|
|
Zasady montażu bojlera truma tt2 |
Autor |
Wiadomość |
hubert1234
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Mercedes mb100,Burstner 647 Fiat Ducato
|
Wysłany: 2011-12-18, 23:28 Zasady montażu bojlera truma tt2
|
|
|
Witam
Zachciało mi się ciepłej wody w kamperku więc jak należy znalazłem na allegro cały zestaw delikatnie używany trumy tt2 i ........... zaczęły się schody bo najlepsze miejsce do montażu czyli dno szafy zaraz za piecykiem gazowym okazało się być nadkolem tylnego koła a co za tym idzie ewentualne usadowienie bojlera w tym miejscu spowodowałoby że znajdowałby się ok 10 cm nad zbiornikiem wody użytkowej
i tu moje pytanie do kolegów posiadających taki wynalazek
-czy ktoś ma zamontowany tak bojler TT2 (nad zbiornikiem wody)?
-czy potrzebne są zawory zwrotne?
-czy ktoś ma rozrysowane kolorami sposób połączenia przewodów elektrycznych ( z grzałki wychodzą trzy przewody a z włącznika cztery)?
-czy można gdzieś dokupić ramkę do włącznika (maskownicę ) bo niestety w zestawie brakuje?
-czy do prawidłowego podłączenia potrzebna jest osobna puszka, dodatkowy bezpiecznik?
-czy przez środek bojlera idzie odprowadzenie spalin czy rozprowadzenie ciepłego powietrza?
będę wdzięczny za wszelką pomoc
bojler i włącznik są identyczne jak w załączniku – tylko w moim brak jest maskownicy włącznika
truma.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 88 raz(y) 71,46 KB |
|
Ostatnio zmieniony przez hubert1234 2011-12-19, 07:46, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2011-12-18, 23:50
|
|
|
ja mam cos podobnego w knausie i do tego to bedziesz potrzebowal mieszacza wody zeby regulowac sobie temperature na kranie
u mnie jest pstryczek podswietlany i dlatego ma wiecej kabelkow , do bojlera idzie plus , minus i uziemienie . plus idzie przez termik na bojlerku ktory rozlaczy zasilamie przy ok.80 st,
bojler mam wyzej i nie ma zaworkow kierunkowych , podlaczony do instalacji oryginalnej z zabezpieczeniem 10a
najnizsze wyjscie to spust wody na zime( w tamtym roku zapomnialem i musialem spawac ) |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
hubert1234
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-12-19, 10:13
|
|
|
[quote="gazownik-bojler mam wyzej i nie ma zaworkow kierunkowych
na jakiej wysokości nad zbiornikiem wody masz bojler?
masz może jakieś fotki elementów instalacji?
przyda się wszystko ponieważ to moja pierwsza instalacja bojlera. |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
|
Wysłany: 2011-12-19, 15:45
|
|
|
to powodzenia . ja bojler mam na nadkolu wiec wysokawo , a jesli chodzi o schemat to bym musial zrysowac bo jak zobaczylem to nie moglem pojac co i jak i z ciekawosci rozebralem mieszacz wody tu wchodzi tam wchdzi a gdzie wychodzi |
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
 |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
|
Wysłany: 2011-12-20, 08:18
|
|
|
nie wiem czy jeszcze potrzebujesz ale zrysowalem i-
do wlacznika plus i minus , jak pstrykniesz swieci a plus leci do termy
do termy plus z wlacznika , minus i uziemienie po kablu
przez terme leci cieple powietrze z pieca , nie spaliny!!!!
2 wejscia na dole termy to odplyw do spuzczania wody po prawej patrzac na terme , po lewej na dole wplyw wody z mieszacza a na gorze wyplyw do mieszacza, tak jest nie myle sie wszystko robi mieszacz
do mieszacza wchodzacych wezykow jest 3 a wychodzi jeden do kranu , po kolei wejscie zimnej , wyplyw zimnej do termy , wejscie cieplej z termy i wyjscie do kranu
zakladam ze masz krany z wlacznikiem pompki tak jak ja a nie system cisnieniowym
myslalem tez czy nie szlo by to zrobic z kranami podwojnymi cieple -zimne i bez mieszacza ale musialyby miec mikrowlaczniki
na koniec o wysokosci termy - nie zapowietrzy sie bo nie ma jak jesli szczelny jest uklad . zeby woda sie cofala musi miec doplyw powietrza od gory a tam jest mieszacz i nie cofnie , to tyle chyba . narka |
 |
|
|
|
 |
hubert1234
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-12-20, 19:01
|
|
|
bardzo przydatne info. ale nadal nie wiem jakie kolory kabli włącznika (4szt) do jakich w termie (3szt). Mam instalację bezciśnieniową (pompka w zbiorniku) z kranami mikrowłącznikowymi i tu się zastanawiam że jeżeli zdarzy się iż kran zostanie odrobinę nie domknięty to przy montażu bojlera ponad zbiornikiem wody spłynie z niego grawitacyjnie cała zawartość do zbiornika głównego pozostawiając grzałkę w bojlerze odkrytą i doprowadzi do jej spalenia. Tak mi się wydaje Czy ktoś może to potwierdzić lub wyprowadzić mnie z błędu.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
|
Wysłany: 2011-12-20, 21:19
|
|
|
wymyslasz trudnosci a u mnie to oryginalnie tak jest wiec chyba przemysleli .
a kabelki to bym musial kupe rozebrac ale proste - miernik w reke i heja. a jak nie dajesz rady to poswiec pare dych na elektryka |
 |
|
|
|
 |
hubert1234
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-12-21, 10:52
|
|
|
Problemów nie wymyślam tylko wole zapytać nawet dwa razy niż zrobić coś do d..... albo co gorsze doprowadzić do pożaru przez pracującą na sucho grzałkę w której z jakiejś przyczyny nie zadziała termostat.
Do elektryka do wiosny zdążę a jestem przekonany że ktoś na forum ma oryginalną instrukcję montażu bojlera z rozrysowanymi kablami.
Może to trochę czarnowidztwo ale mieszkając z rodziną przez całe wakacje w domku wykonanym z styropianu, drewna i plastiku odrobina przesadnej ostrożności nie zawadzi.
Na stronie "trumy" znalazłem schemat podłączenia wodnego który z twoimi (gazownik) informacjami uświadomił mi jak to poukładać z wodą.
Dziękuję za każdą pomoc. |
|
|
|
 |
macias888
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2013-06-03, 21:37
|
|
|
Witam,
jestem posiadaczem łodzi na której zamontowane są krany tak zwane domowe bez elektro-włączników oraz pompa ciśnieniowa. Łódź jest wyposażona w ogrzewanie Eberspracher typu suchego, czyli z nawiewem powietrza. Zamierzałem do tego kompletu założyć bojler wody - terma truma tt2 . Jednak po przeczytaniu instrukcji obsługi napotkałem się na problem, że bojler nie może być używany z instalacjami ciśnieniowymi. Czy można w jakiś sposób rozwiązać ten problem? Montaż pompy zanurzeniowej i wymiana kranów odpada.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Maciej |
|
|
|
 |
HENRYCZEK
weteran
Pomógł: 6 razy Dołączył: 17 Lis 2011 Piwa: 81/131 Skąd: Południe
|
Wysłany: 2013-06-04, 18:22
|
|
|
Mam taki wynalazek ale jeszcze nie podłączony,wg.Mnie z instrukcji obsługi wynika iż dopuszcza się ciśnienie 1,2 bara,w przypadku wyższego należy zastosować reduktor ciśnienia wody.
http://www.truma.com/down...truction_pl.pdf |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|