|
Gdzie ( kto ) zamontuje solary na Śląsku ? |
| Autor |
Wiadomość |
Simbus
zaawansowany

Twój sprzęt: Eura Mobil Activia 690 VB
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Cze 2013 Piwa: 10/16 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 2014-01-05, 14:53 Gdzie ( kto ) zamontuje solary na Śląsku ?
|
|
|
Witam.
Przez pierwsze miesiące użytkowania kampera, co chwilę okazywało się że warto coś do niego dokupić, domontować..i tak po kolei przyszedł czas na kamerę cofania, markizę itp. itd. Jednak jeśli chodzi o solary uważałem że nie będą mi jednak potrzebne, bo i po co
Prądu w sezonie letnim z aku pokładowego zawsze starczyło. Wszystko do czasu pierwszego wyjazdu na narty w tym roku. Moje webasto ''wykończyło'' akumulator już blisko po dwóch dniach. Do tego mam zamontowaną przetwornicę 1000W którą zasilałem ekspres do kawy. Zatem na chwilę obecną myślę nad zamontowaniem zestawu który będzie mnie zasilał głównie w okresie zimowym.
Wiem że na forum mamy mnóstwo tematów dotyczących jakie wybrać solary, gdzie je kupić i jak zamontować
Jednak czym więcej czytam, tym większy mam mętlik w głowie. Do tego moje umiejętności majsterkowania..a raczej ich brak skłonił mnie do prośby do Was o polecenie solidnego warsztatu lub osoby która zdejmie ze mnie ten problem i zamontuje za mnie odpowiedni zestaw.
Wstępnie wybrałem coś takiego, jednak gdy zacząłem czytać o panelach elastycznych to już sam nie wiem.. http://www.modernhome.pl/...kempingowa.html
Jednak podstawowe pytanie do kogo ''uderzyć '' w temacie montażu w moich okolicach ? |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2014-01-05, 15:07
|
|
|
Ja wezmę na pewno regulator MPPT 20a do mocy 250v z solara. Ten co podałeś tez rozwazalem , ale bez tego w zestawie regulatora .
ten który jak wybrałem kosztuje od ok 400 zl do 470.
W zestawie jest zwykły za ok 2 stówki. Pogadaj z sprzedawca czy nie zmieni , ponoc wieksza wydajność. I sprawdź miejsce na dachu.
Elastycznych solarów sie boje ze wzgledu na mozżliwość uszkodzeń mechanicznych . Fajne bo lekkie i montaż może być na dobre taśmy dwustronne. Sprawa chłodenia od spodu też do dyskusji ....
Pytałem w którymś z postów o ten fakt
t , ale cisza.
Będę montował sam, w cieplejsze dni. Wtedy też zadawał dokładniejsze pytania .
Srodki czyszczące do dachu , klej do uchwytów , do czego podłączyć - bezpośrenio do klem czy puszki Bezpieczników , czy dodatkowy bezpiecznik ,
No i internet . Kleje sa , clenery też wiertło mam . Tylko by było ciepło . |
|
|
|
 |
HENRYCZEK
weteran
Pomógł: 6 razy Dołączył: 17 Lis 2011 Piwa: 81/131 Skąd: Południe
|
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Piwa: 72/171 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2014-01-05, 18:40
|
|
|
do Kaimara najlepiej..... pozatym masz S-Camp (Bieruń), TAM (Katowice), Mika (Chorzów/Katowice)
ale najlepiej jak powiedziałem wyżej do Naszego Kaimara MTM
Ja montowałem Dudusiowi ale niewiem czy zadowolony bo nic nie gada więc nie chytam się więcej |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
kubryk1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Esprit 2,3 D
|
Wysłany: 2014-01-05, 20:05
|
|
|
| A kogo do montażu solarów (wraz z instalacją) polecili byście w okolicach Łodzi? |
_________________ andrzej |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2014-01-05, 21:15
|
|
|
O północy ok Koszalina Kołobrzegu to nawet nie pytam .
ba Na tym zadupiu nic chyba nie ma. Pod Koszalinem jest jeden niby serwis diler Hobby , ale tragedia. Wchodząc tam masz wrażenie ,że jesteś intruzem , głupkiem i w ogóle jak śmiałeś . Danych nie podaje bo się wstydzę ,że dwa razy próbowałem coś tam załatwić. |
|
|
|
 |
BaWa
weteran

Nazwa załogi: JaroW
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 31 Paź 2008 Piwa: 36/62 Skąd: z kamperlandii
|
Wysłany: 2014-01-05, 21:23
|
|
|
najlepszym fachowcem od montowania solarów od morza do Tatr jest mój mąż. Zamontował sam i śmiga jak ta lala |
_________________ Nie zawsze chce mi się gadać. A jak już mi się nie chce,to zwykle nie odzywam się,dopóki czegoś nie powiem.- P.Coelho
 |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2014-01-05, 21:56
|
|
|
| Bronek napisał/a: | | O północy ok Koszalina Kołobrzegu to nawet nie pytam |
w Policach masz Andrzeja 'kolarza" 507-153-240 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2014-01-05, 22:07
|
|
|
Dzięki. Montuje czy tez sprowadza zestawy ??
Myślę o takim pow 130w może 180 W wejdzie . Muszę zmierzyć dach . . Chce poprzecznie zaraz za przednim spadkiem . Ale mam luft 28 cm w środku dachu. |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2014-01-06, 08:23
|
|
|
| Bronek napisał/a: | | Montuje czy tez sprowadza zestawy ?? |
raczej tylko montaż, podałem telefon zadzwoń |
|
|
|
 |
tosiek159
doświadczony pisarz Tosiek 159

Twój sprzęt: Fiat Ducato Frankia 680, Bürstner Ixeo726G
Nazwa załogi: Farmerzy: Halinka i Tosiek
Pomógł: 2 razy Dołączył: 05 Lis 2010 Postawił 7 piw(a) Skąd: woj.Opolskie
|
|
|
|
 |
Duduś
stary wyga

Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Paź 2008 Piwa: 29/6 Skąd: ze stawu
|
Wysłany: 2014-01-06, 09:29
|
|
|
| umów się z Martinim on ci to pochyto na dachu - masz blisko! |
_________________ " ..jak zwykle słucham niemodnej muzyki
jak zwykle jest mi wszystko jedno
jak zwykle piszę beznadziejne teksty
jak zwykle trafiam w sedno..."
 |
|
|
|
 |
Simbus
zaawansowany

Twój sprzęt: Eura Mobil Activia 690 VB
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Cze 2013 Piwa: 10/16 Skąd: Dąbrowa Górnicza
|
Wysłany: 2014-01-06, 18:06
|
|
|
Dzięki za porady, w sumie jakoś mnie zaślepiło i kolegę Kaimara kojarzyłem tylko ze sprzedażą kamperów
Zresztą miałem okazję już go poznać przy okazji szukania dla mnie domku na kółkach, wywarł na mnie bardzo dobre wrażenie - zatem pomęczę go odrobinę |
|
|
|
 |
WODNIK
weteran

Twój sprzęt: HOBBY 600
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2009 Piwa: 55/231 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2014-01-06, 21:12
|
|
|
| BaWa napisał/a: | najlepszym fachowcem od montowania solarów od morza do Tatr jest mój mąż. Zamontował sam i śmiga jak ta lala |
A czy Twój mąż też montuje poduszki powietrzne na tylną oś ?.
Mam zamiar zamontować w swoim HOBBI 600 takie poduszki jak kupię skutera.
Pozdrawiam |
_________________ --- B E S K I D N I K ---
Pozdrawiamy Bronia i Janek
 |
|
|
|
 |
BaWa
weteran

Nazwa załogi: JaroW
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 31 Paź 2008 Piwa: 36/62 Skąd: z kamperlandii
|
Wysłany: 2014-01-07, 09:05
|
|
|
Jeszcze tego nie robił ale dla niego nie ma rzeczy niemożliwych, zresztą pewnie kilka osób z forum się już o tym przekonało. Jedyny problem stanowi brak odpowiedniego warsztatu.Wszystkie prace wykonuje na zewnątrz a z pogodą różnie bywa. |
_________________ Nie zawsze chce mi się gadać. A jak już mi się nie chce,to zwykle nie odzywam się,dopóki czegoś nie powiem.- P.Coelho
 |
|
|
|
 |
|
|