|
|
Panel słoneczny |
Autor |
Wiadomość |
JaWa
Kombatant Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 367/235 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2014-07-17, 14:52 Panel słoneczny
|
|
|
W poprzednimm kamperze miałem solar 100 Wat ( szkło) z prostym regulatorem za 90 zł. Solar dawał radę naprzemiennie ładować dwa aku po 100 Ah, ładowane byłe aku do dwóch rowerów elektrycznych, laptop itp. Prawie całkowicie rozładowany aku 100 Wat do silnika elektrycznego od łodzi ładował się do pełna niecałe półtora dnia.
Obecnie mam elastyczny panel 150 wat, regulator za ponad 400 zł i poczucie, że w zasadzie nie mam solara.
Poprzedniego nie mierzyłem, bo nie widziałem potrzeby.
Tego pomierzyłem na moim mierniku wykazywał w południe w pełnym słońcu od 3,5 do 4 amper, napięcie 17-18 wolt, słońce na chwilę za chmurką i spadło do 0,5 - 0,8 ampera.
Pomiary w miejscu gdzie kupiłem, miernikem dedykowanym wykazały 7,4 Am w takich samych warunkach, a przy chmurce spadło aż do 1,6 ampera.
W praktyce stojąć pod drzewami w pochmurny dzień nad morzem w zasadzie zero ładowania, a stary ładował przy śladowym świetle, kończył ładowanie o zmroku.
Czy ktoś może robił podobne pomiary ? Czy mała chmurka może spowodować spadek z 7,5 ampera do 1,5 ??
Czy te elastyczne to szajs, czy ja miałem pecha ? |
_________________ Wanda i Jacek Kutno
-------------------------------------------
www.youtube.com/@JacekKropidlowskikutno/videos
 |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2014-07-17, 16:03
|
|
|
Nic nie piszesz. Być może masz zwykły regulator PWM, a Twój solar jest wysokonapięciowy i większość mocy się marnuje?
Poprzednio miałeś fuksa, a teraz nie. |
|
|
|
 |
zibikruk
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2.8 JTD - LAIKA Kreos 3009
Nazwa załogi: Kruczki
Pomógł: 13 razy Dołączył: 24 Cze 2010 Piwa: 93/116 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2014-07-17, 16:15
|
|
|
Jacku, mam 150W solar flexy i regulator na 2 aku. Laduje mi lepiej akumulatory niz z 230v . Jak pomierze, to napisze jak to wyglada w pochmurne dni. |
_________________ Retirement is the time of your life ... to have the time of your life!
 |
|
|
|
 |
JaWa

|
Wysłany: 2014-07-17, 16:35
|
|
|
Johny_Walker napisał/a: | Nic nie piszesz. Być może masz zwykły regulator PWM |
Mam taki jak na foto, to nie jest PWM.
Na zwykłym to miałem ładowanie, a na tym nie. Drugi podstawiony taki sam dawał identyczne pomiary. Może cała seria do kitu ?
Zbyszku prośba zrób pomiary w różnych warunkach oświetlenia.
DSC01021.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 37 raz(y) 76,51 KB |
|
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2014-07-17, 17:06
|
|
|
200W (2xpo 100) flex szeregowo Mppt 20A. o 39 V ładuje jak wsciekły do prawie 22.00 czyli zmierzchu .
Może te 10A za mało w regulatorze do 150W pamela . |
|
|
|
 |
JaWa

|
Wysłany: 2014-07-17, 18:37
|
|
|
Bronek napisał/a: | Może te 10A za mało w regulatorze do 150W pamela | Tylko problem w tym, że mała chmurka i z 7,5 ląduje na 1,5 ampera, a gdzie 10 amp ? Trzeba podmienić na jakiś sprawdzony regulator w tym zestawie.
Tylko gdzie to w centrum zrobić ? |
 |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2014-07-17, 18:43
|
|
|
Podobno była lipna seria tych paneli Też mam elastyczną 130 i przy próbach zachowuje się podobnie więc na razie leży w garażu . Po ostatnim 10 dniowym wyjeździe bez podłączania się do prądu utwierdziłem się w przekonaniu że mój zestaw akum 220Ah jest wystarczający czy to w zimie lub w lecie i żaden solar mi nie jest potrzebny. |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2014-07-17, 21:04
|
|
|
eler1 napisał/a: | Też mam elastyczną 130 i przy próbach zachowuje się podobnie więc na razie |
Piszesz o MH Flex 130 W z Modernhome? Na czym polega problem? |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2014-07-17, 21:21
|
|
|
Jacku, w dzień na słońcu odłącz przewody od regulatora te co idą do panela i podłącz żarówkę reflektorową, samochodową najlepiej razem światła długie i krótkie razem, równolegle. Żarówka powinna świecić dosyć jasno. Jeśli będzie świecić to znaczy że gdzie indziej leży przyczyna nie w panelu. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
dulare
weteran

Twój sprzęt: LMC Liberty A 723G
Pomógł: 14 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Piwa: 94/83 Skąd: Zielonki k. Krakowa
|
Wysłany: 2014-07-17, 21:43
|
|
|
Może się mylę, ale odnoszę wrażenie że regulatory MPPT potrzebują wysokiego _napięcia_ żeby pracować sprawnie. W praktyce z tego co pamietam powinno się raczej dwa "kamperowe" panele połączyć szeregowo i dopiero pod regulator - jeden panel może po prostu dawać za małe napięcie (przy 18v MPPT jest za mało sprawny?)
Wiem że była dyskusja na ten temat przy okazji zakupu paneli i regulatora bodaj przez Bronka... |
_________________ "Nie należy wierzyć wszystkiemu co się przeczyta w internecie" - Maria Skłodowska-Curie
Konwerter współrzędnych geograficznych i GPS |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2014-07-17, 22:08
|
|
|
problem polegał na wlasciwym doborze elementów. Dyskusja i wiele opinii.
Uparłem się ,, jak zwykle ... na monokrystaliczny i jak widać po wyprzedaży poly... jest ich coraz więcej w ofercie . jest coś na rzeczy...
I fakt jest ,że szeregowe podłączenie nie zw natężenia , pozwala na cieńsze kable i zwiększa sprawność w gorszych warunkach.
lekko wyśmiewany 20A MPPT (Tracer_2215-RN) niby chiński ... elastyczne panele 2x 100W o wadze ok 2 kg. kabelki nie 2x 6 mm l a 2x 4mm.
Wszystko działa idealnie. Podłączenie szeregowe .. Niby jak jeden się zacieni to drugi tez słabnie , tak jakby kamper zajmował hektar powierzchni.
I jak jeden padnie to drugi nie działa - no to co przepnie się kable.
Nie uległem "fejsbukowo tłiterowym "sugestią. !!!
Może po prostu fart. Dwa sklepy Ledon regulator Mdernhome panele.
Duże podziękowania właścicielowi sklepu ViTiS-iT bezinteresownie udzielił wielu merytorycznych rad . Ale niestety nie posiadał tego co założylem.
jest 22,07 ciemno już prawie . a 4 V na solarze !!!! |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|