|
przetwornica prądu 12V -> 220V |
| Autor |
Wiadomość |
skuter
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Bavaria I70
|
Wysłany: 2013-10-14, 19:16 przetwornica prądu 12V -> 220V
|
|
|
Dostałem w prezencie używaną przetwornicę 12 -> 220V - bo zawsze mówiłem, że muszę sobie zamontować. No i mam Czy ktoś z szanownych kolegów może mi podpowiedzieć co to jest warte bo na elektronice po prostu się nie znam. Powiem szczerze oglądałem zupełnie inne z chłodzeniem no i lżejsze - ta waży 4,15 kg - strasznie dużo, no i nie ma chłodzenia ( o ile w ogóle jest potrzebne ).
Warto montować " to coś " czy nie ???
telto1.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 63 raz(y) 197,68 KB |
telto2.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 54 raz(y) 201,1 KB |
telto3.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 64 raz(y) 190,23 KB |
|
|
|
|
 |
jarko_66
weteran
Twój sprzęt: Ducato 3
|
Wysłany: 2013-10-14, 19:30
|
|
|
Ja też się nie znam .Ale czasami to ustrojstwo się przydaje.Na przykład gdy stoisz gdzieś gdzie nie ma możliwości podłączyć się do prądu.a jest potrzebne 230v.Są niektóre ustrojstwa( takie jak mój aparat ) który ładuje się tylko przez 230. mogę go ładować przez USB ale w samochodzie jakoś to nie działa. Powiem tak rzadko ale się przydaje. Zapomniałem dopisać że te z wentylatorami robią trochę szumu ta jest lepsza |
| Ostatnio zmieniony przez jarko_66 2013-10-14, 20:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Piwa: 72/171 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2013-10-14, 19:36
|
|
|
jak to niema chłodzenia ?? super wypaśne radiatory !!!
jakbyś wyrzucał na śmietnik to chętnie przygarnę |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
Jawor_ki
doświadczony pisarz

Nazwa załogi: Asia , Adam , Julka i Igor
|
Wysłany: 2013-10-14, 19:37
|
|
|
| Jak to nie ma chłodzenia? Radiator z boku przetwornicy to właśnie chłodnica. |
|
|
|
 |
piotr1
Kombatant

Twój sprzęt: blaszak ducato w budowie
Nazwa załogi: ewaipiotr
|
Wysłany: 2013-10-14, 19:49
|
|
|
Ładna przetwornica |
|
|
|
 |
Rockers
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Sie 2008 Piwa: 23/14 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2013-10-14, 20:06
|
|
|
Kurcze ale fajna skrzynczka kto wie czy nie jest lepsiejsza od tych obecnych chińskich, kiedyś te nasze fabryczne przynajmniej jakieś normy musiały spełniać i były dużo lepiej przemyślane i kontrolowane.
Super bardzo lubie takie stare ustrojstwa
Ja u siebie ostatnio takie ustrojstwo zamontowałem funkiel nówka
zasilacz_niest.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 3293 raz(y) 34,46 KB |
|
|
 |
Ahmed
Kombatant Burak

Twój sprzęt: Bezdomny
Nazwa załogi: Buraki
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Lut 2009 Piwa: 207/306 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2013-10-14, 20:11
|
|
|
Montuj i ciesz się z użytkowania
Na pewno nie sfajczy się tak szybko jak ta robiona małymi chińskimi rączkami |
|
|
|
 |
tadek27
zaawansowany

Twój sprzęt: adria coral 660 SP
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Piwa: 2/3 Skąd: Świecie
|
Wysłany: 2013-10-14, 20:21
|
|
|
wygląda porządnie . wejdź na stronę producenta ma parę przetwornic , a jeśli to nie wyjaśni wątpliwości to do nich zadzwoń po symbolu podadzą dane
adres strony: http://telto.nazwa.pl/ |
_________________ Pozdrawiam
tadek
 |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2013-10-14, 23:20
|
|
|
Polskie rzemiosło, żadna chińska zabawka. pytanie tylko jaką moc dostarczy.
Darowanemu koniowi ... bierz i instaluj. Najwyżej się zepsuje kiedyś tam ... to: a) żalu nie będzie bo dostałeś b) z producentem się po polsku dogadasz, to naprawić też się da. |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
skuter
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2013-10-15, 05:13
|
|
|
"... darowanemu koniowi .... " - też wychodzę z takiego założenia Jednak teraz dużo piszą o przetwornicach sinusoidalnych - co to by nie znaczyło , jakiś czysty sygnał itd. Czy to ma znaczenie - a wiadomo ładować będę czuły sprzęt elektroniczny typu laptop , aparat itp. ??? Wody raczej gotować na tym nie będę. Nawet nie zaczynał tematu gdyby nie waga 4,15 kg i 250W - z tego co pisze w transformatorze gdyż zewnętrznie nie ma żadnego opisu ani tabliczki. Z tego co widzę to teraz przetwornice dużej mocy nie przekraczają 2 kg. No i druga sprawa nie widzę wyłącznika ( kable mam ucięte ) - rozumiem , iż po podłączeniu do aku... będzie działał cały czas a to chyba nie dobrze . Trzeba by było jakiś wyłącznik zamontować. Rozumiem, że nikt nie ma zamontowanego takiego ustrojstwa ??? |
|
|
|
 |
skuter
doświadczony pisarz

|
|
|
|
 |
maszakow

|
Wysłany: 2013-10-15, 23:06
|
|
|
Skuter... radzę poczytać trochę forum i poużywać funkcji szukaj - dowiesz się znacznie więcej.
w pierwszym linku mówią bardzo dużo i w miarę normalnie - z pewnymi wyjątkami ... silnik konmutatorowy=szczotkowy czyli typowy jak sobie skojarzysz lekcję fizyki.
Jak wygląda sinusoida powinieneś wiedzieć ze szkoły. jak narysujesz sobie sinusoidę z 30 poziomych odcinków - to będziesz wiedział jak wygląda aproxymowana sinusoida.
Zasilacz laptopa do swojej zabawki podłączysz ładowarki również.
Masa nie świadczy o możliwościach tym bardziej że twoja jest stara. Zabójczej mocy mieć nie będzie ale twoje potrzeby powinna zabezpieczyć. A co daje na wyjściu ... znajdź jakikolwiek warsztat z oscyloskopem włącz to ustrojstwo i podłącz sondy do wyjścia - to się przekonasz czy masz super sprzęt czy pierwsze polskie podrygi chińskiego stylu.
Wyłacznik to drobiazg zawsze można dorobić. |
 |
|
|
|
 |
skuter
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2013-10-16, 05:24
|
|
|
Szukałem , czytałem i używałem " szukaj " niestety żadne info nie dotyczyło mojej stacji a byłem/jestem ciekaw czy ktoś używa coś " takiego " do nowoczesnej i bardzo czułej elektroniki.
....to będziesz wiedział jak wygląda aproxymowana sinusoida - no nie wiem , ale sprawdzę w googlach - dla mnie to czarna magia ale podziwiam ludzi którzy to ogarniają |
|
|
|
 |
maszakow

|
Wysłany: 2013-10-16, 20:20
|
|
|
ano... tak to wygląda.
A o swoją elektronikę nie musisz się martwić. Ładowarki to debilne urządzenia, jeśłi sa markowe to sobie spokojnie poradzą. A twoje najczulsze urządzenia kryją się za zasilaczem który ma zrobić napięcie stałe i na pewno je zrobi. bez specjalnego bólu własnego.
sinus.jpeg
|
 |
| Plik ściągnięto 3089 raz(y) 4,29 KB |
|
 |
|
|
|
 |
skuter