłany: 2013-03-21, 07:33
|
|
|
Jest na ten moment tak jak pisze macio. Butla niby ma gaz a nie ciągnie. Zmieniłem butlę i całąnoc łądnie grzało bez problemu - było nad ranem 21C przy 3/4 mocy na regulatorze.
Przelałem gaz z tej dużej butli do małęj i głónie to były tam płyny zapachowe i pewnie woda.
Reduktor i monokontrol miałem nowy założony u Darka w zeszłym sezonie więc z nim raczej wszystko ok. |
|
 |
xr5pl
doświadczony pisarz Artur

Twój sprzęt: ducato 2,4D '85 zabudowa niezidentyfikowana
|
Wysłany: 2013-04-01, 09:02
|
|
|
Myślałem uszyć sobie takie zimowe ubranko na butle aby było jej ciepło, a w środek wszyć elementy grzejne z podgrzewanych mat na fotele za 25zł z marketu ... Ale radze sobie inaczej (nie mogę napisać jak.... ) .W sumie wystarczył by kawałek przewodu grzejnego owinąć pare razy butlę , reduktor i gra.... Minus to pobór prądu bo solary w okresie listopad -styczeń praktycznie nie ładują ! (mA) .
PS.
Przygladaliscie sie kiedyś pracy dekerów w zimie ? |
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 256/624 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2013-04-01, 10:49
|
|
|
| xr5pl napisał/a: | | Przygladaliscie sie kiedyś pracy dekerów w zimie ? |
Podgrzewają butle palnikiem ? |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

Twój sprzęt: Hymer Tramp CL 698
Nazwa załogi: Ewa,Karolina,Zbyszek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Wrz 2010 Piwa: 53/3 Skąd: Gorzkowice
|
Wysłany: 2013-04-01, 11:30
|
|
|
| Bezpieczniejsze od palników są kable grzewcze, które dekarze wkładają do rynien, żeby chronić je przed zamarzaniem, wystarczy kupić 10 m takiego kabla,owinać nim butlę, i włączyć do prądu.Ale sens jest ten sam. |
_________________ Stacja Kontroli Pojazdów przyjazna pojazdom specjalnym z przeznaczeniem kempingowym. |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2013-04-01, 16:43
|
|
|
| rawicki@op.pl napisał/a: | | Bezpieczniejsze od palników są kable grzewcze, które dekarze wkładają do rynien, żeby chronić je przed zamarzaniem, wystarczy kupić 10 m takiego kabla,owinać nim butlę, i włączyć do prądu.Ale sens jest ten sam. |
A nie prościej używać po prostu propanu A w butli i tak zawsze coś w zimie zostanie. |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
HarryLey4x4
weteran

|
Wysłany: 2013-04-01, 16:46
|
|
|
a jak myślisz , jaki mam ten gaz który zamarzł... ?? zresztą radzę czytać posty od początku... |
|
 |
dziwaczek
Kombatant

|
Wysłany: 2013-04-01, 17:01
|
|
|
Czytałem się dziwię, bo propan nie powinien zamarznąć.
Rozwiązanie:
A może w warunkach "bardzo zimowych" wstawiać butlę do części ogrzewanej kamperka, tylko pozostaje kwestia jest podłączenie do instalacji, może po prostu drugi reduktor z zaworem odcinającym umieszczony w ogrzewanym schowku
Nie sprzedają czystego propanu (teoretycznie powinien być sam propan), zawsze jest trochę butanu i innych rzeczy na dnie butli i to w warunkach zimowych zostaje w fazie płynnej, w butlach BP po prostu to widać Dziwi mnie że mówisz o takiej ilości w butli zostało?
Tu jest opisane http://ladnydom.pl/budowa/1,106577,2906313.html |
 |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2013-04-01, 17:34
|
|
|
| Mimo, że kupuję tylko propan, to zawsze jest z niewielką domieszką butanu, albo oszukują albo tak musi być, czasem bywa tak, że musimy kupić to co dostaniemy czyli mieszankę propan-butan i wtedy marzniemy. |
_________________ Stacja Kontroli Pojazdów przyjazna pojazdom specjalnym z przeznaczeniem kempingowym. |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2013-04-01, 17:43
|
|
|
| Jeszcze jedno,nie możemy przenosić butli do ciepłego ale nie wentylowanego od dołu pomieszczenia np.bagażnik bo wtedy mamy duże niebezpieczeństwo wybuchu.(Pamiętajmy że propan-butan zbiera się niżej niż powietrze. |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

|
Wysłany: 2013-04-01, 17:51
|
|
|
| rawicki@op.pl napisał/a: | | Jeszcze jedno,nie możemy przenosić butli do ciepłego ale nie wentylowanego od dołu pomieszczenia np.bagażnik bo wtedy mamy duże niebezpieczeństwo wybuchu.(Pamiętajmy że propan-butan zbiera się niżej niż powietrze. |
Owszem ale zawsze możemy zrobić awaryjny otwór wypływu gazu (otwór w podłodze, kratka) przy normalnej eksploatacji schowka może być on zaślepiony. |
 |
|
|
|
 |
|
|