Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zasady montażu bojlera truma tt2
Autor Wiadomość
hubert1234 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Mercedes mb100,Burstner 647 Fiat Ducato
Piwa: 1/3
Wysłany: 2011-12-18, 23:28   Zasady montażu bojlera truma tt2

Witam
Zachciało mi się ciepłej wody w kamperku więc jak należy znalazłem na allegro cały zestaw delikatnie używany trumy tt2 i ........... zaczęły się schody bo najlepsze miejsce do montażu czyli dno szafy zaraz za piecykiem gazowym okazało się być nadkolem tylnego koła a co za tym idzie ewentualne usadowienie bojlera w tym miejscu spowodowałoby że znajdowałby się ok 10 cm nad zbiornikiem wody użytkowej
i tu moje pytanie do kolegów posiadających taki wynalazek
-czy ktoś ma zamontowany tak bojler TT2 (nad zbiornikiem wody)?
-czy potrzebne są zawory zwrotne?
-czy ktoś ma rozrysowane kolorami sposób połączenia przewodów elektrycznych ( z grzałki wychodzą trzy przewody a z włącznika cztery)?
-czy można gdzieś dokupić ramkę do włącznika (maskownicę ) bo niestety w zestawie brakuje?
-czy do prawidłowego podłączenia potrzebna jest osobna puszka, dodatkowy bezpiecznik?
-czy przez środek bojlera idzie odprowadzenie spalin czy rozprowadzenie ciepłego powietrza?

będę wdzięczny za wszelką pomoc

bojler i włącznik są identyczne jak w załączniku – tylko w moim brak jest maskownicy włącznika

truma.jpg
Plik ściągnięto 88 raz(y) 71,46 KB

Ostatnio zmieniony przez hubert1234 2011-12-19, 07:46, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Piwa: 51/50
Wysłany: 2011-12-18, 23:50   

ja mam cos podobnego w knausie i do tego to bedziesz potrzebowal mieszacza wody zeby regulowac sobie temperature na kranie
u mnie jest pstryczek podswietlany i dlatego ma wiecej kabelkow , do bojlera idzie plus , minus i uziemienie . plus idzie przez termik na bojlerku ktory rozlaczy zasilamie przy ok.80 st,
bojler mam wyzej i nie ma zaworkow kierunkowych , podlaczony do instalacji oryginalnej z zabezpieczeniem 10a
najnizsze wyjscie to spust wody na zime( w tamtym roku zapomnialem i musialem spawac :-P )

gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........

--------------------------------------------------------

hubert1234 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2011-12-19, 10:13   

[quote="gazownik-bojler mam wyzej i nie ma zaworkow kierunkowych

na jakiej wysokości nad zbiornikiem wody masz bojler?
masz może jakieś fotki elementów instalacji?
przyda się wszystko ponieważ to moja pierwsza instalacja bojlera.

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Wysłany: 2011-12-19, 15:45   

to powodzenia :-P . ja bojler mam na nadkolu wiec wysokawo , a jesli chodzi o schemat to bym musial zrysowac bo jak zobaczylem to nie moglem pojac co i jak i z ciekawosci rozebralem mieszacz wody :lol: tu wchodzi tam wchdzi a gdzie wychodzi :haha: :haha:

gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Wysłany: 2011-12-20, 08:18   

nie wiem czy jeszcze potrzebujesz ale zrysowalem i-
do wlacznika plus i minus , jak pstrykniesz swieci a plus leci do termy
do termy plus z wlacznika , minus i uziemienie po kablu
przez terme leci cieple powietrze z pieca , nie spaliny!!!!
2 wejscia na dole termy to odplyw do spuzczania wody po prawej patrzac na terme , po lewej na dole wplyw wody z mieszacza a na gorze wyplyw do mieszacza, tak jest nie myle sie :lol: wszystko robi mieszacz
do mieszacza wchodzacych wezykow jest 3 a wychodzi jeden do kranu , po kolei wejscie zimnej , wyplyw zimnej do termy , wejscie cieplej z termy i wyjscie do kranu
zakladam ze masz krany z wlacznikiem pompki tak jak ja a nie system cisnieniowym
myslalem tez czy nie szlo by to zrobic z kranami podwojnymi cieple -zimne i bez mieszacza ale musialyby miec mikrowlaczniki
na koniec o wysokosci termy - nie zapowietrzy sie bo nie ma jak jesli szczelny jest uklad . zeby woda sie cofala musi miec doplyw powietrza od gory a tam jest mieszacz i nie cofnie , to tyle chyba . narka

hubert1234 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2011-12-20, 19:01   

bardzo przydatne info. ale nadal nie wiem jakie kolory kabli włącznika (4szt) do jakich w termie (3szt). Mam instalację bezciśnieniową (pompka w zbiorniku) z kranami mikrowłącznikowymi i tu się zastanawiam że jeżeli zdarzy się iż kran zostanie odrobinę nie domknięty to przy montażu bojlera ponad zbiornikiem wody spłynie z niego grawitacyjnie cała zawartość do zbiornika głównego pozostawiając grzałkę w bojlerze odkrytą i doprowadzi do jej spalenia. Tak mi się wydaje Czy ktoś może to potwierdzić lub wyprowadzić mnie z błędu.

pozdrawiam

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Wysłany: 2011-12-20, 21:19   

wymyslasz trudnosci a u mnie to oryginalnie tak jest wiec chyba przemysleli .
a kabelki to bym musial kupe rozebrac ale proste - miernik w reke i heja. a jak nie dajesz rady to poswiec pare dych na elektryka :spoko

hubert1234 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2011-12-21, 10:52   

Problemów nie wymyślam tylko wole zapytać nawet dwa razy niż zrobić coś do d..... albo co gorsze doprowadzić do pożaru przez pracującą na sucho grzałkę w której z jakiejś przyczyny nie zadziała termostat.
Do elektryka do wiosny zdążę a jestem przekonany że ktoś na forum ma oryginalną instrukcję montażu bojlera z rozrysowanymi kablami.

Może to trochę czarnowidztwo ale mieszkając z rodziną przez całe wakacje w domku wykonanym z styropianu, drewna i plastiku odrobina przesadnej ostrożności nie zawadzi.

Na stronie "trumy" znalazłem schemat podłączenia wodnego który z twoimi (gazownik) informacjami uświadomił mi jak to poukładać z wodą.
Dziękuję za każdą pomoc.

macias888
początkujący forumowicz

Wysłany: 2013-06-03, 21:37   

Witam,
jestem posiadaczem łodzi na której zamontowane są krany tak zwane domowe bez elektro-włączników oraz pompa ciśnieniowa. Łódź jest wyposażona w ogrzewanie Eberspracher typu suchego, czyli z nawiewem powietrza. Zamierzałem do tego kompletu założyć bojler wody - terma truma tt2 . Jednak po przeczytaniu instrukcji obsługi napotkałem się na problem, że bojler nie może być używany z instalacjami ciśnieniowymi. Czy można w jakiś sposób rozwiązać ten problem? Montaż pompy zanurzeniowej i wymiana kranów odpada.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Maciej

HENRYCZEK 
weteran

Piwa: 81/131
Wysłany: 2013-06-04, 18:22   

Mam taki wynalazek ale jeszcze nie podłączony,wg.Mnie z instrukcji obsługi wynika iż dopuszcza się ciśnienie 1,2 bara,w przypadku wyższego należy zastosować reduktor ciśnienia wody.

http://www.truma.com/down...truction_pl.pdf

Odpowiedz do tematu