Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Mały, niedrogi camper na początek.
Autor Wiadomość
Pawelito 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Jeszcze nie posiadam.
Wysłany: 2013-07-22, 17:58   Mały, niedrogi camper na początek.

Witam wszystkich.

Jestem tu nowy ale szybko pochłaniam treści zapisane na tym forum ponieważ bardzo interesuje mnie turystyka camperowa. W sumie od dawna marzę o posiadaniu własnych czterech kółek ze spaniem. Niestety jako osoba początkująca nie posiadam dużej gotówki. W tym momencie mógłbym przeznaczyć na zakup tego pojazdu tylko 8 tys. zł. Nie chcę dużych wygód i wiem, że za tą cenę ich nie dostanę. Chodzi mi bardziej na początek o jakiegoś mniejszego campera na bazie wana. Żeby miał małą kuchenkę, może lodówkę no i najważniejsze - miejsce do spania. To będzie na pewno coś ze starszych modeli.

Jak myślicie. Dałbym radę zrealizować swoje marzenie i znaleźć coś w tej cenie jesienią lub zimą (kiedy będzie już po sezonie)? Jestem zdeterminowany do tego stopnia, że mógłbym nauczyć się różnych prac mechanicznych przy takim samochodzie. Do tej pory widziałem jedno sensowne ogłoszenie VW LT 30 z 1979 roku. Może ktoś z was miał albo ma podobne doświadczenia?

Bardzo proszę o wasze zdanie. Każda sugestia będzie mile widziana ponieważ jestem całkowicie zielony w temacie. Mam jednak dużo zapału i ogromną chęć podróżowania w taki sposób. Przyjechał bym kiedyś na jakiś zlot. Poza tym nauczyłbym się pożytecznych rzeczy przy takim samochodzie.
Postaw piwo autorowi tego posta

minimaniak 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Laika ecovip3009
Piwa: 2/5
Wysłany: 2013-07-22, 18:20   

Możesz pomyśleć o VW T3 Westfalia
dostępne części, małe gabaryty, małe spalanie przy silniku 1,6 TD
za 8k może coś kupisz - bez rewelacji bo te samochody nie są tanie.

Samochód ma 4 spania (2+2 na górze) kuchenke lodówkę

chris_66 
weteran

Twój sprzęt: kamper
Piwa: 16/36
Wysłany: 2013-08-12, 15:28   Re: Mały, niedrogi camper na początek.

Pawelito napisał/a:
Bardzo proszę o wasze zdanie. Każda sugestia będzie mile widziana ponieważ jestem całkowicie zielony w temacie. Mam jednak dużo zapału i ogromną chęć podróżowania w taki sposób. Przyjechał bym kiedyś na jakiś zlot. Poza tym nauczyłbym się pożytecznych rzeczy przy takim samochodzie.

za taką kasę nie masz w czym wybierać - czasem przeglądam to co na alletanio i nic poniżej 10k nie nadaje się do zakupu

od 17k już można pogrymasić chociaż szału nie ma

a co do sprzętu to jakieś VW westfalia T3, albo coś w ten deseń - podnoszony dach albo plastikowy podwyższany

camper4x4
początkujący forumowicz

Wysłany: 2013-08-12, 16:57   

w ile osób chcesz podróżować

może lepiej kupić busa i samemu go zabudować

Pawelito 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Jeszcze nie posiadam.
Wysłany: 2013-08-12, 17:07   

Na razie jestem sam. Ale docelowo zebrałbym na pewno ludzi, którzy by ze mną jeździli.

chris_66 
weteran

Wysłany: 2013-08-12, 17:23   

camper4x4 napisał/a:

pomysł dosyć średni jak na początek - lepiej coś gotowego i na tej podstawie przemyśleć co sie chce a czego nie, czy pasuje takie hobby itd

ulepa zrobionego z busa nie sprzeda się raczej - chyba, że będzie profi robota , a o taką trudno na początek

donald 
weteran

Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB Europa 560
Piwa: 32/46
Wysłany: 2013-08-12, 17:56   

W tej kwocie to ja bym polecił jakiegoś starego merca....coś w tym stylu..
http://otomoto.pl/mercede...g-T3018737.html

udana i zywotna konstrukcja, tanie czesci i co wazne mozna za male pieniadze wyrwac..i samemu sobie doposazyc w wlasnym zakresie... :spoko

camper4x4
początkujący forumowicz

Wysłany: 2013-08-13, 07:18   

chris_66 napisał/a:
camper4x4 napisał/a:

pomysł dosyć średni jak na początek - lepiej coś gotowego i na tej podstawie przemyśleć co sie chce a czego nie, czy pasuje takie hobby itd

ulepa zrobionego z busa nie sprzeda się raczej - chyba, że będzie profi robota , a o taką trudno na początek

nie prawda

aby spróbować camperingu nie trzeba wypasionego auta tylko coś co kosztuje nie wiele ( budżet 8 tys) i w czym można w miarę komfortowo funkcjonować,

po drugie jeśli budżet jest mały to i pieniążków na wyjazdy jest pewnie nie dużo a koszty paliwa jednak są znaczącym kosztem w wyjazdach

zrobienie takiej zabudowy nie ingeruje w auto a koszt to około 1 tys zł
https://www.google.pl/sea...iw=1280&bih=797

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 519/31
Wysłany: 2013-08-13, 09:56   

Próba budowania czegoś przy małym budrzecie to tak jak kupowanie tanich i nic nie wartych przedmiotów tylko dlatego że uważamy iż na droższe nas nie stać. Efekt jest taki,że nie ma potem ani pieniędzy, ani pożytku z tego na co je wydaliśmy.
Zgadzam się z Donaldem że zakup takiego kamperka jak ten proponowany Mercedes to chyba jedyne słuszne rozwiązanie. Jak by nie patrzeć to jest to w pełni wyposażony kamper do użytku od zaraz.
Wiadomo , że trzeba będzie coś to podpicować,ale większych remontów bym tam nie robił, poprostu szkoda kasy. To na pewno nie jest pojazd na dłużej ( choćby z racji wieku), wiec nie ma co w nim kasy topić. Jako pierwszy pojazd idealny , a jak w praktyce sprawdzisz i stwierdzisz, że to sport dla Ciebie, to za rok dwa dozbierasz kasy , tego sprzedasz przypuszczam za podobne pieniądze ( albo lepiej, jak go dobrze wybiglujesz :szeroki_usmiech ) i kupisz lepszy.
Aby z blaszaka zrobić kampera z takim wyposażeniem jak ten merc to 1000pln nie starczy, a na efekt będziesz czekał miesiącami jak nie latami, a efekt końcowy będzie i tak tylko namiastką.
Przerabianie blaszaka na kampera ma sens i jest bardzo fajną sprawą, ale niestety przy dużo większym budżecie.
Kupuj tego merca i w drogę, a jak nie będzie Ci pasował to go sprzedasz bez straty.

Wyświetl szczegóły
piotr1 
Kombatant

Twój sprzęt: blaszak ducato w budowie
Nazwa załogi: ewaipiotr
Piwa: 17/18
Wysłany: 2013-08-13, 13:48   

camper4x4 napisał/a:
chris_66 napisał/a:
camper4x4 napisał/a:

nie prawda

aby spróbować camperingu nie trzeba wypasionego auta tylko coś co kosztuje nie wiele ( budżet 8 tys) i w czym można w miarę komfortowo funkcjonować,

po drugie jeśli budżet jest mały to i pieniążków na wyjazdy jest pewnie nie dużo a koszty paliwa jednak są znaczącym kosztem w wyjazdach

https://www.google.pl/sea...iw=1280&bih=797

Za 1000 zeta to teoria w praktyce to dużo więcej :spoko

majsterus 
zaawansowany

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
Otrzymał 14 piw(a)
Wysłany: 2013-08-13, 21:02   

http://www.ebay.de/itm/Wo...=item3a83c32d1d

kampert w 100%, a nie pognity mercedes

jawi13 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Kamper z wielkiej promocji:GoMarket FR67112
Piwa: 3/9
Wysłany: 2013-08-13, 21:07   

8000 zł trochę mało ale 10000 zł wystarcz choćby na to http://allegro.pl/ford-tr...3462840090.html chyba byłaby to całkiem sensowna propozycja.

chris_66 
weteran

Wysłany: 2013-08-15, 18:26   

komfortowo to można i w maluchu - na początek komfort oznacza możliwość dojechania i powrotu - nie wiem na ile można zaufać sprzętowi z allegro bez gruntownego sprawdzenia/wymiany/naprawy i poznania sprzętu - przy budżecie 8 tys cienko to widzę

nie widzę żadnego związku z budżetem - to, że kupi tanio bo nie ma kasy nie oznacza, że dojedzie gdziekolwiek a tym bardziej wróci , czy będzie miał kasę na naprawę - może okazać się, że to podróżpierwsza i ostatnia i do tego w jedną stronę

całkowicie teoretycznie to może i tak - w praktyce może niekoniecznie :mrgreen:

chris_66 
weteran

Wysłany: 2013-08-15, 18:29   

jawi13 napisał/a:
8000 zł trochę mało ale 10000 zł wystarcz choćby na to http://allegro.pl/ford-tr...3462840090.html chyba byłaby to całkiem sensowna propozycja.

to już lepiej wygląda - oczywiście do tego dolicz ze 4 tysiące na podstawową obsługę po kupnie
, jakies minimalne wyposażenie kempingowe i można próbować

chris_66 
weteran

Wysłany: 2013-08-15, 18:34   

majsterus napisał/a:
http://www.ebay.de/itm/Wohnmobil-Mitsubishi-L300-top-gepflegt-/251318709533?pt=DE_Auto_Motorrad_Fahrzeuge_Wohnmobile_wagen&hash=item3a83c32d1d

kampert w 100%, a nie pognity mercedes

trudno cokolwiek powiedzieć po kilku słabych zdjęciach - może być wtopa na całego , do tego malutki silniczek benzynowy - masakra

Odpowiedz do tematu