Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Auto na 6 osób, a pasy na 4 miejsach. Ile osób w aucie?
Autor Wiadomość
aguirre 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2012-05-22, 22:44   Auto na 6 osób, a pasy na 4 miejsach. Ile osób w aucie?

Witam,
Przymierzam się dopiero do rozpoczęcia swojej przygody z kamperowaniem. Mam na oku auto do wypożyczenia i muszę się szybko decydować.
Chcemy jechać z dwójką dzieci (czyli układ 2+2) - dzieci w fotelikach. Interesuje mnie od strony prawnej jak to jest z jazdą w części mieszkalnej. W aucie, do którego się przymierzam są dwa miejsca z przodu z pasami oraz dwa miejsca z pasami w części mieszkalnej (przodem do kierunku jazdy). Do tego są dwa miejsca siedzące bez pasów tyłem do kierunku jazdy. Auto jest zarejestrowane na 6 osób. Foteliki na pewno będą przypięte pasami i teraz kwestia czy żona w czasie jazdy może siąść na tych siedzeniach bez pasów (tyłem do kierunku jazdy), żeby zabawiać dzieciaki? Czy przepisy w tej kwestii są spójne w różnych krajach w Europie (planuję podróż do Włoch)?
pozdrawiam
tomek
Postaw piwo autorowi tego posta

Andrzej_M 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Roller Team, Transit
Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2012-05-22, 23:51   

Na pewno nie ma tam, gdzieś wrzuconych pod/za poduszkę siedziska, pasów biodrowych?- Jeżeli samochód jest w miarę nowy i zarejestrowany na 6 osób, to standardowo dwa miejsca przy stoliku, tyłem do kierunku jazdy są wyposażone w pasy biodrowe.
Na marginesie: przymierz dobrze foteliki do siedzenia w kamperze: czy mieszczą się na siedzeniu na szerokość i jest dostęp do zapięcia pasów, czy pod tym fotelikiem od strony przejścia nie ugina się zbyt mocno brzeg poduszki siedziska (i fotelik nie zaczyna przechylać i zsuwać się na zewnątrz), czy dzieciaki siedząc w fotelikach nie zaczepiają nogami o brzeg/spód blatu, czy jeżeli odsuniesz blat tak żeby dzieciakom było wygodnie, to żona da radę usiąść naprzeciwko itp.

Camper Diem 
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Piwa: 49/65
Wysłany: 2012-05-23, 06:35   

ja mam auto z 1999 roku i fotele tyłem do kierunku jazdy nie posiadają pasów.
diagnosta rok temu uparł się, że muszę mieć pasy, bo w momencie pierwszej rejestracji w Polsce (2005), był obowiązek pasów do każdego miejsca siedzącego. i zagroził zmianą wpisu w dowodzie!

zgodnie z jego sugestią kupiłem pasy, by zamontować i... wstrzymałem się jednak, bo na forum zapewniali mnie, że ważne są przepisy na dzień wyprodukowania samochodu. mam nadzieję, że to prawda ;)

Camper Diem 
Kombatant

Wysłany: 2012-05-23, 06:40   

Andrzej_M napisał/a:
Na marginesie: przymierz dobrze foteliki do siedzenia w kamperze: czy mieszczą się na siedzeniu na szerokość i jest dostęp do zapięcia pasów

dokładnie. kiedyś wypożyczyłem kampera marki "Nobelart". kanapa była na tyle wąska, że foteliki się ledwo mieściły, w dodatku były słabiej osadzone niż w normalnym fotelu samochodowym i na jednym z zakrętów prawidłowo zamocowany fotel dosłownie obrócił się względem własnej osi- córka zawisła pod kątem 90 stopni.

aguirre 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2012-05-23, 07:03   

Dzięki za wszelkie odpowiedzi i porady (zwłaszcza o dokładnym przymierzeniu dwóch fotelików na raz).
Camper jest z 2000r i nie ma pasów na tych siedzeniach tyłem do kierunku jazdy.
Więc jeszcze raz moje pytanie: jak to wygląda w świetle przepisów w różnych krajach: czy można na tej ławce (tyłem do kierunku jazdy) podróżować?

gino 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Piwa: 639/978
Wysłany: 2012-05-23, 07:24   

w świetle prawa...jak jest zarejestrowany, ma przegląd..tzn ze możesz spokojnie siedzenia obsadzic towarzyszami podróży i jechać.. :spoko

andreas p 
Kombatant

Twój sprzęt: Bürstner Nexxo t690G
Nazwa załogi: ARKA:
Piwa: 15/43
Wysłany: 2012-05-23, 15:02   

Koledzy wypowiadaja sie o Polskich przepisach , a ja zapytam co poza granicami PL ?

Camper Diem 
Kombatant

Wysłany: 2012-05-23, 15:29   

andreas p napisał/a:
a ja zapytam co poza granicami PL

no właśnie Andreas, jak jest w Niemczech? moje auto zostało wyprodukowane w 1999 roku w zakładach w Sprendlingen, kanapa tyłem do kierunku jazdy bez pasów...
u nas diagnosta się czepia, a gdyby od początku do teraz jeździło w Niemczech nie byłoby problemu?

tomek_lodz 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Dethletts Fiat Ducato 2,5 TD INTERGA
Piwa: 4/3
Wysłany: 2012-05-23, 16:03   

Przepisy w Polsce mówią o obowiązku jazdy z zapiętymi pasami, jeżeli pojazd fabrycznie był wyposażony w Pasy bezpieczeństwa. Obowiązek ten dotyczy również jeżeli pasy zostały później domontowane ( tu uwaga musi być na to papier od diagnosty) I tak mając Warszawę z pierwszych lat produkcji nikt nie musi w niej jeździć w pasach, bo ona ich fabrycznie nie miała. Z tego co wiem na zachodzie jest podobnie, ale tu poproszę o potwierdzenie.

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2012-05-23, 17:29   

tomek_lodz napisał/a:
jeżeli pojazd fabrycznie był wyposażony w Pasy bezpieczeństwa.

Nie ma w przepisach nic o fabrycznym wyposażeniu, nie ma takiego pojęcia.
Pasy na forum były "wałkowane" kilka razy. Jak mało który przepis w naszym prawie jest to dosyć jasno sprecyzowane.

7) w punkty kotwiczenia pasów bezpieczeństwa:
a) na przednich siedzeniach - stosuje się do pojazdu o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 2,5 t, zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 30 czerwca 1971 r., i do pojazdu o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 30 czerwca 1995 r.,
b) na siedzeniach innych niż przednie samochodu osobowego, skierowanych do przodu; warunek stosuje się do samochodu osobowego zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1984 r.;
przepisów lit. a i b nie stosuje się do pojazdu z nadwoziem otwartym;
8) w pasy bezpieczeństwa na siedzeniach wyposażonych w punkty kotwiczenia; przepis stosuje się do:
a) przednich siedzeń w samochodach osobowych, zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu:
– 30 czerwca 1971 r. - z silnikiem o pojemności skokowej powyżej 1.400 cm3,
– 31 grudnia 1971 r. - z silnikiem o pojemności skokowej od 1.000 cm3 do 1.400 cm3,
– 30 czerwca 1972 r. - pozostałych,
b) siedzeń innych niż przednie - w samochodach osobowych zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu 30 czerwca 1993 r.,
c) siedzeń w pojazdach innych niż wymienione w lit. a i b, wyposażonych w punkty kotwiczenia pasów bezpieczeństwa - zarejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 1993 r.;
przepisów lit. a-c nie stosuje się do pojazdu z nadwoziem otwartym;

[i]
Cytat:
Koledzy wypowiadaja sie o Polskich przepisach , a ja zapytam co poza granicami PL ?

Jeśli są inne niż polskie to nas nie dotyczą, konkretnie naszych (zarejestrowanych w Polsce) samochodów.

andreas p 
Kombatant

Twój sprzęt: Bürstner Nexxo t690G
Nazwa załogi: ARKA:
Piwa: 15/43
Wysłany: 2012-05-23, 20:12   

A jak sie ma z gasnica ja zaplacilem za jej brak w Polsce mimo ze mam niemieckie numery "tez nie dotyczy samochodow zarejestrowanych w niemczech" nie plac bo nie masz a taki u nas przepis.

JuHoMaAn 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ford Transit "Eura Mobil"
Nazwa załogi: Eli
Wysłany: 2012-05-23, 20:54   

No i tu są podzielone zdania, jedni mówią że pasy są niepotrzebne i nieobowiązkowe na siedzeniach "tyłem do kierunku jazdy" a drudzy znów mówią że są potrzebne. Ja w swoim Fordzie też nie mam pasów przy w/w siedzeniach i wszystko dokładnie przeszukałem.

Witold Cherubin 
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Piwa: 81/48
Wysłany: 2012-05-23, 22:44   

W moim kamperze pasy bezwładnościowe (z napinaczem) są zamontowane na siedzeniach "przodem do kierunku jazdy), a na siedzeniach "tyłem do kierunku jazdy" są zamontowane pasy z ręczną regulacją zaciśnięcia (bez napinaczy).
Ale żeby było śmieszniej, to kamper ma w dowodzie 4 miejsca siedzące. :diabelski_usmiech
Specjalnie mi to nie przeszkadza, bo przeważnie jeździmy w 2 osoby a w porywach w 4 osoby, ale chyba mogę przerejestrować kampera na 6 osób. Czy ktoś ma doświadczenie jak to przeprowadzić ?
Pozdrawiam :spoko

IAAN 
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Piwa: 31/9
Wysłany: 2012-05-23, 23:22   

affa napisał/a:
ja mam auto z 1999 roku i fotele tyłem do kierunku jazdy nie posiadają pasów.
diagnosta rok temu uparł się, że muszę mieć pasy, bo w momencie pierwszej rejestracji w Polsce (2005), był obowiązek pasów do każdego miejsca siedzącego. i zagroził zmianą wpisu w dowodzie!

zgodnie z jego sugestią kupiłem pasy, by zamontować i... wstrzymałem się jednak, bo na forum zapewniali mnie, że ważne są przepisy na dzień wyprodukowania samochodu. mam nadzieję, że to prawda ;)

zmień diagnostę za datę pierwszej rejestracji uważa się datę rejesrtacji po raz pierwszy jesli była za granicą to liczy się od tej daty i nie ma siły jesli kamper wyszedł z fabryki bez pasów i został zarejestrowany to nikt nie może cię zmusić do ich montażu a tym bardziej zmienić liczbę miejsc siedzących
widziałem kiedyś kampera który przy pierwszej rejestracji w kraju został zarejestrowany na 2 osoby bo niemiał pasów z tyłu a diagnosta był niekumaty jakiś i zmienił wpis z brifu bo niemiał chyba pojęcia co i jak

wbobowski 
Kombatant
moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Piwa: 354/135
Wysłany: 2012-05-24, 01:48   

Witold Cherubin napisał/a:
ale chyba mogę przerejestrować kampera na 6 osób. Czy ktoś ma doświadczenie jak to przeprowadzić ?

Chyba bez problemu powinieneś uzyskać odpowiednie zaświadczenie ze stacji diagnostycznej. Ja mam zarejestrowany na 6 osób. Pasy na siedzeniach tyłem do jazdy są tylko biodrowe a 4 pozostałe ramieniowo-biodrowe.

Nasze kamperki

Odpowiedz do tematu