Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Campery z WIELKIEJ BRYTANII
Autor Wiadomość
Rawic 
Kombatant

Twój sprzęt: Hymer Tramp CL 698
Nazwa załogi: Ewa,Karolina,Zbyszek
Piwa: 53/3
Wysłany: 2014-03-21, 19:31   Campery z WIELKIEJ BRYTANII

Samochody z Wielkiej Brytanii legalnie w Polsce. :spoko
Nałożony przez Polskę obowiązek przeniesienia na lewą stronę kierownicy, umieszczonej w samochodach osobowych po stronie prawej narusza prawo Unii Europejskiej - uznał w czwartek tj.20-03-2014, Trybunał Sprawiedliwości UE w Luksemburgu. :spoko
Chcę zorganizować grupowy (autokar) wyjazd po używane Campery do Anglii, są tańsze o około 40 % niż te na na naszym i sąsiedzkim rynku. Szukam chętnych. :spoko

ARCADARKA 
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Piwa: 85/99
Wysłany: 2014-03-21, 19:38   

http://www.ebay.co.uk/sch.../i.html?_sop=10

dodać jeszcze akcyzę do cen ,,,,,,powodzenia

oczywiście CAMPERY , nie blaszanki :bigok

:haha: :haha: :haha: :

Argo 
weteran

Twój sprzęt: Ford Chausson WELCOME 23
Nazwa załogi: Argonauta
Piwa: 31/1
Wysłany: 2014-03-21, 19:56   

Kampery w UK są droższe niż na kontynencie. 6 m-cy szukałem jakiegoś do przekładki i nic sensownego nie było. http://motorhomes.autotrader.co.uk/
Postaw piwo autorowi tego posta

krzlac 
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Piwa: 144/6
Wysłany: 2014-03-21, 20:07   Re: Campery z WIELKIEJ BRYTANII

rawicki@op.pl napisał/a:

Chcę zorganizować grupowy (autokar) wyjazd po używane Campery do Anglii

Jak już te kampery z kierownicą po nie niewłasciwej stronie zaczną jeździć po naszych drogach, to ja kupuję kilka prawych lusterek. Wymijałem w Norwegii na wąskiej drodze karawanę angielskich kamperów. Miny mijanych kierowców wskazywały, że co drugi miał mokro w spodniach, a ja próbowałem sobie przypomnieć czy mam tą srebrną taśmę do naprawy wszystkiego. Dla mnie ten przepis nie idzie w parze z bezpieczeństwem.

MAWI 
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Piwa: 100/17
Wysłany: 2014-03-21, 20:13   

Również nie widzę sensu w zakupie kampa u Angoli. Ceny nie powalają i te fajery po nie właściwej stronie dla prawostronnego ruch mnie nie przekonują.Co z tego ,że wolno. :-/

Rawic 
Kombatant

Wysłany: 2014-03-21, 20:16   

krzlac napisał/a:
Dla mnie ten przepis nie idzie w parze z bezpieczeństwem.

ale nie nam się zastanawiać nad tym, to już jest fakt.
Dla tych co długo szukali i nic nie znaleźli proponuję nowoczesny camper z 2010 roku z luksusowym wyposażeniem za jedyne 8400 funciaków czyli około 42 tys. zł. :spoko
http://www.gumtree.com/p/...rvan/1053489593 :spoko

Ahmed 
Kombatant
Burak

Twój sprzęt: Bezdomny
Nazwa załogi: Buraki
Piwa: 207/306
Wysłany: 2014-03-21, 20:25   

MAWI napisał/a:
Również nie widzę sensu w zakupie kampa u Angoli. Ceny nie powalają i te fajery po nie właściwej stronie dla prawostronnego ruch mnie nie przekonują.Co z tego ,że wolno. :-/

Kasa, kasa , kasa , dla niektórych to jest najważniejsze , smutne , że również dla tych , którzy powinni dbać o bezpieczeństwo na naszych drogach :bajer

Argo 
weteran

Twój sprzęt: Ford Chausson WELCOME 23
Nazwa załogi: Argonauta
Piwa: 31/1
Wysłany: 2014-03-21, 20:27   

Przypalani angole to najwięksi oszuści. W Anglii jeździ więcej przebitych aut niż w kontynentalnej Europie.

Track222 
weteran

Twój sprzęt: Była - Niewiadów n126
Nazwa załogi: Tracki
Piwa: 89/10
Wysłany: 2014-03-21, 20:32   

rawicki@op.pl napisał/a:
.......................Dla tych co długo szukali i nic nie znaleźli proponuję nowoczesny camper z 2010 roku z luksusowym wyposażeniem za jedyne 8400 funciaków czyli około 42 tys. zł. :spoko

Tanie rzadko kiedy jest dobre. A jak ktoś nie lubi z zabudowy wysiadać na ulice.

koko 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Piwa: 71/31
Wysłany: 2014-03-21, 20:32   

Bardzo dużo Anglików kupuje campery w Europie z kierowncą po lewej stronie gdyż jeżdżąc po kontynencie mają problem z głowy. Na zlotach ok 60% anglików ma kontynentalną kierownice

MOPAR 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Matrix
Piwa: 4/7
Wysłany: 2014-03-21, 23:16   

rawicki@op.pl napisał/a:
krzlac napisał/a:
Dla mnie ten przepis nie idzie w parze z bezpieczeństwem.

ale nie nam się zastanawiać nad tym, to już jest fakt.
Dla tych co długo szukali i nic nie znaleźli proponuję nowoczesny camper z 2010 roku z luksusowym wyposażeniem za jedyne 8400 funciaków czyli około 42 tys. zł. :spoko

Przecież to ściema smierdząca na kilometr. Zapewne poproszą o wpłatę 1000 funtów itp. Widzę, że metoda z mobile.de przeniosła się tam. Za tą kwotę to w UK kupisz krótkie ducato z 98 roku. Nie można być aż tak naiwnym.

Rawic 
Kombatant

Wysłany: 2014-03-22, 07:51   

oskp napisał/a:
powinni dbać o bezpieczeństwo na naszych drogach

antymotywacja bezpieczeństwem przegrała w sądzie w Luxemburgu, zakup tańszego auta w Anglii jest szansą dla "bezdomnych" oraz dla tych co mają bardzo stary, niebezpieczny wręcz sprzęt. Pytam wielu klientów jak radzą sobie "lewymi" autami w Wielkiej Brytanii, odpowiedź jest zawsze pozytywna, "bez problemu", myślę, że odwrotnie też będzie bez problemu. Widzę znowu konflikt interesów, kto chciałby w najbliższej przyszłości sprzedać dobrze kampera jest na "nie" :spoko

Frowyz 
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter L A 531
Piwa: 78/43
Wysłany: 2014-03-22, 08:42   

Wydaje mi się, że jak to My, Polacy, demonizujemy zagrożenie. No po prostu tak mamy ;) Przecież tu więcej zależy od kierowcy niż od samochodu. Sprawa prosta - nie widzę nie wyprzedzam. I tyle. A jak ktoś szwankuje na główkę? To mu żadna różnica z której strony kierownica. Ostatnio wyprzedzał mnie synek BWM (a jakże) pod górkę i na prawym zakręcie. Nie miał szans NIC widzieć. A jechał podejrzewam z 80 - 90 km/h...

A w przypadku kampera? No powiedzcie mi, jak często wyprzedzacie kamperem? Bo ja mam raczej tak, że to mnie bez przerwy wyprzedzają... ;) Jeździłem angolem prawie trzy miesiące. Przez pierwszy tydzień niemiłosiernie katowałem skrzynię biegów i załączałem wycieraczki przy skręcie (tak jakoś w mózgu miałem, że to lustrzane odbicie) ;) Po mieście było OK - żadnych problemów. Na jednojezdniowych za miastem było ciut gorzej ale też da się przeżyć. Ciężej za to jeździło mi się europejczykiem na wyspach (zresztą pożyczonym angolem też ze dwa razy wjechałem na rondzie pod prąd ;) ) Moim zdaniem wszystko zależy od rozsądku kierowcy...

krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
Piwa: 58/6
Wysłany: 2014-03-25, 18:48   

Kampery używane w UK są droższe niż na kontynencie z tego prostego względu, że nie ma ich podaży na rynku wtórnym. O ile osobówkę kupuje się na ok 5 lat a potem się ją sprzedaje (i dlatego jest duża ilość samochodów "nie sprzedwalnych" poza UK i stąd niskie ceny) to kampera kupuje się na 20 - 25 lat i rynek wtórny jest o wiele uboższy niż w Europie - zatem ceny są wyższe.

Jest tak jak mówi krimar.

Brat napisał/a:
(...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... ;)

Rawic 
Kombatant

Wysłany: 2014-03-25, 21:01   

krimar napisał/a:
nie ma ich podaży na rynku wtórnym
miałem z Tobą nie polemizować ale piszesz takie bzdury, że nie mogłem wytrzymać, otóż jest podaż tylko nie ma kto kupować, ludzie z kontynentu nie chcą kupować z kierownicą po prawej, a jeśli byliby skłonni kupić to za niską cenę. Angoli stać na nowe campery a Polaków nie. Dopiero obniżenie ceny powoduje spadek podaży i wzrost popytu.
To że rynek wtórny camperów jest mniejszy niż małolitrażowych, tanich samochodów osobowych, to tak jest na całym świecie nie tylko w Anglii. Wiem, że wszyscy Ci którzy w najbliższym czasie zamierzają sprzedać dobrze campera, nie będą zadowoleni z tego obrotu sprawy, ale znam takich którzy już się cieszą, że ogólnie campery w Polsce potanieją. :spoko

Odpowiedz do tematu