|
|
Jakie znaczenie ma napięcie na panelu słonecznym? |
Autor |
Wiadomość |
elmo78
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2013-07-03, 09:43 Jakie znaczenie ma napięcie na panelu słonecznym?
|
|
|
są panele o różnej mocy i też o różnym napięciu. Sporo paneli ma około 21V, ale też są takie, które mają 37V czy nawet 45V. Jaki to może mieć wpływ na sprawność całego systemu, który musi z tego i tak wyprodukować 12V (14,4V) pod akumulator?
Kiedy będę miał mniejsze straty? Przy panelu 21V czy ok.40V? |
_________________ camper 4x4 |
|
|
|
 |
przemo.d
zaawansowany
Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Gru 2011 Piwa: 26/119 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2013-07-03, 10:38
|
|
|
W karawaningu stosujemy panele niskonapięciowe ok 20V.
W instalacjach solarnych stacjonarnych stosuje się panele wysokonapięciowe + falowniki a energię wprowadza się bezpośrednio do sieci.
Jeżeli potrzebujesz 12V to stosujesz panel niskonapięciowy celem optymalizacji strat.
Jeżeli potrzebujesz przerobić stałe nap na 230 to stosujesz panele wysokonapięciowe w szeregu, ponieważ mniej strat przy zmianie 200V stałego na zmienne.
Pozdro |
|
|
|
 |
elmo78
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2013-07-03, 16:59
|
|
|
tak poderzewałem, dzięki za odpowiedź. Zastanawia mnie tylko dlaczego znalazłem panele 200-250W (które mnie interesują) tylko z dużym woltażem... Szkoda, że będę musiał się zadowolić mocą rzędu 130W |
_________________ camper 4x4 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2013-07-03, 18:18
|
|
|
elmo78 napisał/a: | dlaczego znalazłem panele 200-250W (które mnie interesują) tylko z dużym woltażem |
Wynika to z konstrukcji paneli. Moc panelu zależy od ilości ogniw fotowoltaicznych. Więcej ogniw, większa moc. Ogniwa są połączone w "łańcuchy" szeregowo a łańcuchu ogniw równolegle. Łączenia te wykonane są jako lutowane a łącznikiem jest cienka folia. Przy dużym prądzie połączenia rozgrzewają się i może dojść do uszkodzenia panelu. Dwa razy wyższe napięcie powoduje, że w złączach płynie dwa razy mniejszy prąd i nie rozgrzewa tak miejsc połączeń. Do tego ogniwo 250W jest ogromne. Dzisiejsza technologia umożliwia uzyskanie około 100W z 1 metra kwadratowego. Na mało którym kamperze jest 2,5 m2 wolnej powierzchni.
Żeby uzyskać 250W można zastosować dwa panele po 130W. Łatwiej jest na nie znaleźć miejsce na dachu. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|