|
|
Ubezpieczenie |
Autor |
Wiadomość |
JanekMus
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-04-26, 12:10 Ubezpieczenie
|
|
|
Czołem, zamierzamy z narzeczoną kupić po ślubie za uzbierane pieniądze kampera T2. W związku z tym, że spodziewamy się dziecka chcielibyśmy się dowiedzieć jak to wygląda ze strony formalnej (lata spędzone w Finlandii prowadzą do paranoi ale co zrobić)? Czy można wozić dziecko w foteliku? Czy można takie auto ubezpieczyć? Itd.
Pozdrawiam Janek&Anais |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2014-04-26, 13:41
|
|
|
Kamper to zwykły samochód. Dziecko trzeba wozić w foteliku. Prawdziwą ochronę dla małych dzieci zapewnia jedynie fotelik ustawiony tyłem do kierunku jazdy i takiego szukajcie. |
|
|
|
 |
gfizyk
zaawansowany

Twój sprzęt: LMC 6400 Lord Liberty/Ducato
Nazwa załogi: Fizyki
|
Wysłany: 2014-04-26, 21:51
|
|
|
Oczywiście, że kamper to zwykły samochód. Kwestię fotelików, podobnie jak pasów regulują stosowne przepisy. Jeżeli pojazd jest zarejestrowany przed 31 grudnia 1993 roku, w części mieszkalnej pasy nie są obowiązkowe. Nie pamiętam daty do kiedy, ale w przypadku kiedy pojazd jest zarejestrowany po XII 1993r I POSIADA punkty kotwiczenia pasów - wtedy muszą być pasy.
Oczywiście, żeby fotelik spełnił swoją funkcję w 100% warto mieć pasy. Jeżeli ich nie ma - można pomyśleć o ich zamontowaniu (piszę o starszych pojazdach). Przynajmniej 2-punktowe (biodrowe).
U mnie (1990r) mam pasy biodrowe, statyczne (nie bezwładnościowe) na podwójnym siedzeniu skierowanym przodem do kierunku jazdy. Tam montuję fotelik (najmłodsza pociecha, która z niego korzysta ma 7 miesięcy). Dodatkowo zabieram ze sobą drugi fotelik, na którym może ktoś z młodszej młodzieży zasiąść ze mną w kabinie. Z uwagi na zgodność z przepisami - pozostałe osoby w części mieszkalnej nie mogą korzystać z pasów (z uwagi na brak pasów), więc nie muszą :-) |
_________________ pozdrawiam!
Grzesiek |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|