Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
szukam mechanika we wroclawiu ktory zamontuje webasto
Autor Wiadomość
artexarteks
początkujący forumowicz

Wysłany: 2013-10-09, 09:49   szukam mechanika we wroclawiu ktory zamontuje webasto

Witam serdecznie

Czy ktos moglby polecic jakiegos mechanika we Wroclawiu, ktory doradzi mi przy zakupie urzywanego webasto (na allegro), a pozniej zamontuje to do Mercedesa Vito.

Dziekuje i pozdrawiam
Artur
Postaw piwo autorowi tego posta

Zduniol 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Obecnie nie ma nic ale zbieram na przyczepkę
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2013-10-12, 21:27   

Kolego spróbuj sam. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Montowałem mokre webasto w swoim samochodzie osbowym. Był to mój debiut gdyz nigdy wcześniej się tym nie zajmowałem. Oczywiscie montaż poprzedzony był kilkugodzinnym przeszukiwaniem róznych for internetowych, zdjęć etc I poradziłem sobie. poelcam przy okazji urządzenie które równiez kupiłem do sterowania webastem z telefonu. Nazywa się to psenso. Wygoglujesz to znajdziesz. Zegar wtedy wogóle nie jest potrzebny. A odpowiadając na pytanie to musisz szukać webasta ze sterowaniem analogowym. Tylko takie będziesz mógł bezproblemowo uruchomic nawet zwykłym włącznikiem. Z cyfrowymi bym uważał gdyż musiał byś kupic konkretnie pod swój model samochodu. Z analogiem takiego problemu nie ma. Z racji tego że podpina sie to bezpośrednio pod akumulator to wszelkie cany równiez cię nie interesują. Wpina się agregat w mały obieg płynu chłodniczego, pompke paliwa podpinasz do wcześniej zamontowanego trójniczka. No i prąd wiadomo. Zazwyczaj przy zakupie dostajesz instrukcje gdzie co podłączyć, nie jest to trudne. Mi to zajęło jeden dzień. Warto zaopatrzyc się również w interfejs ok 70 zł a soft na lapka ściągniesz z netu. Webasta lubią się czasem blokować, wtedy sam sobie odblokujesz, normalnie taka usługa w serwisie kosztuje ok 100 zł...

MAWI 
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Piwa: 100/17
Wysłany: 2013-10-12, 21:46   

Jakiej marki i model ty montowałeś. :spoko

Zduniol 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Obecnie nie ma nic ale zbieram na przyczepkę
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2013-10-13, 21:26   

Ja montowałem DW50. Jest to webasto stare ale miałem okazję kupic je w rozsądnej cenie. Jego plusem był wbudowany pojemniczek na paliwo i troche inaczej się go podpinało bo pod "powrót paliwa" Webasto miało wbudowana pompke paliwa, więc wiele problemów montazowych odchodziło na bok. Padła mi po pewnym czasie w nim pompka płynu chłodniczego i planowałem wymienić ja na nową oryginalną ale poszedłem po rozum do głowy i nie rozbierałem agregatu tylko dołozyłem oryginalną firmy webasto zewnętrzną. Plusem było to że miałem do niej zewnętrzny dostęp w razie W i koszt był niższy i nie miałem obaw o ewentualne uszczelki które mógłbym uszkodzić podczas rozbierania agregatu. Webasto bardzo fajnie działało, szybki się rozmrażały, silnik nagrzewał, zero problemów z odpalaniem samochodu nawet przy -30 przy postoju pod chmurką. I te miny sąsiadów skrobających odpalone samochody hehe. Ja wsiadałem odpalałem i odjeżdżałem :D Dodam jeszcze czego nie napisąłem wczesniej że trzeba też podpiąć kabelek do wentylatora nagrzewnicy wnętrza. Prosto jest gdy nie ma klimy bądź jest manualna. Z klimatronikiem zabawa wyglada inaczej, nie bawiłem sie jednak z klimatronikiem więc się nie wypowiem. Zamierzam montować to cudo w nowym aucie gdzie klimatronik jest więc jak bedzie juz tak daleko to napiszę co nie co o tym.

tadek 
weteran

Twój sprzęt: Carthago C-line Ducato 3.0 4,5DMC
Piwa: 31/44
Wysłany: 2013-10-13, 22:21   

Co prawda nie we Wrocławiu ale 150 km dalej. Firma ALPO w Luboniu pod Poznaniem. Mają webasta nowe i używane. Do tego zajmują się kamperami. Telefon 501-758-889. Robiłem tam kilka napraw i przeróbek. Polecam.

Zaradek 
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
Piwa: 16/9
Wysłany: 2013-10-14, 09:10   

Ja rowniez sam montowalem webasto w swojej bylej osobowce. Typ webasto to BW50 czyli takie samo jak kolega wyzej z tym ze na benzynke. U mnie byl wczesniej wspomniany problem z klimatronikiem ale w dosc prosty sposob dalo sie to zrealizowac.
Przewod idacy z webasta do zasilania wentylatora podpialem bezposrednio do wentylatora i rowniez jako zasilanie panelu klimatronika. Zasilanie klimatronika nalezalo odseparowac dioda bo inaczej zapalaly sie wszystkie kontrolki na desce rozdzielczej. Przed wyjsciem samochodu recznie ustawialem nadmuch na szyby i predkosc wentylatora. Rano szyby odmrozone cieplo w srodku no i odpalal juz cieply. Z wada takiego rozwiazania to jedynie takie ze strasznie zre to pradu i na krotkich trasach akumulator nie byl wystarczajaco doladowywany.

artexarteks
początkujący forumowicz

Wysłany: 2013-10-15, 18:30   

witam
dziekuje serdecznie za wszystkie odpowiedzi.
Duzo sie naczytalem w ostatnich dniach o ogrzewaniu. Koszty webasto plus duze zuzycie pradu sklania mnie do zmiany decyzji. Zrezygnuje z montowania webasta na rzecz ogrzewania gazowego. Mam w Polsce vito na Irlandzkich rejestracjach i chyba pojezdze nim tylko do przyszlego roku bo nie bardzo mi sie oplaca wracac do Irlandii co roku robic przeglad. Wrzuce prawdopodobnie na zime ogrzewanie gazowe zeby bylo cieplo na wypady w gory, a w przyszlym roku planuje kupic wiekszego busa i przerobic wiec ogrzewanie pojdzie do nowego domku na kolach.

pozdrawiam
Artur

Odpowiedz do tematu