Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kamperek dla 2+1
Autor Wiadomość
minimaniak 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Laika ecovip3009
Piwa: 2/5
Wysłany: 2013-07-13, 13:58   Kamperek dla 2+1

Witam serdecznie,

Nadszedl czas aby rozstac sie z ukochana Westfalia z powodu powiekszenia rodziny. Nie chcemy zrezygnowac z cyganskiego stylu wakacji ;) stad goraca prosba o pomoc w poszukiwaniu kamperka dla Nas. Szukamy czegos do 50tys, raczej be alkowy (wysokie spalanie) najlepiej z takim ukladem spania aby Nasza mloda damę wieczorem polozyc spac a samemu korzystac z salonu :)
Myslalem o hymerku :)
Znalazlem ciekawe ogloszenia co sadzicie na co zwrocic uwage? Gdzie trzymac wozek na dachu?(mamy duzy wozek emmaljunga) czy takie mniejsze kamperki sprawdza sie przy opcji 2+2.
Prosba o pomoc gdyz niestety naleze do tych osob ktore szybko sie napalają wiec moja glowa potrzebuje schlodzenia i rad wlasnie takich wyjadaczy jak Wy ;)
http://suchen.mobile.de/w...uctionYear=1995
Postaw piwo autorowi tego posta

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Piwa: 51/50
Wysłany: 2013-07-13, 19:29   

choc podobaja mi sie integrale to logika podpowiada zeby ich unikac ze wzgledu na nietypowosc zewnetrznych elementow nadwozia , a i inne nie musza pasowac od normalnego , np. zawieszenie.
polintegral na dukato chyba na granicy 5 dych :?:
bardzo podobaja mi sie rozwiazania ze spaniem pietrowym z tylu w poprzek. autka sa wtedy krutkie ale funkcjonalne przy dzieciach :spoko

gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........

--------------------------------------------------------

minimaniak 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2013-07-13, 21:19   

Zdaje sobie sprawe ze alkowa jest praktyczna, ale zastanawiam sie jak to sie prowadzi i ile pali. Moja westfalka jak dostanie wiatru bocznego jest ciezka do opanowania ;)

pabloarmando 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Jeep
Piwa: 6/6
Wysłany: 2013-07-13, 21:38   

minimaniak napisał/a:
...jak to sie prowadzi i ile pali...

Wczoraj wróciłem z podróży 2 tygodniowej do Grecji. Pierwszy raz tak długa podróż kamperem z alkową. Silnik 2.3 JTD 110 KM. Średnie spalanie to 8,5-9,0 a prędkość jaką starałem się osiągać to 100 km/h. Czasem było ciutkę (90-95) wolniej a czasem nieco szybciej (110-115) Oczywiście prędkości z GPS a nie licznika. Jestem bardzo zadowolony. A najciekawsze jest to że na serbskim i macedońskim paliwie jechało się jakbym miał z 10 KM więcej. Silnik był wspaniale dynamiczny, i znacznie bardziej elastyczny. Czar niestety prysł po zatankowaniu w Polsce. Różnica pojawiła się praktycznie od razu. Olej napędowy w macedoni ma zupełnie inny kolor i zapach.

minimaniak 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2013-07-13, 21:48   

No tak ale to jdt ;) ja celuje w td wiec moze palic wiecej Westa do Chorwacji i przy predkosci 100 spalila 7 L no ale to nie ta masa
Ostatnio zmieniony przez minimaniak 2013-07-13, 22:39, w całości zmieniany 1 raz  

pabloarmando 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Jeep
Piwa: 6/6
Wysłany: 2013-07-13, 21:55   

a więc różnica 2 litrów na 100 km - liczmy, że jedziesz sobie np. 5 000 km wtedy mamy 100 litrów różnicy - 100 l. tankowane w macedonii to jakieś 470 PLN w serbii około 600 PLN - jak dla mnie za mała różnica by rezygnować z przestrzeni jaką daje alkowa. Każdy jednak wybiera po swojemu :)

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Piwa: 51/50
Wysłany: 2013-07-14, 07:11   

jak bedzie jezdzil na 2 tygodnie to tak ale jak to ma byc wekendowoz max 6-7 dni jak to robi wielu , to da sie przetrwac w malym a za to miec mobilnosc na 5+.
ja tak mysle chc podobaja mi sie wielkintegry to robie busika.

w tym roku pojechalem na tydzien z dzieciarnia z przyczepa angielka 430. wtedy jednak istotne jest posiadanie przedsionka jako dodatkowej przestrzeni.

niedlugo bede zamawial do jumpera i postanowilem ze oprucz dorobienia wszystkich scian do markizy zamowie sobie jeszcze taka mala przystawke na dluzsze pobyty

gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........

--------------------------------------------------------

minimaniak 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2013-07-14, 21:42   

http://allegro.pl/ffb-tab...3379661273.html
http://allegro.pl/integra...3393948525.html

Co sadzicie o tym. W innym watku rozwinela sie klotnia a nie merytoryczna wymiana zdan. Jakie za i przeciw w sumie to 94 r wiec plus. Dla mnie bardzo funkcjonalny jak na kompaktowe gabary
Czy to prawda ze powyzej 2000 cm silnika placimy 18,6% akcyzy!!!
Czy jako przedsiebiorca moge odliczyc vat?

minimaniak 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2013-07-16, 21:53   

Chyba wszyscy na wakacjach :( nie ma rad dla naszej mlodej ekipy ;(

matro 
weteran
musi być twardy!Tylko co piąta noc na campingu:)

Twój sprzęt: Ducato II Rimor
Nazwa załogi: Robert, Kamila, Amelia, Hubert
Piwa: 71/111
Wysłany: 2013-07-16, 21:56   

mimo, ostrej wymiany zdań , możecie pomiędzy wersami wyczytać odpowiednie informacje.

...może i integra bardziej przypomina dom za to alkowa bardziej przypomina kamper... ! ;)

minimaniak 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2013-07-16, 23:28   

Tak masz racje ...
Co sadzicie o tym

http://suchen.mobile.de/w...uctionYear=1995

gino 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Piwa: 639/978
Wysłany: 2013-07-17, 05:44   

matro napisał/a:
możecie pomiędzy wersami wyczytać odpowiednie informacje.

nie tylko między wersami...ale i ogólnie na forum..

w ostatnim tygodniu była mowa zarówno o obydwu FFB TABBERTach jak i ostatnio prowadzona jest gorąca dyskusja o Akcyzie

a jak chcesz oszacować ile będzie Cie kosztować samochód już pod domem,włącznie z dojazdem jednym samochodem, i powrotem dwoma autkami
skorzystaj z tego kalkulatora
http://www.obliczauto.pl/
pamiętając o zaznaczeniu czy kamper posiada silnik do 2litrów czy powyżej 2litrów
powodzenia w poszukiwaniach :spoko

Bydgoszczu 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: nie ma znaczenia
Piwa: 8/15
Wysłany: 2013-07-17, 07:12   

minimaniak napisał/a:
Nadszedl czas aby rozstac sie z ukochana Westfalia z powodu powiekszenia rodziny. Nie chcemy zrezygnowac z cyganskiego stylu wakacji stad goraca prosba o pomoc w poszukiwaniu kamperka dla Nas. Szukamy czegos do 50tys, raczej be alkowy (wysokie spalanie) najlepiej z takim ukladem spania aby Nasza mloda damę wieczorem polozyc spac a samemu korzystac z salonu
Myslalem o hymerku
Znalazlem ciekawe ogloszenia co sadzicie na co zwrocic uwage? Gdzie trzymac wozek na dachu?(mamy duzy wozek emmaljunga) czy takie mniejsze kamperki sprawdza sie przy opcji 2+2.

Nie mogę powiedzieć, żebyśmy mieli duże doświadczenie (w końcu małe dzieci ma się krótko :-P ), ale może kilka moich przemyśleń na temat jazdy z małymi dziećmi Wam się przyda.
My mamy alkowę w zabudowie z dwoma stolikami. Nie ma dużego garażu. 5,5m długości.
W tej chwili dzieci w wieku: starszy 2 lata, młodszy 5 miesięcy.
Ze względu na najmłodszego członka naszej rodziny jeździmy do 100km dziennie, lub inaczej góra 2-3h siedzenia w foteliku - nosidełku.
Starszy jedzie ze mną z przodu, młodszy z żoną z tyłu.
Spanie: starszy w alkowie, młodszy w zaaranżowanym łóżeczku z tyłu. Do wygrodzenia bezpiecznego miejsca do spania posłużyła nam barierka dostępna w sklepach z artykułami dla dzieci. Pół ramy wkłada się pod materac, drugie pół widać na zdjęciu. My śpimy na łóżku rozkładanym ze środkowego stolika.
Jeszcze słowo o przewożeniu wózka dziecięcego - nasz bardzo dobrze się kompresuje. Oczywiście jest z tym trochę zabawy: kółka osobno, rama osobno, buda osobno. Kółka jako brudne jadą w schowku zewnętrznym, rama lata pomiędzy alkową, fotelem kierowcy, na noc zdarza się ją schować pod kamperem. Buda od wózka lata w zależności od potrzeb.
Żeby nie wyjmować tego wózka za każdym razem, na szybkie wyjścia używamy nosidła - takiego zawieszanego na brzuchu na szelkach. Mam tu na myśli zakupy, krótkie zwiedzanie itp. Jak stoimy na dziko, to wózek do niczego nie potrzebny.

Oczywiście wszystko byłoby prostsze gdybyśmy mieli długiego kampera następnej generacji z wielkim garażem. Nie jestem przekonany że to by tak naprawdę coś zmieniło w naszym przypadku. Nas bawi to że siedzimy razem na kupie, śmiejemy się z tych małych niewygód (jak można mówić o niewygodach w kamperze!). Za rok i tak pozbędziemy się wózka, dzieci będą już pewnie razem spały w alkowie, więc problemy rozwiążą się samoistnie :wyszczerzony:

barierka.JPG
Łóżko dla niemowlaka. Starszy wpadł tylko do brata na poranne mleczko.
Plik ściągnięto 38 raz(y) 117,37 KB

minimaniak 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2013-07-17, 14:49   

dzięki serdeczne za przemyślenia. My teraz gnieździmy się w Westfalii t3 i powiem że chodź oporządzenie samochodu do spania zajmuje dobre 0,5h - fotelik, baza, wózek, gitara to dajemy radę wiadomo :) ) ale skoro mam sprzedać wypieszczoną, piękną Westalię to tylko po to aby wieczorem móc spokojnie położyć dziecko (8 miesięcy) i uściąść w salonie i zajać się sobą
Myślałem o integralu np. HYMER - spimy i urzędujemy wieczorem w salonie który później składammy w łóżko a dziecko ląduje w zjeżdzanym nad szoferą łóżku (oczywiście zabezpieczenia w postaci jakiś pasów etc aby nie spadło)

cos takiego się pojawiło co sądzicie?
http://allegro.pl/fiat-du...3394811580.html

Witold Cherubin 
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Piwa: 81/48
Wysłany: 2013-07-17, 20:52   

minimaniak napisał/a:
goraca prosba o pomoc w poszukiwaniu kamperka dla Nas. Szukamy czegos do 50tys, raczej be alkowy (wysokie spalanie) najlepiej z takim ukladem spania aby Nasza mloda damę wieczorem polozyc spac a samemu korzystac z salonu

Nie wiem jaki masz styl kamperowania, czy krótkotrwałe postoje i wędrowny tryb życia, czy raczej dłuższe postoje w jednym miejscu.
Sądząc po wieku Waszej Księżniczki to raczej długie to drugie, ale każdy ma swój styl życia i podróżowania.
Myślę, że dla Waszych potrzeb korzystny byłby układ zabudowy z łóżkiem z tyłu, wtedy Księżniczka mogłaby być ułożona lulu, a Wy w przedniej części przy stoliku moglibyście miło spędzać czas. Ponadto łóżko z tyłu daje większą swobodę zarówno w czasie jazdy (można zagospodarować sporą przestrzeń na różne nieporęczne graty), jak i na postoju - szybkie przygotowanie do spania.Jeżeli jedynym powodem Twojej niechęci do alkowy jest wyższe spalanie, to nie wiem, czy gra jest warta świeczki. Poziom spalania zależy głównie od techniki i szybkości jazdy oraz parametrów silnika.
Osobiście odradzam Ci przesiadanie się na kampera z mocą silnika poniżej 100 KM, i to nieważne czy to będzie integral, półintegral czy alkowa. Taki kamper zawsze będzie wcześniej "widział" górkę, zanim Ty ją zobaczysz, a przyjemność jazdy takim pojazdem nie należy do oszałamiających.
Różnica w spalaniu między alkową i integralem nie jest moim zdaniem zbyt duża, ale nie będę się na ten temat rozwodził, bo nie o to chodzi.
Przy załodze 2 osoby dorosłe + małe dziecko zawsze korzystna jest możliwość oddzielenia części sypialnej dla dziecka od reszty zabudowy. Taką możliwość stwarza albo łóżko z tyłu kampera albo alkowa, wydaje mi się, że opuszczane łóżko nad kabiną w integralu nie daje takiej możliwości, ale być może się mylę, bo sam jeżdżę alkową.
Pozdrawiam i życzę dobrego wyboru :spoko

Odpowiedz do tematu