|
|
|
Absurdalne ceny używanych camperów |
| Autor |
Wiadomość |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2013-10-20, 15:40 Absurdalne ceny używanych camperów
|
|
|
Przeglądam z kalkulatorem ogłoszenia i oferty i mam taki wniosek.
Dla prowadzącego działalność, która pozwala przy zakupie odliczyć pełny VAT, ale nie pozwala odliczyć akcyzy nie ma sensu kupowanie używanego, kilkuletniego campera.
Założenia: kamper 2.0 115 KM, garaż, pełne odliczenie VAT.
W używanych kamperach praktycznie nie ma silników 2.0 o tej mocy, a jak są to tylko przestarzałe o zbyt małej mocy do tej masy. Zatem trzeba zakupić większy i zapłacić akcyzę. Używane nie dają możliwości odliczenia VAT, a jak dają to cena jest po prostu powiększona o VAT. Targowanie ceny używanych daje podobny lub gorszy efekt, jak targowanie u dealera.
Używane 3-8 letnie campery średniej i wyższej półki kosztują średnio 40-45 tys euro. Po doliczeniu niemieckiego VAT i różnicy akcyzy wychodzi 55-62 tys euro za UŻYWANY KILKULETNI POJAZD. Tyle samo kosztuje on nowy w niemieckim salonie.
To samo inaczej.
Pięcioletni, zapocony i porysowany, bez gwarancji, z nieznaną przeszłością Hymer podobny do serii Tramp CL kosztuje tyle samo, co nowy pachnący z salonu.
Ciekawe, co? |
|
|
|
 |
slawwoj
Kombatant
Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Sie 2012 Piwa: 142/309 Skąd: Bielsk Podlaski
|
Wysłany: 2013-10-20, 16:33
|
|
|
| Niedawno był temat że w żadnym przypadku nie można odliczyć VAt od kampera. |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2013-10-20, 16:59
|
|
|
| slawwoj napisał/a: | | Niedawno był temat że w żadnym przypadku nie można odliczyć VAt od kampera. |
Wypożyczalnie i handlarze mogą odliczyć.
W przyszłym roku szykują się spore zmiany:
http://www.autowfirmie.pl...w-w-2014-r.html |
|
|
|
 |
kazbar
weteran

|
Wysłany: 2013-10-20, 17:36
|
|
|
| Johny_Walker napisał/a: | W przyszłym roku szykują się spore zmiany
|
Ano szykują się spore zmiany. Mądrzy w temacie podatków mówią, że dotychczasowy VAT będzie "lepszy" (czytaj, bardziej restrykcyjny).
Ten "stary" odejdzie do lamusa a zastąpi go nowy rewolucyjny .Mądrzy w temacie podatków mówią też, że wszelkie nasze dotychczasowe wyobrażenia o VAT z poprzednich lat legną w gruzach. Idzie nowe. Kto zaśpi, ten płaci
|
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2013-10-20, 18:00
|
|
|
| Nie wiem czy nie będzie gorzej. Spodziewam się kontrolowania tego, czy auto firmowe będzie używane także prywatnie. Niemal każde firmowe do 3,5 t. w Polsce jest używane także prywatnie, więc kontrole będą owocne. |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2013-10-20, 19:05
|
|
|
| Johny_Walker napisał/a: | Założenia: kamper 2.0 115 KM, garaż, pełne odliczenie VAT.
W używanych kamperach praktycznie nie ma silników 2.0 o tej mocy, a jak są to tylko przestarzałe o zbyt małej mocy do tej masy | Tu się mylisz miałem dwa kamperki pierwszy był fiat 2.0JTD po programie ok.110kM 5-ogarniałem zakopiankę (lata 2002 do 2007) , drugi transit 2.0 durator 125kM z dużą turbodziurą ale dawał sobie radę lepiej od fiata tylko trzeba było się przyzwyczaić kiedy ta moc jest z nami produkcja do 2006 |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
bart.ek
zaawansowany
Twój sprzęt: E86
|
Wysłany: 2013-10-20, 19:17
|
|
|
| eler1 napisał/a: | | Tu się mylisz miałem dwa kamperki pierwszy był fiat 2.0JTD po programie ok.110kM 5-ogarniałem zakopiankę (lata 2002 do 2007) |
niby racja, ale fabrycznie ten silnik ma 84KM i na ostatnim biegu żwawo jeździ tylko dzięki bardzo krótkiej skrzyni. |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2013-10-20, 20:39
|
|
|
| eler1 napisał/a: | pierwszy był fiat 2.0JTD po programie ok.110kM 5-ogarniałem zakopiankę (lata 2002 do 2007) , drugi transit 2.0 durator 125kM z dużą turbodziurą ale dawał sobie radę lepiej od fiata tylko trzeba było się przyzwyczaić kiedy ta moc jest z nami produkcja do 2006 |
Wszedłem na mobile.de aby znaleźć coś z tym silnikiem, integral lub półintegral.
Znalazłem osiem kamperów po 2005 roku. Z pięciu sensownych cztery są dwuosobowe. Żaden nie ma garażu. Wszystkie mają przestarzały układ wnętrza. Cena 20-26 tys. euro. Wydam kasę, dołożę 10 tys zł na drobne usterki i za rok będę przez kilka miesięcy sprzedawał, aby zmienić na inny, który mi lepiej odpowiada i ma sensowny bagażnik.
Nie zapominając, że 84KM to 26% mniej mocy i większe spalanie. Żaden z nich nie może wjechać do centrum niemieckiego miasta z powodu Euro3, które w przyszłym roku jest niemal wszędzie zastąpione Euro4. |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2013-10-20, 21:08
|
|
|
| Johny_Walker napisał/a: | | integral lub półintegral. | integry przeważnie podwyżej 2l , a półintegral prędzej ale nie mają dużych bagażników tylko łóżko francuskie. Ale jak będziesz cierpliwy to coś znajdziesz za 5-6miesięcy . Ja miałem alkowę z dużym bagażnikiem na transicie dł.6,4 dla 4 osób .
| Johny_Walker napisał/a: | | Nie zapominając, że 84KM to 26% mniej mocy i większe spalanie. | nie zawsze teoria sprawdza się z praktyką a na przelotach autostradowych te większe silniki mogą więcej spalić , a te mniejsze mają max. ilość paliwa i więcej ci nie spalą . A ile razy w roku do takich miast zamierzasz się zapuszczać . Ja byłem w tamtym roku raz bez naklejki nikt się nie czepiał a te euro w dislach to ściema ekologiczna tak jak katalizatory z blachy falistej |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|