|
|
|
czy warto kupić - 1981 z przebiegiem 75 tys |
| Autor |
Wiadomość |
jacek13bębnów
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: volvo 850
Nazwa załogi: 13 bębnów
|
|
|
|
 |
krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
|
Wysłany: 2014-04-20, 13:00
|
|
|
podwozie 1981, zabudowa ponoć lata 90-te, zarejestrowany jako ciężarowy = policjant zabiera dowód przy pierwszej kontroli, cena wygórowana, masa prawdopodobnie ok 4 ton
osobiście preferowałbym coś co wyszło w jednym kawałku z fabryki i jest w miarę kompletne, a nie szczepana z 2 róznych, jeśli to ma być LT, to raczej turbo, a jeśli wolnossak to bez alkowy, ale jakaś westfalia w blaszaku
opowieści sprzedającego: "Ze względu na wiek, oryginalność i stan auta jest też możliwość zarejestrowania go jako zabytku (żółte tablice), co daje parę ciekawych przywilejów." można między bajki włożyć, bo pojazd raczej nie jest co najmniej w 75% w stanie jakim wyszedł z fabryki |
_________________ Krawat dodaje szyku.
| Tadeusz napisał/a: |
Jest tak jak mówi krimar. |
| Brat napisał/a: | (...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... |
|
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 638/977 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2014-04-21, 10:47
|
|
|
| krimar napisał/a: | | zarejestrowany jako ciężarowy = policjant zabiera dowód przy pierwszej kontroli, |
za co ?na jakiej podstawie ?
pytam, bp znam wiele kamperków i starych i...bardzo świeżych, zarejestrowanych jako ciężarowe , i mimo wielu kontroli, nic nikomu nie zabrali..
mój eLTeczek tez był tak zarejestrowany... zwiedziłem nim pół europy , również z wieloma kontrolami...
raz nawet Policjant się śmiał..mówiąc...''no tak, ciężarowy, meble wozi'' |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
Brat
Kombatant

Twój sprzęt: Merc310D/1995, Europa560
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Cze 2011 Piwa: 194/927 Skąd: San Escobar
|
Wysłany: 2014-04-21, 10:55
|
|
|
No właśnie ... kodi się myli ! |
_________________ Marian
 |
|
|
|
 |
krimar
Kombatant

|
Wysłany: 2014-04-21, 20:31
|
|
|
| Cytat: | | za co ?na jakiej podstawie ? |
Art 132 ust 1 pkt 7 PORD (Dz. U. 2012.0.1137)
| gino napisał/a: | | ''no tak, ciężarowy, meble wozi' |
dziwne, że nie zauważył braku trwałej przegrody między szoferką, a przestrzenią bagażową (chyba że taką miałeś)
mi kiedyś zabrali dowód za brak kratki w ciężarowej nubirze. |
| Brat napisał/a: | (...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... |
|
|
|
|
 |
Bogusław i Ewa
weteran

Twój sprzęt: Fiat Ducato HYMER PREMIUM 678 TRAMP
Nazwa załogi: EB
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Kwi 2010 Piwa: 75/27 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2014-04-22, 09:47
|
|
|
Według mnie jest bardzo fajny.Jeśli w realu prezentuje się tak jak na foto to warto obejrzeć,potargować i może kupić,powodzenia |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2014-04-22, 10:53 Re: czy warto kupić - 1981 z przebiegiem 75 tys
|
|
|
Nigdy nie kupiłbym samochodu od kogoś, kto twierdzi, że 1981 rocznik będący w stanie jak na zdjęciach (z pewnością nie stał w muzeum) ma przebieg 75000 km. Dla mnie to jest równoznaczne z tym, że ktoś mi prosto w oczy krzyczy "Jestem oszustem, a Ty jesteś durniem który wierzy w bajki!". Patrząc na stopień zużycia kierownicy i pedałów przebieg oceniam na minimum 200-300 tys. Jeśli ktoś oszukuje na małych rzeczach, to nie warto ufać w pozostałych.
Wiele osób woli być naiwnymi i z dozą sporego wysiłku wyłączają logiczne myślenie. No cóż... |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

|
Wysłany: 2014-04-22, 12:32
|
|
|
| krimar napisał/a: | | Dz. U. 2012.0.1137) |
zapomniałeś o autkach zarejestrowanych przed 2012r...
jak LTczki, jak T3jki czy...nawet ŻUKI blaszaczki czy Nyski i inne autka ...
a w Nubirze to co innego...jest to przekwalifikowanie osobówki na ciężarówkę, i owa kratka do tej przeróbki MUSI być , więc jej brak był od razu widoczny...
a dostawczaki były zarówno ze ścianą jak i bez niej... | Johny_Walker napisał/a: | | Nigdy nie kupiłbym samochodu od kogoś, kto twierdzi, że 1981 rocznik będący w stanie jak na zdjęciach (z pewnością nie stał w muzeum) ma przebieg 75000 km. Dla mnie to jest równoznaczne z tym, że ktoś mi prosto w oczy krzyczy "Jestem oszustem, a Ty jesteś durniem który wierzy w bajki!" |
Johny... dla mnie nie jest ważny przebieg na liczniku, czy historyjki właściciela..
tylko faktyczny stan techniczny
dlatego, Ty uważałbyś mnie za naiwnego durnia, bo ja...nawet nie zapytałbym czy ten przebieg jest prawdziwy czy nie
dla mnie 200 czy 300 tys nie wyklucza samochodu...400 tez nie....
a może być owe 71tyś..i autko może być padaczką
wiem coś o tym...
mam przykład 2 letniej renówki clio zajeżdżanej przez sąsiada , która umyta ''dla oka'' wygląda nieźle, wgląd do książki serwisowej tez będzie satysfakcjonujący....a w rzeczywistości sypie się na potęgę ..
a tak wygląda wnętrze samochodu którym ja jeżdżę,25letniego po 366tys kilometrów
i stan techniczny jest nienaganny
DSC00921 (Medium).JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 42 raz(y) 133,47 KB |
DSC00923 (Medium).JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 40 raz(y) 130,22 KB |
DSC00926 (Medium).JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 43 raz(y) 140,26 KB |
DSC00927 (Medium).JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 46 raz(y) 140,92 KB |
DSC00936 (Medium).JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 51 raz(y) 141,76 KB |
DSC00929 (Medium).JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 40 raz(y) 176,35 KB |
DSC00925 (Medium).JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 32 raz(y) 155,85 KB |
DSC00938 (Medium).JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 43 raz(y) 112,37 KB |
|
#CamperMajstry |
| Ostatnio zmieniony przez gino 2014-04-22, 12:33, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bigos
stary wyga

Twój sprzęt: Ducato Fendt
Nazwa załogi: GRZEŚKI
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Sty 2013 Piwa: 37/20 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-04-22, 12:32 Re: czy warto kupić - 1981 z przebiegiem 75 tys
|
|
|
| Johny_Walker napisał/a: |
Nigdy nie kupiłbym samochodu od kogoś, kto twierdzi, że 1981 rocznik będący w stanie jak na zdjęciach (z pewnością nie stał w muzeum) ma przebieg 75000 km. Dla mnie to jest równoznaczne z tym, że ktoś mi prosto w oczy krzyczy "Jestem oszustem, a Ty jesteś durniem który wierzy w bajki!". Patrząc na stopień zużycia kierownicy i pedałów przebieg oceniam na minimum 200-300 tys. Jeśli ktoś oszukuje na małych rzeczach, to nie warto ufać w pozostałych.
Wiele osób woli być naiwnymi i z dozą sporego wysiłku wyłączają logiczne myślenie. No cóż... |
Spokojnie z tymi osądami , sprzedający może posiadać taką wiedzę i powtarza ja po poprzednim właścicielu. |
_________________ Zapalony kajakarz
www.splywy.jimdo.com
Szef załogi Grześki |
|
|
|
 |
Jaan
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-04-22, 17:40
|
|
|
krimar, gino, w sprawie przegrody:
Rozporządzenie Min. Infrastr. z 31/12/2002 ze zmianami w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (link do tekstu jednolitego z 2013 r.):
"§ 8. 4. Wnętrze kabiny kierowcy oraz pomieszczenia przeznaczonego do przewozu osób powinno odpowiadać następującym warunkom: (...) 7) w samochodzie ciężarowym powinno być oddzielone od przestrzeni ładunkowej trwałą przegrodą o odpowiedniej wytrzymałości; przepis stosuje się do samochodu ciężarowego zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 29 maja 1999 r.;". |
|
|
|
 |
krimar
Kombatant

|
Wysłany: 2014-04-22, 18:56
|
|
|
Jak ktoś zdejmuje z ciężarówki pakę, a następnie wsadza na tak powstały widelec zabudowę z jakiegoś kampera przewidzianą do zupełnie innego podwozia, to wpis w dowodzie "ciężarowy" rodzi uzasadnione przypuszczenia, że dane zawarte w dowodzie nie odpowiadają stanowi faktycznemu. (co stanowi wystarczającą przesłankę do zatrzymania dowodu)
Oryginalne podwozie musiało mieć wyższą szoferkę - widać to po sztukowaniu pod alkową.
| gino napisał/a: | krimar napisał/a:
Dz. U. 2012.0.1137)
zapomniałeś o autkach zarejestrowanych przed 2012r... |
Art 132 ust 1 pkt 7 PORD w nie zmienionej wersji istnieje od 1997 (Dz.U. 1997 nr 98 poz. 602) i nie ma to nic wspólnego z datą rejestracji pojazdu. |
|
|
|
|
 |
Rowerek
weteran

Twój sprzęt: FIAT DUCATO KNAUS SUN-TRAVELLER 658 LG
Nazwa załogi: Marek i MałgoŻata
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Cze 2012 Piwa: 28/4 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2014-04-22, 18:59
|
|
|
| 75 tys to pewnie nie ma ale to mocny samochód wygląda na fotach dobrze |
|
|
|
 |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2014-04-22, 19:09
|
|
|
gino, radio Tobie zajumali?
|
|
|
|
 |
krimar
Kombatant

|
Wysłany: 2014-04-22, 19:24
|
|
|
| 75 tys to pewnie aktualny stan licznika (w starych LTekach licznik był 5-cyfrowy) |
|
|
|
|
 |
gino
Kombatant

|
Wysłany: 2014-04-22, 22:28
|
|
|
| Fux napisał/a: | gino, radio Tobie zajumali?
| a co w tym śmiesznego ? | krimar napisał/a: | | Jak ktoś zdejmuje z ciężarówki pakę, a następnie wsadza na tak powstały widelec zabudowę z jakiegoś kampera przewidzianą do zupełnie innego podwozia, to wpis w dowodzie "ciężarowy" rodzi uzasadnione przypuszczenia, że dane zawarte w dowodzie nie odpowiadają stanowi faktycznemu. (co stanowi wystarczającą przesłankę do zatrzymania dowodu) |
Krimarku...
jak Ty brniesz....
przecież w ogłoszeniu jest napisane wyraźnie
| Cytat: | | zarejestrowany jest jako ciężarowy i na 5 osób |
więc jakie ''przesłanki''
towar może wozić w siedzeniach zabudowy , będzie tam zabezpieczony..
5 osób też może wieźć
|
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|