|
Nie mogę włączyć boilera ani ogrzewania ani lodówki na gazie |
| Autor |
Wiadomość |
amee
trochę już popisał

Twój sprzęt: Hymercamp 55
|
Wysłany: 2013-07-29, 09:11 Nie mogę włączyć boilera ani ogrzewania ani lodówki na gazie
|
|
|
Po pierwszych wyjazdach testowych pojawiły się problemy. Nie chce się włączyć boiler Truma, słychać iskrownik, przez chwile próbuje odpalić a po chwili zapala się czerwona dioda oznaczająca awarię. Nie włącza się również lodówka na gazie:( Nie chce się też uruchomić ogrzewanie Truma. Przy zakupie kampera sprzedający pokazywał - wszystko działało. Być może coś robimy źle:) Butla wymieniona na nową, woda do kampera zalana. Kuchenka gazowa działa bez problemu, lodówka działa na 220V. Wczoraj wracaliśmy znad morza i po kilku godzinach w trybie 12V w lodówce było 22 stopnie. Na zewnątrz było wtedy chyba z 40 ale to chyba i tak za dużo w środku? Możliwe żeby tak słabo działała na 12V?
Nie jesteśmy znawcami, w gaz nie chcemy się sami bawić - może ktoś wskaże nam jakiś serwis w lubuskim, wielkopolskim? Gdzieś gdzie nie będziemy musieli robić wyprawy życia z noclegiem ze Świebodzina. Będę bardzo wdzięczna. |
|
|
|
 |
Spablo1
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Mój kamper z pewnością już gdzieś jest :)
Nazwa załogi: Pyrki
|
Wysłany: 2013-07-29, 09:37 Re: Nie mogę włączyć boilera ani ogrzewania ani lodówki na..
|
|
|
| amee napisał/a: | | - może ktoś wskaże nam jakiś serwis w lubuskim, wielkopolskim? |
Wielkopolskie - proszę bardzo http://www.serwistruma.com.pl/promocje.php
Tu macie 100 km.
Nic innego nie znam. |
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 360/498 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2013-07-29, 10:11
|
|
|
Jak sprzedający Ci pokazywał i działało, to z pewnością coś robisz źle
Może jest jakas życzliwa duszyczka z forum w Twojej okolicy, z pewnością Ci pomoże
Chyba, że chcesz dokładnie sprawdzić układ gazowy, to leć tam, gdzie Ci Spablo1 podał namiary.
22° w lodówce, to troszkę za dużo... pamiętaj, że na 12V lodówka działa tylko w trakcie, gdy jest uruchomiony silnik - z alternatora! |
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
zibikruk
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.8 JTD - LAIKA Kreos 3009
Nazwa załogi: Kruczki
Pomógł: 13 razy Dołączył: 24 Cze 2010 Piwa: 93/116 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2013-07-29, 10:21
|
|
|
Każde z urządzeń ma swój zawór gazowy -taki "kranik", który celem otwarcia należy przekrecic o 90 stopni (do takiej pozycji jak dla działającej kuchenki). Zapalenie czerwonej diody może mówić o braku dopływu gazu. Jak się już zapali ta dioda należy wyłączyć i ponownie spróbować po około 10 minutach. Jeśli wszystko działało wcześniej to należy sprawdzić właśnie dostęp gazu do tych urządzeń. |
_________________ Retirement is the time of your life ... to have the time of your life!
 |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2013-07-29, 10:23
|
|
|
| Otwórz zawory gazu |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
amee
trochę już popisał

|
Wysłany: 2013-07-29, 10:24
|
|
|
Wiem, że są zawory - trzy: lodówka, kuchenka i ogrzewanie, otwieramy je, nie działa |
|
|
|
 |
wojtek0
zaawansowany

Twój sprzęt: AUTOSTAR
Nazwa załogi: Wojtki
|
Wysłany: 2013-07-29, 10:53
|
|
|
A mam nadzieję że zawór w butli odkręciłeś |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Piwa: 72/171 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2013-07-29, 11:16
|
|
|
| wojtek0 napisał/a: | | A mam nadzieję że zawór w butli odkręciłeś |
pisze że kuchenka działa !!
nie ma czasem klapki na wydechu spalin tych urządzeń ? |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
amee
trochę już popisał

|
Wysłany: 2013-07-29, 11:18
|
|
|
nie ma klapki na wydechu spalin, kratka jest za to powyginana jakby od zbyt wysokiej temperatury ale tak było od początku...
bo rozumiem że wody sie nigdzie dodatkowo nie wlewa/odkręca do bojlera? woda musi być w głównym zbiorniku i z niego jest pobierana?
ta lodówka mnie bardzo niepokoi, wybieramy się w sierpniu do chorwacji i o ile ciepła woda i ogrzewanie nie pali się tak bardzo to jeśli z lodówką coś jest nie tak to musimy działać i szukać specjalisty... nie jesteśmy nawet takimi majsterkowiczami jak tu wielu na forum, pewnie musielibyśmy mieć do wszystkiego filmiki na Youtubie żeby coś podziałać ) |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

|
Wysłany: 2013-07-29, 11:24
|
|
|
daj jakies fotki sterownika, ustawień zaworów, bojlera....
a masz tam urządzenie mono lub duo control ??
reduktor gazowy jest ok 30/50 w zależności od urządzeń ?? |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
wojtek0
zaawansowany

Twój sprzęt: AUTOSTAR
Nazwa załogi: Wojtki
|
Wysłany: 2013-07-29, 11:27
|
|
|
| martini44 napisał/a: |
pisze że kuchenka działa !!
|
oj tam,oj tam |
|
|
|
 |
amee
trochę już popisał

|
Wysłany: 2013-07-29, 11:29
|
|
|
| duo control nie ma, jest zwykły reduktor na butli 50 bar tak jak na aucie naklejka i taki był już w kamperze, kupiliśmy tylko butlę, po pracy zrobię zdjęcia i wrzucę:) |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

|
Wysłany: 2013-07-29, 11:32
|
|
|
| wojtek0 napisał/a: | | oj tam,oj tam | |
|
|
|
 |
amee
trochę już popisał

|
Wysłany: 2013-07-29, 15:18
|
|
|
Kontunuuję - nie wstawiam zdjęć bo nie ma po co - działa już boiler oraz ogrzewanie. Dopiero robiąc zdjęcia stanęłam na kolanach i zobaczyłam czwarty zawór na samej górze - od kuchenki Był cały czas odkręcony bo go wcześniej nie widziałam!!!! W przyczepie mieliśmy trzy czerwone zawory więc założyłam że w kamperze też tak musi być. I dlatego właśnie kuchenka cały czas działała, a ja sobie manipulowałam zaworem bez naklejki, notabene od bojlera. A reszta zaworów była zakręcona dlatego nic nie działało.
Problem lodówki niestety pozostał, nadal nie odpaliła na gazie, trzymałam wciśnięte pokrętło ustawione na max po czym wciskałam iskrownik i pykał, pykał i nic. Próbowałam z 20 razy i nic. A na 230V działa dobrze, w zamrażalniku mrozililśmy wczoraj lody. Po przełączeniu na 12v na drogę do domu temperatura wewnątrz zaczęła rosnąć, wydaje mi się że lodówka wcale nie działała bo po dojechaniu do domu było w środku zwyczajnie ciepło a nie robiliśmy wielkich postojów po drodze. Proszę więc o rady w kwestii lodówki, od czego zacząć. |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2343 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2013-07-29, 16:07
|
|
|
Ustaw pokrętło na 70 % i dopiero wtedy wciśnij, iskrownik popyka i palnik załapie. Nie dawaj wówczas od razu na max. Pozwól popracować palnikowi na 70-80%.
Jeśli wciskasz pokrętło ustawione na max, termopara nie podtrzyma płomienia.
Pozdrawiam i ręczę za pozytywny wynik.
Jeśli chodzi o działanie na 12 V, to jst to ustawienie tylko na podtrzymywanie temperatury i zazwyczaj znacznie mniej chłodzi. W Twoim przypadku można jednak podejrzewać awarię, albo przerwa w dopływie prądu 12 V, albo spalona grzałka.
Ostatnie upały dają się we znaki i możliwe jest, że na 12 V lodóweczka zwyczajnie nie wyrabia. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
|
|