Pompa wody - HELP ! |
Autor |
Wiadomość |
jarekzpolski
stary wyga

Twój sprzęt: Laika na Transicie
Nazwa załogi: jarki
|
Wysłany: 2013-09-27, 10:06 Pompa wody - HELP !
|
|
|
Postanowiłem zrobić pompie dobrze i ją dmuchnąć bo coś już muliła ostatnio...
No i zrobiłem. Przy szamotaninie podczas gry wstępnej złamałem jej czerwonego dynksa, w efekcie pompa odpoczywa aktualnie na L4...a do zakończenia sezonu jeszcze miałem terminarz nabity...
pompa wygląda tak:
Nazwa raczej nie istotna bo wygląda to na produkcję pod klienta. Producenta odnalazłem ale z Gliwic mam kawałek do prowincji Fudżijan...nie mam pojęcia czy ktoś to aktualnie dystrybuuje. Nie mogę znaleźć.
Złamany dynks jest w miejscu oznaczonym "1" ale jest taki sam jak ten "?".
Ten nieudolny malunek po lewej to tak mniej więcej wyglądał i złamał się w miejscu oznaczonym na niebiesko . Będzie trzeba to wyciągnę tego zdrowego i strzelę fotę ale na razie pompa obrażona więc jej nie dotykam...
Złamanego dynksa wcisnąłem na miejsce i unieruchomiłem taśmą ale kapie woda.
Generalnie nie wierzę że to funkconuje jako część zamienna ale może ktoś ma przypadkiem zwłoki takiej pompy ze zdrowym dynksem. Koledzy Kaimar, Arkadarka ? Winniczku może popytać na warsztacie w Elkampie ?
Z góry wielkie dzięki za choćby chęć pomocy, choć podskurnie czuję już że wyskoczę z kilku stówek za nową pompę z powodu dynksa za 10 groszy...
no chyba żeby cud...może od czegoś innego podpasi, może ktoś gdzieś widział takie cudo w czymś tam ?...wiem, wiem, nadzieja umiera ostatnia... |
_________________ 2+2+Pies Kudłaty
"Każdy kolejny dzień jest pierwszym dniem reszty naszego życia" Frazes ? Niekoniecznie...
 |
|
|
|
 |
vIrek
zaawansowany
Twój sprzęt: Ducato 3.0 L3H2 automat
Pomógł: 3 razy Dołączył: 02 Lut 2012 Piwa: 17/10 Skąd: podkarpacie
|
Wysłany: 2013-09-27, 14:01
|
|
|
Po mojemu to najpewniej/najszybciej będzie dorobić takiego dynksa z jakiejś nierdzewki.
O ile dobrze pojmuję chińską koncepcję to to ma blokować i dociskać pompę.
Jeżeli ten dynks jest jednakowej grubości to robota będzie łatwa i przyjemna, a tylko kwestia dobrania grubości blachy z jakiej się go wyrzeźbi. |
_________________ vIrek |
|
|
|
 |
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2013-09-27, 14:21
|
|
|
1. Postaraj się wysuszyć element wprowadzany w otwór oraz tę część pompy z otworem. Wyczyść oba detale matą ścierną i sklej na żywicę dwuskładnikową. Pilnuj aby złączka była cały czas drożna.
2. Jeżeli rozwaliłeś więcej niż widać to na zdjęciu to musisz zrobić coś takiego
Wpasować w uszkodzony otwór kawałek miedzianej rurki o średnicy najprawdopodobniej 10 lub 12 mm. Jeżeli tę część pracy masz za sobą to na drugi koniec rurki wlutuj złączkę jak ta na dolnym zdjęciu u góry.
Nie wiem jaki gwint jest pod mosiężną nakrętką ale musisz dobrać taki sam do złączki. Dopasowujesz dorabianą rurkę do wymaganej długości, ucinasz i wklejasz w uszkodzony otwór. Po wyschnięciu żywicy nakręcasz mosiężną nakrętkę i po sprawie.
Zdjęcia prezentują naprawę typowego króćca w pompie z końcówką 1/2"x12 mm. |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
 |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Piwa: 72/171 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2013-09-27, 17:21
|
|
|
jarekzpolski napisał/a: | popytać na warsztacie w Elkampie |
wszystkie gwiazdy wskazują że jutro u nich będę więc moge spytać..... ino niewiem czy mam Twój numer telefonu bo przecież po co zaśmiecać kartę sim jak i tak Cie nie lubie |
|
|
|
 |
IAAN
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Lis 2008 Piwa: 31/9 Skąd: poznań okolica
|
Wysłany: 2013-09-27, 18:29
|
|
|
nową pompke z wyłącznikiem ciśnieniowym można kupić w sklepie jula za coś ok 90 zł przepływ wody 12 l/ min
wygląda podobnie do tej
pompa.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 60 raz(y) 39,45 KB |
|
|
|
|
 |
Duduś
stary wyga

Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Paź 2008 Piwa: 29/6 Skąd: ze stawu
|
Wysłany: 2013-09-27, 18:33
|
|
|
A na aledrogo ktoś chce ponad 120 zł za to samo |
_________________ " ..jak zwykle słucham niemodnej muzyki
jak zwykle jest mi wszystko jedno
jak zwykle piszę beznadziejne teksty
jak zwykle trafiam w sedno..."
 |
|
|
|
 |
jarekzpolski
stary wyga

|
Wysłany: 2013-09-29, 21:50
|
|
|
@vIrek
też o tym pomyślałem ale chyba ramiona tego dynks-a mają lekko sprężynować. Taki "click" ma być...
@lepciak
pewnie pójdę tą drogą gdy nadzieja umrze nazajutrz...
@martini
no to zapytaj, a numeru lepiej nie kasuj żebyś kiedyś przypadkiem nie pomyślał że dzwoni ktoś kto Cie lubi
@IAAN
straszna rzeźba będzie przy pasowaniu króćców pompy do tego co aktualnie jest. Oczywiście że się da...
@Wojtas daj link do tego allegro. 120 złotych za dynksa czy za pompę ?!
Dzięki za odzew Panowie. Na razie pakuję szmaty i wycieram, ale długo tak nie pociągnę... |
"Każdy kolejny dzień jest pierwszym dniem reszty naszego życia" Frazes ? Niekoniecznie...
 |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

|
Wysłany: 2013-09-29, 22:31
|
|
|
sie obudził chopie
niestety Jareczku dotarłem po godzinie 14.00 i sklepik był zamknięty ale postaram się za dwa tygodnie być wcześniej o ile nie naprawisz wpierw .....
Zbieraj szmaty ...... jak cos to Ci gatki dam..... twardym cza być nie miętkim....
P.S.
i tak Cie nie lubie |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
jarekzpolski
stary wyga

|
Wysłany: 2013-09-30, 21:31
|
|
|
martini44 napisał/a: | sie obudził chopie |
w lesie był i neta nie czytał...wrócił to poczytał.
Namierzyłem dystrybutora podobnych pompek z czerwonymi dynksami. Mam posłać wymiary to obiecał luknąć do swojej przepastnej szuflady z reklamacjami...jest nadzieja. Tymczasem.....
te gacie przynajmniej wyprane czy z draską |
 |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

|
Wysłany: 2013-10-01, 08:58
|
|
|
jarekzpolski napisał/a: | te gacie przynajmniej wyprane czy z draską |
no raczej bez ale jak bardzo chcesz to nawet znaczek NIKE Ci wystrugam |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
jarekzpolski
stary wyga

|
Wysłany: 2013-10-01, 09:44
|
|
|
wymalujesz chyba ? |
 |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

|
Wysłany: 2013-10-01, 15:49
|
|
|
jarekzpolski napisał/a: | wymalujesz chyba ? |
wymaluje, namaluje, naszkicuje, narysuje, nakredkuje...... co tylko będziesz chciał jak Cie to "grzeje" |
|
|
|
 |
|