|
Wykładzina w kabinie ducato I |
| Autor |
Wiadomość |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 379/167 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2014-05-30, 11:44 Wykładzina w kabinie ducato I
|
|
|
Ten kto ma starego kamperka doskonale się orientuje jak wygląda po wielu latach gumowo – gąbczasta wykładzina podłogi kabiny. U mnie jest cała ale wytarta, miejscami spękana i ogólnie niefajna. Wcześniej usiłowałem to zmienić i dopasowałem wykładzinę dywanową która po kilku sezonach zrobiła się szmatława a co najważniejsze ciągle zsuwała się w kierunku siedzeń. Jako, że do tak starych autek już trudno kupić nawet jakieś dywaniki, nabyłem płaską podgumowaną wykładzinę samochodową. I do roboty!
Nie da się dociąć z płaskiej wykładziny z jednego kawałka takiego fikuśnego kształtu jak podłoga, więc podzieliłem to na trzy części. Dwa nadkola i reszta podłogi. Najtrudniej jest z nadkolami. Z białej pianki pod panele dopasowując zrobiłem szablony do wykrojenia i połączyłem wykrojone kawałki klejem Bonaterm (podobny do butaprenu) i tak powstały nakładki na nadkola. Aby jakoś to przymocować do starej gumowej wykładziny użyłem rzepów o szerokości 10 cm przyklejonych tym samym klejem. Tym samym rzepem połączyłem te trzy części ze sobą. Trzyma się jak nie wiem co!
Na wykładzinę planuję w newralgicznych miejscach ułożyć mniejszy dywanik z gumy ryflowanej mocowanej również na rzepy.
Jestem w trakcie roboty ale tu kilka zdjęć dla ilustracji.
Wykrój wykładziny.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 51 raz(y) 246,87 KB |
wykrój nadkoli.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 61 raz(y) 249,58 KB |
rzepy.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 66 raz(y) 223,67 KB |
Nadkola.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 73 raz(y) 249,15 KB |
|
|
|
|
 |
Adamcuk
trochę już popisał FIAT DUKATO ll HYMER C 544

Twój sprzęt: FIAT DUKATO ll HYMER C 544
Nazwa załogi: ADAM & RENIA
|
Wysłany: 2014-05-30, 12:01
|
|
|
super sprawa , ja planuje zrobić płaską podłogę w kabinie i dopiero położyć wykładzie , a przestrzeń pod podłogą wykorzystam na niezbędne narzędzia i klucze |
|
|
|
 |
eMWu
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Gru 2010 Piwa: 11/23 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2014-05-30, 14:58
|
|
|
| tylko powstanie jeszcze bardziej klaustrofobiczna przestrzen pod alkowa. |
_________________ www.campertrip.pl |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2014-05-30, 16:08
|
|
|
Myślałem o podniesieniu podłogi lecz stwierdziłem, że i tak nie będzie płaska a poza tym nie za bardzo wiedziałem jak zgrabnie rozwiązać podłogę przy drzwiach? uskok jakiś czy stopień? a może skosik? Poza tym choć nie jestem zbyt wysoki to nie wyobrażam sobie przejścia by nie walnąć łbem w podłogę alkowy - klaustrofobicznie (jak trafnie zauważył eMWu). W ramach eksperymentów położyłem płytę wyrównującą podłogę zabudowy z kabiną, dało się przejść ale w "kucki"
W końcu odstąpiłem od tego zamiaru. |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 178/107 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2014-05-30, 17:00
|
|
|
| Adamcuk napisał/a: | super sprawa , ja planuje zrobić płaską podłogę w kabinie i dopiero położyć wykładzie , a przestrzeń pod podłogą wykorzystam na niezbędne narzędzia i klucze |
Podniesiona podłoga to supera sprawa nie trzeba przerabiać pedału gazu ,jesta miejsce na korbę od markizy i co najważniejsze jest jednakowy poziom z podłogi w kabinie i tylnej częsći kamperka.
przeróbka jest naprawdę mało pracochłonna dla zainteresowanych proszę o wiadomośc na PW wyśle zdjęcia tej przeróbki |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2014-05-30, 17:25
|
|
|
Deszcz mnie wygonił z auta. Wykładzinę można kłaść tylko przy otwartych drzwiach ...brr.
A na zdjęciu lewa strona prawie gotowa. Te jasne ślady na krawędziach wykładziny to żółta kredka, łatwo je usunąć. Pedałek też do wyczyszczenia.
lewe nadkole.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 59 raz(y) 249,68 KB |
|
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2014-05-30, 19:26
|
|
|
Podepnę się.
Poleci ktoś dywaniki do nowego Ducato? Z tego co widziałem, to chyba najlepiej na Allegro. Nie chcę gumowych, tylko np. welurowe. Może ktoś kupował i napisze że jest zadowolony, albo wkurzony? |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2014-05-30, 19:42
|
|
|
No taak. Nówka bardzo ładna i jeszcze dywaników się zachciało.
gratuluję |
|
|
|
 |
Irel
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 1,9TD 1994r CI Riviera 1000
Nazwa załogi: Ela i Irek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Gru 2011 Piwa: 54/7 Skąd: Jura Pólnocna
|
Wysłany: 2014-05-30, 22:10
|
|
|
| Ja kupowałem niedawno na "allle" do Ducato II dywanik materiałowy ( to jest taka gruba i szorstka tkanina koloru "pieprz i sól") od spodu gumowany i wmocniony ( naszyta łata) po stronie kierowcy, aby się nie przeciarał od prawej nogi naciskającej na gaz. Cena około 50PLN. Osobiscie jestem z zakupu zadowolony. |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 14 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 553/45 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2014-05-30, 22:39
|
|
|
| Johny_Walker napisał/a: | Podepnę się.
Poleci ktoś dywaniki do nowego Ducato? Z tego co widziałem, to chyba najlepiej na Allegro. Nie chcę gumowych, tylko np. welurowe. Może ktoś kupował i napisze że jest zadowolony, albo wkurzony? |
Ja kupiłem te : http://allegro.pl/dywanik...4247461705.html
Kupiłem czarne bo jasne to wiadomo tylko na chwilę . Mam czarną deskę i dodatki w kokpicie i zabudowie, więc pasuje idealnie.
Dywanik jest jeden w całości i zachodzi aż na przejście do samego progu pomiędzy kabinę a zabudowę. Bardzo dobrze się odkurza.
Jestem zadowolony
Generalnie dywaniki to tylko welurowe (im grubsze tym lepiej) bo te gumowe wynalazki to nie da się utrzymać w czystości i cały czas w kabinie jest brudno. Welur odkurzasz i jest ładnie. |
|
|
|
 |
eMWu
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Gru 2010 Piwa: 11/23 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2014-05-31, 12:01
|
|
|
| Bim napisał/a: | | Podniesiona podłoga to supera sprawa nie trzeba przerabiać pedału gazu |
lepiej przesunąc fotel kierowcy w prawą strone. wystarczy 2 cm. U siebie musialbym do wyrownania podniesc podloge o 10 cm, w tym momencie wejscie pod alkowe z kabiny przy wzroscie 180 to bedzie meka ( nie zawsze moge odsunąc spanie z alkowy i odsłonic dostep do foteli) ze o progu przy wejsciu do auta nie wspomne. Wiec u mnie sie skonczylo na dodatkowej izolacji grubosci 1 cm pod fabryczną gume. |
_________________ www.campertrip.pl |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2014-05-31, 13:16
|
|
|
Właśnie zmierzyłem różnicę wysokości podłóg w moim autku to 14 cm, byłby piękny schowek ale z chodzenia musiałbym się przestawić na pełzanie.
A o co chodzi z tym pedałem gazu? bo jakoś szczególnie nie zauważyłem wyraźnej niewygody, nawet przy trzydniowych maratonach po około 1000km. Gaz jest u mnie w wykonaniu fabrycznym. Prawą nogę mam raczej typową, jeśli chodzi o rozmiar i kształt. |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2014-06-01, 14:19
|
|
|
Noo skończyłem temat wykładziny w kabinie.
Guma też mocno trzyma się na rzepy nic się nie przesuwa, nie podwija a łatwo wyjąć by ją umyć.
Gumowa wykładzina 2.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 57 raz(y) 245,74 KB |
Gumowa wykładzina.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 59 raz(y) 225,93 KB |
Gumowa wykładzina 3.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 53 raz(y) 237,02 KB |
|
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 178/107 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2014-06-01, 15:56
|
|
|
| Skwarek napisał/a: | | A o co chodzi z tym pedałem gazu? bo jakoś szczególnie nie zauważyłem wyraźnej niewygody, nawet przy trzydniowych maratonach po około 1000km. |
Pewnie masz nr buta 48
a tu było pisane o wszelkiej maści pedałach
http://www.camperteam.pl/...ht=peda%B3+gazu |
|
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

|
Wysłany: 2014-06-02, 18:17
|
|
|
Dzięki za link do pedałków.
Numer buta 42-43, zależy jaki producent butów.
Innych wymiarów nie będę podawał |
|
|
|
 |
|
|