Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: koder
2015-04-22, 15:22
nawigacja camper
Autor Wiadomość
papamila 
Kombatant


Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 21 razy
Dołączył: 16 Cze 2007
Piwa: 63/5
Skąd: Trójmiasto i okolica
Wysłany: 2016-08-21, 21:04   

roldis napisał/a:
chcę uzywać laptopa w oparciu antene gps do celów nawigacyjnych

to chyba malutki laptopik z ekranem 7"
powinieneś wiedzieć że w wielu krajach UE uzywanie navi większej niż 7" jest zabronione
i łoją za to mandaty :evil:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
joko 
weteran


Twój sprzęt: Mobilvetta
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 17 Cze 2013
Piwa: 120/8
Skąd: Andrychów

Wysłany: 2016-08-21, 21:17   

U mnie w tej roli sprawdza się Xperia Tablet Z , zamocowany w uchwycie przy kierownicy i ustawiony na piona.
Samochodową nawigację używam do tego aby mnie prowadziła, a na tablecie odpalam sobie albo Google Maps, albo Google Earth i na nich mam szerszy podgląd .
Tablet załatwia mi również sprawę dostępu do internetu, poczty, komunikatorów, Janosika itp. wynalazków, a w razie potrzeby pełni również pulpit jak wypuszczam drona, aby sprawdzić okolicę.
Tablet mam przy samej kierownicy , więc obsługa jest wygodna. Wszystko co potrzebuję odnośnie sprawdzenia trasy i celu podróży robię na tablecie, a do nawigacji wbijam tylko sam cel i potem tego nie ruszam , tylko jadę jak mnie prowadzi.
A ten przepis o wielkości nawigacji mam w czterech literach , bo tablet to tablet a nie nawigacja :spoko

DSC_3090.JPG
Plik ściągnięto 3123 raz(y) 181,41 KB

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
onionskin 
stary wyga

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 30 Gru 2013
Piwa: 34/47
Skąd: FMI
Wysłany: 2016-08-21, 23:37   

roldis napisał/a:
.............chcę uzywać laptopa w oparciu antene gps do celów nawigacyjnych (nie konieczne do nawigacji w czystej formie bo do tego jest zwykla nawigacja) Czyli milbym na mapie w laptopie aktualną pozycje i eksporowalbym dany obszar jednoczesnie i w realu i na kompie. ...............

Mi wypaliła taka metoda:
http://www.camperteam.pl/...p=576281#576281
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bronek 
Kombatant
Wygląd i Nick potrafią zmylić


Twój sprzęt: RAPIDO 883f 2018. 7m i gruby
Pomógł: 20 razy
Dołączył: 06 Cze 2013
Piwa: 352/701
Skąd: Kołobrzeg.
Wysłany: 2016-08-22, 00:10   

Smarfon to Yanosik, oraz jakś nawigacja. Gogle, Automapa.
Tablet to wWaze, Here w dużym oddaleniu lub, coś co tam akurat mi się spodoba.
Czasem Monika żona ma obok na ixperi coś podrzuci.

Ipla też potrafi lecieć z Kiepskimi. Monika ogląda ja słucham.
Skończyłem z nawigacjami jako takimi.
Nawigacji samochodowych dedykowanych i fabrycznych nieużuwamy. Do dupy na ogół.
_________________

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
slawwoj 
Kombatant


Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 08 Sie 2012
Piwa: 101/216
Skąd: Bielsk Podlaski
Wysłany: 2016-08-22, 08:05   

Po przejechaniu kolejnych wakacji 3500 km z nawigacją Garmin Camper 760 kolejny raz stwierdzam że warta jest wydanych pieniędzy. Jestem z niej bardzo zadowolony. Posiada aktualna bazę kempingów Acsi z ceną i udogodnieniami. Ma także stelpllatze. Nieraz po wyczerpującym dniu jednym kliknięciem znalazłem tani stelpllatz.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Brat 
weteran


Twój sprzęt: Merc310D/1995, Europa560
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 07 Cze 2011
Piwa: 88/424
Skąd: San Escobar
Wysłany: 2016-08-22, 10:23   

slawwoj napisał/a:
Po przejechaniu kolejnych wakacji 3500 km z nawigacją Garmin Camper 760 kolejny raz stwierdzam że warta jest wydanych pieniędzy. Jestem z niej bardzo zadowolony. Posiada aktualna bazę kempingów Acsi z ceną i udogodnieniami. Ma także stelpllatze. Nieraz po wyczerpującym dniu jednym kliknięciem znalazłem tani stelpllatz.
Po przeczytaniu opisu (tu akurat pierwszy z brzegu) http://www.3kropki.pl/p/g...WDi5RoCc_bw_wcB nie ukrywam, że bardzo mnie zainteresował ... Używam AutoMapy i Googla ale chętnie bym się przesiadł.
Możesz powiedzieć coś więcej ? Np. - czy to prawda, co podaje powyższe źródło ? (mam świadomość oczywiście, że to forma promocji ;) ) Wersja w j. polskim czy angielskim ?
_________________
Marian
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Johny_Walker 
Kombatant


Twój sprzęt: Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Wrz 2012
Piwa: 35/19
Skąd: Maroko
Wysłany: 2016-08-22, 11:18   

Nawigacja to pikuś. Wyzwanie to omijanie płatnych dróg bez omijania darmowych autostrad.
W obecnej trasie używam Garmina dezl, Sygic i Navigon jednocześnie. Czyli oprócz Garmina odpalony jest iPhone i iPad.

Wyznaczenie skrótu przez Hercegowinę.
Navigon nie umie wyznaczyć skrótu. Każe jechać dookoła przez Rumunię. Kompromitacja.
Garmin nie lubi. Sygic okazał się w tym najlepszy.

Wyznaczenie alternatywnych tras autostradowych w Austrii. Navigon zrobił to idealnie.

Omijanie płatnych w Chorwacji i wyznaczenie optymalnej trasy najlepiej zrobił Sygic.

Ostrzeganie o przekroczeniu prędkości i pokazywanie limitu.
Sygic ma nieaktualne dane i pokazuje 50 na 70 przez pół kraju. Na zakrętach 50 km zaleca jechać np 20.
Garmin pika przy przekroczeniu o 1 km wkurwiając.
Navigon pozwala ustawić poziom przekroczenia np +5 ostrzegając dopiero po jego przekroczeniu. Idealnie.
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bronek 
Kombatant
Wygląd i Nick potrafią zmylić


Twój sprzęt: RAPIDO 883f 2018. 7m i gruby
Pomógł: 20 razy
Dołączył: 06 Cze 2013
Piwa: 352/701
Skąd: Kołobrzeg.
Wysłany: 2016-08-22, 17:26   

Ku.... a ale wakacje ja perdziu .
Logistyka wojenna .
mnie tam obecnie wsio ryba .
jadę na wszystkim i wszystko w pewnych aspektach jest do du.y .
Alogrytmy różne i fajnie jak muszę wybierać .

Ja z moim nosem .
Yanosik sobie
Here lub inne sobie itd .
A żona ... ma rację, nawet jak nie ma .

To jest jazda ekstremalna .

A i CB jeszcze gadać potrafi ..

Johny chciałby za darmo . Ni cholery u mnie z :mrgreen: takim rozbudowanym zestawem nawigacyjnym się nie da.

Ps A kurcze zapomniałem , Joko drona każe jeszcze puszczać , jak panienke przodem . :mrgreen:
_________________

  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
prof-os 
Kombatant


Twój sprzęt: był - ducato frankia,jest- burstner t603
Nazwa załogi: marwoj
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 20 Wrz 2013
Piwa: 92/90
Skąd: Zgierz
Wysłany: 2016-08-22, 19:17   

"Bronek" - normalnie sen wariata, a miał być wypoczynek, relax i panienki. :haha: :spoko
_________________
prof-os

Jesteśmy jedyni i niepowtarzalni, pamiętajmy tylko że niedoskonali…
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Rambler 
zaawansowany
związek energetyczno-motoryczny


Twój sprzęt: Vehicle Raptor [Westfalia James Cook]
Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Lis 2012
Piwa: 10/14
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-08-22, 20:28   

U mnie królują w Polsce googlomapy. Za granicą jeszcze nie próbowałem wersji offline. Sygic sie nie sprawdził, często się gubił i przez to dołożył mi około 200 km na trasie 2,500 km a jak jechałem przez Węgry swieżą drogą, to wiódł mnie szczerymi polami wrzeszcząc co chwilę "zawróć" - nieaktualne mapy nie uwzględniające nowych dróg. Jechałem wtedy wk*wiony, "analogowo" trzymając sie drogowskazów :?
Do szukania miejscówek używam mapki Kodera w Polsce i Park4Night za granicą
_________________
Nikt nie wie dokąd p­ro­wadzi dro­ga, póki nie sta­nie u celu.
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
roldis 
trochę już popisał

Twój sprzęt: F.Ducato 2,5 td 90
Dołączył: 07 Sie 2016
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2016-08-23, 09:48   

właściwie mając nawigacje i współpracując z laptopem(11.cala) chodzi mi głównie o dobieranie krótkich odcinków tras w taki sposób jak mi pasuje a nie nawigacji - dotyczy to zwlaszcza zagranicy gdzie w jednym kierunku mamy z 10 mozliwości podrózowania do tej pory tak to sie odbywa ,że z laptopa ( ale mozna tez z mapy tradycyjnej czy itp) wyszukuję punkty-miasta (raczej male miejscowosci) i dopiero taką drobnice wprowadzam do nawigacji - jest to troche moze kłopotliwe ale panuje w 100 % nad trasą, Od paru lat mam dodatkowy odbiornik gps z anteną ale nie mogę mapy w kompie zmusic zeby zczytywala pozycje z niego a nie z netu( jest sparowany z kompem)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
amples 
weteran

Twój sprzęt: Interstar
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 28 Lut 2013
Piwa: 54/7
Skąd: UE
Wysłany: 2016-08-23, 10:16   

roldis napisał/a:
Od paru lat mam dodatkowy odbiornik gps z anteną ale nie mogę mapy w kompie zmusic zeby zczytywala pozycje z niego a nie z netu( jest sparowany z kompem)

A port COM w mapie ustawiłeś taki sam pod jakim widzi system gps.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
onionskin 
stary wyga

Pomógł: 2 razy
Dołączył: 30 Gru 2013
Piwa: 34/47
Skąd: FMI
Wysłany: 2016-08-23, 13:22   

No właśnie.
Czy po USB czy BT: port jest wirtualny i trzeba odpowiednio go skonfigurować (numer COM a często i odpowiednią jego prędkość).
Konfigurujesz po podłączeniu odbiornika GPS.
roldis napisał/a:
.........ale nie mogę mapy w kompie zmusic........

Jakiej mapy?
Różne programy różnie się konfiguruje: jedne w menu programu- inne wpisami w plikach konfiguracyjnych.
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
roldis 
trochę już popisał

Twój sprzęt: F.Ducato 2,5 td 90
Dołączył: 07 Sie 2016
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2016-08-23, 14:09   

np googlowska mapa pod win 10 , umozliwia np sciągnięcie wybranego fragmentu - próbowałem szukac w ustawieniach ale kiepsko mi wyszłlo z tymi portami
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Johny_Walker 
Kombatant


Twój sprzęt: Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Wrz 2012
Piwa: 35/19
Skąd: Maroko
Wysłany: 2016-08-23, 14:39   

Bronek napisał/a:
Ku.... a ale wakacje ja perdziu .
Logistyka wojenna .
mnie tam obecnie wsio ryba .
jadę:

Rozumiem że dla humanistów to wygląda jak coś trudnego i nieprzyjemnego. Dla technicznych ścisłowców jest to tak naturalne jak oddychanie i jest to niezbędne do dociążenie mózgu przyzwyczajonego do podwyższonej stymulacji intelektualnej. :bigok
A wakacje mam kilkanaście miesięcy w roku. Jakoś się przemęcze przez ten okres. :bajer
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***