|
|
Holandia - 1 w życiu wyprawa camperem! |
Autor |
Wiadomość |
ZielonyBażant
początkujący forumowicz
Nazwa załogi: ZałogaZielonegoBażanta
|
Wysłany: 2012-07-23, 13:50 Holandia - 1 w życiu wyprawa camperem!
|
|
|
Hej,
Przed nami 1 w życiu wyprawa Camperem. Jedziemy w 4 osoby sami faceci.
Na razie nasz plan wygląda tak:
- 14.08 wyruszamy jeszcze w nocy koło godziny 3 - 4 i jedziemy do SOLTAU do Heidi Parku - dystans 591 km, spędzamy tam cały dzień.
- w godzinach wieczornych 18-19 jedziemy na Amsterdam - dystans 442 km
- tam chcemy dojechać na noc i gdzieś na parkingu się przekimać.
PIERWSZE PYTANIA:
- czy w Holandii są takie parkingi jak w Niemczech coś jak StellPlatz, gdzie można kamperem wjechać i przenocować? + jeszcze jakaś toaleta
- czy taki parkingi są daleko przed miastami, czy macie jakiś konkretny namiar?
- mniej więcej jakie kwoty są za takie parkingi?
chodzi nam o to żeby spać na takich parkingach maksymalnie 2 - 3 doby i ruszać dalej, zależałoby nam tylko aby był jakiś dojazd z takiego parkingu do centrum miasta.
dalsza podróż:
- chcemy pozwiedzać amsterdam z 2 dni i jechać do Haag na kolejne 2 czy 3 dni i tam ta sama sytuacja czy są jakieś parkingi na które bez bookowania można zajechać?
z Haag już prosto z powrotem do domku jedziemy także bez problemu.
Głównie chodzi nam o to spanie, bo nie chcemy bookować nic bo raz że nie wiemy jak to w praniu wszystko wyjdzie a dwa nie wiem czy nawet miejsca będą bo to przecież sezon.
Jak wiecie coś to proszę o pomoc, będziemy bardzo bardzo wdzięczni. |
|
|
|
 |
@ndrzej
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Pomógł: 4 razy Dołączył: 29 Lip 2007 Piwa: 131/204 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2012-07-23, 14:12
|
|
|
W Holandii naliczyłem ok. 120 Stellplatzów - w większości płatnych (od 5. do ok. 15. euro). Dane te wziąłem z niemieckiego ubiegłorocznego, dwutomowego katalogu, który kupić można w sklepach ze sprzętem karawaningowym - głównie na Zachodzie, ale i w księgarni wysyłkowej w Warszawie. Nie jest to może imponująca liczba (w porównaniu do Niemiec czy Francji), jednak na tak mały kraj w zupełności wystarczy
Poza Stellplatzami są przecież kempingi, a w drodze zatrzymać się również można na większych stacjach benzynowych
Zatem - szerokiej drogi! |
_________________ Nie wystarczy dużo wiedzieć, żeby być mądrym!
Heraklit |
|
|
|
 |
ZielonyBażant
początkujący forumowicz
Nazwa załogi: ZałogaZielonegoBażanta
|
Wysłany: 2012-07-23, 14:15
|
|
|
@ndrzej napisał/a: | W Holandii naliczyłem ok. 120 Stellplatzów - w większości płatnych (od 5. do ok. 15. euro). Dane te wziąłem z niemieckiego ubiegłorocznego, dwutomowego katalogu, który kupić można w sklepach ze sprzętem karawaningowym - głównie na Zachodzie, ale i w księgarni wysyłkowej w Warszawie. Nie jest to może imponująca liczba (w porównaniu do Niemiec czy Francji), jednak na tak mały kraj w zupełności wystarczy
Poza Stellplatzami są przecież kempingi, a w drodze zatrzymać się również można na większych stacjach benzynowych
Zatem - szerokiej drogi! |
dzięki, mółbyś mi napisac jak nazywa się to wydawnictwo, mam trochę czasu jeszcze, chętnie bym to zamówił. |
|
|
|
 |
@ndrzej
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Pomógł: 4 razy Dołączył: 29 Lip 2007 Piwa: 131/204 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2012-07-23, 14:26
|
|
|
Nazywa się to "Bordatlas 2012" i wydane jest w dwóch tomach: Deutschland (grubszy ) i Europe. W sumie opisanych jest tam ponad 5400 Stellplatzów - łącznie z danymi do nawigacji, aktualnymi cenami, wyposażeniem, atrakcjami itp.itd. Niestety wszystko po niemiecku O ile dobrze pamiętam, dwa tomy kosztowały w księgarni wysyłkowej w Warszawie poniżej 100 zł. Księgarnię znajdziesz tu |
_________________ Nie wystarczy dużo wiedzieć, żeby być mądrym!
Heraklit |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 28 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/601 Skąd: Biłgoraj
|
Wysłany: 2012-07-23, 19:48
|
|
|
@ndrzej napisał/a: | O ile dobrze pamiętam, dwa tomy kosztowały w księgarni wysyłkowej w Warszawie poniżej 100 zł. Księgarnię znajdziesz tu |
Dzięki Andrzej i ja skorzystałem |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2012-07-23, 20:20
|
|
|
Ja również zamówiłem |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
Endi
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Piwa: 315/492 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2012-07-25, 20:02
|
|
|
Przydatna również jest ta strona;
http://wohnmobil-stellpla...mo/wohnmobil.pl
Trzeba się zarejestrować i zalogować ale nie trzeba wnosić opłaty aby korzystać z informacji o stellpletzach. |
_________________ Najpiękniejsze hobby świata ! |
|
|
|
 |
swierzak
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: dethleffs 92 Iron Lion Zion J5
Nazwa załogi: Lion Zion
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Sty 2010 Piwa: 9/20 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2013-08-03, 00:02
|
|
|
adamk76 napisał/a: | Należy jeszcze pamiętać o tym, że poruszanie się po Niderlandach własnym samochodem jest wyjątkowo kosztowne. W kraju tym bowiem ceny benzyny biją niechlubne rekordy i od ponad 20 lat są najwyższe na świecie. Lepiej więc zatankować jeszcze w Niemczech, jeśli zbliżamy się do granicy holenderskiej od wschodu. |
Ja mam diesla i nie jest zle
Moze na stacjach total lub shell przy autostradzie jest ON po 1,48 euro ( w niemczech przy autostradzie nawet 1,53 widzialem) ale na podmiejskich stacjach szczególnie na poludniu tego plaskiego kraju w rejonie europortu znajdziesz nawet po 1,36 euro za liter .... nie sa nawet najwyzsze w europie wiec co tu mowic o swiecie ?
Faktycznie wszyscy maja tutaj diesle albo na gazie ...... i dla tego benzyna droga ... a i podatki za benzynowy silnik grubsze |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|