Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wskaźnik naładowania aku - problem
Autor Wiadomość
marcincin 
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 442 NK - 2019
Nazwa załogi: MIK
Piwa: 51/37
Wysłany: 2014-05-31, 22:51   Wskaźnik naładowania aku - problem

Witam

Po ostatnim wyjeździe zauważyłem problem ze wskaźnikiem naładowania aku samochodowego. Po zaparkowaniu, rozpakowaniu, ... i wciśnięciu przycisku sprawdzenia stanu aku samochodowego wskaźnik pokazał 11V, po chwili 10 i po kolejnej chwili 0 i podświetlenie wskaźnika zgasło. Aku samochodowy był naładowany (po podróży) - zmierzyłem woltomierzem - pokazał 12,5V. Dzisiaj powróciłem do tematu i posprawdzałem kilka elementów. Myślałem, że problem jest w samym woltomierzu, ale ten trop został obalony - działa prawidłowo - jak kamper jest podłączony do 220V lub pracuje alternator po wciśnięciu przycisku woltomierz jest podświetlany i pokazuje ok 14V. Posprawdzałem wszystkie bezpieiczniki na płycie czołowej energobloku, obok energobloku oraz dwa bezpieczniki znajdujące się obok aku samochodowego - wszystkie sprawne. Od plusa aku samochodowego odchodzą trzy kable (gruby do rozrucznika, średni z bezpiecznikiem 50A - prawdopodobnie ten kabel łączy aku z energoblokiem, cienki z bezpieczikiem 20A - jest to chyba kabel do ładowania akumulatora). Wygląda na to, że energoblok pracuje prawidłowo - jak kamper jest podłączony do 220 aku samochodowy otrzymuje napięcie 13,8W najcieńszym kablem.
Wygląda na to, że od strony funkcjonalnej cały system dział prawidłowo - aku jest ładowany z 220, sam woltomierz działa (jak pracuje silnik lub kamper jest podłączony do 220V), aku samochodowy jest naładowany (12,5V - nie ma problemu z odpaleniem samochodu), solar ładuje aku poodładowy, wskaźnik aku pokładowego działa prawidłowo. W trakcie testów trzy razy zaobserwowałem, że wskaźnik pokazał na chwilę 11V a żarówka podświetlająca woltomierz swieciła zauważalnie słabiej i gasła. Mój energoblok to EBL 99 a zabudowa Hymer 622 cl. Nie dokopałem się jeszcze do schematu, ale obstawiam, że z energobloku do woltomierza poprowadzono jeden kabel sygnałowy i coś jest nie tak w samym energobloku (ale może się mylę). Miał ktoś podobne objawy? Co można jeszcze sprawdzić?

Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2014-06-01, 09:36   

Wymontuj i sprawdź akumulator samochodowy.
Jeśli Ci się chce, to sprawdź jego rzeczywistą pojemność. Wymontowany naładuj przez noc prostownikiem. Podłącz później odbiornik o znanej mocy np. ja do żelowego 7Ah podłączałem żarówkę halogenową 50 W. Mierzysz czas świecenia żarówki do momentu kiedy napięcie spadnie do 10,5V. Uważaj, aby nie dłużej, bo zniszczysz akumulator.
Postaw piwo autorowi tego posta

marcincin 
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 442 NK - 2019
Nazwa załogi: MIK
Piwa: 51/37
Wysłany: 2014-06-15, 23:03   

Znalazłem i naprawiłem usterkę. Tak jak podejrzewałem akumulator nie był problemem, choć usterka przyspieszyła decyzję o zakupie nowego aku do kamepra, aku z kampera powędrował do innego samochodu. Po zamontowaniu nowego aku objawy były dokładnie takie same - wskaźnik czasami działał, czasami nie - podobnie jak lodówka przy włączonym silniku. Po analizie schematu energobloku zacząłem sprawdzać połączenia energobloku z akumulatorem pokładowym. Okazało się, że w połączeniu w gnieździe energobloku z akumulatorem nie było właściwego styku. Po rozebraniu wtyczki i poprawieniu połączenia instalacja ponownie zaczęła "banglać" :) . Przy okazji poznałem schemat energobloku i układ kabli w mojej zabudowie.

Odpowiedz do tematu