Mały, niedrogi camper na początek. |
Autor |
Wiadomość |
Pawelito
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Jeszcze nie posiadam.
|
Wysłany: 2013-07-22, 17:58 Mały, niedrogi camper na początek.
|
|
|
Witam wszystkich.
Jestem tu nowy ale szybko pochłaniam treści zapisane na tym forum ponieważ bardzo interesuje mnie turystyka camperowa. W sumie od dawna marzę o posiadaniu własnych czterech kółek ze spaniem. Niestety jako osoba początkująca nie posiadam dużej gotówki. W tym momencie mógłbym przeznaczyć na zakup tego pojazdu tylko 8 tys. zł. Nie chcę dużych wygód i wiem, że za tą cenę ich nie dostanę. Chodzi mi bardziej na początek o jakiegoś mniejszego campera na bazie wana. Żeby miał małą kuchenkę, może lodówkę no i najważniejsze - miejsce do spania. To będzie na pewno coś ze starszych modeli.
Jak myślicie. Dałbym radę zrealizować swoje marzenie i znaleźć coś w tej cenie jesienią lub zimą (kiedy będzie już po sezonie)? Jestem zdeterminowany do tego stopnia, że mógłbym nauczyć się różnych prac mechanicznych przy takim samochodzie. Do tej pory widziałem jedno sensowne ogłoszenie VW LT 30 z 1979 roku. Może ktoś z was miał albo ma podobne doświadczenia?
Bardzo proszę o wasze zdanie. Każda sugestia będzie mile widziana ponieważ jestem całkowicie zielony w temacie. Mam jednak dużo zapału i ogromną chęć podróżowania w taki sposób. Przyjechał bym kiedyś na jakiś zlot. Poza tym nauczyłbym się pożytecznych rzeczy przy takim samochodzie. |
|
|
|
 |
minimaniak
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Laika ecovip3009
|
Wysłany: 2013-07-22, 18:20
|
|
|
Możesz pomyśleć o VW T3 Westfalia
dostępne części, małe gabaryty, małe spalanie przy silniku 1,6 TD
za 8k może coś kupisz - bez rewelacji bo te samochody nie są tanie.
Samochód ma 4 spania (2+2 na górze) kuchenke lodówkę |
|
|
|
 |
chris_66
weteran
Twój sprzęt: kamper
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Cze 2007 Piwa: 16/36 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 2013-08-12, 15:28 Re: Mały, niedrogi camper na początek.
|
|
|
Pawelito napisał/a: | Bardzo proszę o wasze zdanie. Każda sugestia będzie mile widziana ponieważ jestem całkowicie zielony w temacie. Mam jednak dużo zapału i ogromną chęć podróżowania w taki sposób. Przyjechał bym kiedyś na jakiś zlot. Poza tym nauczyłbym się pożytecznych rzeczy przy takim samochodzie. |
za taką kasę nie masz w czym wybierać - czasem przeglądam to co na alletanio i nic poniżej 10k nie nadaje się do zakupu
od 17k już można pogrymasić chociaż szału nie ma
a co do sprzętu to jakieś VW westfalia T3, albo coś w ten deseń - podnoszony dach albo plastikowy podwyższany |
|
|
|
 |
camper4x4
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2013-08-12, 16:57
|
|
|
w ile osób chcesz podróżować
może lepiej kupić busa i samemu go zabudować |
|
|
|
 |
Pawelito
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Jeszcze nie posiadam.
|
Wysłany: 2013-08-12, 17:07
|
|
|
Na razie jestem sam. Ale docelowo zebrałbym na pewno ludzi, którzy by ze mną jeździli. |
|
|
|
 |
chris_66
weteran
|
Wysłany: 2013-08-12, 17:23
|
|
|
camper4x4 napisał/a: | w ile osób chcesz podróżować
pomysł dosyć średni jak na początek - lepiej coś gotowego i na tej podstawie przemyśleć co sie chce a czego nie, czy pasuje takie hobby itd
ulepa zrobionego z busa nie sprzeda się raczej - chyba, że będzie profi robota , a o taką trudno na początek |
|
|
|
 |
donald
weteran

Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB Europa 560
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Paź 2007 Piwa: 32/46 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-08-12, 17:56
|
|
|
W tej kwocie to ja bym polecił jakiegoś starego merca....coś w tym stylu..
http://otomoto.pl/mercede...g-T3018737.html
udana i zywotna konstrukcja, tanie czesci i co wazne mozna za male pieniadze wyrwac..i samemu sobie doposazyc w wlasnym zakresie... |
_________________ “Gdyby Bóg lubił przedni napęd chodzilibyśmy na rękach” |
|
|
|
 |
camper4x4
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2013-08-13, 07:18
|
|
|
chris_66 napisał/a: | camper4x4 napisał/a: | w ile osób chcesz podróżować
pomysł dosyć średni jak na początek - lepiej coś gotowego i na tej podstawie przemyśleć co sie chce a czego nie, czy pasuje takie hobby itd
ulepa zrobionego z busa nie sprzeda się raczej - chyba, że będzie profi robota , a o taką trudno na początek |
nie prawda
aby spróbować camperingu nie trzeba wypasionego auta tylko coś co kosztuje nie wiele ( budżet 8 tys) i w czym można w miarę komfortowo funkcjonować,
po drugie jeśli budżet jest mały to i pieniążków na wyjazdy jest pewnie nie dużo a koszty paliwa jednak są znaczącym kosztem w wyjazdach
zrobienie takiej zabudowy nie ingeruje w auto a koszt to około 1 tys zł
https://www.google.pl/sea...iw=1280&bih=797 |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 519/31 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2013-08-13, 09:56
|
|
|
Próba budowania czegoś przy małym budrzecie to tak jak kupowanie tanich i nic nie wartych przedmiotów tylko dlatego że uważamy iż na droższe nas nie stać. Efekt jest taki,że nie ma potem ani pieniędzy, ani pożytku z tego na co je wydaliśmy.
Zgadzam się z Donaldem że zakup takiego kamperka jak ten proponowany Mercedes to chyba jedyne słuszne rozwiązanie. Jak by nie patrzeć to jest to w pełni wyposażony kamper do użytku od zaraz.
Wiadomo , że trzeba będzie coś to podpicować,ale większych remontów bym tam nie robił, poprostu szkoda kasy. To na pewno nie jest pojazd na dłużej ( choćby z racji wieku), wiec nie ma co w nim kasy topić. Jako pierwszy pojazd idealny , a jak w praktyce sprawdzisz i stwierdzisz, że to sport dla Ciebie, to za rok dwa dozbierasz kasy , tego sprzedasz przypuszczam za podobne pieniądze ( albo lepiej, jak go dobrze wybiglujesz ) i kupisz lepszy.
Aby z blaszaka zrobić kampera z takim wyposażeniem jak ten merc to 1000pln nie starczy, a na efekt będziesz czekał miesiącami jak nie latami, a efekt końcowy będzie i tak tylko namiastką.
Przerabianie blaszaka na kampera ma sens i jest bardzo fajną sprawą, ale niestety przy dużo większym budżecie.
Kupuj tego merca i w drogę, a jak nie będzie Ci pasował to go sprzedasz bez straty. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
piotr1
Kombatant

Twój sprzęt: blaszak ducato w budowie
Nazwa załogi: ewaipiotr
|
Wysłany: 2013-08-13, 13:48
|
|
|
camper4x4 napisał/a: | chris_66 napisał/a: | camper4x4 napisał/a: | w ile osób chcesz podróżować
nie prawda
aby spróbować camperingu nie trzeba wypasionego auta tylko coś co kosztuje nie wiele ( budżet 8 tys) i w czym można w miarę komfortowo funkcjonować,
po drugie jeśli budżet jest mały to i pieniążków na wyjazdy jest pewnie nie dużo a koszty paliwa jednak są znaczącym kosztem w wyjazdach
https://www.google.pl/sea...iw=1280&bih=797 |
Za 1000 zeta to teoria w praktyce to dużo więcej |
|
|
|
 |
majsterus
zaawansowany

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
|
|
|
|
 |
jawi13
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Kamper z wielkiej promocji:GoMarket FR67112
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Lut 2011 Piwa: 3/9 Skąd: okolice Radomska
|
|
|
|
 |
chris_66
weteran
|
Wysłany: 2013-08-15, 18:26
|
|
|
komfortowo to można i w maluchu - na początek komfort oznacza możliwość dojechania i powrotu - nie wiem na ile można zaufać sprzętowi z allegro bez gruntownego sprawdzenia/wymiany/naprawy i poznania sprzętu - przy budżecie 8 tys cienko to widzę
nie widzę żadnego związku z budżetem - to, że kupi tanio bo nie ma kasy nie oznacza, że dojedzie gdziekolwiek a tym bardziej wróci , czy będzie miał kasę na naprawę - może okazać się, że to podróżpierwsza i ostatnia i do tego w jedną stronę
całkowicie teoretycznie to może i tak - w praktyce może niekoniecznie |
|
|
|
 |
chris_66
weteran
|
Wysłany: 2013-08-15, 18:29
|
|
|
to już lepiej wygląda - oczywiście do tego dolicz ze 4 tysiące na podstawową obsługę po kupnie
, jakies minimalne wyposażenie kempingowe i można próbować |
|
|
|
 |
chris_66
weteran
|
Wysłany: 2013-08-15, 18:34
|
|
|
majsterus napisał/a: | http://www.ebay.de/itm/Wohnmobil-Mitsubishi-L300-top-gepflegt-/251318709533?pt=DE_Auto_Motorrad_Fahrzeuge_Wohnmobile_wagen&hash=item3a83c32d1d
kampert w 100%, a nie pognity mercedes |
trudno cokolwiek powiedzieć po kilku słabych zdjęciach - może być wtopa na całego , do tego malutki silniczek benzynowy - masakra |
|
|
|
 |
|