|
|
|
We Włoszech tylko płatności kartą, no prawie. |
| Autor |
Wiadomość |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2014-11-22, 17:51 We Włoszech tylko płatności kartą, no prawie.
|
|
|
Takie informacje wpadły mnie w oko na innym forum.
U nas chyba o tym nie było.
Jeżeli dubel, to niech administracja wywali do kosza.
http://b.rdir.pl/ramka/22...wka-powyzej-30/
http://www.polskieradio.p...a-nie-zaplacisz
W skrócie.
Gotówka do 30€, powyżej karta.
Jeżeli gotówka powyżej 30€ płacona przez cudzoziemca, to wylegitymowanie, ksero DO lub paszportu. |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2014-11-22, 22:19
|
|
|
| we wrześniu jeszcze wszystko działało po "staremu" |
|
|
|
 |
jachata
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-11-22, 23:22
|
|
|
| Do czerwca 2015r. działa po staremu. Te zmiany wchodzą w życie w czerwcu 2015r. |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2014-11-23, 20:44
|
|
|
na mdłości mi sie zbiera jak czytam te twoje burackie wpisy na temat innego kraju.
jak ci sie nie podoba to wracaj w te nasze miody bo jak narazie to nie widze żebyśmy w czymkolwiek byli lepsi oprucz oczywiście ciebie , chodzącej mądrości.
nacjonalizmowi w takiej formie mówie NIE |
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2014-11-23, 21:56
|
|
|
Tam masz ignoruj. Mam gdzieś przyczyny, co cię na mdłości bierze. Łazisz po forum za mną od pierwszych dni mojej rejestracji. Maść się skończyła?
Moja opinia jest jaka jest, a temat wątku tylko mnie w mojej opinii umacnia. Jeden wielki "burdel" pod każdym względem, to mówią już sami Włosi. Ci mądrzejsi. Ja to widzę na co dzień, ale ty widać znasz kraj, życie, prowadzenie firmy tu od podszewki, lepiej niż Polsce. Lepiej nawet od Włochów
Za chwilę posiadanie przez turystę 100€ w portfelu będzie ciężkim przestępstwem, ale...
| majsterek napisał/a: | | nacjonalizmowi w takiej formie mówie NIE |
Chyba przy okazji weekendu coś ci się pomieszało.
| majsterek napisał/a: | | bo jak narazie to nie widze żebyśmy w czymkolwiek byli lepsi |
Od Włochów? Dlaczego nie widzisz? Nie wnikam. Ja zawsze uważałem, że Polacy są sprytniejsi, lepiej wykształceni. Na to znajdziesz potwierdzenie w dowolnych statystykach, np. poziom wykształcenia w krajach Europejskich.
O masz 1 strzał z google: http://forsal.pl/artykuly...statystyki.html
Jak widać Włosi do najmądrzejszych nie należą. I co ? Prawda ci dupę znowu gryzie? A może ty nie Polak? Tylko ukryty Włoch.
| majsterek napisał/a: | | oprucz oczywiście ciebie , chodzącej mądrości. |
"oprucz" tego co wyżej napisałem, są oczywiście wyjątki.
Jak w cytacie, to tylko ty uważasz mnie za chodzącą mądrość. Osoba z minimalną bystrością dostrzegłaby, że nie wypowiadam się w tematach, o których mam małe pojęcie.
Za to ty w każdym temacie wiesz wszystko.
ps.
Święta idą, mogę dosłać trochę maści. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2014-11-24, 07:22
|
|
|
| toscaner napisał/a: | | Za to ty w każdym temacie wiesz wszystko |
Dostałem rykoszetem.
Panowie, do śrubokrętów proszę...
Bo akurat należycie do ludzi prawych...w sensie braku dwóch lewych rąk
PS. To tylko ekrany komputerów..... |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 333/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2014-11-24, 07:55
|
|
|
| Może chodzi o to ,aby zlikwidować obrót brudnymi pieniędzmi, skoro w banku watykańskim... i sami dostojnicy kościelni złoto ze Szwajcarii...? |
|
|
|
 |
eMKa
Kombatant

Twój sprzęt: Ducato 2,3 09 CAMPERIA
Nazwa załogi: eMKa
Pomógł: 18 razy Dołączył: 22 Sty 2010 Piwa: 297/156 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 2014-11-24, 08:12
|
|
|
Większa kontrola fiskalna, nie pomogło karanie klientów za brak paragonu, trzeba tak spróbować. W Chinach rozwiązano to w prosty sposób. Podniesiono podstawowy próg podatkowy do kwoty o której większość ludzi nawet nie marzy i temat z głowy. Nie bierze od obywateli i nie daje – proste. Podatki płaca tylko bardzo zamożni. Dlatego wszystko kwitnie. Stary rower + kuchenką na gaz i jest gastronomia, nic nie zgłasza, rynek weryfikuje firmę. |
_________________ Gosia & Krzysiek
 |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 13 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 538/45 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2014-11-24, 08:19
|
|
|
| zbyszekwoj napisał/a: | | Może chodzi o to ,aby zlikwidować obrót brudnymi pieniędzmi, skoro w banku watykańskim... i sami dostojnicy kościelni złoto ze Szwajcarii...? |
Chodzi o to aby zlikwidować finansową niezależność obywateli. Jak będziesz musiał wszystkie pieniądze trzymać w formie wirtualnej na koncie i płacić plastikiem, to państwo już o resztę zadba. Następnym dobrem będzie złoto (zakaz posiadania fizycznego złota , tylko papier na złoto trzymane w banku), a po włoskim burdelu przyjdzie czas na inne narodowości...... a wtedy niewolnictwo za faraonów czy ameryki secesyjnej to będzie niewinna zabawa.
Dlaczego akurat włochy, a no dlatego że tam z racji biurokracji i korupcji najłatwiej znaleźć na to uzasadnienie ..... i jak widać wielu się na to łapie ..... |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2014-11-24, 10:09
|
|
|
Bronek, Ty rykoszetem? Przecież Ty to całkiem inny biegun. Piszesz dużo, ale z reguły masz wiedzę na dany temat. Na pewno nie zauważyłem, żebyś obrażał ludzi, których nie znasz, bo nie rozumiesz tematu.
Joko masz rację. Korupcja tu nie zniknie, to tylko ...powód. Ale niestety o to chodziło. Znaleźć kraj z najtępszym narodem. Statystyki nie kłamią. Największym burdelem prawno-skarbowym. Otwierałem tu firmę SRL, więc wiem co piszę (mam porównanie do Polski, UK i Irlandii - firmy miałem lub nadal mam).
Do tego jeden z najbardziej otumanionych przez TV, więc da się wcisnąć im niemal wszytko, byle były cycki.
Tu nawet zwykłego sima do telefonu nie można kupić bez zeskanowania dokumentów - ustawa antymafijna. Haha już widzę jak włoscy mafiozi z tego powodu nie używają telefonu.
Ale 60 mln ludzi jest w systemie, kto jakiego numeru używa i do czego. Na wszelki wypadek.
Wcześniej zakaz obrotu ponad 1000 euro, co przeszło niemal bez zająknięcia. 500 dla firm. Teraz limit do 30 euro. Na Cyprze rąbneli kasę z banków (wszystkim był szum, tylko bogatym nie było), w Polsce z OFE itd.
Krok po kroku. Pętla się zaciska.
Kiedyś niewolnik dostawał miejsce do spania, jedzenie i miał zapewnionego medyka, bo "właścicielowi" nie opłacało się aby umarł. A w starożytnym Rzymie niewolnik mógł odłożyć 10% od wypracowanej nadwyżki w wolnym czasie (90% szło dla pana).
Czy dziś po 2 tys. lat każdy w cywilizowanej Europie jest w stanie odłożyć coś co miesiąc?
Służba zdrowia? O włoskiej mam info z pierwszej ręki. Wierzcie lub nie, gorzej niż w Polsce.
Koniec OT.
A ten limit 30 euro, to nie wiem czy wszyscy ogarniają tak do końca? Znaczy, że przyszłe wakacje drodzy koledzy, to albo Włochy i loteria "jak mi bank przeliczy?", "polska karta zadziała, czy wstyd na kasie?", bo do 30 euro wiele nie kupi.
Albo inny kraj |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 333/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2014-11-24, 10:22
|
|
|
| joko napisał/a: | | przyjdzie czas na inne narodowości.. |
Teoria spiskowa. |
|
|
|
 |
leszek1234
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 1991r. 2.5TD
|
Wysłany: 2014-11-24, 10:35
|
|
|
Ja słyszałem uzasadnienie jakiegoś włoskiego ministra takich decyzji (płatność przelewami, jak najwięcej kas fiskalnych itd.)
"pragniemy przekonać Włochów, że ich dochody nie są tak niskie , jak próbują przekonać urząd skarbowy" |
|
|
|
 |
szymek1967
Kombatant

Twój sprzęt: VW colorado KARMANN
Nazwa załogi: rodzinka
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Lis 2011 Otrzymał 37 piw(a) Skąd: zielona gora
|
Wysłany: 2014-11-24, 10:41
|
|
|
| zbyszekwoj napisał/a: | | Teoria spiskowa. |
to nie jest teoria spiskowa to fakt
jest to pierwszy krok do usunięcia gotówi z obiegu i zastpienia jej walutą
wirtualną
plan docelowy - jena waluta ,jeden swiatowy rząd ,jeden przywódca
ps. waluta ta to BITCOIN
bedzie to krok pierwszy do wprowadzeniapowszechnego systemu rozliczeniowego popzrez mikrochip wprowadzany do ludzkiego ciała przez iniekcje w którym zawarte beda wszytki informacje o ednstce ludzkiej |
_________________ szymek1967 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2014-11-24, 10:53
|
|
|
| szymek1967 napisał/a: | | plan docelowy - jena waluta ,jeden swiatowy rząd ,jeden przywódca |
Jarosław, Jarosław. O!
| szymek1967 napisał/a: | | popzrez mikrochip wprowadzany do ludzkiego ciała przez iniekcje w którym zawarte beda wszytki informacje o ednstce ludzkiej |
A dla duszy też maja takiego cipa? |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|