Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Silnik dymi jak zły na niemieckim paliwie
Autor Wiadomość
ted 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato Dethleffs
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2013-11-19, 08:32   Silnik dymi jak zły na niemieckim paliwie

Ciekawa sytuacja mnie spotkała. Jadąc Ducatem 1.9D, rok prod. 1993 do Austrii na lodowiec nie raz, nie dwa musiałem mocno zredukować i docisnąć gazu ;) Obroty skakały, a z rury wydechowej wydobywały się kłęby czarnego dymu.

I teraz ciekawe. Sytuacja miała miejsce wyłącznie na niemieckim i austriackim paliwie. Na polskim paliwie nie dymił wcale / prawie wcale. Ktoś ma pomysł dlaczego tak jest? W sensie, co tam u nich leci z dystrybutorów?
Postaw piwo autorowi tego posta

eMWu 
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Piwa: 11/23
Wysłany: 2013-11-19, 08:35   

odzwyczaił sie od dobrego paliwa :lol:

martini44 
Kombatant

Piwa: 72/171
Wysłany: 2013-11-19, 08:48   

w Polsce niema takich górek ?? :szeroki_usmiech

eler1 
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Piwa: 52/129
Wysłany: 2013-11-19, 08:48   

ted napisał/a:
I teraz ciekawe. Sytuacja miała miejsce wyłącznie na niemieckim i austriackim paliwie. Na polskim paliwie nie dymił wcale / prawie wcale. Ktoś ma pomysł dlaczego tak jest? W sensie, co tam u nich leci z dystrybutorów?
wystarczy że raz zatankowałeś syfu zanim go wypłukało to musiałeś kilka razy zatankować dobrego paliwa :spoko a może pomyliłeś pistolety i wlałeś bio lub benzynki czasami w obcym kraju te nazwy są tak różne że trzeba się chwilę zastanowić , a może coś filtrem powietrza co w górach jest jeszcze rzadsze i za mało dostaje tlenu do spalania mieszanki

Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.

ted 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato Dethleffs
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2013-11-19, 09:02   

Uprzejmie wyjaśniam:
1. Wyjechałem z Polszy na naszym ojczystym paliwie. Kilka górek po drodze było, mniejszych, większych. Ostatnie tankowanie na naszym Orlenie przy granicy.Nie kopci.
2. Wjechałem do DDR. Do Norymbergii płasko u nich jak na Mazowszu. Nadal nie dymi.
3. Następne tankowanie - gdzieś tak - Norymbergia, Monachium - faktycznie - są górki większe, może dlatego kopci jak smok.
4. Dojazd, powrót, znowu górki dymi, aż wreszcie mijamy Norymbergię i zaczyna się płasko. Byle górka, a za mną nadal zasłona dymna. I tak do granicy.

Na granicy w baku miałem zero / prawie zero.Tankowanie. I jak ręką odjął - zero dymu.

Przekonuje mnie (trochę) pomysł o bio paliwach. Z tym, że naprawdę mocno sprawdzałem co leję - fuel save diesel jak byk stało, żadnych bio, eko, itp, etc, itd.

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1610/2342
Wysłany: 2013-11-19, 09:11   

To takie proste - nasze paliwo jest lepsze. :ok

szadok
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: przyczłapka
Piwa: 7/20
Wysłany: 2013-11-19, 12:33   

ted napisał/a:
Ktoś ma pomysł dlaczego tak jest? W sensie, co tam u nich leci z dystrybutorów?

Mój pomysł jest taki, że liczba cetanowa może jest inna w De i Pl... (teoretycznie wartość może i ta sama, ale praktycznie... :mrgreen: )
Pompa paliwa ustawiona na polskie paliwo. W stosunku do niemieckiego - zbyt późny wtrysk i gorsze spalanie niemieckiej ropy..?

Może Makdrajwer coś podpowie..?

Tadeusz napisał/a:
To takie proste - nasze paliwo jest lepsze. :ok

Tak jak tanie wino..? :diabelski_usmiech

__

"Prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn" (c)Arystoteles

jarekzpolski 
stary wyga

Twój sprzęt: Laika na Transicie
Nazwa załogi: jarki
Piwa: 83/6
Wysłany: 2013-11-19, 13:18   

ted napisał/a:
....naprawdę mocno sprawdzałem co leję - fuel save diesel jak byk stało...

"...Z kolei FuelSave Diesel odznacza się wcześniejszym i skuteczniejszym zapłonem, co przekłada się na bardziej efektywne spalanie niż w przypadku zwykłych olejów napędowych..."

stąd

a u Ciebie zamiast efektywnie zrobiło się efektownie, bo silnik to koneser i pija tylko czystą a nie kolorowe drinki. Nie męcz go bo zwymiotuje nagarem i będziesz miał sprzątanie... :szeroki_usmiech

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 79/63
Wysłany: 2013-11-19, 13:52   

Niemcy też mają obowiązkowe dodatki bio do paliwa i to chyba więcej procent niż w naszym kraju.
POza tym ... silnik od czasu do czasu trzeba "przepalić" na wyższych obrotach - przeczyścić co nieco gary i całą resztę. Jak nie miałeś takiej okazji dość dawno to wyszło ci na niemieckich górkach. A one bywają wymagające dla małych autek bez doładowania.

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2013-11-19, 14:16   

Moje ducato też dymi ale na naszym paliwie ... jak zatankuję w Hamburgu to już nie dymi .
Wytłumaczenie tego jest bardzo proste . Twoje auto /silnik/ było ustawione na naszym paliwie tak by pracowało najlepiej . Paliwa są różne w D i w PL dlatego na niemieckim paliwie powinieneś / teoria oczywiście / przestawić zapłon . Ja mam zupełnie odwrotnie ale zapłonu też nie przestawiam bo to by była jakas paranoja . Mój silnik w PL nie był ruszany a przyjechał z Niemiec .

Zatankuj w PL do swojego VERWĘ z orlenu to zacznie kopcić i na naszej ziemi :spoko mój na verwie przestaje :haha:

makdrajwer 
weteran
Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Piwa: 50/75
Wysłany: 2013-11-19, 19:46   

W niedziele zrobiłem prawie 1000 km moją lawetą ( dukato 2,5 tdi ) i zauważyłem dziwą sprawe: na paliwie z Bielska zrobiłem połowe trasy na pusto , wyszło 10,8 , po przyjeździe na miejsce zatankowałem , wracałem z małoaerodynamiczna dośc ciężką przyczepą na pace tą samą trasą ( 80% autostrada ) , czasowo przyjechałem podobnie jak w tamtą strone a wyszło 10,2 . Jechałem z gościem który jeździł busami po europie i mówił że jak zatankował tureckie paliwo to mu auto odżywało i lepiej jeździło.
Miałem kiedyś klienta felicją 1,6 gdzie zawsze podczas badania spalin węglowodory miał na poziomie 7-10 ppm . Inne felicje miały zawsze 40-60. Badania powtarzałem przez pare lat jak jexdził do nas i zawsze miał takie niskie. Okazało się że gość mieszka w Niemczech i do Polski przyjeżdża na ichnim paliwie. Kiedyś poprosiłem że jak będzie wracał już na naszym paliwie to niech podjedzie nachwile. Wynik : w okolicach 50 ppm.

marcin traker 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato Hymer 91/Hobby460 /Peugeot Concorde
Piwa: 3/1
Wysłany: 2013-11-19, 20:34   

nie wiem kolego którędy jechałeś ,ale jeśli przez Jędrzychowice i dalej A4-72-9 to niemów że tam nie ma górek bo to są góry ,jeśli jechałeś od Świecka to od skrzyżowania zA4 niemiecka 9 też już jest górzysta i niema porównania z polską kulczykówką

tadek27 
zaawansowany

Twój sprzęt: adria coral 660 SP
Piwa: 2/3
Wysłany: 2013-11-19, 20:41   

Panowie teoria z bio dieslem pewnie najtrafniejsz , gdyż u Nas stosuje się max 7% a zachodnią granicą do 11%. :spoko :spoko :spoko

makdrajwer 
weteran
Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Piwa: 50/75
Wysłany: 2013-11-19, 21:01   

marcin traker napisał/a:
nie wiem kolego którędy jechałeś ,ale jeśli przez Jędrzychowice i dalej A4-72-9 to niemów że tam nie ma górek bo to są góry ,jeśli jechałeś od Świecka to od skrzyżowania zA4 niemiecka 9 też już jest górzysta i niema porównania z polską kulczykówką

Nie, jechałem A4 z Katowic na Rzeszów . A tam równo jak po stole .

marcin traker 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato Hymer 91/Hobby460 /Peugeot Concorde
Piwa: 3/1
Wysłany: 2013-11-19, 21:26   

:) makdrajwer, nie pisałem tobie tylko dla kolegi ted, :)

Odpowiedz do tematu