|
|
Prośba o opinie - Dethleffs Integral z początku lat '90 |
Autor |
Wiadomość |
kuźminton
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter i532 Fiat Ducato '93
|
Wysłany: 2014-07-10, 13:17 Prośba o opinie - Dethleffs Integral z początku lat '90
|
|
|
Witam,
Jestem zafascynowany modelami Dethleffs Integral z początku lat '90 i obecnie poszukuje takiego egzemplarza dla siebie. Mam parę na oku, coś tam już oglądałem - resztę planuje w najbliższym czasie.
http://suchen.mobile.de/w.../195566960.html
Pojechałem po to cacko z zamiarem zakupu. Na pierwszy rzut oka wszystko wygląda cacy, wyposażenie działa bez zarzutu, a środek jak na swój wiek niezniszczony. Naszą uwagę przykuły dwa poważne mankamenty:
Zwróćcie uwagę na tył, jest tam pozioma listwa pod oknem. Niestety ścianka pod nią jest pofalowana i odklejona od zabudowy. Wygląda jakby dostała się tam woda, bo mocowanie drabinki także jest niepewne. Po rozkręceniu szafek zobaczyliśmy jakieś dodatkowe dykty, a pod nimi gumoleum. Dokopując się do ściany okazało się, że jest spróchniała i widać, że nabrała kiedyś wody. Obecnie jest sucho - a kamper stoi na dworku i dostaje na bieżąco dużo wody.
Na dachu miedzy przednimi oknami dachowymi jest łata wielkości formatu A4 - jakby coś było tam zamocowane, a potem zabezpieczone, żeby woda się nie lała (od środa nie stwierdziliśmy, żeby sufit był zamoknięty - dach jak i sufit są sztywne.)
Cenę ustaliliśmy na 5800eu. Teraz pytanie, czy gra warta jest świeczki, bo wygląda na to, że wypadałoby zrobić cały tył i go ponownie zabezpieczyć. Ile w ogóle może kosztować taka przyjemność?
http://olx.pl/oferta/peug...D5-ID6dTHL.html
Tego nie widziałem, ale właściciel przesłał mi wiele zdjęć, gdzie widoczne są niewielkie mankamenty, ale jak zebrać to w całość to camper nie jest w najlepszy stanie. Jest tam wiele jakiś samoróbek, dziwnych rozwiązań, które szpecą pojazd. Dodatkowo tył jest w innym kolorze, co może świadczyć o jakimś incydencie (woda? ogień? wypadek?). Przy lodowce i kuchence brakuje panelu sterowania - wszystko jest zamaskowane pod dwiema listwami, co także wzbudza podejrzenia. Sama zabudowa jest wielu miejscach uszkodzona i pozalepiana na rożne sposoby. Reszta zdjęć pod linkiem https://www.icloud.com/ph.../#AM5oqs3quy1YT
Czy naprawa widocznych mankamentów to duży wydatek? warto się nim zainteresować?
http://www.marktplaats.nl...sAction=asqSent
Tu jeszcze oczekuje na większa ilość zdjęć, ale z opisu wynika (to co udało mi się przetłumaczyć) że nie korzystano nigdy z bojlera i toalety - czy jeśli te urządzenia nie działają poprawnie to wymiana albo naprawa to duży nakład finansowy?
http://www.marktplaats.nl...sAction=asqSent
kolejny egzemplarz z Holandii. Nie mogę się tu do niczego przyczepić, ale niepokoi mnie fakt, że cały został zamalowany na biało. Jedynie tył ma oryginalne malowanie.
#???
czy oprócz mobile.de i marktplaats.nl istnieją jakieś strony na których można coś ciekawego znaleźć? Jestem gotów podróżować i oglądać campery na terenie niemiec, belgii, holandi i francji - zakładając, że startuje z Bruseli do której od czasu do czasu latam, a na miejscu mam do dyspozycji samochód osobowy z pełnym bakiem
Generalnie poszukuje opisanego powyżej modelu, ale w następnej kolejności jeśli moje poszukiwania będą bezowocne będę się rozglądał nad czymś podobny do:
http://suchen.mobile.de/w.../195619085.html
albo
http://www.marktplaats.nl...previousPage=lr
M. |
|
|
|
 |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 354/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2014-07-10, 14:12
|
|
|
kuźminton napisał/a: | Jestem zafascynowany modelami Dethleffs Integral z początku lat '90 i obecnie poszukuje takiego egzemplarza dla siebie. Mam parę na oku |
My też, ale widzę, że Ty trafiałeś tylko na krótkie egzemplarze. My mamy dłuższego (6,6 m) z łóżkiem francuskim. Dużo wygodniejszy niż krótkie odmiany.
2012.11.23 cz (4) Dethleffs 642 Fiat Ducato 2,5 TD.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 403 raz(y) 229,3 KB |
2012.11.23 cz (6) Dethleffs 642 Fiat Ducato 2,5 TD.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 410 raz(y) 229,61 KB |
2012-11-23 cz (8) Dethleffs 645 Fiat Ducato 2,5 TD.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 328 raz(y) 223,97 KB |
2012-11-23 cz (11) Dethleffs 645 Fiat Ducato 2,5 TD.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 352 raz(y) 214 KB |
2012-11-23 cz (13) Dethleffs 645 Fiat Ducato 2,5 TD.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 351 raz(y) 214,65 KB |
2012-11-23 cz (16) Dethleffs 645 Fiat Ducato 2,5 TD.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 412 raz(y) 219,03 KB |
2012-11-23 cz (17) Dethleffs 645 Fiat Ducato 2,5 TD.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 386 raz(y) 243,74 KB |
2012-11-23 cz (19) Dethleffs 645 Fiat Ducato 2,5 TD.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 397 raz(y) 242,77 KB |
2012-11-23 cz (21) Dethleffs 645 Fiat Ducato 2,5 TD.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 396 raz(y) 240,32 KB |
2012-11-23 cz (22) Dethleffs 645 Fiat Ducato 2,5 TD.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 371 raz(y) 245,37 KB |
|
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
kuźminton
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2014-07-10, 17:46
|
|
|
wbobowski napisał/a: | kuźminton napisał/a: | Jestem zafascynowany modelami Dethleffs Integral z początku lat '90 i obecnie poszukuje takiego egzemplarza dla siebie. Mam parę na oku |
My też, ale widzę, że Ty trafiałeś tylko na krótkie egzemplarze. My mamy dłuższego (6,6 m) z łóżkiem francuskim. Dużo wygodniejszy niż krótkie odmiany. |
Nie no piękny! Gratuluje i jednocześnie zazdroszczę
Wnętrze nowocześniejsze w porównaniu do modeli, które oglądam. Jednocześnie trochę mnie przeraża jego długość, ale rzeczywiście ma ciekawy rozkład i jeśli coś podobnego spotkam na swojej drodze to na pewno się zainteresuje. |
|
|
|
 |
kamyk59
doświadczony pisarz
Nazwa załogi: Basia i Mariusz
|
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2014-07-11, 22:31
|
|
|
Czy jako zdeklarowany milosnik integrali moge sie wypowiedziec ?
Ano takich jakbysmy chcieli brak a jesli sie trafi ladny to od czlowieka co wie co ma czyli drogo.
Naszukalem sie swego czasu , naogladalem zlomu , byly o tym dymy na forum
Twierdze ze ladnych nie ma bo wlasciciele nie kupuja nowwszych i tylko slabe egzemplaze ida na sprzedaz |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
kuźminton
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2014-07-14, 10:30
|
|
|
majsterek napisał/a: | Czy jako zdeklarowany milosnik integrali moge sie wypowiedziec ?
Ano takich jakbysmy chcieli brak a jesli sie trafi ladny to od czlowieka co wie co ma czyli drogo.
Naszukalem sie swego czasu , naogladalem zlomu , byly o tym dymy na forum
Twierdze ze ladnych nie ma bo wlasciciele nie kupuja nowwszych i tylko slabe egzemplaze ida na sprzedaz |
majsterek, dzięki za opinie,
ale czy to znaczy, że powinienem sobie odpuścić poszukiwania kampera marzeń, zejść na ziemie i szukać kampera w cenie 25-30k zł z alkową? ew. odłożyć zakup na przyszły sezon i rozpocząć poszukiwania z większym budżetem? |
|
|
|
 |
eMWu
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Gru 2010 Piwa: 11/23 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2014-07-14, 10:34
|
|
|
szukaj nie ma reguły, ew. otwórz sie na inne integrale, tego modelu co szukasz jest na allegro jak na lekarstwo i w wiekszosci po zdjeciach widac ze kiepski stan. Albo brać min 10 kEur i na zachód. |
_________________ www.campertrip.pl |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2014-07-14, 10:39
|
|
|
kuźminton napisał/a: |
ale czy to znaczy, że powinienem sobie odpuścić poszukiwania kampera marzeń |
W żadnym wypadku. Marzenia trzeba mieć i starać się je spełniać, bo inaczej to życie byłoby szare.
A co do reszty Twoich rozterek nie wiem. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2014-07-14, 22:27
|
|
|
No to jesli moge cos jeszcze to od 3 lat sledze polskie portale aukcyjne tak jakos z nawyku, mam fajny system ale nie o tym chcialem, no i przez te lata moze z 3-4 szt . byly rokujace .
2 sztuki obdzwonilem i przeslane mialem zdjecia mimo ze juz robilem jumpera i uwazam ze byly by do jazdy dla nie pedanta ale osoby wymagajacej .
Ostatnio bida panie az piszczy i ofert brak i to dlatego masz trudniej. |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|