Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wypożyczalnie samochodów przy kempingach
Autor Wiadomość
joko 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Piwa: 546/45
Wysłany: 2014-05-03, 14:25   Wypożyczalnie samochodów przy kempingach

Chciałbym zapytać bywalców kempingów glównie południowej francji i włoch , jak wygląda tam możliwość wypożyczenia samochodu osobowego na czas pobytu na kempingu .
Chodzi mi o to czy są kempingi które oferują taką opcję na miejscu , bez potrzeby szukania na zewnątrz. O francję i włochy pytam jako że są to miejsca w których z racji wysokiego ryzyka kradzieży i lokalnych przepisów pobyt na kempingu jest raczej wskazany, ale oczywiście interesują mnie również inne kraje.
W praktyce widzę to tak, że zatrzymuję się na wybranym kempingu na dwa trzy dni i na czas pobytu wynajmuję sobie osobówkę , którą używam do zwiedzania okolicy a kamper stoi sobie bezpiecznie. Wszystkie formalności związane z pobytem na kempingu oraz wynajmem samochodu załatwiam w jednym miejscu .
Postaw piwo autorowi tego posta

koko 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Piwa: 71/31
Wysłany: 2014-05-04, 14:14   

Przeważnie właściciele-obsługa pomogą i auto przyjedzie na camping zawsze tak miałem nie było problemów. Co prawda formalności są osobne ale to nie problem
Używam skutera Honda 125 PCX

Rawic 
Kombatant

Twój sprzęt: Hymer Tramp CL 698
Nazwa załogi: Ewa,Karolina,Zbyszek
Piwa: 53/3
Wysłany: 2014-05-04, 16:40   

Joko witam Cię po długiej przerwie, Joko przeważnie jest tak jak pisze Koko, ale gdybyś chciał spróbować inaczej, to proponuję komunikację publiczną, przeważnie przy kempingach są przystanki autobusów czy tramwajów wodnych- zatoka St.Tropez, Wenecja. :spoko

joko 
Kombatant

Wysłany: 2014-05-04, 20:58   

koko napisał/a:
Przeważnie właściciele-obsługa pomogą i auto przyjedzie na camping zawsze tak miałem nie było problemów. Co prawda formalności są osobne ale to nie problem

Dzięki Koko . Oczywiście to że przy takim rozwiązaniu trzeba załatwiać osobne formalności nie stanowi problemu , ważniejsze że nie trzeba już za tym biegać , szukać . Rozumiem , że działa to na podobnej zasadzie jak wynajem samochodu przy pobycie w hotelu, czyli podstawiają i odbierają na koniec.
Zastanawiam się również czy fakt, że samochód pochodzi z zewnętrznej wypożyczalni nie generuje dodatkowych kosztów w postaci opłaty za drugie miejsce parkingowe na kempingu (chyba że parkuje się go na jakimś zewnętrznym pobliskim parkingu).
Przeglądałem dzisiaj oferty włoskich kempingów i znalazłem kilka , które w ofercie poza wynajmem rowerów mają napisane że wynajmują również samochody ale jak to w praktyce wygląda to nie mam pojęcia.
Ja sobie to wymyśliłem tak, że jeżeli kemping ma własne samochody do wypożyczenia to mają one swoje miejsca parkingowe i takie rozwiązanie jest po prostu wygodne.
W zeszłym roku na Majorce miałem wynajęty samochód praktycznie przez cały pobyt i wszystko było fajnie tylko jak się wieczorem wracało to znalezienie miejsca aby zaparkować pod hotelem lub w jego pobliżu graniczyło z cudem.
Wiem, że nie można mieć wszystkiego ale jak jest możliwość aby sobie życie (i wypoczynek) ułatwić to czemu nie :ok

Własny środek lokomocji w postaci skuterka czy motorka jest super, ale w moim przypadku, przynajmniej jeszcze przez jakiś czas nie jest to rozwiązanie problemu, bo załoga jest 3-osobowa (kilka wycieczek będzie z nami jeździł syn, aż do czasu kiedy nie stwierdzi , że ze staruszkami to obciach :szeroki_usmiech )
Jak będziemy podróżować tylko w dwójkę to sprawię sobie jakiegoś jednoślada i będzie po problemie, ale póki co to wynajem samochodu jest najlepszym wyjściem.

joko 
Kombatant

Wysłany: 2014-05-04, 21:12   

Rawi napisał/a:
Joko witam Cię po długiej przerwie, Joko przeważnie jest tak jak pisze Koko, ale gdybyś chciał spróbować inaczej, to proponuję komunikację publiczną, przeważnie przy kempingach są przystanki autobusów czy tramwajów wodnych- zatoka St.Tropez, Wenecja. :spoko

Zbyszku również witam i pozdrawiam :spoko . Widzę że zmodyfikowałeś nick'a ;)
Nie wzbraniam się od komunikacji publicznej i pewnie w wielu przypadkach tak to trzeba będzie rozwiązywać (a niekiedy będzie to rozwiązanie jedynie słuszne, np.Rzym), ale taka mobilna niezależność jest zawsze lepsza .
Ponieważ najbardziej odpowiada mi taka forma podróży kamperem, która zakłada częste zmiany miejsca pobytu (jestem wiercipiętą i nie lubię długo siedzieć w jednym miejscu) i zwiedzanie możliwie największej po drodze, dlatego takich przypadków , kiedy będzie mi potrzebny samochód z wypożyczalni nie będzie zbyt wiele, ale chciałem po prostu wiedzieć , czy w planie wycieczek mogę brać takie rozwiązanie pod uwagę.

Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2014-05-04, 21:38   

koko napisał/a:

Wchodzi do garażu z lusterkami, czy odkręcasz?

Endi 
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Piwa: 315/492
Wysłany: 2014-05-04, 21:42   

joko napisał/a:
czy w planie wycieczek mogę brać takie rozwiązanie pod uwagę.

A czy takie rozwiązanie brałeś pod uwagę ? :)

Bierz Porsiaka na lawetę i w drogę... :spoko

W drodze na wakacje.jpg
Plik ściągnięto 4803 raz(y) 61,15 KB

joko 
Kombatant

Wysłany: 2014-05-04, 22:17   

Cytat:
A czy takie rozwiązanie brałeś pod uwagę ?

Pewnie że brałem :spoko ...... ale jest przynajmniej kilka problemów niestety :

1. nie puszcza mnie dowód rejestracyjny (DMC przyczepy)
2. nie puszcza mnie prawko (DMC kampera + przyczepy)
3. taki długi pociąg nie jest praktyczny w podrózy
4. szkoda mi Prosiaka aby go tak ciągać po świecie na lawecie
5. zabili by mnie na pierwszym kempingu na którym bym go odpalił (mam założony bypass na wydechu :szeroki_usmiech )
6. ukradli by mi go z lawety na pierwszych światłach na których zatrzymał bym się w Palermo
7. odebrała by mi go włoska policja za drastyczne przekroczenie prędkości

Poza tym Prosiaka do Włoch to tak jak Rabina do Mekki :-P
Byłem raz Prosiakiem w Wenecji i trafiłem przynajmniej na trzech takich co koniecznie chcieli mi udowodnić że Ferrari też daje rady :haha: ...... no daje rady, fakt, tylko co z tego jak przy 270km/h mijasz tablicę "ALT Stazione 1000m" :gwm

Endi 
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Piwa: 315/492
Wysłany: 2014-05-04, 22:53   

Nie no Prosiakiem się tak nie jeżdzi. Prosiakiem się jedzie ...wolniutko, elegancko z odkrytym dachem jak na Lazurowym przystało. Co najwyżej pomruczeć wydechem można... bo wiadomo - Prosiak ma kopa i byle fiutek mu nie podskoczy... :szeroki_usmiech

Ja bym jednak zabrał gadzinę, szkoda aby tam sam stał w "chlewiku" ;)

koko 
Kombatant

Wysłany: 2014-05-05, 18:57   

nie spotkałem się by dodatkowy (wypożyczony) samochód stanowił problem na campingu

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 108/7
Wysłany: 2014-05-06, 14:51   

Endi napisał/a:
joko napisał/a:
czy w planie wycieczek mogę brać takie rozwiązanie pod uwagę.

A czy takie rozwiązanie brałeś pod uwagę ? :)

Jest ciekawe rozwiązanie jakieiś firmy z Anglii (była o tym notka kilka miesięcy temu w PC) holowanie za camperem małego autka na specjalnym sztywnym holu. Mają rozwiązania dedykowane dla Fiata 500, Vw up itp. Fajna sprawa. W temacie kategorii prawa jazdy to nie wiem jak to kwalifikowac, nie ciągnie się przyczepy tylko holuje auto... :wyszczerzony:

Bajaga&Instruktori

koko 
Kombatant

Wysłany: 2014-05-09, 17:59   

napisałeś holowanie zobacz przepisy dotyczące holowania?

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 246/618
Wysłany: 2014-05-09, 18:36   

Bajaga napisał/a:
holowanie za camperem małego autka na specjalnym sztywnym holu.

:bylo http://www.camperteam.pl/...ghlight=#410799

joko 
Kombatant

Wysłany: 2014-05-09, 22:52   

To jest ciekawe, bardzo szybki montaż i demontaż, podłączenie do świateł samochodu holowanego przez wyjście haka, oraz bezproblemowe cofanie (co nie we wszystkich tego typu rozwiązaniach jest takie oczywiste)

http://www.youtube.com/watch?v=uiG3GVLkLRI

Jakby coś takiego faktycznie się sprawdziło to pierdziele wypożyczalnie samochodów :mrgreen:
Ograniczenia prędkości to nie problem bo nie za bardzo widzę jak niby to ktoś miałby egzekwować . Fotoradary tego nie rozróżniają , fryzjer z suszarką kapnie się może dopiero jak się go minie, czyli za późno, a namierzyć może tylko jadący za nami .
Przyciemnić tylne szyby w holowanym autku aby nie było widać od tyłu , że kierowcy nie ma i jak działają światła to też ciężko rozróżnić czy to holowanie , czy jedzie jeden za drugim :haha:
Zakaz poruszania się po autostradach dotyczy tylko Polski, więc te parę kilometrów sobie można darować :bajer

A tutaj widać jak to jest montowane na przykładzie VW Up :

http://www.youtube.com/watch?v=Oy4YO8vtKfI

A tak na marginesie to ten VW jest to tego celu wręcz idealny, bo mały, lekki i super ekonomiczny, a z drugiej strony 4-ro osobowy, 5-cio drzwiowy z dość sporym jak na gabaryty pojazdu bagażnikiem (z pewnością lepszy jak Smart)
Nie dawno dali mi takiego w jednym serwisie jako zastępcze i byłem bardzo pozytywnie zaskoczony, a jako że młody teraz prawko robi to nawet tak rozmawialiśmy wtedy, że jako pierwsze autko miałby takiego grzdyla jak znalazł :lol:
Teraz w obliczu takich możliwości zastosowania to jest dodatkowy argument :-P

Rawic 
Kombatant

Twój sprzęt: Hymer Tramp CL 698
Nazwa załogi: Ewa,Karolina,Zbyszek
Piwa: 53/3
Wysłany: 2014-05-10, 00:55   

Bajaga napisał/a:
holowanie za camperem małego autka na specjalnym sztywnym holu
mechanicy mówią po prostu holowanie na motyla. :spoko

Odpowiedz do tematu