|
|
|
Kamperowanie |
| Autor |
Wiadomość |
Oskar
zaawansowany
Twój sprzęt: T4 Multivan
|
Wysłany: 2013-07-31, 09:39 Kamperowanie
|
|
|
Achoj !
Może znów trochę o Naszym Hobby czyli Kamperingu !
Tak sobie myślę i myślę i zastanawiam się dlaczego mamy taką pasję ? Zwykli ludkowie zazwyczaj starają się spędzić wolny czas w sposób całkowicie wygodny czyli jechać na wczasy z biura podróży niczym się nie stresować ,popijać drinki z parasolką na ustalonych wcześniej hotelach z pełną infrastrukturą turystyczną i ich obsługą. My musimy dbać cały rok o Nasze Kamperki i jadąc zawsze mając na uwadze wszelkie złe przygody typu awarie, kontrole ,niebezpieczeństwo wypadku itp.
Logicznie rzecz biorąc wypoczynek w naszym wydaniu zdaje się być daleki od oczekiwań wyluzowanego wypoczynku.
A JEDNAK cosik w tym jest co daje tą niesamowitą radość nie wiadomo skąd pochodzącą ?
Swego czasu pewien Himalaista zapytany dlaczego wspina się po górach odpowiedział „Bo są „
Ja jako alpinista i miłośnik podróży kamperowej odpowiedziałbym podobnie. Są miejsca na świecie które nijak zobaczyć jak wspinając się w ścianie czy przemieszczając się autem typu Kamper. Oczywiście obie te formy turystyczne wymagają odpowiednich kwalifikacji, potrzeb duchowych, niestety pieniędzy oraz wielu wyrzeczeń. Ale właśnie pomimo trudności wciąż z ochotą i radością realizujemy nasze pasje.
Chciałbym w tym wątku usłyszeć Wasze wypowiedzi Dlaczego wybraliście właśnie tę formę spędzania wolnego czasu ?
Pozdrawiam Oskar |
|
|
|
 |
bartosz_b
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Hobby Optima Deluxe 70HQ
|
Wysłany: 2013-07-31, 09:46
|
|
|
Dlaczego hmm..... Po pierwsze w żadnym hotelu nie otworzysz drzwi i możesz wyjść w kąpielówkach prosto nad wodę, uniezależnienie od obsługi kuchni, baru itp daje przynajmniej dla mnie największy relaks i swobodę. Dodatkowo ciężko mi usiedzieć na jednym miejscu dłużej niż kilka dni. W hotelu zawsze po 4-5 dniach mnie już trafiało bo ile można siedzieć nad basenem i pić drinki czy też inne wynalazki.
Dodatkowo nie wybudowali chyba jeszcze hoteli tylko dla jednej rodzinki takich w środku wygwizdowa, gdzie bociany pionowo startują
A to że trzeba dbać o kamperki czy przyczepy to przynajmniej dla mnie sama przyjemność, oczywiście pomijając kwestie wydatkowe bo te przyjemnie nie są |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 354/23 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-07-31, 09:48
|
|
|
jak to mówią: jeden lubi łowić ryby, a drugi gwałcić staruszki.
ma się jakieś hobby, które innym nie szkodzi, więc nad czymś się zastanawiać?
na pytanie dlaczego, nie odpowiadam jak himalaista, ale prostszy sposób: bo lubię.
dlaczego kamperuję - bo lubię,
dlaczego gram w siatkówkę - bo lubię,
dlaczego gram w brydża - bo lubię,
dlaczego słucham takiej muzyki - bo lubię,
dlaczego jestem żonaty - Indianin nie kłamie, Indianin milczy. |
|
 |
martini44
Kombatant

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Piwa: 72/168 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2013-07-31, 11:17
|
|
|
bo nie śpimy w czyiś plemnikach |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
Brat
Kombatant

Twój sprzęt: Merc310D/1995, Europa560
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Cze 2011 Piwa: 195/927 Skąd: San Escobar
|
Wysłany: 2013-07-31, 13:09
|
|
|
Nie wiedziałem, że są na tym forum fani gwałcenia staruszek !
A na serio: odpowiedź Cyryla wyjaśnia wszystko ! Też tak mam ! |
_________________ Marian
 |
|
|
|
 |
Jurek121175
stary wyga

Twój sprzęt: Ducato 2.8JTD Joint 154 2005r
Nazwa załogi: Jurek, Mariola, Erika, Laura
Pomógł: 4 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 22/58 Skąd: Jerzykowo k/Poznania
|
Wysłany: 2013-07-31, 13:19
|
|
|
A ja wypożyczyłem kilka lat temu kamperka na (chyba) 6 czy 7 dni i widząc "to coś" w oczach moich dzieciaków od tamtego czasu "zachorowałem". Robię to, czyli kamperuję w szczególności dla moich szkrabów, po cichu korzystając z żonką z tej formy wypoczynku. |
|
 |
miciurin
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato S.E.A A640
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Sie 2011 Piwa: 17/83 Skąd: ja to wiem?
|
Wysłany: 2013-07-31, 23:15
|
|
|
Ja za to zawsze gdzieś się szwendałem, przeważnie byle jakim samochodem z dwójką kolegów. Jeden to był mechanik samouk, który zawsze naprawił auto którym jechaliśmy i do tego dobry kierowca, a drugi to był nasz mapowy pilot. W tedy to nie było jeszcze tak dostępnej i taniej nawigacji. Ja byłem tym drugim kierowcą i tak zwiedziliśmy całą Europę śpiąc np. na plaży w Cannes czy Monaco czy odpoczywając nad oceanem w Portugalii.
W końcu się ustatkowałem i kupiłem kamperka |
_________________ Fiat Ducato 1,9 TD, 1989r, zabudowa Fendt 560 SK - był
Fiat Ducato 2,2 MultiJet, 2007r, zabudowa S.E.A A640 - był
Na pewno będzie kolejny kamper
 |
|
|
|
 |
Stanek
weteran

Twój sprzęt: HYMER Exis-i 562
Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Sie 2008 Piwa: 215/47 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-08-01, 18:24
|
|
|
| Ja podobnie jak pisali inni nie jestem w stanie usiedzieć w jednym miejscu dłużej niż tydzień. Ponadto mobilność i spontaniczność. Nie muszę rezerwować wakacji pół roku wcześniej. Mogę zmienić plany na dzień przed wyjazdem i zamiast jechać na południe pojechać na północ bo akurat mam taki feeling. Jest pogoda fajnie, nie ma zwijamy się i gonimy słoneczko. Ponadto siedząc z drinkiem przy basenie może i można odpocząć, ale zobaczyć/zwiedzić niewiele. |
_________________ Pozdrawiam
Stanek
https://www.dzienpodniu.com.pl
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|