|
Problem z wc !!! |
| Autor |
Wiadomość |
levisdj
trochę już popisał levisdj
Twój sprzęt: FIAT DUCATO BENIMAR EUROPE 6000
Nazwa załogi: luiggi
|
Wysłany: 2014-04-25, 22:31 Problem z wc !!!
|
|
|
Witam
Może koś pomoże bo w sumie to nie mam pojęcia i znaleźć na necie nic na ten temat nie mogę.
Kupiłem Fiata DUCATO zabudowa LMC LIBERTY 566 "chyba"
Mam wc stacjonarne z własnym zbiornikiem i dodatkowym do wywozu na kułkach.
System spłukiwania toalety jest zasilany ze zbiornika czystej wody, niestety mimo że cała instlacja w kamperku jest ciśnieniowa to ciśnienie spłukiwania w wc jest mizerne.
Oczy oczyściłem już filtr przy zaworze spłukiwania ale nadal nie ma "szału" przy słukiwaniu,
czy tak ma być????
Ponadto dp zakończenu spłukiwania zawsze przez chwilę leci jeszcze woda do muszli i zawsze w niej się znajduje, czy to normalne???
Może ktoś pomoże bo niem mam zupełnie pojęcia.... |
|
|
|
 |
koko
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Sty 2007 Piwa: 71/31 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2014-04-26, 06:05
|
|
|
| to normalne szału nie ma |
_________________ KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po |
|
|
|
 |
Rowerek
weteran

Twój sprzęt: FIAT DUCATO KNAUS SUN-TRAVELLER 658 LG
Nazwa załogi: Marek i MałgoŻata
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Cze 2012 Piwa: 28/4 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2014-04-26, 07:45
|
|
|
| ciśnienie jest mniejsze a że woda stoi to trzeba wymienić zawór w kibelku jest on pod wkładem na papier toaletowy on uruchamia pompe w zbiorniku jak jest nieszczelny to popuszcza |
|
|
|
 |
HarryLey4x4
weteran

Twój sprzęt: Elnagh Gigant Nissan Patrol rules
|
Wysłany: 2014-04-26, 08:27
|
|
|
Jak długo stało to zapewne zakamienione uszczeleczki. Jaki masz rodzaj kibelka? Zastanowiło mnie ,że piszesz o dwóch zbiornikach do fekaliów. Niby jakiś stacjonarny i do wywozu. Troche mi to "pachnie" niewiedzą w temacie. Oczywiście nie pisze złośliwie, tylko może , problem jest w błachostce...
Od kiedy użytkujesz kampera ? |
|
 |
eMWu
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Gru 2010 Piwa: 11/23 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2014-04-28, 10:57
|
|
|
| leon napisał/a: | | on uruchamia pompe |
nie w tym przypadku:
| levisdj napisał/a: | | cała instlacja w kamperku jest ciśnieniowa |
|
_________________ www.campertrip.pl |
|
|
|
 |
levisdj
|
Wysłany: 2014-05-02, 00:12
|
|
|
Witam ponownie może pachnie to "niewiedzą" ale pierwszy raz spotykam się z takim kibelkiem
:-)
Muszla jest ceramiczna pod nią zabudowany zbiornik, spłukiwanie poprzez pedał umieszczony obok muszli
Kibelek wzglda tak:
https://www.google.pl/sea...tml%3B872%3B487
Nie ma wbudowanego pojemnika na papier jak w ubikacjach Thetford, nie ma osobnej pompy wody, cała instalacja jest ciśnieniowa zasilana z jednej pompy z "hydroforem"
Uszczelki są oki bo zawór po zamknięciu puszczeniu pedału spustu zamyka się uprzednio zalewając niewielką ilością wody misę kibelka, potem wody już w misie nie przybywa. |
|
|
|
 |
levisdj
|
Wysłany: 2014-05-02, 00:35
|
|
|
Włśnie to jest dziwne, pod muszlą zabudowany jest na stałe zbiornik na fekalia opróżniany poprzez zawór, pod samochodem jest spust z jakimś "króćcem" identycznym jak odpływ ze zbiornika wody szarej a w bagażniku mam wózek na kólkach ze zbiornikiem z podobnym krócem.
To wszystko jest dla mne bardzo nurtujące al na necie nieczego na ten temat znależć nie mogę.
Wersja LIBERTY 566 występowała z toaletą "Thetford" z kasetą oraz z takim system jak mam ja czyli DOMETIC SEALAND.
Sam kibelek wyglaą dokładnie tak
https://www.google.pl/sea...F%3B1190%3B1280 |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2014-05-02, 07:57
|
|
|
Zbiornik pod kiblem opróżniasz do studzienki kanalizacyjnej.
Jednak nie zawsze można to zrobić bezpośrednio.Studzienka może być tak usytuowana,że nie da się na nią najechać,albo trzeba by zwijać cały majdan swój i innych na kempingu żeby pojechać do spustu.Dlatego zawartość zbiornika głównego przelewasz do tego na kółkach i do rury |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
BODEK
zaawansowany

Twój sprzęt: PEUGEOT TALBOT
Nazwa załogi: MIRAGE
Pomógł: 5 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Piwa: 23/3 Skąd: Wesoła
|
Wysłany: 2014-05-02, 18:24 WC
|
|
|
Rozbierałem na drobne części ten WC. W/g Twego opisu wszystko działa prawidłowo. Woda na dnie kibelka pełni rolę zastawy przed wydostawaniem się zapachów do łazienki /rola syfonu jak domowym sedesie/. Spłuczka działa automatycznie. Z chwilą naciśnięcia pedału spłukujesz muszlę, ale jednocześnie napełniasz mini słuczkę w tylnej części muszli. W spłuczce jest gąbka która nasiąka wodą. W chwili puszczenia pędału zamyka się płukanie muszli /dopływ wody/, a wycieka woda z gąbki. Tak wygląda cykl opróżniania.
Opróżnianie zasobnika z fekaliami następuje tak jak napisał KIMPTOP. Pod zbiornikiem jest zasuwa z wyjściem bagnetowym na podłączenie rury elastycznej do tego dodatkowego zbiornika i nim wywozisz fekalia./ Mam zdjęcia poszczególnych części, ale jest ich dużo/
Powodzenia |
_________________ BODEK |
|
|
|
 |
levisdj
|
Wysłany: 2014-05-17, 22:04
|
|
|
SZACUNEK
Macie koledzy rację, poszperałem dokładnie w necie i znalazłem w jeszcze mały dodatek w moim kamperku którego do tej pory mi brakowało. Zamknięty pojemnik a w nim coś w rodzaju lejka z króćcem do podłączenia oraz elastyczną rurę "asenizacyjną" by podłaczyć zbiornik na kołach he he.
Wszystko działa oki jednak nadal dręczy mnie jeszcze jedna sprawa....spłukiwanie muszli to tylko kilka małych stróżek wody i nic więcej...żadnego ciśnienia chodź filtr sitkowy w zaworze już czyściłem, mało tego nawet go wyjąłem ale nie widać by wzrosła ilość wody która spłukuje misę.
Czy tak jest poprawnie???? |
|
|
|
 |
HarryLey4x4
weteran

Twój sprzęt: Elnagh Gigant Nissan Patrol rules
|
Wysłany: 2014-05-18, 05:56
|
|
|
No na pewno nie zrobisz z tego spłuczki takiej jak w domu ... |
|
 |
marcin traker
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Ducato Hymer 91/Hobby460 /Peugeot Concorde
|
Wysłany: 2014-05-18, 15:06
|
|
|
nie wiem jak to jest u ciebie ale w moim hymerku pierwszym winowajcą była wyekspatowana pompka wody i druga rzecz zaworek zwrotny który jeśli nie działa woda leci bardzo słabo nie robi pełnego okrążenia muszli jak wymieniłem na nowy zaworek woda zapier... dookoła nie wiem czemu tak się dzieje ale tak jest |
|
|
|
 |
levisdj
|
Wysłany: 2014-05-18, 19:10
|
|
|
Hmmm tylko że w bateriach w umywalce i kuchence woda leci normalnie pod ciśnieniem.
Właściwie do zaworu spustowego ubikacji też jest ciśnienie i po otwarciu również jednak gdy podłącze wężyk z misy to w niej woda leci jak leci, prawie jak krew z nosa |
|
|
|
 |
|
|