|
|
|
Poprawianie kampera - dobudówka |
| Autor |
Wiadomość |
adej
stary wyga

Twój sprzęt: fiat ducato
Nazwa załogi: martantek
|
Wysłany: 2013-10-24, 10:42 Poprawianie kampera - dobudówka
|
|
|
Trochę czasu, zima za pasem, a mi się ubzdurało coś takiego:
Aby uzyskać więcej przestrzeni bagażowej, wpadłem na dość zwariowany pomysł, dostawić pół metra tyłu z przyczepy lub z innego kampera. Zyskałbym ok 2 m sześciennych objętości bagażnika i platformę (wewnątrz) na hulajnogi elektryczne. Wesprzeć można by to na końcówce ramy i pozostałości po haku holowniczym. No i efekt też by był niezły po takim liftingu. Co o tym sądzicie i czy ktoś podjąłby się coś takiego wykonać, albo może mi kogoś takiego polecić. W planie mam również przebudowę łazienki z ruchomą ścianką, tak aby po ustawieniu ścianki na kibelek powstała osobna kabina prysznicowa. Tak jak to jest w niektórych hymerach. Zastanawiam się czy w ogóle jest sens ekonomiczny coś takiego robić.
Pozdrawiam serdecznie i czekam na Wasze jak zawsze pożyteczne uwagi.
01.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 4620 raz(y) 114,81 KB |
02.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 4620 raz(y) 109,52 KB |
03.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 4620 raz(y) 107,33 KB |
04.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 4620 raz(y) 107,43 KB |
|
_________________ Spotykajmy się tak, abyśmy czekali na każde następne z radością.
 |
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 280/1362 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-10-24, 10:52
|
|
|
| No gdyby to wyszlo bylby fajniast |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 564/753 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2013-10-24, 10:58
|
|
|
1 . szerokość dostawki musi się idealnie zgadzać z szerokościa auta .
2. zwis tylny potężny ... za potężny by był wygodny ...przednie koła wjazd na górkę 20 cm to ile z tyłu duuupa siądzie do ziemi ?
Policz to bo to mogą być kluczowe pytania .
reszta super , jedyny na świecie i jaki trendy...z tyłu liceum a z przodu muzeum ... wiesz o co biega |
|
|
|
 |
adej
stary wyga

|
Wysłany: 2013-10-24, 10:58
|
|
|
| Skorpion napisał/a: | | No gdyby to wyszlo bylby fajniast |
Dzięki za wsparcie.
A ja myślałem, że będzie śmiech na sali. |
_________________ Spotykajmy się tak, abyśmy czekali na każde następne z radością.
 |
|
|
|
 |
bart.ek
zaawansowany
Twój sprzęt: E86
|
|
|
|
 |
adej
stary wyga

|
Wysłany: 2013-10-24, 11:08
|
|
|
| No name napisał/a: | 1 . szerokość dostawki musi się idealnie zgadzać z szerokościa auta .
2. zwis tylny potężny ... za potężny by był wygodny ...przednie koła wjazd na górkę 20 cm to ile z tyłu duuupa siądzie do ziemi ? |
Kamper jest krótki (5,20), po dostawieniu, nazwijmy to krytego boxu, 0,5 m, a tyle mają typowe, całkowita długość to tylko 5,70. Taka dostawka też nie może zbyt dużo ważyć, zdaję sobie z tego sprawę i brałem to pod uwagę. Co do zwisu, widziałem znacznie większe.
Dzięki za słowo w tej sprawie. |
 |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2013-10-24, 11:30
|
|
|
no właśnie , to krótki kamper / mały rozstaw osi/ ... zwisy nie lubią takich rozstawów , wolą maxy ... wtedy tył mniej siada przy podjazdach przednią osią ...
liczyłeś jakieś koszty ? |
|
|
|
 |
adej
stary wyga

|
Wysłany: 2013-10-24, 11:50
|
|
|
| No name napisał/a: | | no właśnie , to krótki kamper / mały rozstaw osi/ ... zwisy nie lubią takich rozstawów , wolą maxy ... wtedy tył mniej siada przy podjazdach przednią osią ... |
Widzę, że tym się pasjonujesz. Chodzi mi o sam zamysł, to wcale nie musi wyglądać jak na obrazkach. Po prostu potrzebna jest mi platforma do przewozu dwóch hulajnóg, być może rowerów. Taka platforma (na hak) też będzie tyle wystawać poza kamper, do tego przydałby się kufer, no i z tego powstała wizja tego co powyżej - zabudować. Dotychczasowy zwis to 160 cm + 50 cm które dodam. Ale to już szczegóły techniczne, mam nadzieję do pokonania, można tył podnieść (zabudowę). Co do kosztów, (głównie robocizna) mam nadzieję, że da się je przeskoczyć, a nie to zrezygnuję. |
 |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2013-10-24, 12:02
|
|
|
czyli nie masz na myśli odciętego tyłka z kampera nowszego rocznika ? Przecież to też koszt i to nie mały taki kawałeczek kampera ...
Jeśli rękodzieło to wycofuję się z zachwytów / liceum-muzeum/ .... sugerowałem się Twoimi fotkami ... |
|
|
|
 |
adej
stary wyga

|
Wysłany: 2013-10-24, 12:53
|
|
|
| No name napisał/a: | czyli nie masz na myśli odciętego tyłka z kampera nowszego rocznika ? Przecież to też koszt i to nie mały taki kawałeczek kampera ...
Jeśli rękodzieło to wycofuję się z zachwytów / liceum-muzeum/ .... sugerowałem się Twoimi fotkami ... |
Oczywiście, że taki mam zamiar, koszt tyłka uszkodzonej z przodu przyczepu czy kampera (bo tylko takie przypadki wchodzą w grę) nie jest wysoki, a nawet jest to tylko koszt transportu. Jednakże decyduje tu ciężar konstrukcji którą trzeba niestety dołożyć, musi być zdecydowanie lekka. Zresztą jak wyżej piszę, jest to na razie bujanie w obłokach. Taka moja wizja.
Przykro mi, że Cię zawiodłem, ale może uda mi się zrobić coś fajnego.
Dajcie mi ludzi, a ja to zrobię. Kłaniam się uniżenie. |
 |
| Ostatnio zmieniony przez adej 2013-10-24, 13:15, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2013-10-24, 12:57
|
|
|
..." koszt tyłka uszkodzonej z przodu przyczepu czy kampera (bo tylko takie przypadki wchodzą w grę) nie jest wysoki, a nawet jest to tylko koszt transportu...."
ojjjjjjjjj ... ale proszę daj jakiś przykład z bieżących ogłoszeń ... chętnie kupię/dostanę/ taki tyłeczek z nowego modelu za cenę transportu czyli w moim wypadku paliwa jaki wleję do autolawety |
|
|
|
 |
adej
stary wyga

|
Wysłany: 2013-10-24, 13:11
|
|
|
| No name napisał/a: | | ojjjjjjjjj ... ale proszę daj jakiś przykład z bieżących ogłoszeń |
Ojjjjjjj widzę, że koniecznie chcesz mnie odwieźć od tego "pomysła", co zaś do ogłoszeń, pozwól, że niech to pozostanie moją słodką tajemnicą, a Twoim domysłem.
Pozdrawiam. |
 |
|
|
|
 |
jarekzpolski
stary wyga

Twój sprzęt: Laika na Transicie
Nazwa załogi: jarki
|
Wysłany: 2013-10-24, 13:36
|
|
|
Antek
dostawienie półmetrowego (może nawet ca 80 cm), wysokiego boksa z własnymi drzwiami, na dodatkowej konstrukcji z kompletem tylnych świateł to jak najbardziej wykonalne.
Ale bez cienia prób łączenia tego z istniejącą zabudową !
Taki przeszczep jak na Twoim ostatnim foto to w Phoshopie sekunda ale w realu raczej polegniesz na detalach, finansowo zawyjesz z bólu a wizualnie może być na końcu dramat...i to raczej niezbywalny więc szykuj mu u siebie dożywocie.
Ale jak zaczniesz - będę dopingował, bo kochamy pozytwnie zakręconych Świrów. Świat jest z Wami bardziej kolorowy !
Powodzenia ! |
_________________ 2+2+Pies Kudłaty
"Każdy kolejny dzień jest pierwszym dniem reszty naszego życia" Frazes ? Niekoniecznie...
 |
|
|
|
 |
adej
stary wyga

|
Wysłany: 2013-10-24, 16:05
|
|
|
| bart.ek napisał/a: | | na dole strony są przykładowe bagażniki do busów "plecaki": |
Dzięki Ci Bartku, to je to! A jednak jest to wykonalne!
O to mi chodzi, pojąłeś sprawę. Widzę, że już inni to wymyślili, a ja naiwny myślałem że to tylko ja mam takiego pomysła. Spróbuję nawiązać z nimi kontakt.
Tak się zacietrzewiłem w dyskusji z No name, że nie zauważyłem Twojej skromnej a jakże ważnej propozycji.
Dzięki raz jeszcze, serdeczne pozdrowionka.
A jednak można i to się już robi.
Dzięki Bartkowi dotarłem do takich zdjęć. Ciekawe tylko ile to kosztuje?
15.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 4442 raz(y) 75,1 KB |
11.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 4442 raz(y) 81,6 KB |
14.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 4442 raz(y) 76,99 KB |
|
 |
|
|
|
 |
piotr1
Kombatant

Twój sprzęt: blaszak ducato w budowie
Nazwa załogi: ewaipiotr
|
Wysłany: 2013-10-24, 18:23
|
|
|
Podoba mi się ta koncepcja będę kibicował |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|