Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Prośba o opinie - Dethleffs Integral z początku lat '90
Autor Wiadomość
kuźminton 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter i532 Fiat Ducato '93
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2014-07-10, 13:17   Prośba o opinie - Dethleffs Integral z początku lat '90

Witam,

Jestem zafascynowany modelami Dethleffs Integral z początku lat '90 i obecnie poszukuje takiego egzemplarza dla siebie. Mam parę na oku, coś tam już oglądałem - resztę planuje w najbliższym czasie.

http://suchen.mobile.de/w.../195566960.html

Pojechałem po to cacko z zamiarem zakupu. Na pierwszy rzut oka wszystko wygląda cacy, wyposażenie działa bez zarzutu, a środek jak na swój wiek niezniszczony. Naszą uwagę przykuły dwa poważne mankamenty:

Zwróćcie uwagę na tył, jest tam pozioma listwa pod oknem. Niestety ścianka pod nią jest pofalowana i odklejona od zabudowy. Wygląda jakby dostała się tam woda, bo mocowanie drabinki także jest niepewne. Po rozkręceniu szafek zobaczyliśmy jakieś dodatkowe dykty, a pod nimi gumoleum. Dokopując się do ściany okazało się, że jest spróchniała i widać, że nabrała kiedyś wody. Obecnie jest sucho - a kamper stoi na dworku i dostaje na bieżąco dużo wody.

Na dachu miedzy przednimi oknami dachowymi jest łata wielkości formatu A4 - jakby coś było tam zamocowane, a potem zabezpieczone, żeby woda się nie lała (od środa nie stwierdziliśmy, żeby sufit był zamoknięty - dach jak i sufit są sztywne.)

Cenę ustaliliśmy na 5800eu. Teraz pytanie, czy gra warta jest świeczki, bo wygląda na to, że wypadałoby zrobić cały tył i go ponownie zabezpieczyć. Ile w ogóle może kosztować taka przyjemność?

http://olx.pl/oferta/peug...D5-ID6dTHL.html

Tego nie widziałem, ale właściciel przesłał mi wiele zdjęć, gdzie widoczne są niewielkie mankamenty, ale jak zebrać to w całość to camper nie jest w najlepszy stanie. Jest tam wiele jakiś samoróbek, dziwnych rozwiązań, które szpecą pojazd. Dodatkowo tył jest w innym kolorze, co może świadczyć o jakimś incydencie (woda? ogień? wypadek?). Przy lodowce i kuchence brakuje panelu sterowania - wszystko jest zamaskowane pod dwiema listwami, co także wzbudza podejrzenia. Sama zabudowa jest wielu miejscach uszkodzona i pozalepiana na rożne sposoby. Reszta zdjęć pod linkiem https://www.icloud.com/ph.../#AM5oqs3quy1YT

Czy naprawa widocznych mankamentów to duży wydatek? warto się nim zainteresować?

http://www.marktplaats.nl...sAction=asqSent

Tu jeszcze oczekuje na większa ilość zdjęć, ale z opisu wynika (to co udało mi się przetłumaczyć) że nie korzystano nigdy z bojlera i toalety - czy jeśli te urządzenia nie działają poprawnie to wymiana albo naprawa to duży nakład finansowy?

http://www.marktplaats.nl...sAction=asqSent

kolejny egzemplarz z Holandii. Nie mogę się tu do niczego przyczepić, ale niepokoi mnie fakt, że cały został zamalowany na biało. Jedynie tył ma oryginalne malowanie.

#???
czy oprócz mobile.de i marktplaats.nl istnieją jakieś strony na których można coś ciekawego znaleźć? Jestem gotów podróżować i oglądać campery na terenie niemiec, belgii, holandi i francji - zakładając, że startuje z Bruseli do której od czasu do czasu latam, a na miejscu mam do dyspozycji samochód osobowy z pełnym bakiem :)

Generalnie poszukuje opisanego powyżej modelu, ale w następnej kolejności jeśli moje poszukiwania będą bezowocne będę się rozglądał nad czymś podobny do:

http://suchen.mobile.de/w.../195619085.html

albo

http://www.marktplaats.nl...previousPage=lr

M.
Postaw piwo autorowi tego posta

wbobowski 
Kombatant
moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Piwa: 354/135
Wysłany: 2014-07-10, 14:12   

kuźminton napisał/a:
Jestem zafascynowany modelami Dethleffs Integral z początku lat '90 i obecnie poszukuje takiego egzemplarza dla siebie. Mam parę na oku

My też, ale widzę, że Ty trafiałeś tylko na krótkie egzemplarze. My mamy dłuższego (6,6 m) z łóżkiem francuskim. Dużo wygodniejszy niż krótkie odmiany.

2012.11.23 cz (4) Dethleffs 642 Fiat Ducato 2,5 TD.JPG
Plik ściągnięto 403 raz(y) 229,3 KB

2012.11.23 cz (6) Dethleffs 642 Fiat Ducato 2,5 TD.JPG
Plik ściągnięto 410 raz(y) 229,61 KB

2012-11-23 cz (8) Dethleffs 645 Fiat Ducato 2,5 TD.JPG
Plik ściągnięto 328 raz(y) 223,97 KB

2012-11-23 cz (11) Dethleffs 645 Fiat Ducato 2,5 TD.JPG
Plik ściągnięto 352 raz(y) 214 KB

2012-11-23 cz (13) Dethleffs 645 Fiat Ducato 2,5 TD.JPG
Plik ściągnięto 351 raz(y) 214,65 KB

2012-11-23 cz (16) Dethleffs 645 Fiat Ducato 2,5 TD.JPG
Plik ściągnięto 412 raz(y) 219,03 KB

2012-11-23 cz (17) Dethleffs 645 Fiat Ducato 2,5 TD.JPG
Plik ściągnięto 386 raz(y) 243,74 KB

2012-11-23 cz (19) Dethleffs 645 Fiat Ducato 2,5 TD.JPG
Plik ściągnięto 397 raz(y) 242,77 KB

2012-11-23 cz (21) Dethleffs 645 Fiat Ducato 2,5 TD.JPG
Plik ściągnięto 396 raz(y) 240,32 KB

2012-11-23 cz (22) Dethleffs 645 Fiat Ducato 2,5 TD.JPG
Plik ściągnięto 371 raz(y) 245,37 KB

Nasze kamperki

kuźminton 
początkujący forumowicz

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2014-07-10, 17:46   

wbobowski napisał/a:
kuźminton napisał/a:
Jestem zafascynowany modelami Dethleffs Integral z początku lat '90 i obecnie poszukuje takiego egzemplarza dla siebie. Mam parę na oku

My też, ale widzę, że Ty trafiałeś tylko na krótkie egzemplarze. My mamy dłuższego (6,6 m) z łóżkiem francuskim. Dużo wygodniejszy niż krótkie odmiany.

Nie no piękny! Gratuluje i jednocześnie zazdroszczę :)
Wnętrze nowocześniejsze w porównaniu do modeli, które oglądam. Jednocześnie trochę mnie przeraża jego długość, ale rzeczywiście ma ciekawy rozkład i jeśli coś podobnego spotkam na swojej drodze to na pewno się zainteresuje.

kamyk59 
doświadczony pisarz

Nazwa załogi: Basia i Mariusz
Piwa: 1/6
Wysłany: 2014-07-11, 09:58   

popatrz na kultowe hobby 600 http://www.marktplaats.nl...ntalRichSnippet

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Piwa: 51/50
Wysłany: 2014-07-11, 22:31   

Czy jako zdeklarowany milosnik integrali moge sie wypowiedziec ?

Ano takich jakbysmy chcieli brak a jesli sie trafi ladny to od czlowieka co wie co ma czyli drogo. :bigok

Naszukalem sie swego czasu , naogladalem zlomu , byly o tym dymy na forum ;)

Twierdze ze ladnych nie ma bo wlasciciele nie kupuja nowwszych i tylko slabe egzemplaze ida na sprzedaz

gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........

--------------------------------------------------------

kuźminton 
początkujący forumowicz

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2014-07-14, 10:30   

majsterek napisał/a:
Czy jako zdeklarowany milosnik integrali moge sie wypowiedziec ?

Ano takich jakbysmy chcieli brak a jesli sie trafi ladny to od czlowieka co wie co ma czyli drogo. :bigok

Naszukalem sie swego czasu , naogladalem zlomu , byly o tym dymy na forum ;)

Twierdze ze ladnych nie ma bo wlasciciele nie kupuja nowwszych i tylko slabe egzemplaze ida na sprzedaz

majsterek, dzięki za opinie,

ale czy to znaczy, że powinienem sobie odpuścić poszukiwania kampera marzeń, zejść na ziemie i szukać kampera w cenie 25-30k zł z alkową? ew. odłożyć zakup na przyszły sezon i rozpocząć poszukiwania z większym budżetem?

eMWu 
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Piwa: 11/23
Wysłany: 2014-07-14, 10:34   

szukaj nie ma reguły, ew. otwórz sie na inne integrale, tego modelu co szukasz jest na allegro jak na lekarstwo i w wiekszosci po zdjeciach widac ze kiepski stan. Albo brać min 10 kEur i na zachód.

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2014-07-14, 10:39   

kuźminton napisał/a:

ale czy to znaczy, że powinienem sobie odpuścić poszukiwania kampera marzeń

W żadnym wypadku. Marzenia trzeba mieć i starać się je spełniać, bo inaczej to życie byłoby szare.
A co do reszty Twoich rozterek nie wiem.

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Piwa: 51/50
Wysłany: 2014-07-14, 22:27   

No to jesli moge cos jeszcze to od 3 lat sledze polskie portale aukcyjne tak jakos z nawyku, mam fajny system ale nie o tym chcialem, no i przez te lata moze z 3-4 szt . byly rokujace .
2 sztuki obdzwonilem i przeslane mialem zdjecia mimo ze juz robilem jumpera i uwazam ze byly by do jazdy dla nie pedanta ale osoby wymagajacej .

Ostatnio bida panie az piszczy i ofert brak i to dlatego masz trudniej. :spoko

gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........

--------------------------------------------------------

Odpowiedz do tematu