|
Kinkiety - Renowacja |
| Autor |
Wiadomość |
Czarna i Krzysiek
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2,5 D 87` Zabudowa Dethleffs
Nazwa załogi: Żółwiki :-)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Lut 2015 Piwa: 29/24 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 2015-03-29, 09:19 Kinkiety - Renowacja
|
|
|
Pytanie mam do Was za 100pkt
Chcę trochę odświeżyć kinkiety w kamperze. Miałem je zmieniać, ale nic sensownego z mocowaniem G9 nie znalazłem poniżej 60 pln, GU10 trzeba przerabiać, więc postanowiłem spróbować odświeżyć te co mam, bo sprawne i kompletne są, tylko komuną zalatują ;-)
I teraz pytanie, czym to polakierować ? Kinkiet jest dzielony, jedna część metalowa, druga plastykowa. O ile metal mogę po prostu ładnie sprayem jakimś prysnąć i będzie git, to co z plastykiem ? Czy spray dekoracyjny dostępny z marketach budowlanych nie będzie później odpryskiwał ? Jak przygotować jedno u drugie podłoże ?
Nie mam doświadczenia z lakierowaniem natryskowym żadnym, w żadnej formie, więc każde łopatologiczne wyłożenie tematu będzie dla mnie bezcenne.
I pytanie numer dwa. Zdjąłem koty celem wyprania i niestety część już nie nadaje się do ponownego użytku, gdzie można coś takiego dokupić i jak tego szukać? Jak to się oficjalnie nazywa ? |
_________________ Czarna i Krzysiek
z dzieciakami
Fiat Ducato 2,5 D Pełnoletni |
|
|
|
 |
zibikruk
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.8 JTD - LAIKA Kreos 3009
Nazwa załogi: Kruczki
Pomógł: 13 razy Dołączył: 24 Cze 2010 Piwa: 93/116 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2015-03-29, 09:38
|
|
|
"Kotki" możesz nabyć w GoMarket - w Warszawie, Wybrzeże Gdańskie. |
_________________ Retirement is the time of your life ... to have the time of your life!
 |
|
|
|
 |
Czarna i Krzysiek
weteran

|
Wysłany: 2015-03-29, 09:47
|
|
|
| zibikruk napisał/a: | | "Kotki" możesz nabyć |
A jak to się normalnie nazywa, bo pod hasłem "kotki, koty" to raczej ciężko będzie to w necie znaleźć
[edit]
Już znalazłem, dziękuję |
z dzieciakami
|
|
|
 |
Fordek
stary wyga
Twój sprzęt: Eura Mobil PT 696 EB
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Cze 2014 Piwa: 14/5 Skąd: Wyszków
|
|
|
|
 |
Czarna i Krzysiek
weteran

|
Wysłany: 2015-03-29, 22:10
|
|
|
Tak, już znalazłem Dziękuję.
Pozostaje jeszcze tylko kwestia odnowienia kinkietów. Podpowiecie coś ? |
z dzieciakami
|
|
|
 |
izola
Kombatant

Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 20 Sty 2015 Piwa: 150/167 Skąd: Westfalia
|
|
|
|
 |
elmo78
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2015-03-30, 00:22
|
|
|
Ja trochę lakieruję i w sumie wszystko zależy od tego jak będziesz użytkował daną rzecz. Jeśli to coś ma tylko wisieć to lakier samochodowy w sprayu wystarczy (15-20zł/400ml). Jeśli miałoby być intensywnie dotykane lub być na zewnątrz, to już trzeba jakiś droższy lakier kupić.
Generalnie powierzchnia ma być odtłuszczona i czysta. Lakiery najlepiej kłaść kilkoma cienkimi warstwami niż jedną grubą. Tu potrzebne jest doświadczenie, żeby nie gluty nie kapały po zbyt grubym położeniu lakieru.
Niektóre lakiery mają gorsze krycie na pewnych powierzchniach, ale nie zrażaj się widokiem lampki, która nie jest od razu w pełni pokryta. Czasami dopiero przy drugiej czy trzeciej warstwie mamy pełne pokycie. |
_________________ camper 4x4 |
|
|
|
 |
Czarna i Krzysiek
weteran

|
Wysłany: 2015-03-30, 10:47
|
|
|
| elmo78 napisał/a: | | i w sumie wszystko zależy od tego jak będziesz użytkował daną rzecz. Jeśli to coś ma tylko wisieć to lakier samochodowy w sprayu wystarczy (15-20zł/400ml). Jeśli miałoby być intensywnie dotykane lub być na zewnątrz, to już trzeba jakiś droższy lakier kupić. |
No lampka/kinkiet, raczej dotykany nie jest, raz ustawiony wisi i już Chciałem pomalować lakierem w sprayu tzw. dekoracyjnym, bo są ładne odcienie. Wczoraj postanowiliśmy, że może pomalujemy jedynie metalowy element, ale skoro twierdzisz, że się da, to może jednak zajmiemy się całością
| izola napisał/a: | | a jak one wyglądają? |
Zrobię później zdjęcie, to wstawię |
z dzieciakami
|
|
|
 |
mwservice
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Ducato
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Mar 2012 Piwa: 7/10 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2015-03-30, 11:07
|
|
|
| Chciałem pomalować plastikowy koszyk/półkę do kampera z bardzo gładkiego plastiku (Ikea - Pluggis). Poszedłem do sklepu z lakierami samochodowymi i tam sprzedawca sprzedał mi lakier oraz podkład do plastików (obydwa w sprayu), a także materiał do zmatowienia plastiku (taka kostka ścierna). Podobno tak się naprawia zderzaki samochodowe. Pomalowałem, od roku nic nie odpada, więc polecam. |
|
|
|
 |
Czarna i Krzysiek
weteran

|
Wysłany: 2015-03-30, 11:08
|
|
|
| mwservice napisał/a: | | Pomalowałem, od roku nic nie odpada, więc polecam. |
Dziękuję Koszyk chyba jednak bardziej intensywnie używany niż kinkiet, chodzi mi o dotyk i narażenie na uszkodzenia mechaniczne. Elmo, skoro trochę lakierujesz, kłaść podkład na kinkiety czy nie ma takiej potrzeby ? |
z dzieciakami
|
|
|
 |
Kotek
Kombatant Mam na imię Danusia!

Twój sprzęt: Fiat Ducato Toskana 1,9 TD
Nazwa załogi: MisioKot
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 07 Paź 2010 Piwa: 407/449 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2015-03-30, 11:18
|
|
|
| zibikruk napisał/a: | "Kotki" możesz nabyć w GoMarket - w Warszawie, Wybrzeże Gdańskie. |
Miau, jak to?
ma_e_kotki.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 2040 raz(y) 126,19 KB |
|
_________________ Pozdrawiamy - Danusia-Kotek i Henio-Misio
Denerwować się to znaczy mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.
 |
|
|
|
 |
izola
Kombatant

Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 20 Sty 2015 Piwa: 150/167 Skąd: Westfalia
|
Wysłany: 2015-03-30, 11:33
|
|
|
bardzo ładny efekt daje odświerzenie starej lampy i pomalować wzorem podobnym do
--witrażowej techniki można do tego używać najlepier farby do Window Color ale i wszelkie inne które pozwalają by światło jak najbardziej przenikało przez powierzchnię ze wzorem /motywem - do tego celu także używałam nawet taniego lakieru z błyszczkiem do paznokci.
Jedna zasada jest by odtłuścić podłoże do malowania ...
Ta technika jest bardzo łatwa i nawet dzieci możesz bardzon do tego zachęcić
--co mi się też bardzo podobało to ozdóbki Halszki , gduzieś na zięciach pokazywał Tadeusz w coś pięknie szydołkowo koronkowo ozdobionego . tanio można kupić jakieś serwetki i klosz okleić jak się nie potrafi dziergać...
-- następna mońliwość jest, ładne kolorowe butelki PET "zepsuć" i coś fajnego zrobić:
https://www.youtube.com/watch?v=kCUrfTZi9L0 |
_________________ http://vanactiv.blogspot.de/
https://www.facebook.com/...100019297335640 |
|
|
|
 |
Czarna i Krzysiek
weteran

|
Wysłany: 2015-03-30, 11:40
|
|
|
| izola napisał/a: | | witrażowej techniki |
To raczej nie zda egzaminu, bo kinkiety u mnie nie mają elementów przepuszczających światła typu abażur czy coś takiego. To zwykłe proste - punktowce
| izola napisał/a: | | następna mońliwość jest, ładne kolorowe butelki PET "zepsuć" i coś fajnego zrobić: |
Cyba nie mam aż takich zdolności to raz, dwa, to chyba\raczej nie w moim stylu ;-) |
z dzieciakami
|
|
|
 |
mwservice
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Ducato
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Mar 2012 Piwa: 7/10 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2015-03-30, 12:06
|
|
|
| Podkład pod plastiki nie zaszkodzi, tym bardziej, że mogą się one rozszerzać pod wpływem temperatury i może się lakier łuszczyć. Z tego co pamiętam puszka (spray) podkładu kosztowała ok. 30zł. |
|
|
|
 |
Czarna i Krzysiek
weteran

|
Wysłany: 2015-03-30, 17:55
|
|
|
To nie jest takie proste niestety. Jest kilka elementów nitowanych, plastik ma już swoje lata, boję się, że tego nie wytrzyma. Na razie plan jest taki, że lakierujemy "chromem" metalowe zakończenia kinkietów i zmieniam "gwinty" żarówek z samochodowych na MR16 i Ledowe "żarówki". Zobaczymy jak to wyjdzie i będziemy się zastanawiać co ewentualnie dalej |
z dzieciakami
|
|
|
 |
|
|