|
rozterki prze tym pierwszym zakupem |
| Autor |
Wiadomość |
ciekawi_swiata
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: wlasnie szukam
Nazwa załogi: ciekawi_swiata
|
Wysłany: 2013-09-25, 22:13 rozterki prze tym pierwszym zakupem
|
|
|
witam,
Jestem nowy i tutaj po krótce opisałem kim jestem.
od dłuższego czasu przeglądam kampery i przyczepy ale jestem niedoświadczony i z nikim nie konsultowałem moich wniosków.
Ponieważ już określiłem sobie sam czego potrzebuje skoncentrowałem moje poszukiwania.
Co sądzicie o transitach? np:
1 i 2
zawsze kierowałem się ku ducato ale całkiem nieźle (mimo niekoniecznie podpasowanego podemnie rozkładu) wyglądają.
Teraz dopiero znalazłem kampera z forum. Starszy ale szafki, nowe obicia i układ fajne. do tego silnik 2,5D - nie jestem specjalistą ale to jest ten co w Ducato prawda?
Będę wdzięczny za luźne wnioski i skomentowanie tych założeń które opisałem w przywitaniu, |
|
|
|
 |
Frowyz
stary wyga
Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter L A 531
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Lis 2009 Piwa: 78/43 Skąd: Podbeskidzie ;)
|
Wysłany: 2013-09-26, 05:43
|
|
|
No ten pierwszy Transit rzeczywiście ładniutki. Przynajmniej na zdjęciach. Zauważone braki/wady: brak drabinki na dach, brak zdjęć dachu. Platforma zamontowana w ten sposób, że nie da się otworzyć tylnego schowka. I teraz pytanie: czy jest to platforma montowana na hak (jest szansa, że jest uchylna) czy montowana do ramy samochodu (i wtedy kapa). Gdybyś go oglądał to koniecznie do góry dywanik w łazience i dokładnie sobie brodzik obejrzyj. No i oczywiście wszystkie naklejki na poszyciu bocznym dobrze pooglądaj.
I nie zrażaj się Ja swojego kampera szukałem 8 miesięcy, a obejrzałem w tym czasie z 30 kamperów... Powodzenia.
P.S. Ten drugi transit miał coś kombinowane w łazience. A sądząc z wyglądu po naprawie robił to jakiś paprok. Tego bym odpuścił. Natomiast samochodów z forum z zasady nie komentuję. |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2013-09-26, 07:14
|
|
|
| ciekawi_swiata napisał/a: | | do tego silnik 2,5D - nie jestem specjalistą ale to jest ten co w Ducato prawda? |
nie, to zupełnie inny silnik..
peugeot j5 i citroen c25 maja silniki takie same, ale inne niż ducato
kamperek MOBILI'ego jest b.fajny
obejrzeć dokładnie co się dzieje z dachem...i dogadywać cenę |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Lip 2009 Piwa: 68/48 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2013-09-26, 07:41
|
|
|
Obydwa na pierwszy rzut oka wyglądają fajnie...ten pierwszy wygląda na spersonalizowany a więc raczej użytkownik niż handlarz i robi lepsze wrażenie niż drugi ale to tylko pierwsze wrażenie i tym nie należy się sugerować Bardzo duży plus w tym pierwszym to zawieszenie pneumatyczne, nowa tapicerka , solar [jaka moc?] i jak dla mnie alufelgi
FAJNY
| Frowyz napisał/a: | | Ten drugi transit miał coś kombinowane w łazience. A sądząc z wyglądu po naprawie robił to jakiś paprok. Tego bym odpuścił. |
Przyglądam się zdjęciu łazienki i jakoś nie mogę dojrzeć...masz na myśli przyklejone nieudolnie listwy...tym się nie ma co sugerować. W naszym kamperze jakiś nawiedzony doszedł kiedyś do wniosku, że więcej znaczy lepiej i dodał dodatkową warstwę sikaflex'u wokół okien i w łazience....oka opanowane pozostała łazienka Grunt to czy brodzik szczelny i jak wygląda podłoga. Są specjalne przyrządy do badania szczelności zabudowy. Większość serwisów kamperów to posiada. Bardzo ważna jest sprawność instalacji gazowej, elektrycznej i wodnej. |
_________________ Darek
Relacje z naszych skandynawskich podróży
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=8431. Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11145 Skandynawia
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=11150 Skandynawia
 |
|
|
|
 |
Frowyz
stary wyga
Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter L A 531
Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Lis 2009 Piwa: 78/43 Skąd: Podbeskidzie ;)
|
Wysłany: 2013-09-26, 10:07
|
|
|
| darboch napisał/a: |
Przyglądam się zdjęciu łazienki i jakoś nie mogę dojrzeć...masz na myśli przyklejone nieudolnie listwy.... |
Listwy pomijam chociaż wyglądają wieśniacko Chodzi mi o ten rozmazany silikon na ścianie z oknem, przy łączeniu szafki ze ścianą oraz wielką połać silikonu na łączeniu brodzika i ściany. Coś się tam działo... Może to nic, a może coś poważnego. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że jak coś na zdjęciach wyglądało wątpliwie to na żywo wyglądało tragicznie... A naprawdę obejrzałem 30 kamperów zanim kupiłem swojego... I nie raz i nie dwa jechałem ileś set kilometrów do "ideała", którego nie oglądałem nawet 5 minut, bo nie było co oglądać... Zdjęcia niestety słabo oddają stan kampera. No chyba, że trafisz na gościa, który zrobi Ci dodatkowe zdjęcia w dużym zbliżeniu, choć i to nie jest do końca gwarancją. Ja się tak naciąłem w Wadowicach. Gościu porobił mi zdjęcia w powiększeniu tylko, że... pomógł sobie programem graficznym. Na miejscu wyszło szydło z worka i gościu w żywe oczy mi kłamał, że wcześniej (czyli dwa dni temu) tego nie było...
Nie zazdroszczę poszukiwań - ja na szczęście mam to już za sobą. Też nie było idealnie ale udało mi się samochód ogarnąć. |
|
|
|
 |
krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
|
Wysłany: 2013-09-26, 10:24
|
|
|
| Ten pierwszy transit ma za nową deskę rozdzielczą jak na swój rocznik - może to nic nie znaczyć, ale wraz z dziwną liczbą miejsc 4 osoby do jazdy, 6 do spania oraz atrapą zgodną z rocznikiem pobudza do myślenia. |
|
|
|
 |
Cykada
weteran
Twój sprzęt: Sprinter 2.9TD
Nazwa załogi: RodzinkaPL
Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Lip 2009 Piwa: 12/9 Skąd: Dzierżoniów
|
Wysłany: 2013-09-26, 10:36
|
|
|
| gino napisał/a: | | ciekawi_swiata napisał/a: | | do tego silnik 2,5D - nie jestem specjalistą ale to jest ten co w Ducato prawda? |
nie, to zupełnie inny silnik..
peugeot j5 i citroen c25 maja silniki takie same, ale inne niż ducato
kamperek MOBILI'ego jest b.fajny
obejrzeć dokładnie co się dzieje z dachem...i dogadywać cenę |
z okna zaciekło. Kamper stał trochę pod górkę to zaciek się rozciągnął. Szybko to okno uszczelniłem taśmą z butylem ale przydałoby się je wyjąć i uszczelnić. Stelaż jest cały. Nie zdążyło przegnić. |
_________________ Nie wolno pić alkoholu , bo potem człowiek jest z siebie za bardzo zadowolony |
|
|
|
 |
krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
|
Wysłany: 2013-09-26, 10:55
|
|
|
| Jak lubisz transity to tu masz następnego http://tablica.pl/oferta/...html#b71421d0b9 i to z naklejką CT. W tym z kolei deska rozdzielcza zgadza sie z rocznikiem, ale atrapa jest od wersji późniejszego roku modelowego. |
|
|
|
 |
ciekawi_swiata
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: wlasnie szukam
Nazwa załogi: ciekawi_swiata
|
Wysłany: 2013-09-26, 16:38
|
|
|
dzięki za full opinii. z częścią się zgadzam, dużej części w ogóle nie brałem pod uwagę. i to właśnie cieszy!
Drugi transit zainteresował mnie głównie dlatego że jest niedaleko mnie. i wydawał się w miare dobry, poza tym chciałem zobaczyć transita. Nie wiem dlaczego ale jakoś mnie naszło ostatnio na nie - ale to nie jakaś miłość. nawet nie zauroczenia.
Pierwszy mi się podoba. naprawde jest ładny. co rozumiecie przez "naklejki na poszyciu bocznym dobrze pooglądaj". poszycie to burta kampera? czy jakieś elementy wnętrza?
Chciałbym poszerzyć informacje odnośnie silników ducato (ogólnie - będę wdzięczy za link gdzie można się wczytać lub chociaż numery silników) i prosić o opinię do tej J5. 2,5 litra wydaje się dobrym, nie wysilonym silnikiem, mocniejszym niż 1,8 czy 2l tj lepiej dającym sobie rade z ciężkim kamperem (ale 53 tyś km???:)). ale to taki luźne moje spostrzeżenie.
słyszałem niepochlebne informacje odnośnie Iveco ciężarówek. o Citroenach i peugotach w osobówkach mówi(ło) się źle. Jeden z klientów zachwalał ducato. czy są jakieś utarte opinie o markach aut i osobno zabudowach?
Przyznam szczerze że kamper Mobili mi się podoba (Jeżeli masz zdjęcia to prześlij). i chętnie nawet coś pogrzebę (zżyje się z autem wiedząc co jest do naprawienia gdy szczerze ktoś powie) niż beznamiętnie wsiąde do wycackanego który po 100km się zepsuje;) |
|
|
|
 |
Cykada
weteran
|
Wysłany: 2013-09-26, 17:18
|
|
|
co do przebiegu to jest to 100% oryginalny , chyba ,że poprzedni właściciel ( tak na oko z 90 lat ma) przekręcił licznik. Ale komu to by coś dało? jak by miał 150 tysięcy to też bym go kupił. Co do tego ,że im starsze auto tym gorsze to w przypadku kamperów mija się z prawdą.
Dopóki auto jest nie zardzewiałe to można bardziej polegać niż na nowym. Osprzęt można dokupić nowy (lodówkę bojler itp). Frajda z jazdy takim wiekowym pojazdem ogromna.
Można przyczepić się jeszcze do braku wspomagania ale jest to odczuwalne tylko kiedy auto stoi w miejscu i na plus jest brak pompy która może się popsuć.
Silnik 2.5 D daję radę i można sobie 90km/h jechać. A i 110 jechałem ale to już podchodzi pod ekstremalne przeżycia. Nie reklamuję tu mojego auta ale wszystkie zdrowe ponad 20-sto letnie zabytki.
Co do transitów (miałem poprzednio) wszystko ok poza tym, że mój nie miał świec żarowych i przy temp ok 0 ciężko było go odpalić. Silnik głośniej chodził niż w J5.
jeszcze jedno: zanim kupisz jakiegoś kampera pooglądaj sobie kilka dla porównania. Zobacz układ jaki by Tobie pasował. Mój jest idealny dla 3 osób. 5 też można położyć spać ale trzeba rozkładać stolik codziennie. |
_________________ Nie wolno pić alkoholu , bo potem człowiek jest z siebie za bardzo zadowolony |
|
|
|
 |
Dziabong
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Lis 2008 Piwa: 16/90 Skąd: Dziabongowo
|
Wysłany: 2013-09-26, 18:10
|
|
|
| A znam pierwszego trazita i to dorze nawet wczoraj mu pomachalem. Wlascielem nie jest handlarz i napsal prawde o nim. Nawet nie wiecie ile aut jest oryginalnie rejestrowanych jako 4 osobowe. Solar to pewnie 130w . Na tych nowych felgach sa nowe opony.O reszte pytajcie wlascicielawszak podal do siebie kontakt. |
|
 |
Cykada
weteran
|
Wysłany: 2013-09-26, 18:19
|
|
|
| co do transita z silnikiem 2.5 Turbo D to lepiej od razu wymienić pompę wtryskową z Lucasa na Boscha. Te pompy LUCAS są wadliwe i w każdym momencie silnik może odmówić współpracy. Gdzieś nawet był temat jak padła pompa komuś w Skandynawi. Najlepsze silniki w transicie to 2.5 D coś około 80KM. Trochę głośne ale niezniszczalne i pewne. |
|
|
|
 |
Dziabong
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Lis 2008 Piwa: 16/90 Skąd: Dziabongowo
|
Wysłany: 2013-09-26, 18:24
|
|
|
| Moze wlasciel wymienil? |
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 245/616 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2013-09-27, 18:59
|
|
|
| Dziabong napisał/a: | | Moze wlasciel wymienil? |
Wymienił i śmiga jak ta lala |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/636 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2013-09-27, 20:59
|
|
|
| mobili napisał/a: |
...
Najlepsze silniki w transicie to 2.5 D
... |
A najlepsze w ogóle to 2.5D + 2.5TD Citrogeota.
Każdy swoje chwali, ale nie żebym faworyzował lecz taka jest opinia.
Zrobią milion km i chcą jeszcze...
A awaryjność...
Młotek, kombinerki, drucik i jazda dalej, byle do domu* |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
|
|