Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ogrzewanie nadmuchowe Trumatik
Autor Wiadomość
COLA 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 1,9 TD
Wysłany: 2014-04-13, 17:15   Ogrzewanie nadmuchowe Trumatik

Witam zakładam nowy temat dotyczący ogrzewania nadmuchowego , ponieważ czytałem trochę na forum ale nie znalazłem rzeczy , które mnie dotyczą , więc proszę o pomoc. Po rozpracowaniu bojlera zająłem się następną rzeczą , którą chciałbym reanimować . W moim piecu do ogrzewania nie dzieje się nic , zmieniłem baterie w małym urządzonku i nic , więc poszedłem dalej , wyciągnąłem piec z zabudowy choć nie było łatwo [zapieczona nakrętka gazowa na przewodzie od spodu ]. Moje pytanie od czego zacząć czyszczenie i sprawdzanie tego urządzenia aby namierzyć usterkę i jak zdiagnozować czy urządzenie elektroniczne z bateriami jest sprawne , zadziwił mnie także fakt iż do pieca gazowego nie jest podłączony żaden prąd z zewnątrz ani 230 ani 12 volt czy tak ma być . Elektryka dochodzi tylko do dmuchawy i ta działa wraz z regulatorem
Postaw piwo autorowi tego posta

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 78/63
Wysłany: 2014-04-13, 20:39   

Jak masz elektronikę z baterią - to po co ci coś więcej ?Służy tylko do tego by dać iskrę do zapalenia palnika. To nie jest piec ogrzewania postojowego na paliwo ciekłe - tylko piec gazowy. PIekarnik, no ... po prostu :)
POdaj typ rocznik urządzenia, ktoś ci na pewno dopomoże.

COLA 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2014-04-19, 21:48   

Rozebrałem mój piec na części i po kolei okazało się że przewód idący do termopary jest przerwany a azbestowa koszulka skruszyła się , cały przełącznik wypłukałem w wd i przeczyściłem , przewody od baterii też poprzerywane , ale jak je zwarłem zaczęła przeskakiwać iskra więc staram się po kolei te usterki usunąć i tylko zastanawiam się w jaką koszulkę umieścić przewód od termopary żeby się nie stopiła :shock:

Bronek 
Kombatant

Piwa: 475/981
Wysłany: 2014-04-19, 21:53   

To sie chyba preszpan nazywa. Takie sztywne rurki do 100 st C. Termokurczliwe osłonki tez powinny byc niepalne.

sklep z koszulkami

COLA 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2014-04-19, 22:05   

a powiedz mi gdzie szukać takich koszulek

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Wysłany: 2014-04-19, 22:31   

Preszpan się sfajczy.
Termokurczki nie wytrzymają - one izolują elektrycznie ale fajczą się szybko :)
Teflon, koszulki teflonowe są do dostania, jak nie trafisz na rozmiar to szukaj przewodów o odpowiedniej średnicy w takiej izolacji.
Kapton - taśma kaptonowa, bardzo popularny w elektronice wynalazek.
Demo
na allegro od 8 PLN.
izolacje z włókna szklanego- charakterystyczny brudnobiały kolor.

Link od Bronka - bardzo ciekawy.
Radzę popytać o takie izolacje:
a) W SERWISACH AGD albo u rzemieślników gdzie serwisują piekarniki i bojlery... tam chyba na bank znajdziesz być może ze free jak z jakiegoś szrotu ci odetną...
b) w sklepach elektronicznych
c) w takich bardziej zaawansowanych elektrotechnicznych

Dokładnie w tej kolejności.

COLA 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2014-04-20, 17:02   

A gdybym znalazł odpowiedni kawałem przewodu w koszulce niepalnej , to czy można obciąć stary przewód od elektrody i nowy dolutować czy zmieni się coś w parametrach elektrody

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Wysłany: 2014-04-22, 21:14   

COLA napisał/a:
A gdybym znalazł odpowiedni kawałem przewodu w koszulce niepalnej , to czy można obciąć stary przewód od elektrody i nowy dolutować czy zmieni się coś w parametrach elektrody

Cola... to trochę jak wróżenie z fusów :)
Teoretycznie nie powinno się nic zmienić, ale... termopary bywają różne, różne bywają rozwiązania połączeń... to jest element który generuje potencjał kilkudziesięciu miliwoltów - albo mniej - bardzo łatwo zgubić to na kablach, zwłaszcza niezręcznie polutowanych. o ile takowe się lutuje. Dlatego najlepiej wymieniać całość bo była opracowania i testowana przez producenta do tego by tworzyć określony potencjał.
Jeśli połaczenie kabla z termoparą było izolowane to i tak musiałbyś szukać dalej kawałka izolacji - niezależnie od wymiany przewodu. I w zasadzie tego kierunku bym się trzymał...

Pewnie zrąbią mnie znów że się wymądrzam... ale...co tam :-P
Jeśli chcesz się zdecydować na wymiane - to przede wszystkim sprawdź jakie napięcie generuje termopara, przy jakim napięciu zabezpieczenie działa. Podłącz dobry miernik do przewodów termopary na ich końcu - nie chłam za 15-20 PLN tylko naprawdę coś lepszego, ustaw skalę na miliwolty - i przygrzej termoparę symulując jej normalne warunki pracy. Staraj się odczytać napięcie przy jakim elektrozawór załapie i będzie trzymał - względnie (łatwiej usłyszeć) po zgaszeniu gazu przy malejącym napięciu - przy jakim napięciu zawór spadnie i odetnie. mając obie wartości (będą się różnić od siebie) ) będziesz wiedział wszystko o termoparze :-P
Wiedząc to możesz wymieniać przewody - jak coś nie będzie działać to łatwiej ci będzie potem ustalić w którym kierunku schrzaniłeś. Oryginalnych przewodów DLA TEGO WŁAŚNIE POWODU radzę nie ciąć - tylko odlutowywać, odkręcać, odginać(whatever) w oryginalnych punktach.

COLA 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2014-04-23, 20:19   

Dzięki za podpowiedz ale właśnie u mnie przewód od termopary jest już urwany i prawdopodobnie będę musiał kupić nową bo tak jak wspomniałeś lutowanie i łączenie nie zda relacji , więc drugie pytanie gdzie szukać takiej elektrody , czy jest to typowe urządzenie czy musi być preferowane do tego urządzenia

krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
Piwa: 58/6
Wysłany: 2014-04-23, 20:22   

termopara uniwersalna chodzi na allegro po ok 20 zł - nie warto cudować z lutowaniem

Jest tak jak mówi krimar.

Brat napisał/a:
(...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... ;)

COLA 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2014-04-23, 20:46   

Jutro sprawdzę jaki mam model piecyka i będę szukał termopary

kaimar 
weteran
kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Piwa: 89/3
Wysłany: 2014-04-23, 21:07   

krimar napisał/a:
termopara uniwersalna chodzi na allegro po ok 20 zł

Oryginalna termopara kosztuje kilkanaście euro.

COLA 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2014-04-24, 05:41   

A gdzie najlepiej szukać

Odpowiedz do tematu