Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/84 Skąd: Krakow
Wysłany: 2013-05-09, 00:39
Pyszny filmik , faktycznie izolacja szczątkowa. W zasadzie nie wiadomo czy to ma izolować czy tłumić drgania blachy. Jedynie warstwa alu świetnie odbija promieniowanie. Dokładnie obłożone autko folią, powinno być ciepłe w zimie i zimne w lecie. kiedyś widziałem izolację w Fordzie Nugget. Tam nawet nie było folii alu tylko wklejki z pianki ,bez izolacji profili. Wniosek prosty izolacja autka to temat mało rozbudowany w produkcji seryjnej i mało istotny w praktyce. Kamper ma ściankę o grubości około 3 cm i jest świetnie zaizolowany.
Za filmik leci
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
Wysłany: 2013-05-09, 08:03
WINNICZKI napisał/a:
faktycznie izolacja szczątkowa. W zasadzie nie wiadomo czy to ma izolować czy tłumić drgania blachy. Jedynie warstwa alu świetnie odbija promieniowanie.
Obejrzyj jeszcze raz. Izolacja jest bardzo dobra - widać to na zdjęciach z kamery termowizyjnej. A mostki termiczne zredukowane do minimum. istotna jest w tym materiale możliwość dokładnego oklejenia wszystkich miejsc.
Poniżej zdjęcia tej izolacji.
izolacja3.jpg
Plik ściągnięto 190 raz(y) 149,52 KB
izolacja2.jpg grubość 20mm ale parametry termiczne lepsze od styropianu
Nazwa załogi: MTM Campery Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
Wysłany: 2013-05-09, 08:28
No name napisał/a:
zewnętrzna (od strony blachy ) część to papier ?
Papier jest tylko osłoną kleju. Co do parametrów samej izolacji to ich nie mam ale za to mam wyniki testu porównawczego (laboratoryjnego) paramettrów termicznych i akustycznych pomiędzy "blaszanką" ocieploną styropianem (modele do 2012) i nową matą samoprzylepną z aluminium (modele od 2013). Postaram się zamieścić te wyniki po przetłumaczeniu. Temat jak przypuszczam interesujący.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
Wysłany: 2013-05-09, 09:08
WINNICZKI napisał/a:
Pyszny filmik , faktycznie izolacja szczątkowa. W zasadzie nie wiadomo czy to ma izolować czy tłumić drgania blachy. Jedynie warstwa alu świetnie odbija promieniowanie. Dokładnie obłożone autko folią, powinno być ciepłe w zimie i zimne w lecie. kiedyś widziałem izolację w Fordzie Nugget. Tam nawet nie było folii alu tylko wklejki z pianki ,bez izolacji profili. Wniosek prosty izolacja autka to temat mało rozbudowany w produkcji seryjnej i mało istotny w praktyce. Kamper ma ściankę o grubości około 3 cm i jest świetnie zaizolowany.
Za filmik leci
Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
Wysłany: 2013-05-09, 10:36
Winniczku ...mam podobnie ocieplone iveco . izolacja kominków z folią alu . Już II sezon używam i twierdze , że pod każdym względem jest to super rozwiązanie .... jedna płyta 1000x600 kosztuje 19 zł ale warto .Na całe wysokie i max długie ivo koszt całkowity ocieplenia nie przekroczył 650 zł Ciekawe jak się ma cena mojej izolacji do tej stosowanej w omawianej fabryce ... Oni w profile(mostki) wkładają paski a ja zastosowałem pianke niskorozprężną co , tak mi się zdaje , jest dokładniejszym wypełnieniem ...
Wysłany: 2013-05-09, 11:57
slajd napisał/a:
A ile za takie autko trzeba zapłacić?
netto z akcyzą i kosztami transportu około 31.000 euro.
Co do wypełniania belek to pamiętajcie że są szczelnie ocieplone od wewnątrz. Nie ma więc w takim układzie i sensu jakieś super dokładne docieplanie belek w środku nie ma większego znaczenia. Tu widać zalety przyjętej technologii.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum