|
|
|
Potrzebna pomoc elektryka |
| Autor |
Wiadomość |
pjmlody
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Eura Mobil 590 hs
Nazwa załogi: Młody i Tusia
|
Wysłany: 2014-05-16, 19:12 Potrzebna pomoc elektryka
|
|
|
Witam serdecznie. W moim pojeździe mam problem z ładowaniem akumulatorów w części mieszkalnej przez alternator, a mianowicie
po uruchomieniu silnika nie załącza się automatycznie ładowanie akumulatorów w części mieszkalnej. Ładowanie jest tylko wtedy gdy
przytrzymuję przycisk "Ladestart: na centralce. Jak puszczę przestaje ładować. Po wciśnięciu przycisku w elektrobloku słychać jak zalącza się
przekaźnik, a po puszczeniu przekaźnik wyłącza się.
Dodam że w jednej "koszulce z grubym przewodem który idzie do akumulatora jest przewód cienki fioletowy , który pod maską jest
obcięty, a z drugiej strony jest wpięty w elektroblok i nie wiadomo gdzie powinien być podłączony.Dodam jeszcze że po uruchomieniu silnika w energobloku na wyjściu na lodówkę nie pojawia się 12V.
CAM00051 male.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 29 raz(y) 147,52 KB |
CAM00052male.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 22 raz(y) 206,19 KB |
CAM00057male.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 28 raz(y) 159,98 KB |
|
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2014-05-16, 19:31
|
|
|
| U mnie (ale mam inny blok) był podobny problem, też były dwa przewody jeden szedł od aku. silnikowego a drugi (MOŻE TO BYĆ TEN ODCIĘTY u Ciebie) szedł do alternatora (łączył się z przewodem sterującym takim cienkim wychodzącym z alternatora. Między tym przewodem a tym z alternatora była złączka zaciskana (zaśniedziła - jak ja wymieniłem i połączyłem te przewody na nowo ładowanie zaczęło działać. Możliwe że u Ciebie jest podobnie. Połącz ten odcięty przewód z alternatorem. |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
dominik
stary wyga

Twój sprzęt: FIAT DUCATO 2,3 Burstner Nexxo T740
Nazwa załogi: dominiki
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Cze 2008 Piwa: 12/18 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2014-05-16, 20:29
|
|
|
| Cienki przewód do zacisku lampki ładowania na alternatorze D+, |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|