|
|
fotele z jednopuntktowymi pasami bezpieczenstwa |
Autor |
Wiadomość |
artex1
trochę już popisał
|
Wysłany: 2014-02-03, 17:52 fotele z jednopuntktowymi pasami bezpieczenstwa
|
|
|
Witam wszystkich camperteamowiczow.
W tym tygodniu najprawdopodobniej bede kupowal busa do przerobki wiec bede juz czesciej goscil na forum za pytaniami i relacjami z przebiegu prac.
pierwsze pytanie dotyczy foteli. Czytalem do tej pory, ze zmienily sie przepisy i fotele z jednopuntkowymi pasami bezpieczenstwa nie wchodza juz praktycznie w gre. Bylem dzisiaj w punkcie gdzie przerabiaja busy na rozne auta specjalne, kampery itp. Dowiedzialem sie jaki jest koszt zamontowania w drugim rzedzie 4 foteli wyciaganych ze skladanym oparciem i jest to bagatelne 5.700zl (dodam ze auto juz jest zarejestrowane na 7 osob bo mam na mysli brygadowke) . zaproponowali mi fotele z jedno punktowymi pasami bezpieczenstwa i poinformowali, ze w samochodach dostawczych a nie osobowych jest to dopuszczalne.
Czy moze ktos z doswiadczonych forumowiczow sie wypowiedziec?
dziekuje i pozdrawiam |
|
|
|
 |
gfizyk
zaawansowany

Twój sprzęt: LMC 6400 Lord Liberty/Ducato
Nazwa załogi: Fizyki
|
Wysłany: 2014-02-03, 20:13
|
|
|
Przede wszystkim - nie ma pasów jednopunktowych. co najwyżej mogą być 2-punktowe.
W polskim prawie nie ma określenia warunków technicznych, tzn,. brak wyłączenia możliwości montażu pasów 2-punktowych. Zastosowanie ma zapis, że jeżeli pojazd posiada 3-punktowe pasy to musi mieć zagłówek (za wyjątkiem coupe typu 2+2) - oczywiście jest data graniczna.
Polska odnosi się w "rozporządzeniu ministra w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia" do dokumentu EKG ONZ nr 14:
"Regulamin nr 14 Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ) – Jednolite przepisy dotyczą ce homologacji pojazdów w odniesieniu do kotwiczeń pasów bezpieczeństwa, systemów kotwiczenia ISOFIX i kotwiczeń górnego paska mocującego ISOFIX"
Jednak dokument ten nie ma mocy ustawy i reguluje raczej kwestie homologacyjne.
Tu masz zapisy:
http://www.word.wroc.pl/download/akty/Warunki.pdf |
_________________ pozdrawiam!
Grzesiek |
|
|
|
 |
artex1
trochę już popisał
|
Wysłany: 2014-02-04, 00:23
|
|
|
chodzilo mi o pasy biodrowe- wiec dwupunktowe. Naczytalem sie troche tutaj na forum, ze nie mozna juz takich stosowac dlatego troche sie zdziwilem kiedy w serwisie zaproponowali mi zamontowanie takich wlasnie foteli z biodrowym pasem bezpieczenstwa |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|