Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
piotr.sto 
zaawansowany

Piwa: 5/27
Wysłany: 2013-12-30, 12:23   rejestracja: pojazd specjalny vs samochód osobowy

Mój nowo nabyty kamperek zarejestrowany był do tej pory jako samochód osobowy. Pozycja J w dowodzie rejestracyjnym jest wykreskowana - brak tam jakiegokolwiek kodu. Teraz przymierzam się do przerejestrowania pojazdu i stąd moje wątpliwości. Czy lepiej mieć w dowodzie pojazd specjalny czy - jak do tej pory - samochód osobowy?
Już wiem, że przy obecnej rejestracji problem może być np. z assistance ADAC - przy obowiązujących warunkach ubezpieczenia mój samochodzik nie mieści się gabarytami w kategorii osobowe, a zgodnie z wpisem w dowód rejestracyjny, nie jest także samochodem kempingowym.
Stąd moje pytanie - czy zmieniać kategorię pojazdu, czy nie ma to większego sensu? A jeżeli zmieniać, to w jaki sposób? Czy poprzez badanie diagnostyczne i stwierdzenie, że jest to pojazd specjalny, czy to się załatwia inaczej?
Postaw piwo autorowi tego posta

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2013-12-30, 12:49   

załatwia się różnie w różnych częściach PL ...musisz zapytać co u Ciebie wymagają .

co do sensu zmiany na SK z osobowy / ciężarowy . Tylko dwa plusy wymienię bo one są najważniejsze .

1. składka roczna OC na SK jest niższa , nawet o połowę .
2. wartość SK jest nawet pięciokrotnie wyższa od identycznego w wersji SO/SC dlatego w przypadku szkody z winy czyjejś / jego OC/ naprawiony może być do wartości wyższej a tak starczy na "waciki " ...no chyba , że masz wcześniejszą wycenę rzeczoznawcy co tyłek ratuje .

wady ... SK w PL jako specjalny nie może poruszać się szybciej/teoretycznie / niż 80 km/h .... ot taka lokalna paranoja też dla straży, karetek, policji nie będących w akcji" K O G U T O W E J" :haha:

ciekawe czemu ja o tym piszę :haha: :spoko

IAAN 
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Piwa: 31/9
Wysłany: 2013-12-30, 13:31   

nie wiem jak długo auto jest zarejestrowane w polsce i ile miało przeglądów rejestracyjnych legalnych ale z tego co piszesz HymerCamp 55 jest alkową więdz według mnie na pierwszym przeglądzie powinien wylecieć z hukiem bo wpis w dowodzie nie zgodny ze stanem faktycznym
też tak miałem kupiłem jako osobowy w polsce był ok 9 lat osobówką a u mnie na pierwszym pezeglądzie go wywalili
musisz dowiedzieć się u diagnosty czy opisze go właściwie zgodnie ze stanem faktycznym jeśli nie to czeka cię załatwianie papierów u mnie trwało to 3 miesiące
robiłem to 3 lata temu dało się

piotr.sto 
zaawansowany

Wysłany: 2013-12-30, 13:39   

IAAN napisał/a:
nie wiem jak długo auto jest zarejestrowane w Polsce i ile miało przeglądów rejestracyjnych

Samochodzik jest w PL od ok. 10 lat, z czego u ostatniego właściciela ok. 6 - 7 lat. W każdym razie na tyle długo, że w dowodzie rejestracyjnym zabrakło miejsc na stempelki od diagnosty i przed ostatnim przeglądem wyrabiał nowy dowód.
Ciekawie wygląda ubezpieczenie pojazdu - Fiat Ducato Panorama, a więc wersja normalnego Ducato, a nie kampera.

Czy z wystawieniem przez diagnostę dokumentów, że mój kamper to kamper mogą być kłopoty?

Ahmed 
Kombatant
Burak

Twój sprzęt: Bezdomny
Nazwa załogi: Buraki
Piwa: 207/306
Wysłany: 2013-12-30, 13:44   

Będziesz potrzebował fakturę od upoważnionego przedsiębiorcy zajmującego się zmianami konstrukcyjnymi pojazdów na przebudowę pojazdu z samochodu osobowego na specjalny campingowy

Potem przegląd z opisem dokonanych zmian na Okręgowej Stacji Kontroli Pojazdów

Następnie wymiana dowodu w swoim wydziale komunikacji i masz pojazd specjalny :spoko

piotr.sto 
zaawansowany

Wysłany: 2013-12-30, 13:58   

oskp napisał/a:
Będziesz potrzebował fakturę od upoważnionego przedsiębiorcy zajmującego się zmianami konstrukcyjnymi pojazdów na przebudowę pojazdu z samochodu osobowego na specjalny campingowy

Ale on był już w Niemczech sprzedany jako kamper... Chodzi o dokumenty z Niemiec, czy o kogoś w Polsce, kto wystawi mi dokumenty dla diagnosty? Zresztą czy na stacji diagnostycznej sami nie mogą stwierdzić, że to pojazd kempingowy???

IAAN 
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Piwa: 31/9
Wysłany: 2013-12-30, 14:03   

piotr.sto napisał/a:
oskp napisał/a:

Ale on był już w Niemczech sprzedany jako kamper... Chodzi o dokumenty z Niemiec, czy o kogoś w Polsce, kto wystawi mi dokumenty dla diagnosty? Zresztą czy na stacji diagnostycznej sami nie mogą stwierdzić, że to pojazd kempingowy???

skąd ja to znam :mrgreen:
ja miałem ksiązkę serwisową i wszystkie ksiązki że wyszedł z fabryki jako kamper i musiałem przebudować kampera na kampera
faktura nie potrzebna do urzędu potrzebny papier rachunek ich nie interesuje

piotr.sto 
zaawansowany

Wysłany: 2013-12-30, 14:06   

IAAN napisał/a:

Też miałeś ten problem? Jakie konkretnie dokumenty musiałeś przedstawić w WK?

Ahmed 
Kombatant
Burak

Twój sprzęt: Bezdomny
Nazwa załogi: Buraki
Piwa: 207/306
Wysłany: 2013-12-30, 18:56   

IAAN napisał/a:
piotr.sto napisał/a:
oskp napisał/a:

ja miałem ksiązkę serwisową i wszystkie ksiązki że wyszedł z fabryki jako kamper i musiałem przebudować kampera na kampera

Jesteś tego pewny ? Zmiana rodzaju pojazdu bez faktury na przebudowę :bajer

Poprawa tech. str.cytatu. WB
Ostatnio zmieniony przez wbobowski 2014-01-05, 15:04, w całości zmieniany 2 razy  

piotr.sto 
zaawansowany

Wysłany: 2013-12-30, 20:15   

oskp napisał/a:
Zmiana rodzaju pojazdu bez faktury na przebudowę :bajer

No tak, tylko ja nie chcę dorabiać papierów do fikcyjnej rzeczywistości. Przecież żadnej przebudowy nie było. Rozwiązanie problemu widziałbym raczej jako sprostowanie błędnego zapisu w dowodzie rejestracyjnym.

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2013-12-30, 20:42   

piotr.sto napisał/a:
oskp napisał/a:
Zmiana rodzaju pojazdu bez faktury na przebudowę :bajer

No tak, tylko ja nie chcę dorabiać papierów do fikcyjnej rzeczywistości. Przecież żadnej przebudowy nie było. Rozwiązanie problemu widziałbym raczej jako sprostowanie błędnego zapisu w dowodzie rejestracyjnym.

Przestań kombinować ... dostałeś receptę , skorzystaj , wylecz auto i zapomnij o sprawie . Antybiotyk albo ziółka i prychanie przez dwa miesiące ... wybieraj :bajer

Rawic 
Kombatant

Twój sprzęt: Hymer Tramp CL 698
Nazwa załogi: Ewa,Karolina,Zbyszek
Piwa: 53/3
Wysłany: 2013-12-30, 20:52   

oskp napisał/a:
Potem przegląd z opisem dokonanych zmian na Okręgowej Stacji Kontroli Pojazdów

Można to tez załatwić na stacjach podstawowych z rozszerzeniami, ja załatwię to w tri miga ! :bigok

piotr.sto 
zaawansowany

Wysłany: 2014-01-03, 19:56   

Rozmowa w Wydziale Komunikacji potwierdziła Wasze rady. Zgodnie z oficjalnym stanowiskiem jedyna droga to:
- najpierw oświadczenie przedsiębiorcy upoważnionego do dokonywanie zmian konstrukcyjnych w pojazdach;
- następnie zaświadczenie ze stacji kontroli pojazdów z wyszczególnieniem dokonanych zmian.
Dziękuję wszystkim za pomoc :spoko

gfizyk 
zaawansowany

Twój sprzęt: LMC 6400 Lord Liberty/Ducato
Nazwa załogi: Fizyki
Piwa: 3/15
Wysłany: 2014-01-03, 21:13   

A co do wpisów, widziałem wiele "ciekawych", co OSKP zapewne potwierdzi, włącznie z ciągnikiem siodłowym zarejestrowanym jako ciągnik ... rolniczy :-)

Rawic 
Kombatant

Twój sprzęt: Hymer Tramp CL 698
Nazwa załogi: Ewa,Karolina,Zbyszek
Piwa: 53/3
Wysłany: 2014-01-03, 21:22   

piotr.sto napisał/a:
najpierw oświadczenie przedsiębiorcy upoważnionego do dokonywanie zmian konstrukcyjnych w pojazdach;
- następnie zaświadczenie ze stacji kontroli pojazdów z wyszczególnieniem dokonanych zmian.

Na mojej stacji kontroli pojazdów, załatwiamy wszystko kompleksowo, a ponieważ dokonujemy niewielkich zmian konstrukcyjnych to i fakturę wystawiamy na niewielką kwotę. Myślę, że w Warszawie też po ludzku podchodzą do tego tematu, bo do mnie masz 160 km. :spoko

Wyświetl szczegóły
Odpowiedz do tematu