Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przejazd do Grecji
Autor Wiadomość
fest2 
zaawansowany

Nazwa załogi: fest2
Piwa: 2/5
Wysłany: 2014-09-07, 17:29   Przejazd do Grecji

Witam - Koledzy jak wygląda przejazd do Grecji przez Serbię i Macedonię- jakie drogi i czy jest bezpiecznie Pozdrawiam - czekam na info

marcincin 
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 442 NK - 2019
Nazwa załogi: MIK
Piwa: 51/38
Wysłany: 2014-09-07, 22:41   Re: Przejazd do Grecji

Trasę z i do Grecji przez Serbię i Macedonię pokonaliśmy pod koniec wakacji. Granicę H->SRB pokonaliśmy w piątek wieczorem na przejściu Tompa - bez problemu (20 min). W przeciwną stronę na tym przejściu tego dnia było korek ok 3km (jeden pas). Serbię jechałem w nocy. W nocy przez Belgrad polecam jechać miastem - my pojechaliśmy obwodnicą ale to nie był dobry wybór - obwornica to zwykła droga i słabo się nią jedzie. Na wysokości Leskovaca stwierdziłem, że czas na spanie. Niestety autostrada już się skończyła, a przy drodze za Leskovacem nie było gdzie stanąć - wszystkie parkingi zajęte (nie ma ich wiele). Zjechaliśmy do jakiejś wsi ale opuszczone domy i klimat nie zachęcał do noclegu - udało się zatrzymać dopiero we Vranie na oświetlonym placu. Za autostrady w SRB płaciłem kartą (można w EUR) ale nie wiem jaki jest przelicznik. Jakość autostrad w SRB średnia - są nowe fajne odcinki, ale także są stare nierówne. Przejście SRB-MK (soobota rano) bez problemu (max 15 min). Autostrada Aleksandra Macedońskiego przez MK to porażka - miejscami czułem się jak w grze komputerowej - wybierz najlepszy tor jazdy aby jak najmniej zatrzęsło. Najbardziej wkurzały mnie uskoki, których nie wypatrzyłem w porę - zawieszenie dobijało na takich hopkach. Na szczęście nie jest to długi odcinek. W Serbii widać, że coś robią z autostradami, w MK czas zatrzymał się chyba kilka dekad temu. Za autostrady w MK płaciłem kartą - można w EUR, ale się nie opłaca (jakieś 1/3 drożej niż w lokalnej walucie). ON najtańszy w MK, w Serbii wyszło mi ok 1.4EUR/l. Jak tankować w Serbii przy trasie to najlepiej w Belgradzie - najtaniej. Granica MK-GR bez problemu.

W drodze powrotnej (czwartek po południu) MK jechałem przed zmrokiem (aby wypatrywać niespodzianki na pseudo autostradzie). Serbię jechałem w nocy (całą). Pamiętając korek na Tompa w drodze do GR postanowiłem pojechać na trzecie przejście Backi Vinogradi (przejście pomiędzy Tompa, a Szegedem). Plan był chytry ale nie do końca. O 2 w nocy odbiliśmy się od zamkniętego szlabanu - przejście czynne od 7 do 19. W drosze z Belgradu w stronę granicy był mały ruch więc pomyślałem, że może nie będzie dramatu na przejściu autostradowym. Oczywiście myliłem się - 2km korka (trzy pasy) - po pięciu i pół godziny walki o każdy centymetr udało nam się wjechać do EU. Trzeba było zatrzymać się na zamkniętym przejściu i zaczekać do 7 - bylibyśmy wyspani i pół godziny do przodu - człowiek uczy się na każdym wyjeździe. My chyba trafiliśmy na koniec okresu wakacyjnej migracji Niemców pochodzenie tureckiego. 99% ludzi w kolejce to właśnie oni. Przyczyną powolnego odprawiania była strona węgierska. O 7 rano nowa zmiana otworzyła dodatkowe stanowiska, ale pewnie to i tak niewiele dało (my o 7 byliśmy przed szlabanem węgierskim). Pewnie po wakacjach nie ma takich problemów na granicy SRB-H.

Podsumowując - jakość dróg średnia, ale da się przejechać. Bezpieczeństwo - spaliśmy w SRB nic mam się nie stało. Noclegu poza autostradą (odcinek Leskovac granica MK) polecam szukać wcześniej (nie jak zaczyna odcinać). Oczywiście trzeba wziąść poprawkę na to, że ja jechałem w sezonie - pewnie poza sezonem jest mniejszy ruch.

fest2 
zaawansowany

Nazwa załogi: fest2
Piwa: 2/5
Wysłany: 2014-09-08, 06:29   

Dzięki :spoko

Bim 
Kombatant
Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Piwa: 178/108
Wysłany: 2014-09-08, 06:55   

Jadąc autostrada Mk warto skręcić na Skopje i do Ohrydu i jak ktoś lubi mocne trunki to popytać w małych wioskach o rakije warto :)
Postaw piwo autorowi tego posta

marekoliva 
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter Rimor Sailer 700
Piwa: 40/19
Wysłany: 2014-09-11, 19:18   

Serbska autostrada nie ma nic wspólnego z autostradą dziurawa a do tego droga ale da się przejechać, noclegi na stacjach bezpieczne. W Macedonii diesela zatankowaliśmy po 4,40 po przeliczeniu.

"Ty możesz zwlekać ale czas nie będzie "

janek50 
stary wyga

Twój sprzęt: na razie w planach
Piwa: 11/8
Wysłany: 2014-09-11, 19:25   

Marek jak się sprawuje Hymerek???

marekoliva 
weteran

Twój sprzęt: Mercedes Sprinter Rimor Sailer 700
Piwa: 40/19
Wysłany: 2014-09-11, 19:28   

janek50 napisał/a:
Marek jak się sprawuje Hymerek???

Janku rewelacja

"Ty możesz zwlekać ale czas nie będzie "

Barbara i Zbigniew Muzyk 
Kombatant

Twój sprzęt: fiat ducato2001-Bassa748
Pomogła: 7 razy
Piwa: 351/396
Wysłany: 2014-09-14, 20:29   

marekoliva napisał/a:
Serbska autostrada nie ma nic wspólnego z autostradą
,Zgadza się,ale trochę skraca czas jazdy do Grecji.My w Macedoni odbiliśmy na Prilep i Bitole,aby cos zobaczyć a tylko autostrada.Barbara

Odpowiedz do tematu