Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Niekompletna roleta - co z tym zrobić? Szukam pomysłów
Autor Wiadomość
dulare 
weteran

Twój sprzęt: LMC Liberty A 723G
Piwa: 94/83
Wysłany: 2014-04-24, 22:10   Niekompletna roleta - co z tym zrobić? Szukam pomysłów

Mam drobny kłopot z jedną z rolet / moskitier w naszej zabudowie.

Wszystkie rolety są nowe z wyjątkiem jednej - przy górnym łóżku piętrowego spania. Kłopot w tym że wygląda mi ona na niekompletną... Roleta jest szeroka i niska (około 120x40). Na aluminiowych zakończeniach moskitiery i rolety zaciemniającej jest tylko po jednym plastikowym elemencie - widoczne na zdjeciach. Na dole ten drobny "dwuteownik" ledwo trzyma się "haczyka" który jest na górze, niezależnie od tego jak próbuję je względem siebie ustawić. Efekt jest taki że wystarczy trącić i całość się rozpina a roleta z hukiem wraca na swoje miejsce (nie ma bolców które łapały by ją do prowadnic po bokach tak jak jest to rozwiązane w pozostałych roletach).

Pytanie mam następujące - czy macie pomysł jak sobie z tym kłopotliwym elementem poradzić? Mogę oczywiście wymienić roletę albo poszukać samych listw alumniowych z odpowiednimi mechanizmami, ale może jest prostsze rozwiązanie? Mnie się trochę pomysły skończyły...

IMG_20140401_114102.jpg
Plik ściągnięto 23 raz(y) 80,62 KB

IMG_20140401_114116.jpg
Plik ściągnięto 27 raz(y) 89,68 KB

IMG_20140401_114123.jpg
Plik ściągnięto 26 raz(y) 94,66 KB

Skwarek 
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Piwa: 379/167
Wysłany: 2014-04-25, 06:47   

Miałem podobny problem i naprawiłem to przy pomocy pilnika iglaka i brzeszczotu piłki do metalu. Po zdjęciu tych plastykowych zaczepów, wypiłowałem w nich głębsze haczyki, a właściwie wystarczy tylko lekka korekta. Prosto pisząc istniejące zaczepy są już tępe i trzeba je zaostrzyć pod odpowiednim kątem. :spoko Zdejmuje się wysuwając z listwy w lewo lub w prawo, trzeba tylko zdjąć jedną zaślepkę na końcu listwy. No i będzie okazja by zaczepy ustawić prawidłowo a nie tak jak jest teraz.
Postaw piwo autorowi tego posta

dulare 
weteran

Twój sprzęt: LMC Liberty A 723G
Piwa: 94/83
Wysłany: 2014-04-25, 07:15   

W momencie robienia zdjęć były rozjechane bo kombinowałem :)

Obejrzę sprawę "zaostrzenia" - jak już się będą trzymać siebie to kolejnym kłopotem jest to że roleta wyciąga mi moskitierę (ma silniejszą sprężynę a bolców bocznych brak żeby trzymało się na zadanej wysokości). Obawiem się też że "zaostrzenie" nie rozwiaże sprawy szczeliny między listwami aluminiowymi - zastanawiam się czy to będzie problem gdzieś gdzie są owady typu komary :confused

Skwarek 
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Piwa: 379/167
Wysłany: 2014-04-25, 07:23   

No to najlepiej zdjąć całą ramkę z roletami i w wałkach na które się nawija roleta lub moskitiera są sprężyny. Odpowiednio je ustawiając można uzyskać równowagę między naprężeniem rolet. Domyślisz się jak gdy zdemontujesz , jest mi trudno to opisać ;) . szczelinę może zlikwidujesz gdybyś obrócił o 180 st. dolny element zaczepu.
Postaw piwo autorowi tego posta

ferguson 
zaawansowany

Twój sprzęt: Nissan Urvan 4x4
Piwa: 5/1
Wysłany: 2014-04-25, 07:27   

Regulacja naciągu sprężyny powinna być na jednym z końców górnej maskownicy, po zdjęciu jednego z boków.

Odpowiedz do tematu