|
|
|
Wskaźnik naładowania aku - problem |
| Autor |
Wiadomość |
marcincin
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 442 NK - 2019
Nazwa załogi: MIK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Sty 2013 Piwa: 51/37 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2014-05-31, 22:51 Wskaźnik naładowania aku - problem
|
|
|
Witam
Po ostatnim wyjeździe zauważyłem problem ze wskaźnikiem naładowania aku samochodowego. Po zaparkowaniu, rozpakowaniu, ... i wciśnięciu przycisku sprawdzenia stanu aku samochodowego wskaźnik pokazał 11V, po chwili 10 i po kolejnej chwili 0 i podświetlenie wskaźnika zgasło. Aku samochodowy był naładowany (po podróży) - zmierzyłem woltomierzem - pokazał 12,5V. Dzisiaj powróciłem do tematu i posprawdzałem kilka elementów. Myślałem, że problem jest w samym woltomierzu, ale ten trop został obalony - działa prawidłowo - jak kamper jest podłączony do 220V lub pracuje alternator po wciśnięciu przycisku woltomierz jest podświetlany i pokazuje ok 14V. Posprawdzałem wszystkie bezpieiczniki na płycie czołowej energobloku, obok energobloku oraz dwa bezpieczniki znajdujące się obok aku samochodowego - wszystkie sprawne. Od plusa aku samochodowego odchodzą trzy kable (gruby do rozrucznika, średni z bezpiecznikiem 50A - prawdopodobnie ten kabel łączy aku z energoblokiem, cienki z bezpieczikiem 20A - jest to chyba kabel do ładowania akumulatora). Wygląda na to, że energoblok pracuje prawidłowo - jak kamper jest podłączony do 220 aku samochodowy otrzymuje napięcie 13,8W najcieńszym kablem.
Wygląda na to, że od strony funkcjonalnej cały system dział prawidłowo - aku jest ładowany z 220, sam woltomierz działa (jak pracuje silnik lub kamper jest podłączony do 220V), aku samochodowy jest naładowany (12,5V - nie ma problemu z odpaleniem samochodu), solar ładuje aku poodładowy, wskaźnik aku pokładowego działa prawidłowo. W trakcie testów trzy razy zaobserwowałem, że wskaźnik pokazał na chwilę 11V a żarówka podświetlająca woltomierz swieciła zauważalnie słabiej i gasła. Mój energoblok to EBL 99 a zabudowa Hymer 622 cl. Nie dokopałem się jeszcze do schematu, ale obstawiam, że z energobloku do woltomierza poprowadzono jeden kabel sygnałowy i coś jest nie tak w samym energobloku (ale może się mylę). Miał ktoś podobne objawy? Co można jeszcze sprawdzić? |
_________________ Marcincin
 |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2014-06-01, 09:36
|
|
|
Wymontuj i sprawdź akumulator samochodowy.
Jeśli Ci się chce, to sprawdź jego rzeczywistą pojemność. Wymontowany naładuj przez noc prostownikiem. Podłącz później odbiornik o znanej mocy np. ja do żelowego 7Ah podłączałem żarówkę halogenową 50 W. Mierzysz czas świecenia żarówki do momentu kiedy napięcie spadnie do 10,5V. Uważaj, aby nie dłużej, bo zniszczysz akumulator. |
|
|
|
 |
marcincin
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 442 NK - 2019
Nazwa załogi: MIK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Sty 2013 Piwa: 51/37 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2014-06-15, 23:03
|
|
|
Znalazłem i naprawiłem usterkę. Tak jak podejrzewałem akumulator nie był problemem, choć usterka przyspieszyła decyzję o zakupie nowego aku do kamepra, aku z kampera powędrował do innego samochodu. Po zamontowaniu nowego aku objawy były dokładnie takie same - wskaźnik czasami działał, czasami nie - podobnie jak lodówka przy włączonym silniku. Po analizie schematu energobloku zacząłem sprawdzać połączenia energobloku z akumulatorem pokładowym. Okazało się, że w połączeniu w gnieździe energobloku z akumulatorem nie było właściwego styku. Po rozebraniu wtyczki i poprawieniu połączenia instalacja ponownie zaczęła "banglać" . Przy okazji poznałem schemat energobloku i układ kabli w mojej zabudowie. |
_________________ Marcincin
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|