|
|
Pozwolenie na pobyt turystyczny we Włoszech |
Autor |
Wiadomość |
piotr.sto
zaawansowany

Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Gru 2011 Piwa: 5/27 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-02-25, 21:12 Pozwolenie na pobyt turystyczny we Włoszech
|
|
|
Znalazłem w necie taką oto informację:
Cytat: | Mimo, iż przy podróżach turystycznych (do 90 dni) obowiązuje ruch bezwizowy to turysta indywidualny (bez pośrednictwa biura podróży) ma obowiązek uzyskania pozwolenia na pobyt turystyczny w ciągu 3 dni od daty przekroczenia granicy Włoch. Wniosek o uzyskanie pozwolenia na pobyt turystyczny składa się do komendy policji (Questura); przy wniosku deklaruje się dokładne miejsce pobytu. Uzyskanie pozwolenia (foglio di soggiorno) jest bezpłatne. |
Czy w praktyce ktokolwiek z Was pobiera takie pozwolenia? |
|
|
|
 |
Zaradek
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
|
Wysłany: 2014-02-25, 21:16
|
|
|
Byłem we Włoszech trzy (cztery ) razy, łącznie prawie trzy miesiące. W tym czasie kontrolowali mnie carrabinieri i policia municipale. Nigdy nikt się nie zapytał o taki dokument a o dokumenty w ogóle jedynie poprosili carabnierzy. |
|
|
|
 |
frape
weteran

Twój sprzęt: Fiat 2.8idTD MultiCamp EVO II Possl
Nazwa załogi: osiołek
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 20 Gru 2009 Piwa: 115/53 Skąd: Gliwice
|
|
|
|
 |
Argo
weteran
Twój sprzęt: Ford Chausson WELCOME 23
Nazwa załogi: Argonauta
Pomógł: 4 razy Dołączył: 19 Gru 2011 Piwa: 31/1 Skąd: Nowa Wola
|
Wysłany: 2014-02-26, 08:44
|
|
|
Dotyczy turystów z krajów nie będących członkami Unii, a należących do strefy Schengen |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|