Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Lodówka sprężarkowa jest bardzo dobra.
Autor Wiadomość
elmo78
doświadczony pisarz

Otrzymał 9 piw(a)
Wysłany: 2013-10-08, 12:52   Lodówka sprężarkowa jest bardzo dobra.

W wielu wątkach pojawiały się wzmianki o lodówkach sprężarkowych ale z racji małej ich popularności opinie bywały mocno stonowane.

Chciałem się tylko podzielić moją opinią, gdyż korzystałem z takiej lodówki przez ostatnie 3 tygodnie w ciepłym klimacie.

A więc w porównaniu z lodówką absorpcyjną, sprężarkowa to mega wypas i nie wyobrażam sobie kupna jakiejkolwiek innej.

Lodówka była zasilana z akumulatora ok.50Ah oraz panela słonecznego. Około godz.20 zachodziło słońce i robiło się ciemno a o godzinie 6 czy 7 (słońce jeszcze za wysokimi górami) odpalałem bez problemu samochód, bo na regulatorze nadal wszystko świeciło się na zielono.

Kompresory zastosowane w tych lodówkach są mega ciche. Podczas pracy słychać jedynie szum podobny do wentylatora od komputera ale i tak dopiero gdy się jest oddalonym od lodówki nie więcej niż na pół metra. Ma się to nijak do głośnego brzęczenia lodówek domowych.

Lodówka chłodzi już w kilkanaście minut po podłączeniu. Gdy testowałem ją w Polsce (Waeco CF-35) przy 20*C to ustawiłem ją na 1/3 skali i po 10-15 minutach termometr pokazywał przy ściankach (są najzimniejsze) około minus 7*C. W praktyce, w Grecji, trzymając lodówkę pełną jedzenia, w środku było około 0-2*C a przy ściankach -5*C. Na samej górze było około 6*C. Więc rzeczy, które chciałem niemalże zmrożone układałem przy ściankach (mięso) a rzeczy chłodne (serki, masło, kiełbasa, warzywa itd.) szły do środka. To wszystko na 1/3 mocy w ciepłym samochodzie osobowym.

Miałem poprzednio lodówkę absorpcyjną Dometic i żarła prąd jak głupia. Po paru godzinach akumulator 100Ah ledwo żył. W przypadku kompresorowej wiem, że po nocy nawet mały akumulatorek pozwoli na odpalenie silnika bo będzie miał zapas. Gdy się podłączy taką lodówkę pod solar, nawwet o mocy 60W i akumulator np.100Ah to ma się pewność, że nawet przy dwudniowym zaćmieniu słońca lodówka da radę. Przy takiej oszczędności energii argument, że lodówki absorpcyjne mogą pracować na gazie staje się mało przekonujący. Po co palić gaz skoro lodówka kompresorowa plus panel i akumulator dają gwarancję działania nawet w fatalnej pogodzie.

Jeśli więc ktoś miał wątpliwości co do opłacalności lodówek kompresorowych, to teraz może kupić spokojnie. Dla mnie lodówki absorpcyjne już nie istnieją :ok

Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2013-10-08, 13:05   

Dzięki za ciekawą opinię.
Czyli warto dopłacić za sprężarkową? To będzie 2-3 tys. zł różnicy.
Postaw piwo autorowi tego posta

zbychu 
weteran

Twój sprzęt: Arca M699GLT Fiat
Piwa: 19/9
Wysłany: 2013-10-08, 14:52   

Lodówkę kompresorową Waeco 80 używam od 3 lat jest z zamrażalnikiem , i też potwierdzam jest niezawodna i bardzo wydajna i cicha .

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 241/606
Wysłany: 2013-10-08, 17:48   

W tym roku na przełomie sierpnia i września w czasie podróży po Bałkanach nasze dwie załogi kamperowe używały też lodówek kompresorowych INDEL B41. SUPER!!!

eMKa 
Kombatant

Twój sprzęt: Ducato 2,3 09 CAMPERIA
Nazwa załogi: eMKa
Piwa: 296/156
Wysłany: 2013-10-08, 19:02   

Właśnie jestem na etapie wymiany lodówki, jest 60 l chcę wymienić na 100 l,
miała być gazowa, jak poprzednio, a teraz
wahom sie :niewiem:
mam solara 130 lub więcej, nie pamiętam
pokładówkę 100 Ah
zawsze musicie coś namotać :roll:

elmo78
doświadczony pisarz

Otrzymał 9 piw(a)
Wysłany: 2013-10-08, 19:21   

To wszystko zależy też od zastosowania... Są tacy, którzy dźwigają ze sobą i ze dwie butle na gaz a są tacy (jak ja), których jedna butla 11L mocno wnerwia. Lodówki absorpcyjne najlepiej chodzą na gazie (najczęściej największa moc chłodzenia i wiadomo, że najdłuższy czas działania). Jednym nie przeszkadza przełączanie się pomiędzy gazem a 220V i 12V a mnie denerwowało, więc moja absorpcyjna chodziła na gazie non-stop. Zawsze się jednak obawiałem czy jakiegoś pożaru nie będzie, bo płomień to płomień. Podczas jazdy też się martwiłem, czy nie zgaśnie (producent i tak w ogóle zabrania używania gazu podczas jazdy). Więc jest to wiele czynników.

Jednak lodówka kompresorowa plus panel i jakikolwiek akumulator powodują, że totalnie się zapomina o lodówce: ona po prostu jest, zawsze działa i zawsze jest chłodna.

mwservice 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Ducato
Piwa: 7/10
Wysłany: 2013-10-09, 12:48   

Kilka faktów z mojego doświadczenia:
Z lodówką absorpcyjną da się żyć. Mam Thetford 140l z osobnym zamrażalnikiem.
Przełącza się automatycznie 230V/12V/gaz, więc nie trzeba o niczym pamiętać. Dodatkowo regulator gazu sam przełącza butle z pustej na pełną i umożliwia jazdę z odkręconym gazem (Duocontrol CS + węże SBS). Na 1 butli 11kg gazu działa minimum 3 tygodnie (z gotowaniem), więc 2 butle dają swobodę minimum 6 tygodni bez myślenia o tym. Przetestowane w sierpniu Chorwacja/Włochy.
Minusem mojej lodówki jest trochę gorsze chłodzenie podczas jazdy (na 12V), więc może to być argument do zastanowienia się nad lodówką kompresorową.
Lodówka zaczyna chłodzić po 2-3 godzinach po włączeniu, ale zwykle to nie jest problem - włączam 1 dzień przed wyjazdem, potem działa cały czas.
Mam zamontowane wentylatory do wymuszenia chłodzenia (80x80x25mm, SUNON, HA80251V4-000U-999) + regulator z czujnikiem temperatury, więc w czasie dnia gdy jest gorąco, ta lodówka nie jest bezgłośna.

krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
Piwa: 58/6
Wysłany: 2013-10-09, 13:00   

a czy są jakieś lodówki sprężarkowe na gaz?
albo może z silnikiem spalinowym, który może chodzić na gaz?

przemo.d 
zaawansowany

Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Piwa: 27/128
Wysłany: 2013-10-09, 15:23   

elmo78 napisał/a:

Jednak lodówka kompresorowa plus panel i jakikolwiek akumulator powodują, że totalnie się zapomina o lodówce: ona po prostu jest, zawsze działa i zawsze jest chłodna.

Podaj jeszcze jaką posiadasz przetwornice i jaki pobór prądu ma ta lodówka lub ile Watt pobiera?Czy ona ma na 12V kompresor?
Bo wychodzi mi, że prze 60W po 10-ciu godzinach zdechnie bateria bez solara.
Na jesień nie dasz rady z tym zestawem powojować na 100%.
Podaj więcej danych lodówki.
Pozdro.
Przemek.

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/87
Wysłany: 2013-10-09, 15:44   

Przecież elmo podał model, można sobie sprawdzić. Waeco CF 35 ma kompresor 12/24V, pobiera od 0,56 do 0,71A (lub jak to lubi producent podawać: Ah/h :gwm ). W 10h zje ledwo 7Ah. Zaryzykuję hipotezę, że i jesienią da radę bez problemu (szczególnie, że mniej prądu wtedy potrzebuje).

Te lodówki mają jedną istotną wadę: cena jest zaporowa.

wagabunda 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: BOXER BUROW MOBIL
Nazwa załogi: Janki
Piwa: 2/16
Wysłany: 2013-10-09, 20:07   

Po kilkuletnim praktycznym korzystaniu z lodówki sprężarkowej(75W)uważam że do
bezproblemowego korzystania w kazdych warunkach,powiny być w zabudowie dwa aku
po ok.100Ah + solar

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 79/63
Wysłany: 2013-10-09, 20:13   

krimar napisał/a:
a czy są jakieś lodówki sprężarkowe na gaz?
albo może z silnikiem spalinowym, który może chodzić na gaz?

NIE ma. Albo jest kompresor i to jest jedna technologia chłodzenia - albo grzałki elektryczno-gazowe i to jest odmienna technologia chłodzenia.
Trzecia technologia to ogniwa termoelektryczne tzw peltiery. Najbardizej znane z tych wszystkich przenośnych "lodówek turystycznych". Mało efektywne...aczkolwiek mam w pracy lodówkę na 230V z czymś takim. Tania a całkiem przyzwoicie działa. Sprawdzę co zacz przy jakiejś okazji.

Mikesz 
zaawansowany

Twój sprzęt: KNAUS BoxStar 600
Nazwa załogi: a Mi i Go.
Piwa: 16/68
Wysłany: 2013-10-09, 20:34   

przemo.d napisał/a:
elmo78 napisał/a:

Podaj jeszcze jaką posiadasz przetwornice i jaki pobór prądu ma ta lodówka lub ile Watt pobiera?Czy ona ma na 12V kompresor?
Bo wychodzi mi, że prze 60W po 10-ciu godzinach zdechnie bateria bez solara.
Na jesień nie dasz rady z tym zestawem powojować na 100%.
Podaj więcej danych lodówki.
Pozdro.
Przemek.

Lodówki sprężarkowe nie pracują cały czas tak samo jak domowe,wyłączają się po osiągnięciu danej temperatury,a załączają się od czasu do czasu tylko dla podtrzymania temperatury we wnętrzu. Mowa jest o tej lodówce http://www.waeco.com/pl/4191.php

Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2013-10-20, 17:15   

Dzienny koszt użytkowania lodówki tradycyjnej w Polsce:
80g gazu x24h = 432g gazu x 5 zł = 2,16 zł/doba.

Dzienny koszt użytkowania lodówki sprężarkowej z ogniw słonecznych na południu Europy = gratis?

Cena lodówki kompresorowej WAECO CR140 1150 EUR minus pieniądze ze starej 1000 zł = 3800 zł.
Cena zestawu solarnego 1000 zł.
Razem 4800 zł
Podzielone na 2,16 = 2222 dni

Inwestycja zwróci się po:
6 latach ciągłego kamperowania full time,
24 latach kamperowania trzy miesiące w roku,
74 latach kamperowania miesiąc w roku.

Gdyby ktoś nie miał lodówki i zastanawiał się nad kupnem, to co innego. Nowe kompresorowe kosztują niewiele więcej, niż absorpcyjne i wtedy mając solary obliczenia wyglądają inaczej.

Dobrze policzyłem?

Rockers 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Piwa: 23/14
Wysłany: 2013-10-20, 18:13   

a są takie lodówki pod zabudowę ? czy tylko przenośne ??

Odpowiedz do tematu