|
MOcowanie podłogi - blaszakokampery :) |
| Autor |
Wiadomość |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2013-08-02, 00:32 MOcowanie podłogi - blaszakokampery :)
|
|
|
Panowie którzy przerabiali dostawczaki na kamperki... jak mocowaliście w swoich pojazdach podłogi ? Na przelot przez blachę i nakrętka z podkładką - czy do profili po przegwintowaniu ?
Czy meble też fixujecie do podłogi czy tylko i wyłacznie do ścianek ? aha no i chyba co niektórzy wstawiali jeszcze stalowe poprzeczki w ramę paki - myślicie że to konieczne ? jaka grubość blachy ? |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
elmo78
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2013-08-02, 00:49
|
|
|
Wszystko zależy od grubości podłogi.
Jeśli sklejka ma grubość 12-15mm i więcej to wystarczy od spodu trochę wkrętów, ale nie na wylot.
Jeśli sklejka jest cieńsza to można na wylot skręcić pod meblami, żeby nie było widać. Często fotele mocuje się na sklejce i przykręca do blachy, więc to już wystarczająco trzyma podłogę.
Mebelki mocowane przede wszystkim do podłogi. Sklejka jest o wiele mocniejsza od tych cienkich ścian z blachy. |
_________________ camper 4x4 |
|
|
|
 |
dyha
zaawansowany
|
Wysłany: 2013-08-02, 09:00
|
|
|
Maszakow pozdrawiam!! .Czyżby coś drgnęło w przebudowie ?
W moim blachowozie podłogę(sklejkę) przykręciłem na przelot zwykłymi blachowkrętami,a to co wystawało pod podwoziem dodatkowo zakonserwowałem.Na sklejkę nałożona jest wykładzina tak że nie widać wkrętów.Wszystkie....dwie szafki stojące są przykręcone na przelot śrubami M-10 ,podobnie ścianki działowe z kibloszafy ,no i podwójny fotel co w dostateczny sposób zastabilizowało podłogę.Wszystke wystające gwinty i nakrętki od strony podwozia również zakonserwowane . Natomiast szafki wiszące przykręcone są śrubami o profilu "T" do belek orginalnych wzmacniających nadwozie. |
|
|
|
 |
Ducaciak
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato 2.3 2010
|
Wysłany: 2013-08-02, 14:08
|
|
|
witaj
ja montowałem podłoge jak w zabudowie busów.
czyli grube śróby z płaskimi okragłymi główkami a od dołu masywna podkładka i nakretki.
ja u mnie raczej wszystko albo spawałem albo na bardzo wytrzymałe śróby montowałem.
to od czasu jak widziałem w niemczech co dzieje sie z camperem jak spotka sie czołowo z przeszkodą ...
pamietaj aby było wytrzymałe! |
_________________ Ducaciak
 |
|
|
|
 |
maszakow

|
Wysłany: 2013-08-02, 22:45
|
|
|
taaa...drgnęło...to dobre słowo.
Podłoga ze sklejki zwykłej 12mm, zabejcowana dla kolorku + jakiś impregnat + lakier do pokładów jachtowych. PO instalacji - jeszcz ewykładzinka... sklejkę Wyciąłem ją dość dawno i przygotowałem - czeka na podpowiedzi i decyzję.
szczerze mówiąc to jakoś nie w smak mi przykręcanie wkrętami od spodu - Zraziłem się do wkrętów jak pojeździłem trochę z prototypami szafek i żaden wkręt nie wytrzymał. no i sitko w blasze...NAjbliżej mi było wersji Dukaciaka. Aczkolwiek pomysła teraz mam takiego że zamiast wkrętów mógłbym zastosować od spodu normalne śruby a w sklejce - nakrętki tzw pazurkowe. to na bank powinno wystarczyć.
Mebelki myśłałem montować też na pazurkowe do podłogi ale bez przelotu w podłogę - celem potencjalnego szybkiego demontażu w razie potrzeby. dyha dał mi do myśłenia z meblami ... przez podłoge to na bank ustoją ale to znów kolejne dziury... natomiast ja na ściankach mam dość grubą sklejkę ... 6 lub 8 mm tak go kupiłem
jakieś sugestie jeszcze ? |
 |
|
|
|
 |
piotr1
Kombatant

Twój sprzęt: blaszak ducato w budowie
Nazwa załogi: ewaipiotr
|
Wysłany: 2013-08-03, 18:26
|
|
|
Witam. Na blachowkręty i nity. W zależności od miejsca |
|
|
|
 |
piotr1
Kombatant

|
Wysłany: 2013-08-03, 18:31
|
|
|
W moim aucie podłoga była montowana w Niemczech na nity |
|
|
|
 |
piotr1
Kombatant

|
Wysłany: 2013-08-03, 18:36
|
|
|
Sklejka 8 mm. na ścianach też była montowana na nity |
|
|
|
 |
Skoczek
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Jumper 3.0hdi
|
Wysłany: 2013-08-04, 18:53
|
|
|
| Szafki do ścian najlepiej przykręcać do nitonakrętek mocowanych we wzmocnienia. |
|
|
|
 |
piotr1
Kombatant

|
Wysłany: 2013-08-04, 22:31
|
|
|
| Skoczek napisał/a: | | Szafki do ścian najlepiej przykręcać do nitonakrętek mocowanych we wzmocnienia. |
Szafki mocowałem na nity i blachowkręty trzyma ok. |
|
|
|
 |
maszakow

|
Wysłany: 2013-08-05, 13:58
|
|
|
Nitonakrętki to rewelacja ale narzędzie trzeba mieć od 2 lat się przymierzam do zakupu takowego ale większość o ręczniaków o zakresie do M10 to wydatek ponad 500 PLN.
Kupię jak stanieją w międzyczasie może jeszcze uda się pożyczyć... sklejkę na ścianki tak mocowałem. |
 |
|
|
|
 |
Skoczek
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Jumper 3.0hdi
|
Wysłany: 2013-08-06, 13:00
|
|
|
| W zeszłym roku kupiłem nitownicę M-5 do M-12 plus zestaw startowy nitonakrętek poniżej 200 zł. |
|
|
|
 |
mwservice
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Ducato
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Mar 2012 Piwa: 7/10 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2013-08-06, 14:38
|
|
|
| W lutym br, kupiłem przyzwoitą nitownicę do nitonakrętek M3-M10 za 175zł na znanym portalu aukcyjnym :-). |
|
|
|
 |
kodi
weteran
Nazwa załogi: kodin@poczta.onet.pl
Pomógł: 3 razy Dołączył: 02 Lis 2011 Piwa: 35/9 Skąd: Miszewko, k. 3city
|
Wysłany: 2013-08-06, 18:46
|
|
|
| mwservice napisał/a: | | W lutym br, kupiłem przyzwoitą nitownicę do nitonakrętek M3-M10 za 175zł na znanym portalu aukcyjnym :-). |
To już wiem do kogo udać się na wypożyczenie
Osowa - Miszewko to jakieś 5-7km
Pozdr |
|
|
|
 |
|
|