|
|
|
Nowa instalacja elektryki w kamperze |
| Autor |
Wiadomość |
Adecneo
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-04-19, 23:36 Nowa instalacja elektryki w kamperze
|
|
|
Witam po długiej przerwie.
Ponieważ w moim kamperku, elektryka sterująca ma już za sobą prawię ćwierć wieku, to chciałbym ją trochę odnowić. Przewody i oświetlenie już powymieniałem w zeszłym sezonie, ale dalej mnie trapi sterowanie tym wszystkim.
Ostatnio na necie spotkałem się z nowymi panelami CBE http://www.camperonline.i...edi&IdNews=2068
Czy warto czegoś takiego poszukać i zamontować? Czy lepiej skorzystać z jakiegoś rozwiązania gotowego i łatwiejszego?
W moim kamperze taki panel powinien obsługiwać:
2 Panele słoneczne
Agregat prądotwórczy
Ładowanie z zewnątrz
3 akumulatory, (silnik, pokładowy i 3 pod telewizję)
przetwornice napięcia
Oświetlenie
Poziomy wód z sygnalizacją
Ogrzewanie, sterował temperaturą
Pompę wody
Wiem że to trochę za duże wymagania, ale cóż, każdy ma swoje hobby i chce coś unikalnego. |
|
|
|
 |
krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
|
Wysłany: 2014-04-20, 11:03
|
|
|
Nie wiem czy to dobry pomysł, bo jak taki panel siądzie to nie masz niczego - ani ogrzewania, ani ładowania, ani poziomu płynów, ani pompy.
Gdy każda funkcja sterowana jest przez niezależne urządzenie wszystkie naraz raczej nie padną. |
_________________ Krawat dodaje szyku.
| Tadeusz napisał/a: |
Jest tak jak mówi krimar. |
| Brat napisał/a: | (...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... |
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|