Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie znaczenie ma napięcie na panelu słonecznym?
Autor Wiadomość
elmo78
doświadczony pisarz

Otrzymał 9 piw(a)
  Wysłany: 2013-07-03, 09:43   Jakie znaczenie ma napięcie na panelu słonecznym?

są panele o różnej mocy i też o różnym napięciu. Sporo paneli ma około 21V, ale też są takie, które mają 37V czy nawet 45V. Jaki to może mieć wpływ na sprawność całego systemu, który musi z tego i tak wyprodukować 12V (14,4V) pod akumulator?

Kiedy będę miał mniejsze straty? Przy panelu 21V czy ok.40V?

przemo.d 
zaawansowany

Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Piwa: 26/119
Wysłany: 2013-07-03, 10:38   

W karawaningu stosujemy panele niskonapięciowe ok 20V.
W instalacjach solarnych stacjonarnych stosuje się panele wysokonapięciowe + falowniki a energię wprowadza się bezpośrednio do sieci.
Jeżeli potrzebujesz 12V to stosujesz panel niskonapięciowy celem optymalizacji strat.
Jeżeli potrzebujesz przerobić stałe nap na 230 to stosujesz panele wysokonapięciowe w szeregu, ponieważ mniej strat przy zmianie 200V stałego na zmienne.
Pozdro
Postaw piwo autorowi tego posta

elmo78
doświadczony pisarz

Otrzymał 9 piw(a)
Wysłany: 2013-07-03, 16:59   

tak poderzewałem, dzięki za odpowiedź. Zastanawia mnie tylko dlaczego znalazłem panele 200-250W (które mnie interesują) tylko z dużym woltażem... Szkoda, że będę musiał się zadowolić mocą rzędu 130W

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2013-07-03, 18:18   

elmo78 napisał/a:
dlaczego znalazłem panele 200-250W (które mnie interesują) tylko z dużym woltażem

Wynika to z konstrukcji paneli. Moc panelu zależy od ilości ogniw fotowoltaicznych. Więcej ogniw, większa moc. Ogniwa są połączone w "łańcuchy" szeregowo a łańcuchu ogniw równolegle. Łączenia te wykonane są jako lutowane a łącznikiem jest cienka folia. Przy dużym prądzie połączenia rozgrzewają się i może dojść do uszkodzenia panelu. Dwa razy wyższe napięcie powoduje, że w złączach płynie dwa razy mniejszy prąd i nie rozgrzewa tak miejsc połączeń. Do tego ogniwo 250W jest ogromne. Dzisiejsza technologia umożliwia uzyskanie około 100W z 1 metra kwadratowego. Na mało którym kamperze jest 2,5 m2 wolnej powierzchni.
Żeby uzyskać 250W można zastosować dwa panele po 130W. Łatwiej jest na nie znaleźć miejsce na dachu.

Odpowiedz do tematu