Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: gino
2011-03-01, 23:19
Geometria/zbieżność
Autor Wiadomość
martini44 
Kombatant

Piwa: 72/171
Wysłany: 2011-03-01, 14:06   Geometria/zbieżność

Koledzy gdzie w okolicach Katowic ustawiają DOBRZE geometrie w kamperkach/dostawczych ?????
Sprawa pilna ponieważ wymieniłem dziś wszystko w zawieszeniu i nie chciałbym zniszczyć nowych opon.
Na razie ustawiłem zbieżność "na patyki"

Bogusław i Ewa 
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato HYMER PREMIUM 678 TRAMP
Nazwa załogi: EB
Piwa: 75/27
Wysłany: 2011-03-01, 14:56   

Niby nic a może być problem.Do mojego Ducata90r.LMC nie pasowały nowoczesne przyrządy pomiarowe.Przeszkodą były tylne koła oddalone od bocznej ściany.Zbieżność ustawili mi dopiero na 6-stej stacji(100zł).
Postaw piwo autorowi tego posta

eMKa 
Kombatant

Twój sprzęt: Ducato 2,3 09 CAMPERIA
Nazwa załogi: eMKa
Piwa: 297/156
Wysłany: 2011-03-01, 23:09   

martini44 napisał/a:
wymieniłem dziś wszystko w zawieszeniu

jezeli w zawieszeniu to nie trzeba, chyba ze w układzie kierowniczym (końcówki drążka,drążki kierownicze), chyba że było wcześniej nie tak.

cooper 
zaawansowany
BALTIC SAIL 2011

Twój sprzęt: COOPERMOBIL ek... benzynka- 210 KM :3 AUTOMAT
Nazwa załogi: COOPERKI
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-03-01, 23:31   

eMKa napisał/a:
martini44 napisał/a:
wymieniłem dziś wszystko w zawieszeniu

jezeli w zawieszeniu to nie trzeba, chyba ze w układzie kierowniczym (końcówki drążka,drążki kierownicze), chyba że było wcześniej nie tak.

Jeśli wymieniłeś wszystko w zawieszeniu to oczywiste że TRZEBA bo inaczej nie musiałbyś na kijek (patyk) :diabelski_usmiech

Z Mysłowic najbliżej masz bo rzut beretem: http://www.boma.pl/index.php

martini44 
Kombatant

Wysłany: 2011-03-02, 12:32   

eMKa, końcówki też powymieniałem... ogólnie miałem wywaloną tuleje wahacza lewego i lewą końcówkę ale na wszelki wypadek wymieniłem wszystko..... sworznie, końcówki, tuleje wahaczy, gumy drążka reakcyjnego, amortyzatory.... przynajmniej bede miał święty spokój myśle na 2 sezony.......

cooper, aaa widzisz !! codziennie obok nich przejeżdżam do roboty i nie wiedziałem że robią geometrię do kamperków..... zaraz do nich podjade zobacze co mają za sprzęt i się umówię..... dziękuje :spoko :spoko

cooper 
zaawansowany
BALTIC SAIL 2011

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-03-02, 13:12   

Bo to tak zawsze jest że szukamy daleko tego co mamy pod nosem.... :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech

Moim skromnym zdaniem to dobra firma (kupowałem u nich oponki niejeden raz łącznie z wymianą i nigdy się nie zawiodłem) :spoko

martini44 
Kombatant

Wysłany: 2011-03-02, 14:09   

cooper, byłem pytałem i NIE zrobią :-/ :-/ bo głowica się nie zmieści w tylne nadkole......
znalazłem natomiast na starym PKS-ie zrobią bez problemu za 80 zł.... jadę jutro na 9:00 zobaczymy jak zrobią.......

artanek
weteran

Piwa: 23/1
Wysłany: 2011-03-02, 14:41   

Ja musze wymienic łożyska w kołach przednich .Na razie czekam na pogode i chyba już za to sie zabiore w najbliszszych dniach .Są jednak mechanicy co pytali mnie czy mi szumia przy jezdzie no i własnie ze nie ,a na stacji diagnostycznej twierdza że trzeba .Jeden z mechaników powiedział mi że może nie trzeba wymienic jesli w kołach sa łożyska stożkowe .Może trzeba je po prostu dokręcic .Co wy na to ?

Postaw piwo autorowi tego posta

martini44 
Kombatant

Wysłany: 2011-03-02, 14:53   

artanek58, podnieś samochód i "ręcznie" sprawdź luzy..... jeśli są stożkowe to nawet jest wskazane aby miały troszkę luzu....

martini44 
Kombatant

Wysłany: 2011-03-02, 14:54   

cooper napisał/a:
Bo to tak zawsze jest że szukamy daleko tego co mamy pod nosem....

a tak miałem jak szukałem kamperka..... zjeździłem Polskę z NSWE a kupiłem 30 km od miejsca zamieszkania..... :spoko

cooper 
zaawansowany
BALTIC SAIL 2011

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-03-02, 20:06   

martini44 napisał/a:
cooper, byłem pytałem i NIE zrobią :-/ :-/ bo głowica się nie zmieści w tylne nadkole......
znalazłem natomiast na starym PKS-ie zrobią bez problemu za 80 zł.... jadę jutro na 9:00 zobaczymy jak zrobią.......

Mnie zrobili w ubiegłym roku, fakt że też brakowało paru centymetrów lecz sprytny mechanik dźwignął lekko tył podnośnikiem kanałowym i było OK!!! :diabelski_usmiech :lol: :diabelski_usmiech :szeroki_usmiech

Wymieniałem końcówkę drążka od strony kierowcy i na kierownicy czułem po wymianie że coś nie teges więc przy okazji zakupów w pobliskim SELGROSIE zajechałem do tej firmy a w związku z tym że kupiłem kamperka na zimówkach w których bieżnik był '' prawie nówka'' lecz wiek leciwy oponek, to chcąc je dojeździć nie chciałem ich po prostu pościnać przez złą geometrię. (po ustawieniu zrobiłem już prawie 14 Kkm i pomimo jazdy letniej bieżnik OK!!! i wymienię je najprawdopodobniej na nowe w przyszłym sezonie) :bigok :roll:

darol 
weteran
KMW TEAM

Twój sprzęt: Knaus Sunliner
Nazwa załogi: darole - gorole ;-)
Piwa: 61/24
Wysłany: 2011-03-02, 22:04   

No nie wiem. Boma jest ok jeśli chodzi o oponki , natomiast po ich zbieżności poprawiałem w innym serwisie (osobówkę). Może miałem pecha.
martini44, jak się zdecydujesz to weź fakturkę w razie reklamacji. Tak na wszelki wypadek ...

martini44 
Kombatant

Wysłany: 2011-03-02, 22:20   

darol, fakturę nie za bardzo bo jestem osobą fizyczną ale o paragonie nie zapomnę, dziś gadałem z ludźmi co robili na PKS-ie zbieżność i raczej byli zadowoleni.... jutro Ci napisze co i jak.....
Chyba że Ty potrzebujesz fakturę to dawaj dane na PW ...... :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

cooper 
zaawansowany
BALTIC SAIL 2011

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-03-02, 22:29   

darol napisał/a:
No nie wiem. Boma jest ok jeśli chodzi o oponki , natomiast po ich zbieżności poprawiałem w innym serwisie (osobówkę). Może miałem pecha.
martini44, jak się zdecydujesz to weź fakturkę w razie reklamacji. Tak na wszelki wypadek ...

MARTINI 44 Już tej fakturki nie weźmie bo mu po prostu nie zrobią... :gwm :gwm

Widać że w w firmach gdzie jest wielu speców na wielu zmianach to trzeba trafić na tego FACHOWCA co chce mu się zrobić. :idea :idea :idea

martini44 
Kombatant

Wysłany: 2011-03-03, 13:59   

geometria ustawiona, szybko i sprawnie (na patyki ustawiłem niemal idealnie na 0 :wyszczerzony: ) więc tylko drobna poprawka koszt 80 zł, mają beissbartha i jakiś inny do samochodów ciężarowych który wykorzystali do mojego kamperka..... Polecam.... mimo że troszkę zalatywało PRL-em ogólnie dobre wrażenie

Odpowiedz do tematu