|
|
|
Waga kampera - może nawet na naszą korzyść |
| Autor |
Wiadomość |
HarryLey4x4
weteran

Twój sprzęt: Elnagh Gigant Nissan Patrol rules
|
Wysłany: 2014-02-12, 20:14 Waga kampera - może nawet na naszą korzyść
|
|
|
Temat często poruszany przy okazji różnych tematów.
Jutro tj. 13.02.2014 chyba o 19.50 w programie UWAGA TVN będzie druga część programu o składach węgla , ale przy okazji będzie mowa o przekrętach związanych z wagami. Nie rzadko jedziemy "sprawdzić się" na takich wagach będąc przekonanymi ,że jak waga jest homologowana to pokazuje stan faktyczny. Okazuje się ,że potrafią przekręcać sami spece od homologacji o np. 30 kg na tonie. Przy wadze kampera 3,5 tony możemy być przekonani ,że mamy nadwagę 100-120 kg a w rzeczywistości będziemy mieścić się w normie. Nie wiem czy się cieszyć , czy nie , ale ja na ten moment nie muszę już kupować węgla. Zatem ... |
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2014-02-12, 21:03
|
|
|
węgiel i złom to nie jedyne miejsca gdzie możesz się zważyć
duże cynkownie również posiadają bardzo dokładne nowoczesne wagi |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 05 Wrz 2010 Piwa: 578/312 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2014-02-12, 21:45
|
|
|
| Patrzcie a ja głupi ważyłem kampera na stacji diagnostycznej... |
|
|
|
 |
oli
zaawansowany
|
Wysłany: 2014-02-12, 22:00
|
|
|
| Jeżeli będziecie przejeżdżac przez Kalisz to ważenie dla wszystkich z Camper team gratis.Waga nowa atestowana do 10 ton dokladnosc ważenia do 5 kg .Adres kasacja i demontaż pojazdow Stawiszynska 163 62-800 Kalisz wylot na konin Pozdrawiam Oli |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 546/45 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2014-02-13, 02:21
|
|
|
Aby być pewnym wyniku takiego ważenia potrzebne jest coś czego wagę dokładnie znamy , nazwijmy to testerem (tak z 20-30 kg przy ważeniu kampera wystarczy), i trzy pomiary :
1. sam tester
2. sam kamper
3. kamper z testerem
Reszta to prosta matematyka i od razu wiadomo czy i jak waga przekłamuje , oraz jaki jest faktyczny wynik ważenia kampera.
Waga może przekłamywać na trzy sposoby, albo procentowo, albo o stałą wartość (błąd tarowania), albo i tak i tak . Na podstawie wyników tych trzech pomiarów można to wszystko dość dokładnie wyliczyć. |
|
|
|
 |
HarryLey4x4
weteran

Twój sprzęt: Elnagh Gigant Nissan Patrol rules
|
Wysłany: 2014-02-13, 07:26
|
|
|
już widzę gościa obsługującego wagę jak zaczynamy mu latać "z testerem DO" , "bez testera" , "sam kamper", "kamper z testerem" .... Jak ktoś ma wagę kręconą to powie : "Idź pan ważyć gdzie indziej " .
Ja korzystam z okolicznej wagi grzecznościowo bez opłat. Podjeżdżam, ważę i do widzenia.
Nie wiem jak gdzie, ale u mnie na stacji diagnostycznej ważą nacisk na poszczególne koła. To jest zarazem dobry ale i upierdliwy sposób, jednak chyba najpewniejszy, bo ci węgla nie sprzedają i w nosie mają przekłamywanie.
Mój post jest kierowany do tych co jeżdżą na wagi w składach głównie tych , które tylko sprzedają jakąś "masę", bo jak już jest połączone np. ze skupem złomu, gdzie za "nadkilogramy" oni by musieli dopłacać, to też im się nie opłaca... |
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2014-02-13, 07:40
|
|
|
| joko napisał/a: | Aby być pewnym wyniku takiego ważenia potrzebne jest coś czego wagę dokładnie znamy , nazwijmy to testerem (tak z 20-30 kg przy ważeniu kampera wystarczy), i trzy pomiary :
1. sam tester
2. sam kamper
3. kamper z testerem
Reszta to prosta matematyka i od razu wiadomo czy i jak waga przekłamuje , oraz jaki jest faktyczny wynik ważenia kampera.
Waga może przekłamywać na trzy sposoby, albo procentowo, albo o stałą wartość (błąd tarowania), albo i tak i tak . Na podstawie wyników tych trzech pomiarów można to wszystko dość dokładnie wyliczyć. |
Najlepiej znać dokładną masę swojego ciała.Najlepiej ważyć sporo ponad stówkę ( wtedy wynik jest bardziej miarodajny) Ale to samo nie przyjdzie TRZA ĆWICZYĆ.Potem to dopiero matematyka. |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 144/6 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2014-02-13, 08:35
|
|
|
[quote="MAWI"] | joko napisał/a: | | Najlepiej ważyć sporo ponad stówkę |
Dobre! Ja głupi od dawna próbuję schudnąć. |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 546/45 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2014-02-13, 08:39
|
|
|
| MAWI napisał/a: | | joko napisał/a: | Aby być pewnym wyniku takiego ważenia potrzebne jest coś czego wagę dokładnie znamy , nazwijmy to testerem (tak z 20-30 kg przy ważeniu kampera wystarczy), i trzy pomiary :
1. sam tester
2. sam kamper
3. kamper z testerem
Najlepiej znać dokładną masę swojego ciała.Najlepiej ważyć sporo ponad stówkę ( wtedy wynik jest bardziej miarodajny) Ale to samo nie przyjdzie TRZA ĆWICZYĆ.Potem to dopiero matematyka. |
Można i tak (sam tak robię), tylko trzeba kontrolować kiedy się "ĆWICZYŁO" ostatnio , no i najważniejsze kiedy się stawiało klocka , bo to może znacznie wynik przekłamać
| Cytat: | | Jak ktoś ma wagę kręconą to powie : "Idź pan ważyć gdzie indziej " |
No to wtedy nawet testu nie trzeba robić i sprawa się rozwiązuje szybko i jednoznacznie |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|