|
|
Gazowy przepływowy ogrzewacz w samochodzie |
Autor |
Wiadomość |
michalkk
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2013-09-10, 20:23 Gazowy przepływowy ogrzewacz w samochodzie
|
|
|
Cześć,
nie jestem wprawdzie kamperowcem (choć w przyszłości taki plan też jest), ale mam do rozwiązania zagadkę blisko z tematem związaną. Przerabiam mercedesa pocztowego
na samochód do świadczenia usług, do których potrzebna jest ciepła woda. Znam systemy Trumy, jednak zdecydowanie bardziej odpowiadałoby mi użycie termy gazowej na propan butan z butli.
Problem, który mam, to przepust komina przez poszycie (laminat-xps-lamiant). Jak to zrobić,
żeby nie spalić budy? Wiem, że tematy związane z użyciem term gazowych już były, ale przekopałem forum i odpowiedzi na mój problem nie znalazłem.
Przy okazji spytam o jeszcze jedną kwestię - pozbywanie się szarej i brudnej wody w mieście.
Mieszkam we Wrocławiu i póki co nie udało mi się znaleźć punktu, gdzie można dokonać takiego zrzutu. Czy jest tu ktoś kto wie, czy we Wrocławiu istnieje taki punkt?
pozdrawiam i z góry przepraszam za off-topic.
michal |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2013-09-10, 21:58
|
|
|
CO do drugiego punktu - szarą wodę możesz po prostu zrzucić do kanalizy. Tylko zawartości toalet chemicznych nie wolno się w ten sposób pozbywać.
Noatomiast co do pierwszego punktu - zdecydowanie za mało poszperałeś w sieci.
jest sporo manuali do Trumy pokazujących jak zainstalowac piece i jakich części użyć. na bank mają po prostu specjalną przejściówke na zewnątrz która nie uszkadza struktury.
Sam też możesz się zabezpieczyć i zamiast styropianu w tym miejscu użyć wełny mineralnej... |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
michalkk
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2013-09-11, 01:16
|
|
|
No właśnie do trumy znalazłem bardzo dużo, ale przepływowy ogrzewacz nie występuje w ich ofercie, więc chcę użyć Ferolli Zefiro. Ten ma wylot spalin 110mm. Standard Trumy, to 60mm. Dowiadywałem się w serwisie Ferolli, że nie wolno zmniejszać średnicy komina, bo jest ona policzona dla prawidłowego ciągu. Zatem pozostaje problem przeprowadzenia gorącej rury 110m przez dach.
pozdrawiam i z góry dziękuję za dalsze podpowiedzi! |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2013-09-11, 08:24
|
|
|
michalkk napisał/a: | Zatem pozostaje problem przeprowadzenia gorącej rury 110m przez dach. |
Trzeba ją poprowadzić w jeszcze większej rurze w środku. Tak są odprowadzane spaliny w niektórych piecach. Wewnętrzna rura metalowa wyprowadza spaliny z zewnętrzna papierowo aluminiowa osłania gorącą rurę wewnętrzną. Konstrukcja dachu styka się z relatywnie chłodną rurą zewnętrzną. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Sznurek
zaawansowany

Twój sprzęt: McLouis 49 Tandy Plus
Pomógł: 1 raz Dołączył: 06 Paź 2011 Piwa: 42/9 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 2013-09-11, 08:44
|
|
|
Cytat: | CO do drugiego punktu - szarą wodę możesz po prostu zrzucić do kanalizy. |
Mam poważne wątpliwości, czy taki sposób pozbycia się szarej wody jest tak do końca legalny.
Pytanie jeszcze do jakiej kanalizy ?
1. Wpusty uliczne (czyt. uliczne kratki ściekowe) służą do odprowadzania wód opadowych/roztopowych i w większości przypadku podłączone są do kanalizacji deszczowej , która odprowadza te wody do odbiorników. Szara woda z kampera nie zalicza się do w/w.
2. Studzienki ściekowe zamknięte włazami na kanalizacji sanitarnej - ok - tylko jest problem z ich ewentualnym otwarciem i to zarówno fizyczny (ciężki właz) jak i prawny - nie wolno tego robić.
Wobec powyższego, uważam, że taki sposób pozbywania się szarej wody tak do końca (żeby nie powiedzieć w ogóle) legalny nie jest. A pisze to dlatego, że pytający będzie jak sam pisał świadczył swoim samochodem jakieś usługi (gastronomiczne ?) i może dojść do sytuacji, że jakaś instytucja podczas kontroli zapyta go co robi ze ściekami (szarą wodą). Nie może powiedzieć wtedy, że wypuszcza do kratki ściekowej tylko musi się wylegitymować legalnym sposobem rozwiązania tego problemu.... |
|
|
|
 |
michalkk
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2013-09-12, 15:26
|
|
|
Sznurek,
Wiem, że nie można zrzucać nic do kanalizacji burzowej i samowolnie otwierać klap.
Dlatego właśnie pytałem o "licenjonowane" punkty - takie, jakie zlokalizowane są już
np. przy autostradach.
Co do zasady szarą wodę zamierzam zrzucać do kanalizacji sanitarnej w garażu.
Jednak nie zawsze jest wygodnie jechać do własnego garażu, aby zrzucić ścieki.
Usługa nie będzie gastronomiczna. Z tym to w ogóle jest problem, bo instytucje przede
wszystkim zaczynają pytać o separatory tłuszczu.
Janusz,
Dziękuję za podpowiedź. Już kombinuję z czego taki układ stworzyć.
pozdrawiam,
michal |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|